AnasayfaBlogDalgıç Nedir? Ne İş Yapar? Maaşı Ne Kadar?
Meslekler

Dalgıç Nedir? Ne İş Yapar? Maaşı Ne Kadar?

17 Haziran 2021
Bir tüplü dalgıç suda, kollarını açmış tam bir tüplü kıyafet giyiyor. Sırtında bir solunum cihazı ve yüzünde bir dalış maskesi vardır. Dalgıcın elleri, parmakları hafifçe birbirinden ayrılmış şekilde kadrajda görülebiliyor. Dalgıç, masmavi bir denizle çevrili, sakin ve huzurlu bir ortamda görünüyor. Güneş sahneyi aydınlatarak dalgıcın ve sualtı dünyasının güzel ve canlı bir görüntüsünü oluşturuyor.
BilgiAçıklamaDetaylar
Dalgıçlık TarihiDalgıçlığın tarihi 5000 yıl öncesine kadar dayanmaktadır.Başlangıçta düşman gemilerini batırmak gibi görevler için kullanılmış.
Dalgıç Olma ŞartlarıSöz konusu meslekte yüzme bilgisi, sağlık sorununun olmaması, dalış tekniklerine hakim olma ve kontrol sahibi olma gerekmektedir.İlk yardım becerisi, detaylara odaklanabilme, deniz sevgisi, sorumluluk ve özgüven de aranan özellikler arasındadır.
Dalgıçların Görev AlanlarıDalgıçlar kamuda ve özel sektörde görev alabiliyorlar.Tersaneler, liman işletmeleri, turizm şirketleri ve balık üretim çiftlikleri dalgıçların çalışabilecekleri yerlerdendir.
Dalgıçlık TürleriDalgıçlık faaliyetleri; endüstriyel, ticari ve hobi amaçlı olmak üzere üç kategoriye ayrılır.Nitelik ve ihtimam yönünden her birinin farklı gereksinimleri bulunmaktadır.
Yüzme İhtimamıDalgıçlar teknik olarak su altında kalma durumu olduğundan iyi bir yüzme bilgisine sahip olmalıdırlar.Kulak zarı iltihabı ve dekompresyon gibi sorunlarla karşılaşabilirler.
Dalış ÇeşitleriDalış çeşitleri serbest dalış, tüplü dalış ve yüzey destekli dalış olarak üç kategoriye ayrılır.Her bir dalış çeşidi için özel ekipman gerekmektedir.
Gerekli EkipmanlarDalış için özel yapılmış elbise, eldiven, yelek, gözlük, maske, bone ve dalış tüpü gereklidir.Bu eşyalar dayanıklı ve hafif olmalıdır.
İş TeklifleriDalgıçları en çok istihdam eden yerler genellikle liman, köprü inşaatı veya turistik yerler olmaktadır.Yaz kış demeden su altında çalışmalar gerekebilir.
Endüstriyel DalgıçlıkEndüstriyel dalgıçlık, teknik altyapı ve ayrıntılı çalışmayı gerektirir.Çoğunlukla bilimsel araştırmalarda, gemi kurtarma, liman ve köprü inşaatı gibi faaliyetlerde kullanılır.
Hobi Amaçlı DalgıçlıkHobi amaçlı dalgıçlık, kişilerin yeni bir hobiyi deneyimlemeleri ve eğlenmeleri üzerine kuruludur.Genellikle bir dernek ve kulüp önderliğinde gönüllü olarak katılım sağlarlar ve dalış deneyimleri yaşarlar.

Bazı mesleklerin çalışma alanlarına ve çalışma şekillerine bakıldığında oldukça büyülü ve gizemli görünür. Bu mesleklerin başında da dalgıçlık gelir. İş yeri suyun altı olan dalgıçlığın tarihinin, tam olarak bilinmemekle birlikte bundan 5000 yıl önceye kadar dayandığı düşünülmektedir. Tarihi bu kadar eskiye dayanan bir meslek de doğal olarak dikkatleri çekmektedir.

