AnasayfaBlogBugün Dünya Sarılma Günü
Tarihte Bugün

Bugün Dünya Sarılma Günü

21 Ocak 2020
Genç bir kız mutlu bir şekilde bir adamı sıcak bir şekilde kucaklıyor. Kollarını adamın boynuna dolamış, yüzü adama yakın ve gözleri memnuniyetle kapalı. Adam kollarını kıza dolamış, nazik bir gülümsemeyle ona bakıyor. Her ikisi de açık renkli kıyafetler giyiyor ve arka plan bulanık. Kızın uzun siyah saçları ve narin bir yüzü var. Adamın kısa kahverengi saçları ve nazik bir ifadesi var. Adamın kollarında doldurulmuş bir hayvan var ve onu sıkı sıkı tutuyor. Arka planda kızın yüzünün yakın çekimi görülüyor, gözleri kapalı ve dudakları küçük bir gülümseme şeklinde kıvrılmış. Renkli çizgilerden oluşan deseniyle bir süveterin yakın çekimi de görülebiliyor. Ön planda, adamın yüzünün yakın çekiminin yanı sıra ellerinin yakın çekimi ve kızın kulağının yakın çekimi görülebiliyor. Her ikisi de neşeli ve rahat görünüyor, bir şefkat anını paylaşıyorlar.
Nedir?Neden ve Ne Zaman Kutlanır?Nasıl Kutlanır?
Dünya Sarılma Günü1986 yılında, soğuk ve kasvetli kış günlerinde insanların manevi ruhunu biraz yükseltmek adına 21 Ocak'ta kutlanmaya başlanmış. Amerika Birleşik Devletleri'nde resmileştirilmiş.Birbirine neden aramaksızın sarılarak pozitif enerji aktaran bir gün. Ayrıca sosyal medyada “#huggingday” hashtagiyle sevdikleriyle sarılarak çektikleri fotoğraflar ve videoları paylaşanlar tarafından da kutlanır.
Michigan Üniversitesi Psikoloji bölümü öğrencisi Kevin ZaborneySarılmanın insanda yarattığı pozitif etkileri gözlemlemek isteyen Zaborney, 1986 yılında Dünya Sarılma Günü'nü başlatmış.Zaborney'in başlatığı eylem Amerika, Kanada, İngiltere, Almanya, Polonya, Avustralya gibi ülkelerde benimsenmiş ve her yıl 21 Ocak'ta kutlanıyor.
Sarılma TerapisiSarılmak ruhen pozitif ve destekleyici bir etkiye sahip olduğu için, Japonya'da özel terapi evlerinde sarılma terapileri gerçekleştirilmekte.Bu terapi evlerinde insanlar, sarılma sayesinde stres ve sıkıntılarından arınma şansı bulur.
Sarılmanın İnsan Üzerindeki EtkileriSarılmanın üzerinde olumlu etkileri mevcut. Yeni doğan bir bebek, annesi tarafından kucaklandığında sakinleşir.Sarıldığımızda kendimizi güvende hissederiz. Kendine güveni ve moral seviyesini yükseltebilir.

Dünya Sarılma Günü ilk olarak 1986 yılında kutlanmaya başlamış bir manevi farkındalık günüdür. Tarihte bugün 21 Ocak 1986’da Michigan’da başlatılan bu eylem daha sonra Kanada, İngiltere, Almanya, Polonya, Avustralya gibi ülkelerde de benimsenmiştir. Özellikle sosyal medya ve mobil hayatın yaygınlaşması ile çok daha fazla ses getiren Dünya Sarılma Günü’nün fikir sahibi ise 24 yaşında Michigan Üniversitesi Psikoloji bölümü öğrencisi Kevin Zaborney idi.

