AnasayfaBlogEge Tatil Bölgeleri ve Şehirleri
Nasıl Yapılır?

Ege Tatil Bölgeleri ve Şehirleri

18 Haziran 2021
Bu, pırıl pırıl mavi bir su kütlesine doğru uzanan uzun bir kum şeridine sahip bir plajın havadan görünümüdür. Kıyı boyunca dağılmış, bazıları yürüyen, bazıları da plaj sandalyelerine uzanmış insanlar görülüyor. Sahilin ilerisinde, güneşten biraz gölge sağlayan binalar ve ağaçlar var. Uzakta, pitoresk bir fon sağlayan bir orman görülebilir. Gökyüzü parlak mavi ve güneş ışıl ışıl parlayarak pastoral bir atmosfer yaratıyor.
Tatil BölgesiÖzelliklerGezilecek Yerler
BalıkesirGeniş uzun kumsalı, eşsiz tarihi ve doğal güzellikleriAyvalık, Sarımsaklı, Şeytan Sofrası, Cunda Adası
İzmirEgenin incisi, hareketli gece hayatı, rüzgar sörfü için idealÇeşme, Alaçatı, Özdere, Seferihisar
AydınÖzellikle çocuklu ailelerin tercihi, eşsiz deniz ve kumsallarKuşadası, Didim, Altınkum
MuglaBirçok farklı plaj seçeneği, mavi bayraklı plajlarBodrum, Marmaris, Fethiye, Ölüdeniz, Dalyan
ÇanakkaleTarih ve doğa turizmi için idealTroya, Assos, Gelibolu
ManisaTermal turizm merkezi, tarihi ve doğal güzellikleriSalihli, Kula, Şehzadeler
DenizliDünyaca ünlü Pamukkale travertenleriPamukkale, Hierapolis Antik Kenti
AydınTarihi ve doğal güzellikleri, termal turizm merkezleriEfes Antik Kenti, Didim, Karacasu
EskişehirGenç ve dinamik nüfusu, modern yaşamMasal Şehri Odunpazarı, Yazılıkaya Açık Hava Müzesi
BilecikDoğal ve tarihi güzelliklerHarmanköy, İnhisar, Söğüt

Türkiye’nin incisi neresidir? Elbette ki Ege’dir. Gittiğinde kimin kalbi Ege de kalmaz ki? Bir ucu Marmara bir ucu Akdeniz. Komşusu Rodos ve Girit’e el salladığımız Yunanistan. Hatta öyle ki Türkiye’nin en uzun sahil şeridine sahip bir bölgedir. Ege’dir kuzeydir diye düşünmeyin. Akdeniz iklimini yaşayan bir bölgemizdir. Ege’ye gitmeyi düşündüğünüzde işin içinde çıkamazsınız. O kadar harika ve gel gel diyen şehirleri, kıyıları ve tarihi yerleri vardır ki karar vermekte zorlanırsınız. Ege’yi anlatmak sayfalar alır ama ben bu yazımda aynı "Akdeniz’de Nerede Tatil Yapılır?" yazımda olduğu gibi işinize yarayacak, karar vermenizi kolaylaştıracak kısa bilgiler paylaşacağım. Tamamını anlatıp spoiler vermek istemiyorum. Ege’de nereye gidiyorsanız gidin her zaman daha fazlasıyla karşılaşacaksınız.

Sektöre yıllarını vermiş, yerli yabancı binlerin üzerinde turistleri tatile göndermiş biri olarak şunu söyleyebilirim ki tatil anlayışı herkese göre değişir. Kimi deniz tatili severken kimi daha hareketli turlara katılabileceği, sürekli aktif olabileceği tatil planı yapar. Kimi soğuk deniz sever kimi sıcak deniz. Bazıları çakıl plaj ister bazıları tamamen kum olsun der. Kafa dinlemek isteyen hatta gittiği otelde çocuk görmek istemeyende var, cümbür cemaat giderek kalabalık tatilleri sevende. Bu yazıyı okurken nasıl bir tatil istediğinizi düşünün. Hangi denizde yüzmek istiyorsunuz? Geceleri eğlencelere doymak mı? Yoksa bir caz barda veya canlı klasik müzik çalan bir restaurantta yemek yemek mi? Ekstrem sporlar yapmak ister misiniz? Emin olamıyorsanız hadi Ege’de gezerken karar vermeye çalışalım. 

