AnasayfaBlogBlog Yazarlığı Nedir?
Blog Yazmak

Blog Yazarlığı Nedir?

26 Şubat 2020
Bir kişi masa başında oturmuş, elleriyle dizüstü bilgisayarda hızla bir şeyler yazıyor. Yanında bir fincan kahve var, koyu renkli sıvısı şeffaf fincanın içinden görülebiliyor. Kişinin yüzü bir gözlük tarafından kısmen gizlenmiş ve kolu görüntüde hafifçe bulanıklaştırılmış. Dizüstü bilgisayar siyah ve parlaktır ve klavyesi yakından görülebilmektedir. Dizüstü bilgisayarın solunda bir bilgisayar faresi bulunmakta ve kişinin eli farenin yüzeyinde durmaktadır. Oda aydınlık ve beyazdır ve kişi işine odaklanmıştır.
Blog Yazarlığı Nedir?Kimler Blog Yazabilir?Blog Yazmanın Teknikleri
İnsanların ilgisini çeken konuları görsel veya yazılı olarak paylaştığı, dünya çapındaki web sayfalarıdır.Metinsel olarak kendini iyi ifade edebilen, dile hakimiyeti olan herkes blog yazarlığı yapabilir.Belirli başlıkları detaylandırmak, farklı kategoriler eklemek, site tasarımları kullanmak
Kişisel blog, belli bir konu örgüsüne bağlı kalmadan, kişinin kendi hayatını, tecrübelerini veya görüşlerini paylaştığı blog türüdür.İnternetin bilgi denetimine pek ihtiyaç duymayan geniş ve özgür bir alan olmasından dolayı, herkes kişisel blog yazarlığı yapabilir.Detaylandırılmış konular, farklı kategoriler ve uygun site tasarımları dikkate alınmalıdır.
Hedef kitlenizin dikkatini çekebileceğinizi düşündüğünüz konuları ve yaş gruplarında popüler olan sosyal medya alanlarında paylaşım yapma pratiğidir.Kendinizi ifade etmek ve sesinizi duyurmak isteyen herkes blog yazabilir.Dikkat çekici bir başlık kullanmak, okuyucu kitlesini doğru belirlemek ve yazı dilini hedef kitlenizle aynı düzeyde tutmak önemlidir.
Özgün ve ilgi çekici içerikler oluşturma pratiği ve bunları geniş kitlelerle paylaşabilme pratiğidir.Kendini ifade etmek isteyen herkes, özellikle bir konuda bilgisi olan veya bir konuya ilgi duyan kişiler blog yazabilir.Konusunu iyi belirlemek, doğru kelime seçimleri yapmak ve okuyucuları düşünerek yazmak başarılı blog yazımının anahtarlarıdır.

İnsanların ilgisini çeken konuları görsel veya yazılı olarak paylaşmasına aracılık eden, dünya çapındaki web sayfalarına verilen isimdir. Blog yazarı veya daha kısa haliyle "blogger", bu sayfalardaki içerikleri hazırlayanlara yönelik bir tabirdir. Ücretsiz yazarlık olmakla birlikte ücretli de yazan kişiler bulunmaktadır. Blog içerikleri ise konu ve türlerine göre ayrılır. Örnek verecek olursak; teknoloji, psikoloji, seyahat bloğu vs.şeklinde gösterilebilir. Bu yazıda bir blog türü olan kişisel blog yazarlığını ele alacağız.

Belli bir konu örgüsüne bağlı kalmadan, kişinin kendi hayatını, tecrübelerini veya görüşlerini paylaştığı blog türüdür. Geniş bir içerik yelpazesine sahip olduğu için daha çok tercih edilir. İnsanlar okuduğu kitapları, izlediği filmleri, yaşadığı olayları ve çevresi hakkındaki kişisel görüşleri burada paylaşabilir. Bir bakıma internet, insanların bu paylaşma dürtüsüne aracılık yapıyor diyebiliriz. Projelerin gidişatı ve gezilen bir tatil köyünün yorumları insanların dikkatini çeken konular sonuçta.

Kimler blog yazabilir?

Metinsel olarak kendini iyi ifade edebilen, dile hakimiyeti olan ve herkes kişisel blog yazarlığı yapabilir. Özellikle bilgilerin doğruluk denetimine pek ihtiyaç duyulmayan bir alan olduğu için istediğiniz kadar yazabilirsiniz. Tabii bu özgürlükle birlikte başkalarının okuyacağını unutarak ortaya rastgele ve anlamsız bir metin yığını çıkarmamak kaydıyla yapmalısınız. Belli bir zaman geçtikten sonra sizi ziyaret edip takipte kalan, yazılarınızı bekleyen bir kitle oluşacaktır. Eğer kişisel blog açmaktaki amacınız sesinizi duyurmaksa, hedef kitlenizin dikkatini çekeceğini düşündüğünüz konuları ve o yaş grubundaki insanların kullandığı sosyal medya alanlarında paylaşım yapmanız gerekiyor. Kendi başınıza yazmak da bir seçenek, bazı insanlar içine kapanıktır ve sayfalarca yazmak isteyebilir...

Doğru okuyucu kitlesini bulmak

On yıl öncesine gidersek, internet yeni yeni yaygınlaştığı için blog yazılsa bile içeriğe ziyaretçi almak hayli zordu. Fakat günümüzde artan internet kullanımı sayesinde, sosyal medya hesaplarıyla çok daha fazla kişiye ulaşabiliyoruz. Yukarıda da bahsettiğim gibi bu takipçiler sizin kontrolünüzde olmakla birlikte kendiliğinden de gelebiliyor. Eğer dikkat çekici bir üsluba sahipseniz, bir sabah kendi başınıza blog sayfasında sürü yorumla karşılaşabilirsiniz. Kim bilir belki bunu biraz daha ilerletip tanınan biri olursunuz.

