AnasayfaBlogE-Bordro Nasıl Kullanılır?
Nedir?

E-Bordro Nasıl Kullanılır?

01 Ocak 2020
Bir yığın kâğıdın üzerine yerleştirilmiş bir büyüteç, en üstteki sayfanın ayrıntılarını ortaya çıkarır. Büyütecin siyah bir sapı ve gri kenarlı yuvarlak, yeşil bir merceği vardır. Resmin sol tarafında, mavi zemin üzerinde kırmızı bir çizgi görülüyor. Sağ tarafta, resmin altına yakın bir yerde siyah uçlu sarı bir nesne görülüyor. Kağıt yığını, üzerinde siyah el yazısı olan beyaz sayfalardan oluşuyor. Büyüteç, yığının ortasına yerleştirilmiştir ve kullanıcının sayfanın içeriğini yakından incelemesine olanak tanır.
E-Bordro AdımlarıİşlemlerAçıklama
E-Devlet Şifresi AlmakPTT Şubesinden Şifre AlmakEn yakın PTT şubesine giderek E-Devlet şifresini 2 lira karşılığında alabilirsiniz.
E-Devlet Sistemi GirişiE-Devlet Şifresi ile Giriş YapmakT.C. numaranız ve E-Devlet şifreniz ile sisteme giriş yapabilirsiniz.
E-Bordro Dökümüne UlaşmakE-Bordro Döküm Seçeneği TıklamakSisteme giriş yapıldıktan sonra E-Bordro dökümüne ulaşabilirsiniz.
Bordro SorgulamasıYıl, Ay, Gün Bilgisi Girerek Bordro Bilgisini SorgulamakHangi yıla, güne, aya ait bilgi isteniyorsa seçilip sorgulanarak E-Bordro dökümüne ulaşabilirsiniz.
E-Bordro Dökümünü İndirmekBelge İndirme İşlemi GerçekleştirmekOluşturulan belge indirilmeli ve gerektiğinde yazdırılmalıdır.
E-Bordro Nedir? Bilgi AlmakE-devlet hizmetinden yararlanarak elde edilen bordro bilgisini anlamakE-devlet hizmetinden yararlanarak elde edeceğiniz bordroya E-Bordro denir.
E-Bordro Hizmetinden Kimler Yararlanır?Sözleşmeli ya da 4C sigortalı çalışanların hizmetten yararlanamamasıE-Bordro hizmetinden yararlanmak için 657 sayılı kanun ile devlet memuru olmanız ve maaşınızı kamu kurumu tarafından ödeniyor olması gerekir.
Bordro Uygulamaları Kursu Hakkında BilgiBütün işletmelerde ‘’bordro’’ zorunlu hazırlanan bir belge olduğunu bilmekİşletme içerisindeki çalışanlara ödenen maaşların ayrıntılarını gösteren belgeye ’’bordro’’ denir.
Bordrolama Nedir? Bordrolama sürecinin işleyişinin anlaşılmasıBordrolama, çalışanın brüt maaşı, kesintiler, AGİ, fazla mesai ve tatil günleri gibi bilgilerin dikkate alınarak, net maaşın hesaplandığı süreçtir.
Bordro Bilgilerinin SaklanmasıHazırlanan Bordro Belgesinin SaklanmasıYapılan tüm bu işlem adımları programa girilir. Belge hazırlanır ve saklanır.

Kamu kurumunda ve devlet kurumunda çalışan personel her ay belli miktarda maaş alır. Her ay düzenli olarak aldıkları maaş bilgileri sistemli bir biçimde bordrolarına aktarılır. Hangi aylarda ne kadar maaş aldığınızı, hangi aylarda kesintiler olduğunu, hangi aylarda ikramiye aldığınızı ve maaşınızda ki tüm değişiklikleri maaş bordrosundan görebilirsiniz. Gelir tespiti yaptırmak istediğinizde, bankalardan kredi çekmek gerektiğinde veya herhangi bir başvuru sırasında maaş bordro dökümü sizden istenebilir. Maaş bordro dökümlerini Maliye Bakanlığı vermektedir. Bulunduğunuz şehirdeki maliye kurumuna nüfus cüzdanınız ile giderek maaş bordronuzu alabilirsiniz.

