AnasayfaBlogDil Öğrenmek Kolaylaşıyor Mu?
Yabancı Dil Eğitimi

Dil Öğrenmek Kolaylaşıyor Mu?

17 Ocak 2021
Ahşap bir masanın üzerinde yuvarlak bir küre duruyor ve üzerinde onu koruyan bir tel örgü var. Masanın etrafına dağılmış birkaç kitap ve yan tarafta bir dizüstü bilgisayar var. Ön planda üzerinde kelimeler yazılı sarı bir tabela, arka planda ise bir kutu var. Kitap yığınının farklı dillerde baskıları var ve duvarda bir kişinin bulanık bir fotoğrafı asılı. Kişi, içeriye doğal ışık giren bir pencerenin önünde oturuyor.
DilKonuşan İnsan SayısıÖnemi ve Kullanım Alanı
Çince300.000.000Dünyanın en çok konuşulan dili, ticarette ve iş dünyasında hızla yer ediniyor.
İngilizce427.000.000Global anlaşmanın ana dili, iş ve seyahat için genellikle gereklidir.
İspanyolca266.000.000Amerika ve Avrupa'da yaygın olarak konuşulur, özellikle turizm sektöründe önemlidir.
Hintçe260.000.000Hint ve diğer Güney Asya ülkelerinde konuşulur, özellikle bölgeye özgü iş kollarında önemlidir.
Türkçe220.000.000Türk iş ve kültürel etkinliklerin ana dilidir.
Arapça181.000.000Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da yaygın olarak konuşulur, özellikle enerji sektöründe önemli bir dil.
Portekizce165.000.000Brezilya ve Portekiz'de konuşulur, Amerikan kıtasında ticaret ve turizm için önemlidir.
Bengalce162.000.000Bangladeş ve Batı Bengal'de konuşulur, bölgesel iş ve ticaret için önemli bir dil.
Rusça158.000.000Rusya ve diğer eski Sovyet cumhuriyetlerinde konuşulur, enerji ve teknoloji sektöründe önemli bir dil.
Japonca124.000.000Japonya'da konuşulur, teknoloji ve otomotiv sektöründe önemli bir dil.

Dünya üzerinde konuşulan 7000-8000 arası dil olduğu biliniyor. Bu dillerden bazıları hiç duyulmayan hatta hiç konuşulmayan dillerdir. Tek bir kişi tarafından bile konuşulan diller olduğu biliniyor.

Konuşulan çok fazla dil olmasına rağmen bu dillerin arasından sıyrılan ve dünyada en çok konuşulan diller arasına girmiş bazı diller bulunuyor. En çok konuşulan 10 dili ise şu şekilde sıralayabiliriz;

  1. Çince: 300.000.000 insan tarafından,

  2. İngilizce: 427.000.000 insan tarafından,

  3. İspanyolca: 266.000.000 insan tarafından,

  4. Hintçe: 260.000.000 insan tarafından,

  5. Türkçe: 220.000.000 insan tarafından,

  6. Arapça: 181.000.000 insan tarafından,

  7. Portekizce: 165.000.000 insan tarafından,

  8. Bengalce: 162.000.000 insan tarafından,

  9. Rusça: 158.000.000 insan tarafından,

  10. Japonca: 124.000.000 insan tarafından konuşuluyor.

Bu dillerin bu kadar çok insan tarafından konuşulmasının sebebi tabii ki nüfusun fazla olmasıdır. Ayrıca bu dillerden bazıları var ki ekonomiye ve iş dünyasına da yön vermektedir. Gerek seyahat etmek gerekse iş dünyasında daha iyi bir mevki ye gelebilmek için özellikle bu dillerden bazılarına hâkim olmak gerekir.

Seyahat edebilmek açısından düşündüğümüzde, en yaygın kullanılan yabancı dilin İngilizce olduğunu görüyoruz. İş dünyası açısından düşündüğümüzde ise; İngilizce kadar Çince, Rusça ve Arapça da oldukça aranan diller arasında bulunuyor. Bulunduğumuz, seyahat ettiğimiz ve çalıştığımız coğrafyaya göre tabii ki değişiklik gösterebilir. Bütün bu etkenleri düşündüğümüzde ise hayatımızı kolaylaştırmak için yabancı dil öğrenmek istiyoruz.

Yabancı Dil Öğrenmek Neden Önemlidir?

