AnasayfaBlogÇalışan Kadın ve Yaşanan Sorunlar
İş Hayatında Kadınlar

Çalışan Kadın ve Yaşanan Sorunlar

20 Mayıs 2018
Bir kadın cam bir tahtanın önünde oturmuş, dikkatle yazıyor. Sağ elinde mavi beyaz bir kalem tutuyor, kolunu yüzüne yaklaştırmış. Saçları arkaya doğru toplanmış, konsantre ifadesini ortaya çıkarıyor. Tahta pencereden gelen ışığı yansıtıyor ve arkasındaki adam çizgili bir gömlek giymiş. Kadın yazarken elindeki işe odaklanmış durumda. Görüntü onun yazma anını, kalemin cam yüzey üzerinde hareketini yakalıyor.
Konu BaşlığıAyrıntılarSonuçlar
Eski zamanlardaki inanışlarKızların eğitilmemesi ve ev işlerinde başarılı olacakları inanışıBu inanış zamanla azalsa da bazı yönleri hala devam etmekte
Toplumsal GörüşlerKadının rolünün ev ve aile olduğuna, kadının ve erkeğin birbirini tamamladığına veya tam eşitliğe inanan üç farklı grup bulunmaktaFarklı görüşlerin varlığı, toplumda kadının rolü konusunda genel bir anlaşmazlık olduğunu gösteriyor
Kadınların İş Hayatındaki SorunlarıDüşük maaş, düşük statü, taciz ve mobbing gibi sorunlarla karşılaşıyorlar.Kadınların iş hayatında eşitlikten uzak olduğunu gösteriyor.
Maaş EşitsizliğiAynı işi yapan kadın ve erkek arasındaki maaş farkının 117 yıl sonra eşit olabileceği tahmin ediliyor.Özellikle gelişmekte olan ülkelerde bu durumun endişe verici olduğu belirtiliyor.
Çalışan Kadın KavramıBuna karşılık 'Çalışan Erkek' kavramı olmaması cinsiyet eşitsizliğinin göstergesi.Toplumun kadınların çalışmasına ve iş hayatında aktif olmasına olan bakış açısı bu kavram ile özetleniyor.
İşe Alım Sürecindeki SorunlarKadınlar mülakatlarda kişisel ve ailevi durumlarını sorgulanma durumuyla karşılaşıyorlar.Bu durum, işe alım sürecinde kadınları zorluyor ve stres yaratıyor.
Çalışan kadın ve çocuk sahibi olmaKadınların çocuk sahibi olduktan sonra işten çıkarılma korkusu yaşadıkları belirtiliyor.Bu durum kadınların iş hayatında başarılı olmalarını ve ilerlemesini engelliyor.
Kadınların Aktif Üretimdeki YeriKadınlar her türlü olumsuzluğa rağmen aktif üretimde varlıklarını sürdürmeye devam ediyorlar.Bu durum kadınların kararlılığını ve dayanıklılığını gösteriyor.
Cinsiyet Ayrımıyla MücadeleTüm yönetim kademelerinin cinsiyet ayrımının önüne geçmekte aktif rol oynaması gerekiyor.Bu kampanyalar kadınlara destek ve güç veriyor.
Toplumsal Algının DeğişmesiKadınlara verilen destek ve saygının artsı toplumsal algının yavaş yavaş değiştiğini gösteriyor.Bu durum umut verici olup, kadınların iş hayatında daha etkin olmalarına yardımcı olabilir.

Kadınlar hayatın her kademesinde aktif rol oynamalarına rağmen bazı alanlarda kısıtlanmalara maruz bırakılıyor. Örneğin ev idaresi, aile hâkimiyeti, çocuk büyütmek gibi konularda profesyonel görülen kadınların iş hayatında nedense başarılı olamayacağı ve çalışmamaları gerektiğine inanılıyor. Peki, iş hayatında kadın olmak zor mu gerçekten?

Problem Nerede?

Eskiden kız çocuklarının okumaması gerektiği ve kızların eğitimine yapılan giderlerin ölü yatırım olarak görülmesi gibi yanlış ve yaygın bir inanış söz konusuydu. Bu inanış zaman içerisinde direncini kırsa da kadınların daha az eğitim aldıkları, bazı sektörlerde başarılı olamayacakları, asıl görevlerinin okul okusalar bile çocuk büyütmek olduğu inanışı ne yazık ki güncelliğini koruyor. 

Geçmişten günümüze gelen ‘Elinin hamuruyla erkek işine karışmak’ deyimi ne yazık ki hala aşılmaya çalışılıyor. Bu mahalle baskısını yenen kadınlarımız ise iş hayatında ne yazık ki birbirinden farklı problemlerle karşılaşıyor.