Egenin Tatil Şehirleri

Yukarıda da bahsettiğim gibi Ege’de gezilecek, tatil yapılacak o kadar çok şehir ve belde var ki hepsi anlatmam maalesef mümkün değil. Ama en popüler olanlarından elbette bahsedeceğim. Önce küçük çaplı bir coğrafya dersi ile başlayalım. Hangi iller ve onların tatil beldeleri var, ne nerede? sorularının cevabını bulalım. Denizi, ulaşımı, otelleri ve gezilecek yerlerini tek tek inceleyelim.

  • BALIKESİR

Ayvalık, Sarımsaklı, Şeytan Sofrası, Cunda Adası

Özellikle İstanbul’luların hafta sonları tercih ettiği Balıkesir gerek yazlıkçı tatilcilerin gerek otelcilerin herkesin tatil anlayışına hitap eden bir şehir. Altınoluk, Ören, Edremit ve Akçay’da da denize girebilirsiniz. Hatta Kaz Dağları’nda sabah köy kahvaltısı yapabilir yada akşam yemek yiyebilirsiniz. Hasan boğuldu Şelalesi, Sütüven, Şahindere Şelalesi gibi doğal güzelleri de gezebilirsiniz. Ama daha popüler ve turistlik yere gitmek isterseniz geniş uzun kumsalı olan Sarımsaklı plajını tercih edebilirsiniz. Halk plajı olarak geçmektedir ve ücretsiz denize girebileceğiniz alanlarda mevcut. Sırf buranın kumsalı, suyu için her sene defalarca giden tatilcilerin sayısı bir hayli fazla. Denizi geç ısınır. Soğuk bir suyu vardır. Baharda giderseniz üşüyebilirsiniz. Ve meşhur Avşar Ayvalık tostçusunda tost yemeyi ihmal etmeyin.

Akşam yemeğinizi birçok efsanesi olan Şeytan Sofrasında yiyebilirsiniz. Zeytin bahçelerini ve koyları kuşbakışı görebileceğiniz bu yerde aynı zamanda şeytanın ayak izi olduğu söylenen bir alanda mevcut. Turistler tarafından da büyük ilgi görüyor. Çok ilginçtir ki şeytanın ayak izi olarak anılsa da bozuk para atarak dilek dileyenlerde yok değil.

Cunda Adası olarak geçse de karayolu ile bağlantısı var. Hem özel plajlar hem de havlunuzu serip denize girebileceğiniz ücretsiz halk plajları var. İnanılmaz sığ ve durgun bir denize sahiptir. Ne kadar ilerlerseniz ilerleyin asla derinleşmiyor. Cunda’nın da çarşısı yemek yemek ve hediyelik alışveriş yapmak için ideal.

  • İZMİR

Çeşme, Alaçatı, Özdere, Seferihisar

Ege Türkiye’nin incisi ise Ege’nin incisi de Çeşme’dir. Geceleri hareketlidir. Platform girişli denizler ya da uzun sığ kumsallar bulabilirsiniz. Rüzgâr sörfü için idealdir. Denizden kıyıya esen imbat rüzgârları sizi serinletirken bir yandan da güneşlenmeye devam edebilirsiniz. Sıcak ve sığ bir deniz isterseniz Ilıca plajını tercih edebilirsiniz.

Alaçatı sosyetik plajları ve kafeleriyle ünlü beyaz mimarisi ve mor begonvil çiçekleri sizi rüyalar âlemine götürebilir. Alaçatı da denize girilir ama özellikle deniz tatili için gidiyorsanız Çeşme kıyılarını tercih edebilir, meşhur damla sakızlı kahvenizi içmek için buraya gelebilirsiniz. Şunu da özellikle belirtmek isterim ki çok ekonomik diyebileceğiniz fiyat aralıklarıyla karşılaşma ihtimaliniz düşük. Ancak yine de ölmeden önce görülmesi gereken yerler arasında olduğunu söylemek isterim.