Dil öğrenmek için aslında çok fazla sebep bulunuyor. Her bir insan için bu sebep değişkenlik gösteriyor. Başlıca sebeplerden birinin değişen seyahat etme alışkanlıkları olduğunu söyleyebiliriz. Eskiye göre artık seyahat etmek çok daha kolay hale geldi. Uzaklar yakın oldu. Dünyanın öbür ucuna bile saatler içerisinde ulaşabiliyoruz. Zaman içinde ulaşım maliyetleri de düşünce, insanlar dünyanın farklı noktalarındaki merak ettikleri ülkelere seyahat etmeye başladı. Daha güvenilir ve rahat bir seyahat için yaygın kullanılan yabancı dillere de ilgi arttı

 Seyahat açısından özellikle İngilizce dili, bütün dünyada en çok rağbet gören yabancı dil oldu. Birçok ülkenin resmi dili farklı olmasına rağmen, İngilizce artık tüm dünyada ortak iletişim dili sayılıyor. Özellikle turizm bölgelerinde en çok konuşulan yabancı dil de İngilizcedir. Oteller, restoranlar, seyahat acenteleri gibi turizm merkezli işletmeler tarafından sıklıkla tercih edilen bir yabancı dildir.

Çince dilinin en çok konuşulan diller arasında olmasının tek sebebi nüfus yoğunluğundan kaynaklanmıyor. Ayrıca iş dünyasında hızla yer edinmesi ve birçok ülke ile ticari ilişkilerini geliştiriyor olması da Çince dilini diğer dillerden ayırıyor.

Seyahat etmenin dışında, diğer bir başlıca sebebin ise iş dünyasındaki değişiklikler olduğunu söyleyebiliriz. Uzakların yakın olmasıyla birlikte uluslararası ticaret de hızlandı. Yabancı şirketlerle yapılan ticaret ve iş birliği, çalışanlarda yabancı dil arayışını ortaya çıkardı. İyi derecede bilinen bir yabancı dil, iş bulmak için büyük bir avantaj haline geldi. Hatta şu anda bir yabancı dil bilmek bile yeterli olmuyor. Hızla globalleşen dünyada, özellikle yurtdışı bağlantılı şirketlerde artık iki ve üzeri yabancı dil bilme şartı aranıyor.

Yurtdışı seyahat etme alışkanlığı ya da uluslararası bir firmada çalışma hedefi olmayan kişiler yabancı dil öğrenmiyor mu, peki? Tabii ki öğreniyor. Yabancı dil bilmek, kültürel bir birikim sayılıyor. Sadece kişisel gelişim ve birikim için bile insanlar artık dil öğreniyor. Sosyal çevrelerinde ya da günlük yaşantılarında elbette bildikleri yabancı dilin faydasını görüyor.

Nasıl Yabancı Dil Öğrenirdik?

Dil öğrenmek oldukça meşakkatli bir süreç olarak bilinir. Tamamen farklı bir dilin grameri, alfabesi, yazımı, konuşması, söz öbekleri, deyimleri, okunması ve aksanı olarak düşünüldüğünde bile insanı korkutmaya yetiyor. Ciddi bir zaman ayırmak ve emek harcamak gerekiyor. En önemlisi hedef belirlemek önem teşkil ediyor.

İnternet çağının dil öğrenme konusunda belirleyici bir tarih olduğunu söyleyebiliriz. Eskiden hepimiz dil kurslarına giderdik. Dil kursları dışında ise seçenek yok denecek kadar azdı. Yabancı dil setleri edinirdik. Bu setlerin içinde konu anlatım kitapları, hikâye kitapları, sözlük ve CD’ler bulunurdu. Hala bu setlere ulaşmak mümkün…

Günümüzde de bu setler üzerinden yabancı dil öğrenen birçok insan bulunuyor. Fakat internet, bilgisayar ve özellikle akıllı telefonlara kadar herkesin sadece iki seçeneği bulunuyordu. Dil kursları ve yabancı dil öğrenme setleri. Bunların dışında tabii ki yurtdışında bir dil kursuna gidip dil öğrenmek de bulunuyor fakat pahalılık, güvensizlik, yetersiz bilginin getirdiği tedirginlik sebepleri yüzünden yurtdışı kurslarının çok fazla rağbet görmediğini söyleyebiliriz.

Şimdi Nasıl Yabancı Dil Öğreniyoruz?

Artık dil öğrenmek oldukça kolaylaştı! Dil öğrenmek için alternatifler arttı. Peki, hangi yöntemleri kullanabiliyoruz;

  1. Dil kursları,

  2. Yabancı dil baskı setleri,

  3. Yurtdışı dil kursları,

  4. YouTube, İİENSTİTU gibi platformlar,

  5. Busuu, Duolingo gibi aplikasyonlar,

  6. Cambly gibi pratik yapma uygulamaları ve daha niceleri…

Özellikle internet ve akıllı telefonlarla tanışmamız; yabancı dil öğrenmemizi de oldukça kolaylaştırdı. Mesleki yabancı dil öğrenmek istiyorsak bunun için bir uygulama; temel dilbilgisi istiyorsak ayrı bir uygulama, pratik yapmak ve aksan öğrenmek istiyorsak farklı bir uygulama bulmak artık çok daha kolay…

Hepsi de milyonlarca kişi tarafından kullanılan, güvenirliği test edilmiş ve onaylanmış uygulamalardır. Üstelik bu yöntemlerin birçoğu da ücretsiz! Eskiden seçenek az olduğu için, kurslar da setler de çoğu kişiye göre pahalı gelirdi. Birçok insan tarafından erişimi zordu. Fakat şimdi dil öğrenmeyi gerçekten isteyen kişiler rahatlıkla maddi zorluk çekmeden öğrenebiliyor.

