AnasayfaBlogEgzersiz Zekayı Nasıl Arttırır?
Kişisel Gelişim

Egzersiz Zekayı Nasıl Arttırır?

23 Mayıs 2018
Bu, geniş bir renk yelpazesine sahip renkli bir insan beyni çizimidir. Beyin, çeşitli kıvrımları ve kıvrımları ile ayrıntılı olarak tasvir edilmiş ve çeşitli sıcak, soğuk ve nötr renklerle tasvir edilmiştir. Çizim boyunca maviler, morlar, yeşiller, sarılar, turuncular ve kırmızılar ile bir gökkuşağı renkleri gösterilmiştir. Beyin, kıvrımlarının ve kıvrımlarının detayları açıkça görülebilecek şekilde yakın planda gösterilmiştir. Çizimin arka planının düz beyaz olması beynin renklerinin öne çıkmasını sağlıyor. Dikkatle işlenmiş bu görüntü, beynin güzelliğinin güzel ve büyüleyici bir ifadesidir.
Egzersiz TürleriEtkileriÖneriler
Aerobik EgzersizlerKalp ritmini ve nefes alışverişini düzenler. Beyne daha fazla oksijen taşır.Haftada en az 3 kez aerobik egzersiz yapılmalıdır.
Ağırlık AntrenmanlarıKasları güçlendirir, kemik yoğunluğunu arttırır. Kognitif fonksiyonları arttırır.Haftada en az 2 gün ağırlık antrenmanı yapılmalıdır.
Esneklik ve Esneme EgzersizleriKasların ve eklemlerin esnekliğini arttırır. Hafıza ve öğrenme kapasitesini geliştirir.Her egzersiz seansından önce ve sonra esneme hareketleri yapılmalıdır.
Dans veya AerobikKardiyo sağlığını geliştirir, kalp atış hızını arttırır. Beynin farklı bölümleri arasındaki bağlantıları güçlendirir.Haftada en az iki kez aerobik aktivite yapılmalıdır.
YürümeKasları güçlendirir, düşük yoğunluklu kardiovasküler egzersiz sağlar. Konsantrasyonu ve hafızayı geliştirir.Her gün en az 30 dakika yürümeye çalışılmalıdır.
YogaStresi azaltır, rahatlamayı sağlar. Konsantrasyon ve hafızayı iyileştirir.Haftada en az 1-2 kez yoga yapılabilir.
PilatesKasları güçlendirir, esnekliği artırır. Beynin farklı bölümleri arasındaki bağlantıları güçlendirir.Haftada en az 1-2 kez pilates yapılabilir.
YüzmeKasları çalıştırır, kalp sağlığını geliştirir. Odaklanmayı ve belleği iyileştirir.Haftada en az 2 kez yüzme yapılmalıdır.
Bisiklet SürmeBacak kaslarını güçlendirir, kardiovasküler sağlığı geliştirir. Konsantrasyon ve hafızayı geliştirir.Her gün en az 15-30 dakika bisiklete binmeye çalışılmalıdır.
KoşuKasları güçlendirir, kalp sağlığını iyileştirir. Beynin farklı bölümleri arasındaki bağlantıları güçlendirir.Haftada en az 3 kez koşu yapılmalıdır.

Düzenli egzersiz yapmanın sağlığımıza ve zindeliğe önemli katkıları olduğunu hepimiz duymuşuzdur. Özellikle sabah yapılan sporların insan sağlığına faydalı olduğunu biliyoruz. Ancak düzenli egzersiz yaptığınızda ruh halinizi, hafızanızı, konsantrasyonunuzu ve aklınızı da geliştirebilirsiniz. Egzersiz, kas eforunu arttırmak için kullanılan fiziksel aktivite olarak tanımlanabilir. İnsan vücudu hareket etmeyi ve aktif olmayı ister. Hareket halinde olmayan bir vücud hastalanmaya başlar. Bunun tarihi insanların hayatta kalmak için yiyecek toplaması gerektiği zamana kadar uzanır. Egzersiz sırasında, kalp atış hızınızın arttığını göreceksiniz. Ayrıca daha fazla oksijene ihtiyacınız olacak. Terlemeye başlarsınız ve kaslarınız meşgul olduğunuz egzersizin türüne bağlı olarak acı çekebilir. Bu süreç vücudunuzun performansına yardımcı olur ve yaşlanma sürecini yavaşlatır.

