AnasayfaBlogElektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı (MYO)
Bölümler

Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı (MYO)

12 Ocak 2021
Bir elektrik hattının bu yakın çekim görüntüsünde havada asılı duran tek bir tel ve ondan aşağı doğru uzanan birden fazla başka tel görülüyor. Teller sıkıca dizilmiş ve arka planda parlak mavi bir gökyüzü görülüyor. Tel kalın ve grimsi bir renk tonuna sahip gibi görünüyor. Görüntünün alt kısmında, etrafı birkaç küçük metal parçasıyla çevrili metal bir direğe bağlı. Direk çimenli bir arazide duruyor ve uzakta birkaç ağaç görülüyor. Sahne huzurlu ve izole edilmiş ve elektrik hattı mavi gökyüzüne karşı öne çıkıyor.
Konu BaşlığıAyrıntılarNotlar
Bölüm HakkındaElektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı bölümü, belirli bölgede üretilen elektriği, iletimi ve dağıtımı ile ilgilenir.Bölüm daha çok meslek lisesi elektrik bölümü mezunları tarafından tercih edilir.
İstihdamBölüm mezunları çeşitli kamu kurumları ve özel sektörde çalışma imkanı elde eder.2 yıllık eğitim sonrası öğrenciler istedikleri donanımla mezun olur.
Eğitim SüreciTYT puanına göre 2 yıllık bir eğitim için öğrenci kabul eder.Eğitim alabilmek için gerekli YKS baraj puanı 150'dir.
Dikey Geçiş SınavıÖğrenciler yeterli puanı almaları durumunda dikey geçiş sınavına giderek belirli lisans programlarına geçiş yapabilirler.Dikey geçiş yapabilecekleri lisans programları arasında Uzay Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği, Elektronik mühendisliği gibi bölümler bulunur.
İş İmkanlarıElektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı mezunlarının iş imkanına sahip olabileceği birçok alan bulunur, kamu ve özel sektör dahil.Mezunlar 'Enerji Teknikeri' unvanı alırlar.
SorumluklarElektrik kesintilerini belirlemek ve gidermek, elektrik iletimini sağlamak ve kablo dağıtımını düzenlemek gibi görevleri vardır.Özellikle binaların elektrik döşemelerini yapmak elektrik teknisyenlerinin temel sorumlulukları arasındadır.
DerslerBölümde alınan dersler, iş hayatında başarılı olmak için gerekli donanımı sağlar.Bölüm derslerine önceden bakmak, adayların karar verme sürecini kolaylaştırır.
KPSSKamu kurumlarında yer almak isteyenlerin KPSS sınavına girmeleri gerekmektedir.KPSS'ye hazırlanan adayların yoğun bir tempoda çalışması gerekmektedir.
ÜniversitelerBölüm, çeşitli devlet üniversitelerinde yer almaktadır.Tercihlerde bulunurken üniversitelerin bölümle ilgili başarıları ve sundukları imkanlar da göz önünde bulundurulmalıdır.
Öğrenci ProfiliBölümü tercih eden adayların büyük çoğunluğu bu alana özel bir ilgi duyar.Elektrik alanı oldukça geniş bir alandır ve mezunlarının sayısı her yıl artmaktadır. Bu durum iş bulma imkanını zorlaştırabilir.

Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı bölümü, belirli bölgede üretilen elektriği, iletimi ve dağıtımı ile ilgilenmektedir. Bu bölümü tercih eden öğrencilerin çoğunluğu meslek liselerinde elektrik alanını tamamlamış olanlardır. Bölüm, aynı alanda eğitim görebilecekleri diğer ön lisans programları ile hemen hemen aynıdır.

Bölüm bulundukları alanda elektriğin üretimi, iletimi ve dağıtımı ile ilgili görevleri üstlenebilecek donanımlı mezunlar vermeyi hedefler. Elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı bölümü mezunları çeşitli kamu kurumları başta olmak üzere özel sektörde de çalışma imkanı elde eder. 2 yıllık eğitim neticesinde istedikleri donanımla mezun olabilecekleri bir bölümde eğitim almış olurlar. Bölümü tercih eden adayların hemen hemen hepsi bu alana ilgi duyan bireylerden oluşmaktadır.

Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı Bölümü Nedir?