Kevin Zaborney’in ilk çıkış noktası aslında bir araştırmaydı. Sarılma ya da kucaklaşmanın insanlar üzerindeki etkileri gözlemlemek için yaptığı bir çalışma, sonrasında Amerika Birleşik Devletleri tarafından patenti alınarak resmileştiren özel bir güne dönüştü. Özellikle soğuk, kasvetli kış günlerinde insanların motivasyonlarının düşmesi ve daha melankolik bir ruh halinde olması sebebiyle bugünlerde manevi ruhu biraz yükseltmek için tarihte bugün seçilmiş ve her yıl 21 Ocak’ta Dünya sarılma ya da kucaklaşma günü olarak kutlanmaya başlamıştır. Orijinal ismi National Hug Day ya da National Hugging Day olarak geçen bugün sevdiklerimize sarılmak ve sevgimizi sadece sarılarak ifade etmek için hayatın içinde kısacık bir moladır.

Dünya Sarılma Günü Nasıl Kutlanır?

Aslında çıkış noktası olan Amerika’da herkesin birbirine bir neden aramaksızın kucak açtığı ve sarılarak iyi enerjilerle buluştuğu bir gündür. Herhangi bir nedene bağlı olmadan sevgi ve şefkat duygularını ön plana çıkarmak esas amaçtır. Karşılıklı güven, empati, anlayış duygularının farkındalığını arttırmak için kutlanır. Yani sokaklara çıkıp tanıdığınız tanımadığınız herkesle kucaklaşmak ve bunun toplum üzerinde manevi bir değişim oluşturmasını sağlamaktır. En azından Kevin Zaborney’in başlangıç noktasında bu vardır. Ancak zaman içerisinde benimsenen ve şekillenen dünya sarılma günü, “#huggingday” hashtagiyle sosyal medyada geniş yer bularak tarihte bugün herkesin sevdikleri, aileleri, arkadaşları ile kucaklaşarak çektikleri fotoğraflar ve videolar ile de kutlanır hale gelmiştir.

Bugün herkesin sevdiklerine sebepsiz bir kucaklaşma ile zaman ayıracağı bir gün. Çocuklarınızla, kardeşlerinizle, büyük anne ve büyük babalarınızla, ailenizle, arkadaşlarınızla sarılarak geçirebileceğiniz bir günün sonunda kendinizi nasıl hissederdiniz? Öğrenmek için bugün sevdiklerinize sarılmayı siz de deneyebilirsiniz.

Peki neden böyle bir gün var? Ya da böyle bir gün olması neye yarar? İstediğimiz zaman gidip sevdiklerimize mutlaka sarılıyoruzdur. Bunu özel bir günde yapmak bize ne kazandırır? Bu soruların cevapları yazının devamında sizi bekliyor.

Sarılmak Nedir? Neden Bir İhtiyaçtır?

Bizi biz yapan ve besleyen en önemli şey duygularımızdır. Eğer ruhen iyiysek iş hayatımızda olsun, okul ya da sosyal yaşantımızda olsun karşımıza çıkan zorluklara bakış açımız dahi değişir. Çok daha mücadeleci ve pozitif oluruz. Sevdiklerinize sarıldığınız o kısacık anı düşünün. Size ne hissettirdiğini kafanızda canlandırmaya çalışın. Çocukluğunuzda oyun oynarken kavga ettiğiniz kardeşiniz ya da arkadaşınızla “hadi sarılın da barışın” diyen büyükleriniz olmuştur. Kendinizi üzgün hissettiğiniz anlarda ya da üzgün bir arkadaşınıza destek olmak istediğiniz de genel olarak ilk yaptığımız eylem sarılmaktır. Sarılmak en genel tanımıyla insana kendini iyi hissettirir.