Ancak artık daha hızlı ve güvenilir bir şekilde internet üzerinden bu bilgilere ulaşmanız mümkün. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarına ait resmi internet sitesini içinde toplayan, devletimiz nezdinde kurulmuş E-Devlet sistemi üzerinden resmi işlemlerinizi gerçekleştirmek mümkün. Bu sistem sayesinde zaman kaybının önüne geçilerek güvenli bir şekilde istenilen resmi belgelere ulaşmak hedeflenmiştir. Bu işlemi gerçekleştirmek için E-Devlet şifrenizin olması yeterlidir. E-Devlet hesabı resmi ve kişiye özel bilgilerin yer aldığı bir hesap olduğu için şifre alınmadan resmi işlemlerinize ait bilgi almanız mümkün değildir.

En yakın PTT şubesine giderek E-Devlet şifresini 2 lira karşılığında temin edebilirsiniz. Bu şifre size özeldir ve kimseyle paylaşmamalısınız. T.C. numaranız ve E-Devlet şifrenizi sisteme yazdığınız andan itibaren siteme giriş yapabilirsiniz. Siteme giriş yaptıktan sonra E-Bordro dökümüne ulaşabilirsiniz. E-Bordro işlemi kamu ve devlet dairesinde çalışan kişilerin aylık olarak almış olduğu maaşın doküman olarak gösterilmiş olduğu belgedir. E-Bordro belgesi genel olarak bankalardan alınan kredileri geri ödeyip ödeyemeyeceğiniz hakkında, bankaların  fikir olmak için istediği belgelerdir. E-Devlet üzerinden giriş yaparak E-Bordro dökümünüze kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

E-Bordro Nedir?

Eskiden devlet hizmetlerinden yaralanabilmek için birçok kamu kurumunu ziyaret eder istediğimiz bilgiye ulaşana kadar akşam olurdu. Günümüzde ilerleyen teknoloji sayesinde istediğimiz tüm bilgilere internet üzerinden tek bir tıkla ulaşabiliyoruz. Sizden istenen gerekli niteliklere sahipseniz, istediğiniz bilgiye devlet kapısı hizmeti sayesinde ulaşabilirsiniz. İhtiyacınız olan tüm bilgi ve belgeleri buradan alabilirsiniz. E-devlet hizmetinden yararlanarak elde edeceğiniz bordroya E-Bordro denir. E-Bordro, yıl ve aya göre maaş dökümünüz, memuriyet sicil numaranız, çalışma şekliniz gibi gerekli olabilecek tüm bilgileri içerir.

E-devlet sistemi üzerinden Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın sayfasına girerek maaş bilgilerinizin yer aldığı E-Bordro dökümünü oluşturabilirsiniz. Bir işletme tarafından, çalışanlar için ödenen ücretlerin yer aldığı, kişiye özel ayrıntılı tabloya  ‘’bordro’’ denir. Bordroda işe başlama tarihinden itibaren maaş bilgileri gün, ay, yıl olarak hesaplanmıştır.

E-Bordro hizmetinden yararlanmak için 657 sayılı kanun ile devlet memuru olmanız ve maaşınızı kamu kurumu tarafından ödeniyor olması gerekir. Sözleşmeli ya da 4C sigortalı olarak çalışan memurlarda E-bordo hizmetinden yararlanamazlar. Özel sektör çalışanları bordrolarını şirketlerinin muhasebe bölümünden alabilirler.

E-Bordro Sorgulama

E-Bordro alabilmek için ilk yapılması gereken e-devlet sistemine giriş yapmaktır. Bunun için www.turkiye.gov.tr internet sitesine girmeniz gerekmektedir. Yakınınızda bulunan PTT şubesine giderek e-devlet şifresi almak istediğinizi söyleyin. PTT görevlisi 2 lira karşılığında kimliğinizi görmek isteyip, size e-devlet şifrenizi verecektir. PTT tarafından verilen e-devlet şifreniz ve T.C. kimlik numaranız ile sisteme giriş yapabilirsiniz. E-Bordro hizmetinden yararlanmak için maliye bakanlığının sayfası bulunup ‘’E-Bordro Hizmeti’’ seçeneğini tıklamalısınız. Hangi yıla, güne, aya ait bilgi isteniyorsa seçilip sorgulayarak E-Bordro dökümüne ulaşabilirsiniz. Oluşturulan belge indirildikten sonra dökümünü yazdırabilirsiniz.