Basit blog yazma teknikleri

Her ne kadar yazma özgürlüğü olsa da bazı kuralları dikkate almak gerekiyor. Belirli başlıklar altında (bu yazıda olduğu gibi) konuyu detaylandırarak anlatmanız gerekir.

  •  Farklı kategoriler ekleyerek daha düzenli bir siteye sahip olabilirsiniz. Örneğin sadece film-fragman incelemelerinin olduğu kategoriler, ya da Gezdiğiniz yerleri anlattığınız bir seyahat bölümü yapabilirsiniz. Kayıt olduğunuz site altyapısına göre  değişmekle birlikte tamamen size kalmış bir seçenektir.

  • Site tasarımları kullanarak sizi daha iyi ifade edecek renk ve konumlandırma seçenekleri vardır. Sadece yazı yazmak zorunda da değilsiniz. Doğru temayı bulduğunuz takdirde çizdiğiniz resimleri veya fotoğraf makinesiyle çekilen      manzaraları  paylaşma şansınız var.

  • Aynı şekilde kişisel blog sitenizi bir podcast alanına da dönüştürebilirsiniz. 

Son olarak...

Hayat kısa ve öldükten sonra geriye bir şeyler bırakmadığınız sürece sadece geçip gidiyorsunuz dünya tarihinden. Öylece sıradan olmuş milyonlarca insan olmaktansa; hayatınızı adadığınız bir amaca yönelik bir ürün ortaya koyun, bir fikir paylaşın, değerli olsun ki yıllar boyunca konuşsunlar sizi. Nicola Tesla'nın hala unutulmama sebebi parayı seçmemesi değil, hayatı boyunca kendi davası için savaşmasıydı, şuan bir şirket, onun ismini aldı ve hala dünyada konuşulan isim olmaya devam ediyor. Bir avuç insanın tanıdığı herhangi biri olmaktansa kendi davası için savaşan, fedakarlık yapanlar asla unutulmazlar. Bir blog oluşturun ve kendi davanızı "ölene dek" savunun...

İnsanların ilgisini çeken konuları görsel veya yazılı olarak paylaştığı, dünya çapındaki web sayfalarıdır, Metinsel olarak kendini iyi ifade edebilen, dile hakimiyeti olan herkes blog yazarlığı yapabilir, Belirli başlıkları detaylandırmak, farklı kategoriler eklemek, site tasarımları kullanmak, Kişisel blog, belli bir konu örgüsüne bağlı kalmadan, kişinin kendi hayatını, tecrübelerini veya görüşlerini paylaştığı blog türüdür, İnternetin bilgi denetimine pek ihtiyaç duymayan geniş ve özgür bir alan olmasından dolayı, herkes kişisel blog yazarlığı yapabilir, Detaylandırılmış konular, farklı kategoriler ve uygun site tasarımları dikkate alınmalıdır, Hedef kitlenizin dikkatini çekebileceğinizi düşündüğünüz konuları ve yaş gruplarında popüler olan sosyal medya alanlarında paylaşım yapma pratiğidir, Kendinizi ifade etmek ve sesinizi duyurmak isteyen herkes blog yazabilir, Dikkat çekici bir başlık kullanmak, okuyucu kitlesini doğru belirlemek ve yazı dilini hedef kitlenizle aynı düzeyde tutmak önemlidir, Özgün ve ilgi çekici içerikler oluşturma pratiği ve bunları geniş kitlelerle paylaşabilme pratiğidir, Kendini ifade etmek isteyen herkes, özellikle bir konuda bilgisi olan veya bir konuya ilgi duyan kişiler blog yazabilir, Konusunu iyi belirlemek, doğru kelime seçimleri yapmak ve okuyucuları düşünerek yazmak başarılı blog yazımının anahtarlarıdır
blog yazarlığı nedir kişisel blog nedir blog yazma teknikleri doğru okuyucu kitlesi
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir masanın üzerinde bir dizüstü bilgisayar ve kahve cezvesi görülüyor. Dizüstü bilgisayarın sağına kahverengi kenarlıklı sarı bir kupa yerleştirilmiş ve solda bir kişinin elinin yakın çekimi görülüyor. Dizüstü bilgisayar, yanında bir fincan kahve bulunan renkli bir modeldir. Cezve camdan yapılmıştır ve içinde tahta bir kaşık bulunmaktadır. Dizüstü bilgisayarın arkasında ahşap yüzeyli bir sandalye yer alıyor ve sandalyenin arkası da yakından görülebiliyor. Son olarak, ön planda bir cezve ve bir fincan kahvenin bulunduğu bir masanın üzerinde bir dizüstü bilgisayar görülebiliyor. Tüm bu nesneler detaylı ve ilginç bir görüntü oluşturuyor.
İçerik Yazarlığı

Neden Blog Yazarlığı İstiyorsunuz?

05 Temmuz 2019
Bir kadın beyaz bir zeminde bacak bacak üstüne atmış oturuyor ve önünde dizüstü bilgisayarı var. Sağ bileğinde bir saat takılıdır ve sağ işaret parmağı klavyenin üzerindedir. Solunda pembe bir defter ve pembe bir kâğıt var. Görüntünün köşesinde yakın çekim bir telefon da var. Arka plan bulanık ve uzakta beyaz bir nesne var. Kadının ayakları odakta, ayakkabıları açık ve parmakları sivri.
Blog Yazmak

Blog Yazmak İçin Gerekenler

30 Ağustos 2019