AnasayfaBlogDerin Bir Evren: İktisat
İktisat

Derin Bir Evren: İktisat

13 Ocak 2019
Bu gazete, görüntünün ortasında bir grafik göstermektedir. Grafik, biraz bulanık görünen bir dizi siyah ve kırmızı sayıdan oluşuyor. Grafiğin üzerinde, ay ve yılın yakından görülebildiği bir takvim var. Sağda, gün sayısı görülebilen yakın çekim başka bir takvim var. Sol altta bir gazete sütununda birkaç kelimelik bir metin var. Arka planda, odak dışı gibi görünen bir havalandırma deliği var. Genel olarak görüntü, üzerinde bir grafik ve bazı tarihler bulunan bir gazeteyi yakalıyor.
Konu BaşlığıAçıklamaÖnemi
İktisat Nedir?Kıt kaynaklarla sonsuz ihtiyaçları karşılama çabasına denir.Günlük yaşamın her alanında karşımıza çıkan bir bilim dalıdır.
İktisadın Doğuşuİlk kez 18. yüzyılda görüldü, ülkemizde ise Mülkiye Mektebi’nde ‘Ekonomi Politik’ adı altında Emin Efendi tarafından verildi.İktisat bilimi ve eğitiminin başlangıcıdır.
İktisatta BireyKendi çıkarını düşünen bencil bir kişidir ve ihtiyacını en kaliteli şekilde gidermeye çalışır.Bireysel eylemler iktisadi durumları etkiler.
İktisatta Mal ve Hizmet TürleriLüks mal, serbest mal, zorunlu mal vardır ve tüm mal ve hizmetlerin insanlar arasındaki bölüşümü ve dağılımını inceler.Mal ve hizmetlerin çeşitliliği ekonomik aktiviteyi şekillendirir.
İktisat ModelleriHer ülkenin kendine ait bir iktisat modeli vardır.Farklı iktisat modelleri, farklı ekonomik sonuçları beraberinde getirir.
İktisat Bilmekİnsanlık adına fayda sağlar ve bireyin kendi çıkarını düşünmesi toplumun refah düzeyini artırır.İktisadi bilgi, çıkarların yönlendirilmesini ve refahın artmasını sağlar.
Yerli ve Yabancı MallarBirey, kendi çıkarlarını düşünerek yerli mal tüketimi yerine daha uygun fiyata olan yabancı mallara eğilim gösterebilir.Bireysel tüketime bağlı olarak yerli ve yabancı malların tüketimi ekonomi üzerinde etki yaratır.
Ekonomi ve İnsanİki kavram birbirinden bağımsız olamaz çünkü ekonomi, insanın ihtiyaçlarını karşılayacak mal ve hizmetlerin tümünü kapsar.İnsan faaliyetleri, iktisadi faaliyetlerin merkezini oluşturur.
Doların Durumuİktisat, ulusal ve uluslararası döviz kurlarını anlama ve analiz etme kabiliyeti sağlar.Doların durumu ve gelecekteki hareketleri, ekonomik kararları belirlemede önemlidir.
İktisadın Evreniİktisat derin ve teferruatlı bir evrenden oluşur.Bu geniş evren, her türlü ekonomik aktivite ve politika için temel oluşturur.

Kime iktisat nedir diye soracak olsak ekonomi diye tek kelimelik bir cevap alıyoruz. Yahut eğer ekonomi ya da iktisat ile alakalı herhangi bir bölümden mezunsanız hatta mezun olmanıza gerek bile yok eğitimini almaya başlamışsanız doların durumu ne olacak veya dolar ne zaman düşecek gibi soruların muhatabı oluyorsunuz.

İktisat Nedir?

İktisat kelime manası ile kıt kaynaklarla sonsuz ihtiyaçları karşılama çabasına denir. Zaten bu çaba iktisadın doğmasına da neden olmuştur. Bu yüzden insanlığın doğuşundan beri iktisat kavramı da aramızda nefes almakta aslında. Aslına bakacak olursak iktisat derin ve teferruatlı bir evrenden oluşuyor. 

Sadece üniversite sıralarında öğrendiğimiz bilgilerle dahi bu bilimi geniş çerçevede açıklamakta güçlük çekerken hiçbir eğitimini almayanların ekonomi kelimesi ile soruyu geçiştirmesine dur diyebilmek ve ilgililerini biraz olsun bilgilendirmek adına kısaca iktisadın ne olduğuna ve doğuşuna değinelim.