Online Bordro Uygulamaları Kursu

Bütün işletmelerde ‘’bordro’’ zorunlu hazırlanan bir belgedir. İşletme içerisindeki çalışanlara ödenen maaşların ayrıntılarını gösteren belgeye ’’bordro’’ denir. İşletmelerin hepsi, çalışan maaşlarını hesaplarken hukuk kuralları doğrultusunda, kesintilerini, vergilerini çıkarıp, fazla mesailerini ekleyerek düzenleme yaparlar. Bordrolama yapılırken de tüm bu hesaplamalar teker teker listelenir. Bu işlem adımları çok önemli bir süreçtir.

Bordrolama yapılırken ilk iş olarak şirketin kullandığı yazılım programına, çalışan bilgilerinin kayıt edilmesi gereklidir. SGK işe giriş belgesi kayıt altında tutulmalıdır. Personele ait brüt maaş, kesintiler, AGİ hesaplaması, fazla mesai bilgileri, tatil günleri tek tek detaylı olarak hesaplanır. Ve personelin aldığı net maaş bulur. Yapılan tüm bu işlem adımları programa girilir. Belge hazırlanır ve saklanır.

Kişisel haklarını bilmek ve bunları güvence altına almak her çalışan için oldukça gereklidir. İş yerindeki maaş, tazminat, izinlerinizin takibi hakkında bilgileri bilmek önemlidir. İş yerinde çalıştığınız bordro departmanında uzmanlaşmak ve kariyerinizde yükselmek istiyorsunuz. Bütün bu bilgileri öğrenerek Bordro Uygulamaları Eğitimi ile gereken bilgi beceri ve tecrübeleri kazanarak bu alanda uzmanlaşmanız mümkün. Bordrolama işlemleri işletmelerde hem muhasebe hem de insan kaynakları yönetimi tarafından yürütülen çalışmalardır.

Bordroma İnsan kaynakları açısından çalışan şirket ilişkisini belirlerken, muhasebe açısından ise işletmelerin düzenli takip etmesi gereken işlemler bütünüdür. Bu bölümlerde çalışan kişiler için kendini geliştirmek ve bordrolamaya ait bütün teknikleri bilmek çok önemlidir. Bordro ve bordro uygulamaları personelin özlük hesaplamaları yapılması için çok önemli ve karmaşık bir süreçtir. Bu işi yapan kişilerin gerekli, bilgi beceri ve donanıma sahip olması gerekmektedir. Bu amaca yönelik bir çok kuruluşta online bordro uygulamaları kursu düzenlenmektedir. Online bordro uygulamaları kursu sınıf ihtiyacı olmadan, zamandan tasarruf ederek evinizin rahatlığında derslere girmeniz mümkün.  

Enstitü tarafından online eğitim şekilde, ücretsiz olarak verilen online bordro uygulamaları kursu ile bordrolamaya ait bütün detayları öğrenip, sertifika alarak öğrendiklerinizi belgeleyebilirsiniz. Bordro ve bordro uygulamaları eğitimi ile, özlük dosyası hazırlama, tazminat hesaplama, personel yıllık izin hesaplama, ücretler konusunda uzmanlaşma, vergi ve kesintileri öğrenme, bordrolama parametreleri gibi bilgileri öğrenebilirsiniz

 Online Bordro Uygulamaları kursunun amacı;

  • Ücret bordrosu hazırlanması, kıdem ve ihbar tazminatlarının hesaplanması, fazla çalışma, mesai, tatil, yıllık izin, ikramiye, kazançların hesaplaması, esas ücret belirleme, brütten nete hesaplamalar yapmak, bordroların kontrolünün yapılmasını sağlama, bilgi ve beceri kazanmak amaçlanır.