Dalgıçlık yalnızca meslek olarak yapılmamaktadır. Aynı zamanda bu alana merakı olanların hobi olarak da ilgilenebildiği bir spordur denebilir. Eğlenerek yapılabilen bir iştir. Bu kadar iyi taraflarının yanında riskli ve tehlikeli durumlar da bulunur. Ancak profesyonel olarak bu işi yapmak isteyenler tüm riskleri hesaba katacaktır. Deniz aşığıysanız ve sualtı dünyasına ilgi duyuyorsanız bu meslek tam size göre! Bu yazıda dalgıçlığa dair tüm soruların cevaplarını bulabileceksiniz.

Dalgıç Nedir?

Özel ekipmanlarla su altına girerek arama-kurtarma, araştırma, inceleme, su altı inşa faaliyetleri gibi görevleri gerçekleştiren kişilere dalgıç denir. Dalgıçların yaptığı işe de dalış adı verilir. Dalgıçlar halk arasında “balıkadam” olarak da tabir edilir. Mesleği itibariyle hayatının çoğunu denizin altında geçirir.

Dalgıçlık ilk ortaya çıktığı dönemlerde düşman gemilerinin ipini kesme, gemilerde delik açarak onları batırma gibi işler için kullanılmıştır. Özellikle korsanların çok ilgisini çekmiş ve batık gemileri yağmalamışlardır. Ancak bu dönemlerdeki dalgıçlık faaliyetleri daha basit ekipmanlarla ve dışarıdan sürekli hava takviyesi yapılarak gerçekleşmiştir. Kullanılan elbiselerde ise deriler yardımıyla hava ve su geçirme engellenmiş ancak yüzme sağlanamamıştır. Dalgıçlar ancak yukarıdan bir iple ya da sopa yardımıyla denizin 18 metre kadar altına inebilmişler ortalama olarak da yarım saat kalabilmişlerdir.

Günümüzde gelişen teknolojiyle beraber bu süre uzamış, inilebilen derinlik de artmıştır. Denizin altı bizim için bilinmezle dolu olduğundan uzaktan bakıldığında dalgıçlık çok ilgi çekici gelebilir. Özellikle son on yıldır hobi olarak bu işi yapanların sayısı artmıştır. Ancak dalgıçların birçok tehlikeyle karşı karşıya kaldığını unutmamak gerekir. Bu nedenle dalgıçların sahip olması gereken bazı özellikler bulunur.

  • Öncelikle yüzmeyi iyi bilmelidir.

  • Dalış yapabilmesine engel olacak bir sağlık problemi olmamalıdır.

  • Dalış tekniklerine hakim olmalıdır.

  • İyi bir eğitim almış olmalıdır.

  • Herhangi bir tehlike durumunda sakin kalmayı başarabilmelidir.

  • İlk yardım bilgi ve becerisine sahip olmalıdır.

  • Ayrıntılara odaklanabilmelidir.

  • Denizi sevmelidir.

  • Sorumluluk sahibi olmalıdır.

  • Araştırmayı seven kültürlü ve birikimli kimseler olmalıdır.

  • Çevreye karşı duyarlı olmalıdır.

  • Disiplinli olmalıdır.

  • Kapalı alan ve su altı fobisi olmamalıdır.

  • Yardımsever olmalıdır.

  • Özgüveni yüksek olmalıdır.

Dalgıç Ne İş Yapar?

Dalgıçlar hem kamuda hem de özel sektörde çalışabilirler. Tersaneler, liman işletmeleri, turizm şirketleri, gemi kurtarma şirketleri, su sporları yapılan işletmeler, liman ve köprü yapan inşaat şirketleri, balık üretim çiftlikleri dalgıçların istihdam edildiği yerlerdendir. Bazen saatlerce suyun altında kalmaları gerekebilir. Yazın ya da kışın dalış yapabilirler. Dalgıçların görevi var olan mesleklerine göre değişiklik gösterir. Günümüzde dalgıçlar üç şekilde çalışırlar.