İktisadın Doğuşu

İnsan sadece doğal ihtiyaçlarını karşılamak arzusunda değildir. Birçok farklı sebepten ötürü mal ve hizmet sağlamak ister ki insanın istek ve arzuları da sonsuzdur. İhtiyaçları hiç bitmez. Bu durum iktisat tarihinin sonsuzluğu ile açıklanabilir. Her ne kadar tarihi eski de olsa iktisat aslında ilk kez 18.yüzyılda görüldü. Ülkemizde de çeşitli sebeplerden ötürü iktisadın izlerine yine aynı dönemde rastlanmış. Düşünürler bu kavramın ders olarak gösterilmesine karar vermiş. Ve 1859 yılında kurulan Mülkiye Mektebi’nde ‘Ekonomi Politik’ adı altında Emin Efendi tarafından verilmiştir. 

18. yüzyıldan bu yana birçok felsefeci ve bilim adamlarının odak noktası olan iktisat doğası gereği sürekli var olan ve gelişen bir olgu olmuştur. Gelişimini de kendisi ile ilgilenen düşünürlere ve insanlığa borçludur. 

Örneğin yaptığımız en ufak bir alışverişte, küçük bir banka ödemesinde, doları TL bazında kullanmak istediğimizde, tasarruflarımızda, tüketimlerimizde veya yatırımlarımızda bunların miktarının önemi olmaksızın iktisatla bir aradayız demektir. İktisat insanla birlikte doğmuş ve son insana değin var olacak bir döngüdür. İnsanların sınırsız ihtiyacını karşılayacak mal ve hizmetlerin tümü iktisat olarak tanımlanır. Ekonomi ve insan birbirinden bağımsız olamaz.

İktisatta Birey Kendi Çıkarını Düşünen Bencil Bir Kişidir

Bu bencillikten ötürü ihtiyaçlarını iktisatlı davranarak en iyi şekilde karşılama eğiliminde olmuştur. İktisatlı olmak ifadesinin bu bilim adına farklı bir anlam içerdiğine de dikkat çekmek isterim. Bu ifade söz konusu birey için tasarrufu maksimum düzeyde tutarak kendi ihtiyacını en kaliteli şekilde gidermeye çalışmasına denilebilir.  

İnsan ihtiyaçlarını karşılayan mal ve hizmetler kendi arasında birbirinden ayrılsa da tür bakımından aynı ihtiyacı karşılayan malların farklı çeşitleri olabilir. Lüks mal, serbest mal, zorunlu mal gibi. İktisat tüm bu mal ve hizmetlerin insanlar arasındaki bölüşümü ve dağılımını da inceler. Ekonomi teorisyenleri tarafından iktisadi modellemeler her çağda tartışma konusu olmuştur. Bugün bile sabit bir model ortaya çıkmamıştır. Her ülkenin kendine ait bir iktisat modeli vardır.

İktisat Bilmek Ne Demek?

İktisat bilmek demek insanlık adına fayda saylayacak bir durum demektir. Zaten bazı iktisat düşünürlerine göre her bireyin kendi çıkarını düşünmesi durumunda toplumun refah düzeyi artar. Elbette ki aksini düşünenler de vardır. Bireyin kendi çıkarını düşünerek hareket etmesi kimi zaman topumun yararına değil zararına olacaktır. 

Örneğin kendi çıkarını düşünen bir birey yerli mal tüketimi yerine daha uygun fiyata olan yabancı mallara eğilim gösterirse -bu durum kendi ülkesi yararından yani yaşadığı toplum bakımından değil de -ithal ettiğimiz ürünün sahibine -ülke yararına- faaliyet göstermiş oluyor. Böyle bir durumda iktisat yabancı ülke için daha karlı bir durum söz konusu oluyor. 