  • Ücret ve mevzuat bilgilerini temek seviyede bilmek

  • İş hayatları boyunca öğrendikleri bilgileri uygulamak

 Bordro ve Özlük İşleri Uzmanının Sorumlulukları Nelerdir?

Yeni işe başlayan bir çalışanın işe giriş evraklarını hazırlamaktan, maaş bordrosu  düzenlemeye ve personel işten ayrılana kadar tüm özlük haklarını takip etmekle sorumlu kişiye ‘’bordro ve özlük işleri uzmanı’’ denir.

  • İşletmede bulunan tüm çalışanlar için bordro, personel ve özlük dosyası hazırlar ve takip eder.

  • Maaş bordrosunu oluşturarak, personelin kesinti, fazla mesai gibi yasal haklarını detaylı olarak hesaplamak.

  • Personel özlük dosyası içinde zorunlu bulunması gereken askerlik durumu, mezuniyet derecesi, adli sicil kaydı gibi belgelerin tam olmasını sağlamak.

  • Personelin eksik ya da fazla çalışılmasının nedenlerini tespit etmek.

  • İşletmede yabancı personel çalışacaksa onunla ilgili çalışma izni, ikametgah belgesi gibi resmi belgelerin kontrolünü yapmak.

  • Sosyal Güvenlik Kurumu ile irtibata geçmek. İşletmede olan iş kazası ve benzer durumları iletmek

  • Personelin işten ayrılması durumunda gerekli belgeleri düzenlemek.

  • Personelin yurtdışına çıkması gibi durumlarda işyerinden talep edilen belgeleri temin ederek vize başvurusu yapmak.

  • Yasal mevzuata uygunlukları kontrol etmek.

  • Teftişler esnasında talep edilen evrakları temin etmek

  • İşletme personelinin bordro ve özlük haklarıyla ilgili sordukları soruları yanıtlamak.

  • Maaş haczi, işe iade davası gibi mahkeme tarafından verilen kararların işlemlerini yapmak.

E-Devlet Şifresi Almak, PTT Şubesinden Şifre Almak, En yakın PTT şubesine giderek E-Devlet şifresini 2 lira karşılığında alabilirsiniz, E-Devlet Sistemi Girişi, E-Devlet Şifresi ile Giriş Yapmak, TC numaranız ve E-Devlet şifreniz ile sisteme giriş yapabilirsiniz, E-Bordro Dökümüne Ulaşmak, E-Bordro Döküm Seçeneği Tıklamak, Sisteme giriş yapıldıktan sonra E-Bordro dökümüne ulaşabilirsiniz, Bordro Sorgulaması, Yıl, Ay, Gün Bilgisi Girerek Bordro Bilgisini Sorgulamak, Hangi yıla, güne, aya ait bilgi isteniyorsa seçilip sorgulanarak E-Bordro dökümüne ulaşabilirsiniz, E-Bordro Dökümünü İndirmek, Belge İndirme İşlemi Gerçekleştirmek, Oluşturulan belge indirilmeli ve gerektiğinde yazdırılmalıdır, E-Bordro Nedir? Bilgi Almak, E-devlet hizmetinden yararlanarak elde edilen bordro bilgisini anlamak, E-devlet hizmetinden yararlanarak elde edeceğiniz bordroya E-Bordro denir, E-Bordro Hizmetinden Kimler Yararlanır?, Sözleşmeli ya da 4C sigortalı çalışanların hizmetten yararlanamaması, E-Bordro hizmetinden yararlanmak için 657 sayılı kanun ile devlet memuru olmanız ve maaşınızı kamu kurumu tarafından ödeniyor olması gerekir, Bordro Uygulamaları Kursu Hakkında Bilgi, Bütün işletmelerde ‘’bordro’’ zorunlu hazırlanan bir belge olduğunu bilmek, İşletme içerisindeki çalışanlara ödenen maaşların ayrıntılarını gösteren belgeye ’’bordro’’ denir, Bordrolama Nedir? , Bordrolama sürecinin işleyişinin anlaşılması, Bordrolama, çalışanın brüt maaşı, kesintiler, AGİ, fazla mesai ve tatil günleri gibi bilgilerin dikkate alınarak, net maaşın hesaplandığı süreçtir, Bordro Bilgilerinin Saklanması, Hazırlanan Bordro Belgesinin Saklanması, Yapılan tüm bu işlem adımları programa girilir Belge hazırlanır ve saklanır
e-bordro nasıl kullanılır e-bordro nedir e-bordro sorgulama online bordro uygulamaları kursu
Uzun, siyah saçlı genç bir kadın mavi ve beyaz çizgili bir gömleğin önünde duruyor. Açık mavi renkteki gömleğin üzerinde hem yatay hem de dikey olarak uzanan beyaz çizgiler var. Saçları başının arkasında topuz yapılmış ve yüzü sol taraftan gelen sıcak bir ışıkla aydınlatılmış. Yüzünde sıcak ve huzurlu bir ifadeyle yana doğru bakıyor. Kollarını göğsünün önünde kavuşturmuş, kendinden emin ve güçlü bir duruş sergiliyor. Yirmili yaşlarının başında gibi görünüyor.
Şule Mikdan
Blog Yazarı