Hayatın koşuşturmacası içerisinde bazen kendimizi bazen de sevdiklerimizi ihmal ettiğimiz zamanlar da oluyor. Hatta Japonya’da özel sarılma terapilerinin yapıldığı evlerin olması belki de hayatın içinde unutulan bu manevi duygunun bir başka şekil almış hali. Terapi evlerindeki tek amaç bu manevi huzura ihtiyacı olanlara destek vermek. Bir nevi insanların sarılma terapisi ile stres ve sıkıntılarından arınmalarını sağlamak. Bu durum aslında sarılmanın hayatımızda olmadığı zaman yaratabileceği manevi boşluğun gelebileceği noktayı gösteriyor.  Bu sebeple Dünya Sarılma Günü sadece manevi bir anlam ifade ettiği için dikkate almaya değer olabilir. Bir terapi evine ihtiyaç kalmadan sevdiklerinize sarılarak bir gün geçirmek hem kendinizi iyi hissedebilir hem de onlara yalnız olmadıklarını hissettirebilirsiniz. Ayrıca sarılmanın hissettirdiği duyguları daha farkına vararak yaşayacağınız bir gün sonrası, hayatınızda sevdiklerinize çok daha fazla kucak açmanızın hem sizin hem sevdikleriniz için ne anlama gelebileceğini daha iyi gözlemleyebilirsiniz.

Sarılmak Neden İyi Hissettirir?

Sarılmanın insan üzerindeki olumlu etkileri üzerine yapılan pek çok farklı çalışma mevcut. Bu çalışmaların vardığı ortak nokta ise insanın doğası gereği sarılmanın bir ihtiyaç olduğudur. Yeni doğan bir bebeğin annesi tarafından kucaklandığında sakinleşmesi verilebilecek en somut örneklerden biri olsa gerek. Aslında biraz düşündüğümüzde sarılmanın üzerimizde oluşturduğu olumlu etkileri hepimiz fark edebiliriz. Şimdi bu etkilerin neler olabileceğine ve sarılmanın hem kendimiz hem sevdiklerimiz açısından yarattığı olumlu duygulara göz atalım.

  • Sarıldığımız an kendimizi güvende hissederiz.

  • Sarıldığımız zaman karşımızdaki kişilere güven veririz.

  • Sarılmak huzurlu hissetmemizi sağlar.

  • Daha güçlü bir iletişim kurmuş oluruz. Sarılmak sevgimizi belli etmenin en kolay ama en samimi yollarından biridir. Karşımızdakine değer verdiğimizi hissettirmek de güçlü bir iletişim kurmamıza yardımcı olur.

  • Endişelerimizi azaltır ve sevdiklerimizin de endişelerini azaltmasına katkı sağlar.

  • Aile ya da arkadaşlık ilişkilerimizde karşılıklı olarak daha anlayışlı olmamızı sağlar. Böylece kavga ve çatışmalar da azalmış olur.

  • Sarılmak yaşadığımız duyguların o an için farkındalık düzeyini arttırır. Bir nevi meditasyon olarak da değerlendirebiliriz.

  • Karşımızdaki kişi ile empati kurabilmemizi sağlar.

  • Sevdiklerimize karşı daha koruyucu olmamızı sağlayarak bu noktadaki duygularımızı da güçlendirir.

  • Gerginliğimizi ve stresimizi azaltır.

  • Sarılmak şefkat duygumuzun da ön plana çıkmasını sağlar.

  • Duygularımızı daha dışa vurabilen ve daha iyi ifade edebilen bir yapıda olmamıza yardımcı olur.

  • Öfkeli olduğumuz anlarda sakinleşmemize ya da karşı tarafın öfkesini yatıştırabilmemize yardımcı olur.

  • Manevi yönden olumlu pek çok duygumuzun açığa çıkması fiziki olarak kaslarımıza da yansır. Nasıl ki gergin hissettiğimizde kas ağrıları çekiyorsak, kendimizi rahat hissettiğimizde de kaslarımız rahatlar. Sarılmak bu noktada pozitif bir etki yaratır.

  • Değer verdiğinizi hissettirmek ve değer gördüğünüzü hissetmek özgüven açısından da olumlu etki yaratır.