Yazar: Seher Kurkut

İktisat Nedir?, Kıt kaynaklarla sonsuz ihtiyaçları karşılama çabasına denir, Günlük yaşamın her alanında karşımıza çıkan bir bilim dalıdır, İktisadın Doğuşu, İlk kez 18 yüzyılda görüldü, ülkemizde ise Mülkiye Mektebi’nde ‘Ekonomi Politik’ adı altında Emin Efendi tarafından verildi, İktisat bilimi ve eğitiminin başlangıcıdır, İktisatta Birey, Kendi çıkarını düşünen bencil bir kişidir ve ihtiyacını en kaliteli şekilde gidermeye çalışır, Bireysel eylemler iktisadi durumları etkiler, İktisatta Mal ve Hizmet Türleri, Lüks mal, serbest mal, zorunlu mal vardır ve tüm mal ve hizmetlerin insanlar arasındaki bölüşümü ve dağılımını inceler, Mal ve hizmetlerin çeşitliliği ekonomik aktiviteyi şekillendirir, İktisat Modelleri, Her ülkenin kendine ait bir iktisat modeli vardır, Farklı iktisat modelleri, farklı ekonomik sonuçları beraberinde getirir, İktisat Bilmek, İnsanlık adına fayda sağlar ve bireyin kendi çıkarını düşünmesi toplumun refah düzeyini artırır, İktisadi bilgi, çıkarların yönlendirilmesini ve refahın artmasını sağlar, Yerli ve Yabancı Mallar, Birey, kendi çıkarlarını düşünerek yerli mal tüketimi yerine daha uygun fiyata olan yabancı mallara eğilim gösterebilir, Bireysel tüketime bağlı olarak yerli ve yabancı malların tüketimi ekonomi üzerinde etki yaratır, Ekonomi ve İnsan, İki kavram birbirinden bağımsız olamaz çünkü ekonomi, insanın ihtiyaçlarını karşılayacak mal ve hizmetlerin tümünü kapsar, İnsan faaliyetleri, iktisadi faaliyetlerin merkezini oluşturur, Doların Durumu, İktisat, ulusal ve uluslararası döviz kurlarını anlama ve analiz etme kabiliyeti sağlar, Doların durumu ve gelecekteki hareketleri, ekonomik kararları belirlemede önemlidir, İktisadın Evreni, İktisat derin ve teferruatlı bir evrenden oluşur, Bu geniş evren, her türlü ekonomik aktivite ve politika için temel oluşturur
iktisat iktisat nedir iktisat bilmek ne demek iktisat bilmek iktisat öğrenmek
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Çerçevede bir dişlinin yakın çekim görüntüsü görülüyor. Dişli, dış kısmı boyunca çıkıntıları olan dairesel bir şekle sahip. Dişlinin ortasında dikdörtgen bir oyuk var; bu oyuk muhtemelen bir çarkın ya da aksın yerleştirilmesi için kullanılıyor. Dişli metalik renktedir ve çelikten yapılmış gibi görünmektedir. Dişlinin kenarlarında muhtemelen vida veya cıvata için kullanılan birkaç küçük delik vardır. Dişli bakımlı ve nispeten yeni görünüyor. Dişlinin arkasındaki arka plan bulanık, bu da görüntünün ana odağının dişli olduğunu gösteriyor.
İktisat

Milli Gelirin MONIAC Hali

26 Kasım 2018
Uzun siyah saçlı bir kadın gümüş bir madeni paranın önünde duruyor. Yüzünde ciddi bir ifade vardır ve madeni para ellerinin arasında havaya kaldırılmıştır. Kollarını iki yana açmış ve gözleri madeni paraya odaklanmış. Madeni para ışıkta parıldıyor ve detayları görülebiliyor. Kadın beyaz yakalı siyah bir elbise giymiş ve saçlarını topuz yapmış. Arka plan bulanıktır ve görüntünün odağı kadın ve madeni paradır. Bu fotoğraf madeni paranın ne getireceğine dair beklenti anını yakalıyor.
Bölümler

İktisat Mezunu Ne İş Yapar?

09 Mayıs 2022
Yakın plan bir portrede bir kadın görülüyor. Omuzlarına kadar inen uzun, kahverengi saçları var. Beyaz ve mavi çizgili bir gömlek giymiş ve gömleğinin alt kısmını içine sokmuş. Gözleri kapalı ve dudakları hafifçe ayrık, ona rahat ve huzurlu bir ifade veriyor. Boynunda büyük bir kolye ucu olan narin bir kolye var. Arka planda siyah bir duvar ve üzerinde beyaz bir yazı var. Metnin anlaşılması zor ama görülebiliyor. Kadının etrafı sakin ve huzurlu bir atmosferle çevrili.
Bölümler

İktisat Bölümü Nedir?

20 Temmuz 2020