  • Endüstriyel Dalgıçlık: Daha çok teknik olarak yapılır. Bilimsel araştırmalarda kullanılan dalgıçlardır. Gemi kurtarma, liman ve köprü inşaatı, batık çıkarma, deniz altını ve deniz ürünlerini inceleme gibi amaçlarla yapılır. Bu alanda çalışanlar genellikle bir mesleğe sahip olan ve işini yapabilmek için dalgıçlık sertifikası almış olan kişilerdir. Bunlara bilimsel dalgıçlar, askeri dalgıçlar ve polis dalgıçlar örnek verilebilir. Polislere ve askerlere dalgıçlık yapmaları durumunda “kurbağa adam” adı verilir.

  • Ticari Dalgıçlık: Son derece profesyonel olan dalgıçlardır. Tek işleri dalış yapmaktır. Dalgıçlığı kendilerine meslek edinmişlerdir.

  • Hobi Amaçlı Dalgıçlık: Kendine yeni bir hobi edinmek ve farklı deneyimler yaşamak isteyen kişiler tarafından yapılır. Eğitmenler eşliğinde yapılır. Genellikle bir derneğe ve kulübe üye olarak önce temel bilgiler edinilir. Sonrasında zaman zaman dalış yapılır.

Dalgıçların dalış sırasında ya da dalış sonrasında karşılaşabilecekleri sorunlar bulunur. Bu nedenle ne kadar tecrübeli olurlarsa olsunlar dalgıçların tek başlarına dalış yapması tavsiye edilmez. Oksijen zehirlenmesi, derinlik sarhoşluğu, kulak zarı iltihabı ve dekompresyon (vurgun) dalış sırasında yaşanan sorunlardan bazılarıdır. Dalgıçların dalış şekilleri yaptıkları işe göre farklılık gösterir. Serbest dalış, tüplü dalış ve yüzey destekli dalış olmak üzere üç çeşit dalış vardır. Bu nedenle dalışın çeşidine göre özel ekipman kullanırlar. Ekipmanlarının içinde dalış için üretilmiş elbise, eldiven, yelek, gözlük, maske, bone bulunur. Bu alet ve eşyalar dayanıklı ve hafif olur. Kadın ve erkekler için farklı beden ve ölçülerde üretilir. Ayrıca dalış tüpü, şnorkel, palet ve regülatör de kullanılan diğer araç gereçlerdir. Dalgıçların görev ve sorumlulukları şunlardır:

  • Dalıştan önce görevi hakkında bilgi edinir.

  • Su ve çevre hakkında araştırma yapar.

  • Dalıştan önce gereken güvenlik önlemlerini alır.

  • Dalış ekipmanlarının temizlik, bakım ve kontrolünü yapar.

  • Arama kurtarma operasyonlarına katılır.

  • Su altı temizliğinde görev alır.

  • Su altındaki boru hatlarını, elektrik sistemlerini ve kabloları kontrol eder.

  • Su altındaki tamirat işlerini yapar.

  • Suyun üzerindeki kişilerle iletişim kurar.

  • Hobi dalışı yapan kişileri eğitir.

  • Suda kaybolan kişileri bulmaya yardım eder.

  • Su altı raylarının döşenmesine yardımcı olur.

  • Su altı araştırmaları için fotoğraf ve video çekimi yapar.

Dalgıç Maaşları

Dalgıçların maaşları derecelerine, tecrübelerine, çalıştıkları kuruma ve başka bir mesleği olup olmamasına göre değişir. Özel sektörde ya da kamuda çalışması da maaşı etkiler. Mesleği olup ek olarak dalgıçlık faaliyetinde de bulunan biri maaşına ek olarak dalgıçlık ücreti de alır. Örneğin dalgıç bir polis normalde polis maaşı alır. Ancak dalgıçlık görevi için de maaşına ek olarak 2000 lira ile 3000 lira arasında değişen bir ödeme alır.