Kadınların Üretime Katkıları Hakkındaki Görüşler Neler?

Toplumsal kanaatin kadınların iş hayatındaki yerini belirlediği yadsınamaz bir gerçek iken bu konu ile alakalı farklı görüş ve inanışlar mevcut.

  • 1.Grup Kadının asıl işinin ev idaresi ve kocasının hizmetleri olduğuna inanıyor. Bu grup kadının dışarı çıkmasının ve çalışma hayatında başka erkeklerle konuşmasının dini inanışları ile örtüşmediği ve günah olduğunu düşünüyor.

  • 2.Grup Kadın ve erkeğin hayatı paylaştıklarını ve birbirlerini farklı alanda tamamladıklarını savunuyor. Kadının ev işlerinde çalışması, evin geçimi, ailenin düzeni gibi konularda sorumluluk alması gerektiğini düşünen grup erkeğinde evin geçimi ve maddi refahını sağlaması gerektiğine inanıyor.

  • 3.Grup Kadın ve erkek eşitliğinden yana olan hayatın her alanında omuz omuza birlikte başarabileceklerini düşünen evde ve işte maddi manevi eşitliğin varlığına inanan kişilerden oluşuyor.

Kadınların Çalışma Hayatında Hangi Sorunlarla Uğraşıyor?

Tabuları yıkıp çalışma hayatına adım atabilmiş ve zor güç iş bulabilmiş kadınların sorunları ise ne yazık ki son bulmuyor. İstihdama katıldıktan sonra düşük statülü işlerde çalıştırılma, eşit iş karşısında düşük maaş alma, kadınların duygusallıklarının bahane edilerek üst kademelerde çalıştırılmama, taciz, mobbing gibi sorunlarla baş etmek zorunda bırakılıyor.

Dünya Ekonomik Forumunun geçtiğimiz yıllarda yayımladığı Cinsiyet Ayrımı Raporuna göre aynı işi yapan kadın ve erkeğin maaşlarının 117 yıl sonra eşit olabileceği vurgulanıyor. Ne yazık ki gelişmekte olan ülkeler kategorisinde hızla yukarılara tırmanmaya çalışan ülkemiz için üzücü bir tablo.

Çalışan Kadın Ayrımı

Sıkça karşımıza çıkan Çalışan Kadın’ kavramının varlığına rağmen karşılığında ‘Çalışan Erkek’ gibi bir kavram olmayışı aslında duruma bakış açısını özetliyor. Daha mülakat aşamasında bile eğitim durumu ve mesleki yeterliliklerine bakılmaksızın evli mi? bekâr mı? Çocuk sahibi mi? varsa kaç tane? gibi sorulara cevap vermek zorunda bırakılan kadınlar, çevrenin devamlı olarak çalışmasına gerek olmadığı söylemlerine de dik durmaya çalışıyorlar. 

Yaşanan her türlü problem karşısında bir sebepten konunun çalışmasına bağlanmasına, kariyerinde yeterlilikleri ile yükselse bile başka yeterlilikleri olduğu iması ile sürekli mücadele etmesine, hamile kalır diye işe alınmaması yahut alınsa bile hamile kalması durumunda işten çıkarılması tehdidine rağmen iş hayatında kadınlar hep var olacaklar.

Bahsedilen tüm olumsuzluklara rağmen kadınlar aktif üretim ve kadın istihdam alanlarında varlıklarını ispatlamaya ve akıllara kazınmaya devam ediyor. Birçok ulusal markanın reklamlarında kadınlara verdiği destek ile toplumsal algı değiştirilmeye çalışılırken, başarılara imza atan kadınlarımıza duyulan saygı da günden güne artmaya devam ediyor. Cinsiyet ayrımının önüne geçebilmek adına tüm yönetim kademelerinin destek vermesi gerekiyor.