Elektrik alanında eğitim almak isteyenlerin tercih edeceği bölümlerden bir tanesi de Elektrik Enerjisi Üretim İletim ve Dağıtımı bölümü olarak karşımıza çıkıyor. Bu bölüme yerleşen öğrencilerin büyük bir kısmı meslek liselerinin elektrik alanında eğitim görmüş olanlardır. Bölüm farklı devlet kurumları ile özel sektörde faaliyet gösteren, elektrik iletimi, dağıtımı ve üretimi işlerini yürüten kurumlarda çalışacak deneyimli, bilgi sahibi enerji teknikerlerini yetiştirmektir.

2 yıllık bir bölüm olarak belirlene program, son yıllarda tercih edilen bölümler arasındadır. Eğitim sırasında adaylar staj sayesinde deneyim kazanmaktadır. Bölüm birçok devlet üniversitesinde eğitim vermektedir. TYT puanına göre öğrenci kabul eden bu bölüm için adaylar YKS sınavına katılmalıdır. Bilindiği üzere ön lisans programlarında eğitim alabilmek için gerekli baraj puanı 150 olarak belirlenmiştir. Baraj puanına ulaşan her öğrenci bu bölümü tercih listesine ekleyebilir. Barajı geçmiş olmak tek başına bölümün kazanıldığı anlamına gelmez.

Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve dağıtımı bölümünü tamamlayan mezunlar, aşağıda listelediğimiz lisans bölümlerinden birine yeterli puan almaları halinde geçiş yapabilir. Bu bölümlere devam edebilmeleri için Dikey Geçiş Sınavına katılmaları ve yeterli puanı almaları gerekir.

Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Elektrik Enerjisi Üretim İletim ve Dağıtımı mezunlarının iş imkanına sahip olabileceği birçok alan bulunmaktadır. Bu alanlar hem kamu kurum ve kuruluşları hem de özel şirket ve firmalardan meydana gelmektedir. Bölümden mezun olanlara ‘’Enerji Teknikeri’’ unvanı verilir.

Bölümü başarıyla tamamlayan mezunlar aşağıda belirttiğimiz alanlarda çalışma imkanı elde eder. Aşağıdaki listenin yanı sıra bölüm mezunları modern enerji kaynakları alanları ile ilgili tüm diğer santrallerde ya da enerji üretim merkezlerinde çalışmalarını sürdürebilir.

  • Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı,

  • Petrol İşleri Genel Müdürlüğü PİGM

  • Maden Tetkik Ve Arama Enstitüsü MTA

  • Elektrik İşleri Etüd İdaresi EİE

  • EÜAŞ (Türkiye Elektrik Üretim Anonim Şirketi)

  • TEİAŞ (Türkiye Elektrik İletimi Anonim Şirketi)

  • TEDAŞ (Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi)

  • DSİ (Devlet Su İşleri)

  • TKİ (Türkiye Kömür İşletmeleri)

  • TTK (Türkiye Taşkömürü Kurumu)

  • TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı)

  • BOTAŞ (Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi)

  • TÜPRAŞ (Türkiye Petrol Rafinerileri Anonim Şirketi)

  • TAEK (Türkiye Atom Enerjileri Kurumu)

Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı bölümünden mezun olanlar elektrik teknikeri unvanı alıp pek çok kamu kuruluşunda ve özel sektörde görev alabilirler. Elektrik bölümüne olan ilgi oldukça yoğundur. Bu sebeple elektrik alanından her sene binlerce mezun verilir.

Bu durum zaman zaman iş bulma imkanını zorlaştırabilir. Kamu kuruluşlarında yer almak isteyenler KPSS hazırlık sürecine önem vermeli ve yoğun bir tempoyla hazırlanmalıdır. Diğer adaylardan bir adım önde olmanın en önemli şartı iyi bir hazırlık sürecidir. Elektrik bölümü mezunlarının temel sorumlulukları aşağıdaki gibidir.

  • Binaların, ihtiyaç duyulan alan yapının elektrik döşemelerini yapmaktan sorumludurlar.

  • Elektrik kesintilerini belirlemek ve gerekli arızayı gidermek teknisyenin görevidir.

  • Elektrik iletimini sağlayıp, kablo dağıtımını düzenlerler.

Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı Bölümü Dersleri Nelerdir?

Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı tercih listesine eklemeyi düşünen adaylar öncelikle kariyerleri boyunca işlerine yarayacak hangi derslerle karşılaşacaklarını araştırmak istiyor. Eğitim yaşamları boyunca karşılaşacakları tüm dersler, mesleklerinde başarılı ve bilgili birer tekniker olmaları için hazırlanmıştır.

Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı bölümünde 4 dönem boyunca eğitim alacak olan öğrenciler bölümden mezun olabilmek için bölümün belirlediği şartları yerine getirmeleri gerekir. Bunlar içinde en önemlilerinden biri zorunlu staj şartıdır. Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı bölümünde eğitim alacak öğrencilerin eğitim süresince karşılaşacakları dersler şöyledir;

  • Devre analizi

  • Enerji yönetimi ve politikaları

  • Elektrik tesisat planları

  • Teknolojinin bilimsel ilkeleri

  • Geleneksel ve yenilebilir enerji kaynakları

  • Elektrik makinaları

  • Enerji analizi

  • Güç sistemleri analizleri

  • Elektrik bakım, arıza bulma ve güvenlik

  • Enerji tasarrufu ve çevre

Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

2020 YKS üniversite adayları aşağıda belirttiğimiz tablodan 2020 taban puanları ve Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı başarı sıralamaları ile ilgili bilgi alabilir. Aşağıda belirttiğimiz bilgiler ilk 4 eğitim kurumuna aittir. Yazımızda düzenlediğimiz bilgiler bu yıl yerleşen adayların puan ve başarı sıralamalarına ait veriler olup, tamamı ÖSYM-YÖK tarafından açıklanan son puanlardır.

Üniversirsite  Bölüm  Taban Puan  SıralamaGAZİ ÜNİVERSİTESİ  Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı  267,83165 658.363ESKİŞEHİR TEKNİK ÜNİVERSİTESİ  Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı 254,60736 801.967NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ  Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı 229,41627 1.135.667ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı 228,35745 1.050.979

Bölüm Hakkında, Elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı bölümü, belirli bölgede üretilen elektriği, iletimi ve dağıtımı ile ilgilenir, Bölüm daha çok meslek lisesi elektrik bölümü mezunları tarafından tercih edilir, İstihdam, Bölüm mezunları çeşitli kamu kurumları ve özel sektörde çalışma imkanı elde eder, 2 yıllık eğitim sonrası öğrenciler istedikleri donanımla mezun olur, Eğitim Süreci, TYT puanına göre 2 yıllık bir eğitim için öğrenci kabul eder, Eğitim alabilmek için gerekli YKS baraj puanı 150'dir, Dikey Geçiş Sınavı, Öğrenciler yeterli puanı almaları durumunda dikey geçiş sınavına giderek belirli lisans programlarına geçiş yapabilirler, Dikey geçiş yapabilecekleri lisans programları arasında Uzay Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği, Elektronik mühendisliği gibi bölümler bulunur, İş İmkanları, Elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı mezunlarının iş imkanına sahip olabileceği birçok alan bulunur, kamu ve özel sektör dahil, Mezunlar 'Enerji Teknikeri' unvanı alırlar, Sorumluklar, Elektrik kesintilerini belirlemek ve gidermek, elektrik iletimini sağlamak ve kablo dağıtımını düzenlemek gibi görevleri vardır, Özellikle binaların elektrik döşemelerini yapmak elektrik teknisyenlerinin temel sorumlulukları arasındadır, Dersler, Bölümde alınan dersler, iş hayatında başarılı olmak için gerekli donanımı sağlar, Bölüm derslerine önceden bakmak, adayların karar verme sürecini kolaylaştırır, KPSS, Kamu kurumlarında yer almak isteyenlerin KPSS sınavına girmeleri gerekmektedir, KPSS'ye hazırlanan adayların yoğun bir tempoda çalışması gerekmektedir, Üniversiteler, Bölüm, çeşitli devlet üniversitelerinde yer almaktadır, Tercihlerde bulunurken üniversitelerin bölümle ilgili başarıları ve sundukları imkanlar da göz önünde bulundurulmalıdır, Öğrenci Profili, Bölümü tercih eden adayların büyük çoğunluğu bu alana özel bir ilgi duyar, Elektrik alanı oldukça geniş bir alandır ve mezunlarının sayısı her yıl artmaktadır Bu durum iş bulma imkanını zorlaştırabilir
elektrik enerjisi üretim iletim dağıtım ön lisans DGS Elektrik Enerjisi Üretim İletim ve Dağıtımı (MYO)
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.