Yurtdışındaki yabancı dil kursları da daha ulaşabilir hale geldi. Çok fazla öğrenci tarafından talep edilince, yurtdışındaki kurs sayıları da arttı. Dolayısıyla ücretler de düştü. 25 yıl öncesine göre ulaşım, konaklama ve eğitim ücretleri de daha ulaşabilir hale geldi. Yurtdışında hem dil kursuna gidip hem de öğrenci vizesiyle çalışıp hedeflenen zamandan daha önce dil öğrenmek de mümkün. Bu şekilde hem giderler azalıyor hem de öğrenciler çalışırken pratik yapma imkânı da bulunuyor.

Çince, 300000000, Dünyanın en çok konuşulan dili, ticarette ve iş dünyasında hızla yer ediniyor, İngilizce, 427000000, Global anlaşmanın ana dili, iş ve seyahat için genellikle gereklidir, İspanyolca, 266000000, Amerika ve Avrupa'da yaygın olarak konuşulur, özellikle turizm sektöründe önemlidir, Hintçe, 260000000, Hint ve diğer Güney Asya ülkelerinde konuşulur, özellikle bölgeye özgü iş kollarında önemlidir, Türkçe, 220000000, Türk iş ve kültürel etkinliklerin ana dilidir, Arapça, 181000000, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da yaygın olarak konuşulur, özellikle enerji sektöründe önemli bir dil, Portekizce, 165000000, Brezilya ve Portekiz'de konuşulur, Amerikan kıtasında ticaret ve turizm için önemlidir, Bengalce, 162000000, Bangladeş ve Batı Bengal'de konuşulur, bölgesel iş ve ticaret için önemli bir dil, Rusça, 158000000, Rusya ve diğer eski Sovyet cumhuriyetlerinde konuşulur, enerji ve teknoloji sektöründe önemli bir dil, Japonca, 124000000, Japonya'da konuşulur, teknoloji ve otomotiv sektöründe önemli bir dil
Dil öğrenmek kolaylaşıyor mu dil öğrenmek yabancı dil yabancı dil kursu dil eğitimi
Blog yazarı
Özgün Altan
Blog Yazarı

Oxford Brookes Üniversitesi İnsan Kaynakları Yöneticiliği ve İşletme çift ana dal mezunudur. 2010 - 2019 yılları arasında Turizm sektöründe 9 yıllık bir iş deneyimi oldu.  İstanbul İşletme Enstitüsü Dijital Pazarlama Uzmanlığı, Sosyal Medya Uzmanlığı, İçerik Editörlüğü, İçerik Uzmanlığı ve WordPress Eğitim sertifikaları aldı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kişi, içinden çeşitli renk ve desenlerde bayraklar çıkan bir kutuyu açıyor. Kişinin üzerinde siyah uzun kollu bir gömlek var ve kutuyu iki eliyle tutuyor. Sol kolunu da bir bilgisayarın üzerine uzatmıştır. Ön planda açık kahverengi tenli ve siyah uzun kollu gömlekli bir kadının kolunun yakın çekimi görülüyor. Kol, siyah dikdörtgen bir nesne tutmaktadır. Kutunun içindeki bayraklar farklı boyutlarda ve tasarımlarda görünüyor. Bayrakların renkleri kırmızı, sarı, mavi, yeşil ve beyazdır.
Yabancı Dil Eğitimi

Yabancı Dil Öğrenmek

29 Nisan 2019
Etrafında bir çift kulaklık bulunan bir kitap yığınının yakın plan fotoğrafı. Üstlerinde, çoğunlukla açık kahverengi renkte ve koyu mavi okyanusları olan bir küre var. Görüntünün ön planı bir dizüstü bilgisayar klavyesi ve odak merkezi olan beyaz dairesel bir nesneden oluşuyor. Arka planda siyah metinli beyaz bir tabela var, ancak tabelanın içeriği görünmüyor. Görüntünün tamamında hafif bir bulanıklık var ve bu da görüntüye neredeyse rüya benzeri bir his veriyor.
Yabancı Dil Eğitimi

Yeni Bir Dil Öğrenmek İçin Uygulamalar

06 Eylül 2019
Ahşap bir masanın üzerinde yuvarlak bir küre duruyor ve üzerinde onu koruyan bir tel örgü var. Masanın etrafına dağılmış birkaç kitap ve yan tarafta bir dizüstü bilgisayar var. Ön planda üzerinde kelimeler yazılı sarı bir tabela, arka planda ise bir kutu var. Kitap yığınının farklı dillerde baskıları var ve duvarda bir kişinin bulanık bir fotoğrafı asılı. Kişi, içeriye doğal ışık giren bir pencerenin önünde oturuyor.
Yabancı Dil Eğitimi

Dil Öğrenmek Kolaylaşıyor Mu?