Çok basit bir sarılmanın bile hem kendiniz hem sevdikleriniz üzerinde yaratabileceği etkilerle ilgili maddeleri çoğaltmak mümkün. Ağladığınız bir zamanı düşünün, sizi şefkatle kucaklayan birinin varlığı ile hissettiğiniz acı veren duygunun değişimini sanırım hemen hemen herkes deneyimlemiştir. Ya da çok sevindiğiniz bir haberi en yakın arkadaşınızla paylaştığınızda, uzun zamandır görmediğiniz sevdiklerinizle bir araya geldiğinizde genel olarak ilk yaptığımız şey sarılmaktır. Olumlu duygularımızı açığa çıkaran sarılma eylemi aslında hepimiz için bir ihtiyaçtır.

Bugün Sevdiklerinize Sarılmayı Unutmayın

Daha dengeli bir ruh hali içerisinde olmamızı sağlayan sarılmanın önemine dikkat çeken Dünya Sarılma Günü bize yüksek maneviyat kazandırabilecek bir gündür diyebiliriz. Paylaşmanın, sevgi alışverişinde bulunmanın, karşılıklı empati ve anlayışın, güven ve huzur duygusunun en yoğun şekliyle bugün de yaşayarak ve sevdiklerimize de yaşatarak kendimizi çok daha iyi hissedebiliriz. Japonya’da sarılma terapisi evlerinin varlığı aslında bu tip manevi paylaşımlara insan olarak ne kadar ihtiyacımız olduğunu gösteren biraz da dramatik bir uygulamadır. İhmal ederek unuttuğumuz değerleri para ile alınabilir bir noktaya getirmeden herkes sevdiklerini aklına gelen her an kucaklamalıdır bence.

Tarihte bugün kutlanan Dünya Sarılma Günü’nde siz de güne sevdiklerinize sarılarak başlayabilir, tüm gününüzü onları ve kendinizi mutlu ederek geçirebilirsiniz. Bugün ve her gün sevdiklerinize sarılmayı unutmayın.

Dünya Sarılma Günü Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Dünya Sarılma Günü’nün fikir sahibi ise 24 yaşında Michigan Üniversitesi Psikoloji bölümü öğrencisi Kevin Zaborney’in ilk çıkış noktası aslında bir araştırmaydı. Sarılma ya da kucaklaşmanın insanlar üzerindeki etkileri gözlemlemek için yaptığı bir çalışma daha sonra o bölgedeki bir papaz tarafından böyle bir etkinliğe dönüştürülmüştür. Ardından Amerika Birleşik Devletleri tarafından patenti alınarak resmileştirilmiştir.

Dünya Sarılma Günü Hangi Tarihte Kutlanır?

Dünya Sarılma Günü tarihte bugün 21 Ocak’ta kutlanır. İlk olarak 1986 yılında Michigan’da kutlanmaya başlamıştır. Ardından tüm Amerika’da ve diğer dünya ülkelerinde de kutlanmaya başlanmıştır.

Dünya Sarılma Günü Nasıl Kutlanır?

İlk çıkış noktasında sokağa çıkıp karşısına gelen insanlara sarılarak bugünü kutlamak ve toplumsal bir manevi bütünlük yaratmak vardır. Daha sonra sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle, sosyal medya platformlarında herkesin sevdikleriyle sarılarak paylaştığı fotoğraf ve videolar da ayrı bir etkinlik olarak yer almıştır. Bugün herkesin sevdiklerine sebepsiz bir kucaklaşma ile zaman ayıracağı bir gün olarak kutlanmaktadır.