İzmir’e gitmişken Efes Antik Kent’i, Şirince’yi, Agora Açık Hava Müzesini ve Meryemana evini gezebilirsiniz. Henüz bakirliğini koruyan Özdere ve Seferihisar’ı da dinlenme tatili olarak tercih edebilirsiniz. Seferihisar’a gitmişken denk gelirseniz Sığacık halk pazarına da uğramayı unutmayın.

  • AYDIN

Kuşadası, Didim, Altınkum

Kuşadası özellikle çocuklu ailelerin ilk tercihleri arasında yer alıyor. En bilindik plajı Kadınlar Denizi Plajı, Kuşadası merkeze yakın olması ve otellerin yoğunlaşmasıyla da tercih ediliyor. Güzelçamlı, Davutlar beldeleri de tatil için tercih edilebilir. Milli parklarıyla ünlüdür. Adından da anlaşılacağı gibi içerisinde Kuş cenneti adı verilen bir milli park vardır. 2020’de yapılan bilgilendirmeye göre en son 35.217 adet su kuşu olduğu biliniyor. Özellikle kuş gözlemcileri için fevkalade bir park.

Didim Altınkum, Aydın’ın adını plajının renginden alan ve yoğun turist çeken bir tatil beldesidir. Upuzun altın rengi kum plajı ile cezbedici haldedir. Halk plajı ağırlıklıdır ve yine ücretsiz girebileceğiniz alanlar bulabilirsiniz. Geçmiş tecrübelerimden dolayı hatırlatmak isterim ki yazın inanılmaz kalabalık olmaktadır.

  • MUĞLA

Marmaris (Siteler, Armutalan, İçmeler, Turunç)

Bodrum ( Gümbet, Torba, Güvercinlik, Güllük, Ortakent, Turgutreis, Yalıkavak, Gündoğan)

Fethiye (Çalış, Hisarönü, Ölüdeniz, Ovacık ,)

Muğla, Ege’nin en çok tatil beldesi olan ve en yoğun turist alan ilidir. Başlı başına Marmaris, Bodrum ve Fethiye tatil sezonunda adım atılamayacak kadar kalabalık olmaktadır. Havayolları ve otobüs firmaları bu ilçelere ek seferler koymaktadırlar.

Marmaris, hem ekonomik hareketli merkeziyle hem de her bütçeye uygun otelleriyle yerli ve yabancı turistlerin tercih ettiği tatil beldelerinden. Merkezi olarak Siteler’i baz alırsak buradan her gün kalkan tekne turlarına muhakkak katılalısınız. Dalyan ve İz tuzun’da denize girmeli, afrodizyak etkili mavi yengecin tadına bakmalısınız. Marmaris yerlisinin ve dışarıdan gelen turistlerin iç iç bir yaz geçirdiği bölge. Çok lüks oteller de bulabilirsiniz çok çok ekonomik otellerde. Eğlenceli, aktif gece hayatı ile gençlerinde ilk tercihleri arasında yer alıyor.

Bodrum, biraz daha zorlarsa kendi başına şehir olmayı ilan etmesine az kalan tatil ilçesi. En hareketli gecelerin olduğu her daim eğlencenin durmadığı bu yer aynı zamanda kendi havalimanını da içinde bulundurmaktadır. Hareketli gençlerin göz bebeği Gümbet’i, ailelerin plajı için tercih ettiği Ortakent’i, marinalarıyla ünlü Yalıkavak’ı, sakin bir deniz kıyısı balık restaurantında yemeğinizi yiyebileceğiniz Gümüşlük ile her beldesi ayrı kitleye hitap eden bir bölge. Turgutreis’te kalıyorlarsanız Akyarlar plajını tercih edebilirsiniz. Ortakent’te kalıyorsanız deve safarinin de yapıldığı, adını plajından alan Camel Beach plajında denize girebilirsiniz.