17 Ocak 2021
Ahşap bir masanın üzerinde mavi beyaz bir kürenin yanında farklı boyut, renk ve desenlerde bir dizi kitap duruyor. En yakındaki kitap beyaz sırtlı mavi ciltli bir kitapken, diğer kitaplar mavinin çeşitli tonlarında, bazıları beyaz sırtlı, bazıları da sarı sırtlı. Arka planda, hepsi beyaz sırtlı ve bazıları sarı sayfalı birkaç mavi kitabın yakın çekimi görülebiliyor. Daha arkada, hepsi mavi kapaklı ve bazıları beyaz sırtlı birkaç kitabın başka bir yakın çekimi görülüyor. Son olarak, mavi kapaklı ve sarı sırtlı bir kitabın yakın çekimi görülebilir. Tüm kitaplar ve küre açık kahverengi bir masanın üzerinde durmaktadır.
Yabancı Dil Eğitimi

Yabancı Dil Öğrenmek Zorunluluk Mudur?

30 Temmuz 2019
Bu çevrimiçi kurs görseli kızıl saçlı ve kalpli bir kadını göstermektedir. İspanyolca kursunu (A1) temsil eden siyah beyaz puantiyeli bir gömlek giymektedir. Kalp ayrıca dil öğrenmenin önemini sembolize edebilecek kırmızı ve sarı şeritlerle süslenmiştir. Bence bu görsel öğrencileri İspanyolca kursuna (A1) katılmaya ve öğrenme yolculuklarını keyifli hale getirmeye teşvik ediyor.
5
(23)

İspanyolca Kursu (A1)

12 Konu5 Saat
Çağla AlperÇağla Alper
1110444
Bu çevrimiçi kurs görüntüsünde bir kadın beyaz tahtaya yazı yazıyor. Sarı saçları var ve odaklanmış ve kararlı görünüyor. Bu, öğretilen bir ders ya da bir beyin fırtınası oturumu olabilir. Arka planda kırmızı, beyaz ve mavi bir bayrak olması muhtemeldir, bu da konunun vatanseverlik veya ulusal gururla ilgili olduğunu düşündürebilir. Resimde ayrıca bir miktar bulanıklık var, bu da kişinin hareket halinde olduğunu gösteriyor olabilir. Genel olarak resim bir öğrenme ve faaliyet hissi uyandırıyor.
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
913464
Bu görselde, bilgisayar ekranı olan bir çalışma masasının önünde duran bir kadın görülmektedir. Kadın kamera tarafına doğru bakmakta ve sade beyaz bir tişört giymektedir. Saçları açık kahverengi, omuzlarından biraz aşağı uzanır şekildedir ve yüzü ciddi bir ifade taşımaktadır. Görselin sol tarafında, masanın üstünde çeşitli ev bitkileri ve kırtasiye malzemeleri vardır. Duvarın açık mavi renkte olduğu ve çerçeveli bazı tablolar asılı olduğu görülüyor. Görselin sağ tarafında, masanın üzerinde daha fazla bitki ve çerçeveli bir fotoğraf yer almakta. Görselin alt kısmında turuncu ve beyaz renkte, "KORECE EĞİTİMİ" yazısı bulunmaktadır. Bu metin, bir tür eğitim veya kurs reklamı olduğunu düşündürebilir. Genel olarak görsel, düzenli ve profesyonel bir çalışma ortamını yansıtmaktadır.
5
(35)

Korece Eğitimi

7 Konu5 Saat
Resimdeki kadının omuzlarına dökülen uzun, siyah saçları var. Yakalı ve kolları üç çeyrek uzunlukta beyaz bir gömlek giyiyor. Yüz ifadesi nötrdür. Beyaz bir duvarın önünde durmaktadır. Doğrudan kameraya bakıyor, gözleri konsantrasyon içinde hafifçe kısılmış. Dudakları hafifçe ayrılmış ve kaşları hafifçe kalkmıştır. Elleri önündedir, avuç içleri yukarı bakmaktadır. Kendinden emin ve sakin görünüyor. Duruşu rahat ve kendinden emin. Yüz hatları belirgin ve cilt tonu açık bronz.Asuhan Turhal
11020