Beyin ve egzersiz ilişkisini nasıl açıklayabiliriz?

Beyin, kaslarımıza ve organlarımıza benzer bir yapıdadır çünkü kullanılmadığında hızla yaşlanır ve verimsizleşir. Ancak, çalışmalar egzersiz yaptığınızda bu düşüş oranını azaltacağını ve hatta kullanılmadığı takdirde kısa bir raf ömrüne sahip olan nöronlar olarak da adlandırılan yeni beyin hücrelerini geliştirdiğini göstermektedir. Bu yeni üretilen beyin hücreleri, diğer beyin hücreleriyle birlikte yüzer ve öğrenme, birbirleriyle iletişim kurmalarını sağlayan kilit noktadır. Basitçe söylemek gerekirse: Egzersiz + Öğrenme = Geliştirilmiş Akıl.

Teknolojinin sağlığımız üzerindeki etkisi

Her ne kadar teknoloji, çoğumuzun istediği rahatlığı sağlamış olsa da, fiziksel aktivite eksikliğine de katkıda bulunmuştur. Geçmişte daha hareketli yaptığımız işleri artık oturduğumuz yerden yapabiliyoruz. Teknoloji hayatımız kolaylaştırıyor ancak sadece kolaylaştırmakla kalmayıp sağlığımızı da tehlikeye sokabiliyor. Çalışırken bilgisayar başındayız, yemek yerken televizyon karşısındayız ve boş boş otururken elimizden telefonu düşünmüyoruz. Eğitimi bile online eğitim aracılığıyla alıyoruz. Ayrıca canımız sıkıldığında keyif almak için televizyonun önünde oturuyoruz. Bugün, günlük yaşantımızda sahip olduğumuz sedanter dikkat dağınıklığı ile, egzersiz yapmak için zaman bulmak zor olabilir. Düzenli bir antrenman programı oluşturmak yapmanız gereken şeylerin ilk sırasında yer almalıdır. Biliyorum, listenizde iş toplantıları, çocuğunuzu okula götürmek veya üniversite ödevlerini tamamlamak gibi yüksek öncelikli şeyler var.

Konsantrasyon ve odaklanma

Bir çocuğun, genç bir yetişkinin, ya da yaşlı bir vatandaşın konsantrasyona ve odaklanmaya ihtiyacı olduğunda konsantrasyonunu sağlamak zor olabilir. Çalışmalar, kondisyon testlerine çok iyi performans gösterenlerin konsantrasyon testlerinde çok yüksek puan aldıklarını göstermekte. Ne kadar egzersiz yaptığınız biliyor musunuz? Yaptığınız egzersizin yeterli olup olmadığını biliyor musunuz? Adım sayar kullanabilirsiniz. Ya da bununla ilgili bir takım telefon uygulamaları var. Sağlıklı bir yaşam sürmek için gereken egzersiz miktarını belirleyen çeşitli örnekler ve önerilerde mevcut. Egzersiz programına ne kadar zaman ayırdığınız önemli bir konu ancak egzersiz rutininizi karıştırmak aynı derecede önemlidir. Haftalık rutininize yürüme, ağırlık antrenmanı, esneme ve dans veya aerobik gibi kardiyo seçeneği dahil etmek, farklı kasların farklı zamanlarda çalışmasına izin verecek ve bu da uzun vadede sizin için daha iyi olacaktır. Hangi seçeneklere karar verirseniz verin beyin gelişimine etki edeceğini unutmayın.