Eski zamanlardaki inanışlar, Kızların eğitilmemesi ve ev işlerinde başarılı olacakları inanışı, Bu inanış zamanla azalsa da bazı yönleri hala devam etmekte, Toplumsal Görüşler, Kadının rolünün ev ve aile olduğuna, kadının ve erkeğin birbirini tamamladığına veya tam eşitliğe inanan üç farklı grup bulunmakta, Farklı görüşlerin varlığı, toplumda kadının rolü konusunda genel bir anlaşmazlık olduğunu gösteriyor, Kadınların İş Hayatındaki Sorunları, Düşük maaş, düşük statü, taciz ve mobbing gibi sorunlarla karşılaşıyorlar, Kadınların iş hayatında eşitlikten uzak olduğunu gösteriyor, Maaş Eşitsizliği, Aynı işi yapan kadın ve erkek arasındaki maaş farkının 117 yıl sonra eşit olabileceği tahmin ediliyor, Özellikle gelişmekte olan ülkelerde bu durumun endişe verici olduğu belirtiliyor, Çalışan Kadın Kavramı, Buna karşılık 'Çalışan Erkek' kavramı olmaması cinsiyet eşitsizliğinin göstergesi, Toplumun kadınların çalışmasına ve iş hayatında aktif olmasına olan bakış açısı bu kavram ile özetleniyor, İşe Alım Sürecindeki Sorunlar, Kadınlar mülakatlarda kişisel ve ailevi durumlarını sorgulanma durumuyla karşılaşıyorlar, Bu durum, işe alım sürecinde kadınları zorluyor ve stres yaratıyor, Çalışan kadın ve çocuk sahibi olma, Kadınların çocuk sahibi olduktan sonra işten çıkarılma korkusu yaşadıkları belirtiliyor, Bu durum kadınların iş hayatında başarılı olmalarını ve ilerlemesini engelliyor, Kadınların Aktif Üretimdeki Yeri, Kadınlar her türlü olumsuzluğa rağmen aktif üretimde varlıklarını sürdürmeye devam ediyorlar, Bu durum kadınların kararlılığını ve dayanıklılığını gösteriyor, Cinsiyet Ayrımıyla Mücadele, Tüm yönetim kademelerinin cinsiyet ayrımının önüne geçmekte aktif rol oynaması gerekiyor, Bu kampanyalar kadınlara destek ve güç veriyor, Toplumsal Algının Değişmesi, Kadınlara verilen destek ve saygının artsı toplumsal algının yavaş yavaş değiştiğini gösteriyor, Bu durum umut verici olup, kadınların iş hayatında daha etkin olmalarına yardımcı olabilir
erkek iş hayatı iş hayatında kadınlarkadın çalışan kadın üretim
Sarı saçlı bir kadın, beyaz arka plan, renkli gözlü
Beyza Keskin
Sosyolog, Blog Yazarı

Dokuz Eylül Üniversitesi Psikoloji bölümünden sonra Ege Üniversitesi'nde Sosyal Psikoloji bölümünden de mezun olmuştur. Sonrasında Marmara Üniversitesi'nde Sosyal Psikoloji bölümünü bitirmiştir. 

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Koruyucu gözlük ve eldiven takmış bir kadın bulanık bir kutunun önünde durmakta ve eldivenli ellerinde bir paspas tutmaktadır. Kırmızı ve mavi bir ceket giymektedir ve gözleri koruyucu gözlüklerinin ardından görülebilmektedir. Eldivenli eli paspası sıkıca kavrıyor ve eldiveninin yakın çekimi görülebiliyor. Arka plandaki kutu bulanık ve odak dışı görünüyor. Kadının yüzünde sanki her işin üstesinden gelmeye hazırmış gibi kararlı bir ifade var.
İş Hayatında Kadınlar

Kadının İş Yaşamındaki Rolü

29 Ekim 2018
Bu görüntü, baret ve kask takmış, dikkatle bilgisayar ekranına bakan bir kadın mühendisi gösteriyor. Gri ve mavi bir ceket giymektedir ve bilgisayar ekranında detaylı bir tasarım görüntülenmektedir. Sağında bir adam bir plan üzerinde çalışıyor, solunda ise bir insanın kulağına benzeyen bir şey yakından görülüyor. Arka planda mavi ve gri plastik bir türbin görülüyor. Kadın profesyonel bir ortamda, yüzünde odaklanmış ve kararlı bir ifade var. Konsantrasyonu hissediliyor ve duruşu işine derinden bağlı olduğunu gösteriyor.
İş Hayatında Kadınlar

İş Hayatında Kadın Olmak

27 Mart 2019
Parlak sarı bir başörtüsü takmış genç bir kadın beyaz bir duvarın önünde duruyor. Eşarp başının etrafına bağlanmış, saçlarını örtüyor ve yüzünü çerçeveliyor. Ciddi bir ifadeyle yana doğru bakıyor. Koyu kahverengi teni gibi açık kahverengi gözleri de görülebiliyor. Dudakları hafifçe ayrılmış ve yanakları hafifçe kızarmış. Eşarbı, görüntüye doku ve detay katan beyaz ve siyah işlemelerle süslenmiş. Kendinden emin bir şekilde duruyor, kolları iki yanında ve çenesi hafifçe yukarı eğik. Resim, yüz hatlarını ve ifadesini vurgulayacak şekilde sıkıca çerçevelenmiş.
İş Hayatında Kadınlar

Kadına Karşı Ayrımcılık Yapan Ülkeler Daha Fakir

15 Mayıs 2016