Tek mesleği dalgıçlık olan ve başka dalgıçların yetişmesine vesile olan kişilerin maaşları en düşük 3000 lira en yüksek 10000 liradır. Ortalama olarak 6000 lira aldıkları söylenebilir. Bu maaşlar alınan sabit ücretlerdir. Her dalış için ek ücret ödendiği bilinir.

Dalgıç Nasıl Olunur?

Dalgıç olabilmek için iki yöntem bulunur. Bunların ilki üniversitelerin Su Altı Teknolojisi bölümlerinden mezun olmak, ikincisi ise CMAS ya da Türkiye Sualtı Sporları Federasyonundan sertifika almaktır. Eğitimler sırasında sualtında uzun süre nefesini tutma, ekipmanların kullanımı ve bakımı, arama kurtarma, bot kullanma, sualtı navigasyonu, grupla dalma gibi dersler anlatılır. Üniversite yönünden ilerlemek isteyenlerin 2 yıllık ön lisans eğitimini ve her iki yılın sonunda yapılacak olan stajı başarıyla tamamlamaları gerekir. Staj sırasında iş teklifi almak da mümkündür.

Sertifika alarak dalgıç olmak isteyenlerin de en az 14 yaşını tamamlamış olup herhangi bir sağlık problemi olmamaları gerekir. Bu şartları sağlayanlar kurslara katılarak sertifika alabilir. Bu kursların 500 lira ile 1000 lira arasında değişen bir ücreti bulunur. Dalgıçlıkta kademeler bulunur. İlk kademe 1 yıldız kategorisidir. Bu eğitime katılıp sınavını geçenler 18 metreye kadar dalış yapabilirler. Bu eğitimi alanlar 2 yıldız kategorisine başvurmaya hak kazanırlar. Bu kategori sonunda da 30 metreye kadar dalış yapma yeterliliği kazanırlar. 3 yıldız kategorisini de geçenler 42 metreye kadar dalış yapabilirler. Dalgıçlık kategorilerini tamamladıktan sonra sırasıyla 1 yıldız eğitmenlik, 2 yıldız eğitmenlik ve 3 yıldız eğitmenlik aşamaları da geçilerek dalgıç eğitmenliği yapılabilir.