Fethiye, herhalde yabancıların tanıtımlarda Türkiye’yi tanıdığı güzide tatil beldesi. 2006 yılında dünyanın en güzel plajı ödüllü Ölüdeniz muhakkak listenizde olmalı. Halk plajı ağırlıklıdır ve yine ücretsiz denize girebileceğiniz alanlar mevcut. Fethiye’ de kalacağınız oteller, coğrafi konumu itibariyle ağırlıklı olarak denize uzaktır. Yakın olan otellerde bir hayli pahalı olmaktadır. Giderken bunu göz önünde bulundurmanız önemli. Eğer, gerilim seviyorsanız Fethiye’ye gitmişken hayalet köy olarak bilinen Kayaköy’ü de ziyaret edebilirsiniz. Ve tabi heyecana doymam diyorsanız da en güzel yamaç paraşüdü yapabileceğin Babadağı içinde önceden araştırmalarınızı ve hazırlıklarınızı yapabilirsiniz.

Ege Bölgesinde Hangi Havalimanları Var?

Gideceğiniz yere göre havalimanını doğru seçmezseniz sizi çok uzun mesafeler bekliyor olacaktır. Bu nedenle aşağıda ilçelerin hangi havalimanlarına yakın olduklarını, ulaşımı rahat sağlayabileceğiniz şekilde paylaşıyorum.

  • Ayvalık : Balıkesir Edremit HL

  • Seferihisar / Çeşme / Alaçatı / Özdere vb. : İzmir Adnan Menderes HL

  • Kuşadası: İzmir Adnan Menderes HL

  • Didim: Bodrum Milas HL

  • Bodrum: Bodrum Milas HL

  • Datça: Dalaman HL

  • Marmaris: Dalaman HL

  • Fethiye : Dalaman

Balıkesir, Geniş uzun kumsalı, eşsiz tarihi ve doğal güzellikleri, Ayvalık, Sarımsaklı, Şeytan Sofrası, Cunda Adası, İzmir, Egenin incisi, hareketli gece hayatı, rüzgar sörfü için ideal, Çeşme, Alaçatı, Özdere, Seferihisar, Aydın, Özellikle çocuklu ailelerin tercihi, eşsiz deniz ve kumsallar, Kuşadası, Didim, Altınkum, Mugla, Birçok farklı plaj seçeneği, mavi bayraklı plajlar, Bodrum, Marmaris, Fethiye, Ölüdeniz, Dalyan, Çanakkale, Tarih ve doğa turizmi için ideal, Troya, Assos, Gelibolu, Manisa, Termal turizm merkezi, tarihi ve doğal güzellikleri, Salihli, Kula, Şehzadeler, Denizli, Dünyaca ünlü Pamukkale travertenleri, Pamukkale, Hierapolis Antik Kenti, Aydın, Tarihi ve doğal güzellikleri, termal turizm merkezleri, Efes Antik Kenti, Didim, Karacasu, Eskişehir, Genç ve dinamik nüfusu, modern yaşam, Masal Şehri Odunpazarı, Yazılıkaya Açık Hava Müzesi, Bilecik, Doğal ve tarihi güzellikler, Harmanköy, İnhisar, Söğüt
Ege Tatil Bölgeleri Egenin Tatil Şehirleri Ege'de Tatil Ege Bölgesinde Tatil Marmaris Fethiye Cunda Adası Alaçatı Didim Kuşadası Egede nereye gidilir bodrum
Uzun, dalgalı kahverengi saçları olan genç bir kadın beyaz bir duvarın önünde duruyor. Yüzünde dostça bir ifade var ve saçları yumuşak dalgalar halinde sırtından aşağı dökülüyor. Gözleri koyu kahverengi ve dudakları hafif bir gülümsemeyle kıvrılmış. Beyaz kemerli açık mavi bir elbise giyiyor ve takımını bir çift beyaz sandaletle tamamlıyor. Yumuşak saçları pencereden içeri süzülen güneş ışığıyla aydınlanıyor. Doğal ve rahat görünüyor, güzelliğin ve zarafetin bir resmi.
Münevver Birol
Blog Yazarı

Eğitim Yetkilisi olarak çağrı merkezine yeni başlayan personellere iş başı eğitimleri, çağrı yönetimi ve diğer mesleki eğitimleri vermektedir. Türkiye’nin önde gelen kargo firmalarından birinde çalıştı ve bu firmada kalite birimi kurdu. Butik çağrı merkezi hizmeti veren acentelere satış eğitimi, kalite ve koçluk destekleri vermeye devam etmektedir.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.