Dünya Sarılma Günü, 1986 yılında, soğuk ve kasvetli kış günlerinde insanların manevi ruhunu biraz yükseltmek adına 21 Ocak'ta kutlanmaya başlanmış Amerika Birleşik Devletleri'nde resmileştirilmiş, Birbirine neden aramaksızın sarılarak pozitif enerji aktaran bir gün Ayrıca sosyal medyada “#huggingday” hashtagiyle sevdikleriyle sarılarak çektikleri fotoğraflar ve videoları paylaşanlar tarafından da kutlanır, Michigan Üniversitesi Psikoloji bölümü öğrencisi Kevin Zaborney, Sarılmanın insanda yarattığı pozitif etkileri gözlemlemek isteyen Zaborney, 1986 yılında Dünya Sarılma Günü'nü başlatmış, Zaborney'in başlatığı eylem Amerika, Kanada, İngiltere, Almanya, Polonya, Avustralya gibi ülkelerde benimsenmiş ve her yıl 21 Ocak'ta kutlanıyor, Sarılma Terapisi, Sarılmak ruhen pozitif ve destekleyici bir etkiye sahip olduğu için, Japonya'da özel terapi evlerinde sarılma terapileri gerçekleştirilmekte, Bu terapi evlerinde insanlar, sarılma sayesinde stres ve sıkıntılarından arınma şansı bulur, Sarılmanın İnsan Üzerindeki Etkileri, Sarılmanın üzerinde olumlu etkileri mevcut Yeni doğan bir bebek, annesi tarafından kucaklandığında sakinleşir, Sarıldığımızda kendimizi güvende hissederiz Kendine güveni ve moral seviyesini yükseltebilir
dünya sarılma günü tarihte bugün sarılmak national hug day national hugging day
Omuz hizasında kahverengi saçları olan genç bir kadın, yüzünün önünde tuttuğu beyaz bir akıllı telefonla selfie çekiyor. Parlak, neşeli bir gülümsemesi var ve gözleri tamamen açık. Sağ eli telefonu desteklerken sol eli yüzünün yan tarafında duruyor. Mavi beyaz çizgili bir tişört ve bir çift kot şort giymektedir. Saçları hafifçe dağılmış ve rahat, kaygısız bir pozu var. Gri bir duvarın önünde duruyor ve etrafı parlak, güneşli bir atmosferle çevrili. Bu neşeli an, anı yaşamanın sevincini yakalıyor.
Banu Cantekin
İçerik Editörü

İstanbul İşletme Enstitüsünde içerik editörü olarak görev almaktadır. Kişisel gelişim ve eğitimlerle ilgili içerik hazırlıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu resim, bir dizi merdiven üzerinde çalışan bir grup erkeğin heykelini göstermektedir. Heykel açık renkli bir malzemeden yapılmış ve grup dört adamdan oluşuyor. Ortadaki adam bir pano taşımakta ve bir şeyler yazıyor gibi görünmektedir. Sol taraftaki adamlardan biri başka bir adamı taşırken, diğer ikisi ayakta durmakta ve elleri arkalarında yukarı bakmaktadır. Heykelin ön tarafında, yakın çekimde, derin düşüncelere dalmış gibi çatık kaşlı bir adam görülüyor. Arka planda, heykelin bir başka yakın çekiminde, elleri kalçalarında, soluna bakan bir adam tasvir edilmiştir. Sahne, ağaçlardan oluşan bir fon ve açık bir gökyüzü ile çevrelenmiştir.
Tarihte Bugün

Dünya Madenciler Günü

04 Aralık 2019
Bu, koyu kırmızı arka plana sahip bir bayrak resmidir. Bayrağın üst ve alt kısmında beyaz bir çizgi uzanmaktadır. Bayrağın ortasında sarı, siyah, mavi ve beyaz gibi çeşitli renklerde bir arma bulunmaktadır. Armanın ortasında altın bir taç bulunur. Arma, kanatlarını açmış bir kartal, bir kalkan ve üzerinde siyah renkle Virtute et Constantia yazan bir sancaktan oluşur. Taç, arka arkaya duran iki altın aslanla çevrelenmiştir. Bayrak ayrıca altın bir saçakla süslenmiştir.
Yabancı Dil Eğitimi

İspanyolca Günler ve Aylar

07 Temmuz 2021
İki el bir küre ve küçük bir ağaç tutmaktadır. Küre mavi beyaz bir mermer, ağaç ise ince gövdeli yeşil yapraklı bir bitkidir. Eller avuç içleri birbirine bakacak şekilde konumlandırılmış, küreyi ve ağacı kucaklıyor. Bir elin yakın çekimi, parmaklar açılmış ve etraflarına sarılmış halde küre ve ağacın daha iyi bir görünümünü ortaya çıkarıyor. Arka plan düz gri ve üzerinde beyaz bir metin var. Resmin köşesinde bir kişinin dudaklarının yakın çekimi görülüyor.
Tarihte Bugün

Dünya Çevre Günü Nedir?

