AnasayfaBlogDeneyimsiz Mezun Ne Yapmalı?
Yeni Mezun

Deneyimsiz Mezun Ne Yapmalı?

27 Mart 2019
Deneyimsiz Mezun Ne Yapmalı?

Büyük bir kısmını eğitim ile geçirdiğimiz hayatımızın geriye kalan kısmını stres ile geçirmeye niyetimiz olmadığını düşünerek bu keyifli yazımızı kaleme aldık. İlkokul, ortaokul, lise, üniversite ve yüksek lisans serüveninde deneyimsiz olarak yetiştiğimizi düşünen birçok işveren olduğunu duyuyoruz. 

Peki deneyimsiz olmak nasıl bir durum, deneyim nasıl kazanılır, eğitim sadece okullarda mı gerçekleşiyor ya da yaşam boyu öğrenme durumunu göz ardı mı ediyoruz?  Sorularının cevabını öğrenmeden önce deneyim konusuna değinmek gerek.

Deneyim Nedir?

Deneyim bir kimsenin belli bir sürede veya hayat boyu edindiği bilgilerin tamamı ve tecrübeleridir. Küçük bir çocuğun sobaya elini değmemesi gerektiğini defalarca tekrar ederiz ama yaparak yaşayarak öğrenmek isteyen çocuk sobaya elini değer ve bu onun deneyimidir. Eğitim hayatımız boyunca geçirdiğimiz vakit deneyim olarak nitelendirilebilir. 

Öğrenim hayatımız boyunca geçirdiğimiz süre bizim için bir deneyimdir ve birey kendi hızına göre ve kendi öğrenme biçimine göre farklı yöntemler geliştirir öğrenmelerini deneyimleri yoluyla kolaylaştırır. Deneyimden bahsederken iş bulma sürecinde yaşadığım deneyimimi sizlere de anlatmak istiyorum. 

Yeni mezun olarak deneyimsiz olarak iş arama sürecine giriştiğim de kendimin deneyimli olduğunu düşünüyordum çünkü geriye dönüp baktığımda uzun süreli eğitim hayatım bunun sonucunda diplomam vardı. İş arama platformlarını kullanarak başlayan süreçte tıkladığımız kapılar bazen açılmıyor, açılan kapılarda ise yanlış bir kapıyı tıkladığımız söylenebiliyordu. 

Doğru bir tercih ile başvurduğum firma ile iş görüşmesine gittiğimde sorulan ilk soru ne biliyorsun, deneyimin durumun nedir? Bu sorular karşısında soğukkanlı olarak neler yapmalıyız aşağıdaki başlıkları inceleyebilirsiniz.

Mesleğimizle İlgili Neler Yapmalıyız?

Branşınızla alakalı güncel bilgileri takip ederek basitte olsa referans olabilecek işlere imza atın. Blog sitesi oluşturabilir ve farklı platformlarda yaptığınız çalışmaları paylaşabilirsiniz. Ayrıca çeşitli sosyal topluluklara üye olarak etkileşiminizi artırıp kendinizi tanıtarak bilgilerinizi ve aynı zamanda çevrenizi branşınızla alakalı kişilerle genişletebilirsiniz. 

Mesleki olarak dalınızla alakalı yeni platformlar öğrenerek bu süreci sadece iş bulma aşamasında değil iş bulduktan sonra da devam ettirebilirsiniz. Başarının en büyük sırrı kendinize olan güven ve planlı çalışmanızla orantılıdır.  Gündelik yaşantımızda kullandığımı sosyal araçları kendimizi geliştirmek için kullanabilmeliyiz. 

Zaman Yönetimi

Eğer kullanamıyorsak da çeşitli sınırlamalar ile zaman yönetimi konusunda çeşitli kurallar ile daha verimli çalışma ortamı oluşturarak öğrenmelerimize ve referanslarımıza katkı sağlayacak şekilde kullanmalıyız. Sadece mesleki anlamda gelişmelere açık olmayın, zaman yönetimi konusunda ilerleme kaydettiğinizi hissettiğiniz de yapabileceğiniz şeyleri daha net görüyor olacaksınız. 

Planlamalarınıza yeni aktiviteler ekleyerek (Kitap, sinema, online eğitimler) farklı deneyimler kazanın. Deneyimsiz olmayın öğrendiğiniz konuları A-Z’ye kadar öğrenin ve başarısızlıktan korkmayın, başarısızlık olarak gördüğümüz denemelerde yeni bilgiler ve tecrübeler öğreniyor hata yapma korkusunun azaldığını görebileceksiniz. Yapmak istediğiniz işlerin ve olmak istediğiniz yeri bir kağıda not alın ve unutmayın.

Yazar: Emre Tufan

yeni mezun deneyim deneyimsizeğitim eğitim hayatıiş arama mezunonline eğitimler
Konuk Yazar
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.