Dalgıçlık Tarihi, Dalgıçlığın tarihi 5000 yıl öncesine kadar dayanmaktadır, Başlangıçta düşman gemilerini batırmak gibi görevler için kullanılmış, Dalgıç Olma Şartları, Söz konusu meslekte yüzme bilgisi, sağlık sorununun olmaması, dalış tekniklerine hakim olma ve kontrol sahibi olma gerekmektedir, İlk yardım becerisi, detaylara odaklanabilme, deniz sevgisi, sorumluluk ve özgüven de aranan özellikler arasındadır, Dalgıçların Görev Alanları, Dalgıçlar kamuda ve özel sektörde görev alabiliyorlar, Tersaneler, liman işletmeleri, turizm şirketleri ve balık üretim çiftlikleri dalgıçların çalışabilecekleri yerlerdendir, Dalgıçlık Türleri, Dalgıçlık faaliyetleri; endüstriyel, ticari ve hobi amaçlı olmak üzere üç kategoriye ayrılır, Nitelik ve ihtimam yönünden her birinin farklı gereksinimleri bulunmaktadır, Yüzme İhtimamı, Dalgıçlar teknik olarak su altında kalma durumu olduğundan iyi bir yüzme bilgisine sahip olmalıdırlar, Kulak zarı iltihabı ve dekompresyon gibi sorunlarla karşılaşabilirler, Dalış Çeşitleri, Dalış çeşitleri serbest dalış, tüplü dalış ve yüzey destekli dalış olarak üç kategoriye ayrılır, Her bir dalış çeşidi için özel ekipman gerekmektedir, Gerekli Ekipmanlar, Dalış için özel yapılmış elbise, eldiven, yelek, gözlük, maske, bone ve dalış tüpü gereklidir, Bu eşyalar dayanıklı ve hafif olmalıdır, İş Teklifleri, Dalgıçları en çok istihdam eden yerler genellikle liman, köprü inşaatı veya turistik yerler olmaktadır, Yaz kış demeden su altında çalışmalar gerekebilir, Endüstriyel Dalgıçlık, Endüstriyel dalgıçlık, teknik altyapı ve ayrıntılı çalışmayı gerektirir, Çoğunlukla bilimsel araştırmalarda, gemi kurtarma, liman ve köprü inşaatı gibi faaliyetlerde kullanılır, Hobi Amaçlı Dalgıçlık, Hobi amaçlı dalgıçlık, kişilerin yeni bir hobiyi deneyimlemeleri ve eğlenmeleri üzerine kuruludur, Genellikle bir dernek ve kulüp önderliğinde gönüllü olarak katılım sağlarlar ve dalış deneyimleri yaşarlar
Dalgıç Dalgıç nedir Dalgıç ne iş yapar Dalgıç maaşları Dalgıç nasıl olunur Dalgıçlık
Kadın mavi bir arabanın yanında duruyor. Beyaz bir üst ve mavi bir kot pantolon giyiyor. Saçları uzun ve kahverengidir. Ciddi bir ifadeyle kameradan uzağa bakmaktadır. Kollarını önünde kavuşturmuş. Araba krom aksanlı ve alaşım jantlı dört kapılı bir sedan. Arka planda ağaçların olduğu asfalt bir yola park edilmiş. Güneş parlak bir şekilde parlıyor ve yerde gölgeler yaratıyor.
Seray Akyüz
Blog Yazarı

Selçuk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden 2015 yılında mezun oldu. Mezun olduktan sonra çeşitli okullarda edebiyat öğretmeni olarak çalışan Akyüz, pandemi sürecinde İstanbul İşletme Enstitüsü'nde çeşitli eğitimler aldı. Aldığı bazı eğitimler sonucunda ajanslarda içerik üretmeye başladı. Edebiyat, eğitim, sağlık ve dekorasyon gibi konularda yazılar yazmakta.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu çevrimiçi kurs görselinde elinde bir mektupla gülümseyen takım elbiseli bir adam görülüyor. Bu muhtemelen bir içerik yazma kursu almanın başarısını temsil ediyor ve öğrenilen becerilerin değerini gösteriyor. Adamın etrafı saksıda bir bitki, bir logo ve bir sprey kutusu gibi diğer nesnelerle çevrilidir. Bu unsurlar muhtemelen adamın başarıya ulaşmak için çeşitli içerik yazma stillerini öğrenmesi ve bunlarda ustalaşması gerektiğini ifade ediyor. Bu görsel, içerik yazma kursu almak isteyen herkes için harika bir motivasyon kaynağıdır ve elde edebilecekleri başarıyı hatırlatır.
5
(1377)

İçerik Editörlüğü

10 Konu5 Saat
Bu görüntü, muhtemelen bir kursu tamamlamak için hesap makinesi kullanan bir kişiyi gösteriyor. Bu kişi takım elbise giymiş ve kravat takmış, sakallı ve bıyıklı bir adam gibi görünüyor. Bulanık bir elle hesap makinesindeki bir düğmeye basıyor, bu da kursa çok dikkat ettiğini gösteriyor. Kişi aktif olarak materyalle ilgileniyor, muhtemelen anlıyor ve not alıyor. Bu görüntü, kursların zorlayıcı olabileceğini, ancak kendinizi özenle uyguladığınızda da ödüllendirici olabileceğini hatırlatıyor.
4.5
(117)

Bordro Uygulamaları Eğitimi

8 Konu5 Saat
Bülent ÇaparBülent Çapar
12491010