05 Haziran 2021
Bir kadın çerçevenin ortasındaki büyük beyaz bir beynin önünde duruyor. Açık renkli bir bluz ve koyu renk bir pantolon giymiş olan kadın ellerini göğsünün önünde kavuşturmuş. Geniş gülümsemesi ve parlak gözleri rahat ve mutlu olduğunu gösteriyor. Uzun siyah saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve siyah bir fonun önünde duruyor. Beyin beyaz ve ebruli bir dokuya sahip. Çerçevenin büyük bir kısmını kaplıyor ve ince siyah bir kenarlıkla çevreleniyor. Beynin detayları çok net ve kadın ön planda hayranlık dolu bir bakışla duruyor.
4.9
(73)

Duygusal Zeka Eğitimi

36 Konu5 Saat
Bu, koyu siyah saçlarını topuz yapmış bir kadının görüntüsüdür. Kollarını göğsünün üzerinde kavuşturmuş ve kameradan uzağa bakıyor. Uzun kollu siyah bir üst ve beyaz bir alt giymiştir. Yüz ifadesi ciddidir ve gözleri görünmemektedir. Görüntüde başka hiçbir şey olmayan beyaz bir duvarın önünde duruyor. Derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor ve beden dili düşünceli olduğunu gösteriyor.Burcu Topçu Ekelik
1102779
Bu resim online bir NLP kursunu ve sertifikasını tasvir etmektedir. Resimdeki kadın gülümseyerek kursun eğlenceli ve ödüllendirici olduğunu ima ediyor. Boynunun, saçının ve ağzının yakın çekimi, kursun doğal dil işlemenin tüm yönlerini kapsadığını göstermektedir. Siyah arka plan ve merdiven, kursun kapsamlı ve ilgi çekici olduğunu gösteriyor. Arka plandaki kişinin elleri bulanıklaştırılarak kadına ve kurs materyaline odaklanıldığı vurgulanıyor. Kısacası, bu görsel NLP kursunun ve sertifikasyonunun ilgi çekici, kapsamlı ve ödüllendirici bir deneyim sunduğunu anlatmaktadır.
5
(40)

NLP Eğitimi

26 Konu10 Saat
Buket GüngenBuket Güngen
1350790
Bu görselde kameraya gülümseyen ve elinde pembe bir işaret tutan bir kadın görülüyor. Muhtemelen başarılı bir yaşam koçu olmanın önemli bir parçası olan yaşam koçluğu sertifikasyon kursuna katılıyor. Gülümsemesi yeni girişimi için duyduğu coşku ve heyecanı ifade ediyor. Boynunun yakın çekimi güven duygusunu ve başarma kararlılığını ortaya koyuyor. Ağzının yakın çekimi kararlılık ve odaklanma hissi verirken, saçlarının bulanık görüntüsü rahat bir atmosfere işaret ediyor. Burnunun yakın çekimi, başarılı bir yaşam koçu için kilit bir özellik olan detaylara verdiği önemi gösteriyor. Sonuç olarak, bu görüntü bir yaşam koçu olmak için gereken tutku ve özveriyi göstermektedir. Doğru eğitimle, bu kadının sertifikalı bir yaşam koçu olma yolculuğunda başarılı olacağından emin olabilirsiniz.
5
(15)

Yaşam Koçluğu Eğitimi

19 Konu16 Saat
Buket GüngenBuket Güngen
24001340