Özel bir şirkette, finans sektöründe 14 yıl boyunca Kıdemli Şef olarak çalıştım. Sermaye Piyasaları ile ilgili her türlü takas ve operasyon işlemleri yaptım. Kendimi geliştirmek adına İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından aldığım "İçerik Editörlüğü" eğitimi ile hobi olarak başladığım yazma tutkumu geliştirdim. Ardından Enstitü bünyesinde İçerik Yazarı olarak çalışmaya başladım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü, muhtemelen bir kursu tamamlamak için hesap makinesi kullanan bir kişiyi gösteriyor. Bu kişi takım elbise giymiş ve kravat takmış, sakallı ve bıyıklı bir adam gibi görünüyor. Bulanık bir elle hesap makinesindeki bir düğmeye basıyor, bu da kursa çok dikkat ettiğini gösteriyor. Kişi aktif olarak materyalle ilgileniyor, muhtemelen anlıyor ve not alıyor. Bu görüntü, kursların zorlayıcı olabileceğini, ancak kendinizi özenle uyguladığınızda da ödüllendirici olabileceğini hatırlatıyor.
4.5
(117)

Bordro Uygulamaları Eğitimi

8 Konu5 Saat
Bülent ÇaparBülent Çapar
12491010
Bu görselde bir beyaz tahtanın önünde portakallarla hokkabazlık yapan bir adam görülüyor. Beyaz tahtanın bir sınıf ortamının parçası olması muhtemeldir, bu da bu görüntünün bir yetenek yönetimi eğitim kursunu tasvir ettiğini düşündürmektedir. Adam muhtemelen bir eğitmen ve işyerinde beceri ve maharetin önemini gösteriyor. Ayrıca, üzerinde yazı olan bir tabela, odada yürüyen bir kişi ve üzerinde kalem olan beyaz bir masa var. Tüm bu öğeler adamın bir dersin ortasında olduğunu gösteriyor. Ayrıca, bir kişinin poposunun yakın çekimi, portakal tutan bir elin bulanık görüntüsü, klasörlerden oluşan bir rafın önünde oturan bir kişi ve beyaz gölgeli beyaz bir aydınlatma armatürü var. Bu, eğitim kursunun önemini vurgulayan profesyonel bir atmosfere işaret ediyor. Dolayısıyla bu görsel, yetenek yönetimi eğitimi fikrini doğru bir şekilde aktarıyor.
4.6
(7)

Yetenek Yönetimi Eğitimi

7 Konu4 Saat
Bu, profesyonel iş kıyafeti giyen genç bir kadının fotoğrafı. Mavi duvarlı ve kahverengi halılı iyi aydınlatılmış bir odada duruyor. Kadının elleri cebinde ve duruşu kendinden emin ve dengeli. Koyu renk saçları düzgün bir şekilde toplanmış ve yüzü hafifçe makyajlanmış. Lacivert bir takım elbise ceketi, altında beyaz bir bluz ve lacivert bir pantolon giyiyor. Siyah ayakkabıları cilalı ve ona sofistike bir görünüm veriyor. Gururlu ve kendinden emin görünüyor ve ifadesi sakin ve odaklanmış.Selin Tezel
1420464