Aerobik Egzersizler, Kalp ritmini ve nefes alışverişini düzenler Beyne daha fazla oksijen taşır, Haftada en az 3 kez aerobik egzersiz yapılmalıdır, Ağırlık Antrenmanları, Kasları güçlendirir, kemik yoğunluğunu arttırır Kognitif fonksiyonları arttırır, Haftada en az 2 gün ağırlık antrenmanı yapılmalıdır, Esneklik ve Esneme Egzersizleri, Kasların ve eklemlerin esnekliğini arttırır Hafıza ve öğrenme kapasitesini geliştirir, Her egzersiz seansından önce ve sonra esneme hareketleri yapılmalıdır, Dans veya Aerobik, Kardiyo sağlığını geliştirir, kalp atış hızını arttırır Beynin farklı bölümleri arasındaki bağlantıları güçlendirir, Haftada en az iki kez aerobik aktivite yapılmalıdır, Yürüme, Kasları güçlendirir, düşük yoğunluklu kardiovasküler egzersiz sağlar Konsantrasyonu ve hafızayı geliştirir, Her gün en az 30 dakika yürümeye çalışılmalıdır, Yoga, Stresi azaltır, rahatlamayı sağlar Konsantrasyon ve hafızayı iyileştirir, Haftada en az 1-2 kez yoga yapılabilir, Pilates, Kasları güçlendirir, esnekliği artırır Beynin farklı bölümleri arasındaki bağlantıları güçlendirir, Haftada en az 1-2 kez pilates yapılabilir, Yüzme, Kasları çalıştırır, kalp sağlığını geliştirir Odaklanmayı ve belleği iyileştirir, Haftada en az 2 kez yüzme yapılmalıdır, Bisiklet Sürme, Bacak kaslarını güçlendirir, kardiovasküler sağlığı geliştirir Konsantrasyon ve hafızayı geliştirir, Her gün en az 15-30 dakika bisiklete binmeye çalışılmalıdır, Koşu, Kasları güçlendirir, kalp sağlığını iyileştirir Beynin farklı bölümleri arasındaki bağlantıları güçlendirir, Haftada en az 3 kez koşu yapılmalıdır
Egzersiz Zekayı Nasıl Arttırır? beyin egzersizbeyin gelişim kişisel gelişimteknoloji zeka zeka nedir
Resimdeki kadının uzun sarı saçları sırtına kadar uzanıyor. Önünde küçük bir logo bulunan beyaz bir tişört giyiyor. Yüzünde kendinden emin bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor. Gözleri koyu kahverengi ve dudakları hafif bir gülümseme şeklinde kıvrılmış. Cildi pürüzsüz ve kremsi bir tonda ve yanaklarında pembe bir parlaklık var. Basit bir gümüş kolye ve bir çift küçük halka küpe takıyor. Kollarını önünde kavuşturmuş ve ellerini birbirine kenetlemiş. Beyaz duvarları ve mavi mobilyaları olan aydınlık ve havadar bir odada duruyor.
Gizem Solak
Blog Yazarı

Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünden mezun olmuştur. Eğitim, kişisel gelişim ve kariyer tavsiyeleri üzerine blog içerikleri oluşturmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kadın yakın çekim bir portrede başını tutuyor. Yüzünde düşünceli bir ifade var ve gözleri kapalı. Uzun, siyah saçları omuzlarına ve sırtına dökülmüştür. Gözlük ve beyaz bir gömlek giymektedir. Arka planda bir kişinin yüzünün ve elinin bulanık bir görüntüsü var. Görüntünün sol tarafında gri bir zemin üzerinde beyaz bir P harfi ve beyaz harflerle siyah beyaz bir işaret var. Görüntünün sağ tarafında ise siyah zemin üzerinde beyaz bir harf bulunmaktadır. Görüntü, koyu bir arka plan üzerinde beyaz bir metnin yakın çekimidir. Resmin genel duygusu bir tefekkürdür.
Stres Yönetimi

Stres Nasıl Etkili Bir Şekilde Azaltılır

23 Ağustos 2022
Bir kişi spor salonunda ayakta duruyor ve iki eliyle bir ağırlık kaldırıyor. Dikkatle elindeki işe konsantre oluyor. Kişinin kafası tıraşlı ve beyni görülebiliyor. Fiziksel efor nedeniyle alnında ter parlamaktadır. Ellerindeki ağırlık parlak gümüş kaplamalı gri metal bir halterdir. Beyaz bir tişört, siyah şort ve beyaz spor ayakkabı giyiyorlar. Duvarlar açık gri renktedir ve zemin gri ve siyah kareli bir paspasla kaplıdır. Kişi kararlı ve beyniyle ağırlığı kaldırma görevine odaklanmış görünüyor. Hedeflerine ulaşmak için kendilerini sınırlarına kadar zorluyorlar.
Stres Yönetimi

Stres İçin Egzersiz Önerileri

17 Mayıs 2019