AnasayfaBlogBizler Başarılı İnsanlar Mıyız?
Başarılı İnsanlar

Bizler Başarılı İnsanlar Mıyız?

24 Haziran 2019
Bir grup insan bir odadadır, elleri birleşik bir hareketle havaya kalkmıştır. Hepsinin yumrukları sıkılıdır ve kolları yukarı doğru uzanmıştır. Bir kişi ön plandadır ve kolu kameraya en yakın konumdadır. Görüntü siyah kumaştan oluşuyor ve grubun ortasında beyaz bir peçete görülüyor. Kamera detaylı bir şekilde bir kişinin eline odaklanmış, derisinin kırışıklıklarını ve parmak eklemlerinin kırışıklıklarını gösteriyor. Arka planda, bu kez beyaz bir çorap tutan bir başka elin yakın çekimi görülüyor. Odadaki atmosfer, bir grup elin havaya kalkmasıyla bir dayanışma havasına bürünüyor.
KonuAçıklamaÖğüt
Hatalar ve ÖğrenmeHatalarımız ve yanlışlarımız aslında tecrübelerimizdir. Hata yaparken de aslında yeni bir şeyler öğreniyoruz.Her zaman bir daha denemeye gücünüz olduğu sürece hatalarınızı kabullenin ve onları birer öğrenme aşaması olarak görün.
Pes Etmeme ve Güçlü KalmaDüştüğümüzde daha güçlü bir şekilde ayağa kalkmayı öğreniriz. Başarısız olan kişi, pes edip ayağa kalkamayan kişidir.Kendinizi güçlü kılan şeyin, pes etmeyen tavrınız olduğunu unutmayın. Daha güçlü bir şekilde ayağa kalkabilmek için asla pes etmeyin.
Başarılı Işadamları ve KadınlarıBüyük girişimlerin kurucuları (Facebook, Google, Apple) başarısız olma riskine rağmen hedeflerini takip ettiler ve sonunda büyük başarılar elde ettiler.Her zaman kendi hedeflerinizi takip edin ve başarısız olma korkusuna karşı cesur olun.
Başkalarının HayalleriBaşarılı bir insanın kendi hayallerinin peşinden gidip, başkalarının hayallerini taklit etmek yerine kendi yoluunu çizmesi gerektiği.Kendi hayallerinizin peşinden gidin, başkalarının hayallerinin peşi sıra gitmeyin.
Başarı TanımlarıBaşarı kendi kendini gerçekleştirmek olarak görmek vs başkalarını geçmek ya da ezmek olarak görmek.Başarıyı kendi kendini gerçekleştirmek olarak tanımlayın ve kendi başarınızı kendi yolculuğunuzda bulun.
Başarıyı İstemeBaşarılı insanların başarılı olmayı istedikleri ve hedeflerine ulaşmak için her şeyi yaptıkları.Başarılı olmayı isteyin ve hedeflerinize ulaşmak için gerekli adımları atın.
İkinci Başarı Türüİkinci başarı türü, başkalarının hayalinin bittiği noktada senin gerçeklerinin başlamasıdır. Bu, hırslı değil hayalci adamların başarısıdır.Kendi gerçeklerinize inanın ve hayallerinizin peşinden gitmeye devam edin.
Geleceği GörmeMark Zuckerberg gibi başarılı insanlar, gelecekteki eksiği görebilmiş ve bu eksikleri doldurmuşlardır.Gelecekteki eksiğe odaklanın ve bunları doldurmayı hedefleyin.
Başarıyı Öğrenme ve GeliştirmeBaşarı bir yüz metre koşusu değil, maratondur, başarılı olmak için hırsa değil istikrara ihtiyacınız vardır.Uzun vadeli hedeflerin peşinde koşun ve asla pes etmeyin.
Rol ModellerBaşarılı insanlardan ders çıkarmak önemlidir. Onların deneyimlerinden ve hatalarından ders alabiliriz.Başarılı insanları rol model alın ve onların başarılarını kendi başarı hikayenize dönüştürün.

Eğer başarısız olduğunuzu düşünüyorsunuz bu konuyu tartışmak gerek. Edison ampulü bulana kadar 999 kere denemiş. 999 kez hata yapmanıza rağmen bininciyi deneyecek gücü nereden bulduğunuzu sorduklarında ise ''Ampulün icadı bin aşamalı bir süreçti. Hata gibi görünen ilk 999 aşama, bininci ve son aşamaya götüren öğrenmelerle doluydu.'' demiş.

Başarısız Değiliz

Bizler aslında başarısız insanlar değiliz. Bizler başarıya ulaşma sürecindeki tecrübesiz insanlarız. Hatalarımız ve yanlışlarımız gerçekten hata ve yanlış mı? Asla! Sadece ve sadece tecrübe. Bizler bu hayatı öğrenirken düşüp kalkacağız hatta onlarca kez düşüp kalkacağız. Yeter ki her zaman bir daha denemeye gücünüz olsun. 

O gücü eğer bir gün kaybederseniz işte o gün başarısız olup ağlayabilirsiniz. Ama biz başarılı insanlar pes etmekten hoşlanmayız. Düştüğümüzde daha güçlü kalkacağımızı biliriz. Biz başarılı insanlar hatalarımızdan ders çıkartırız. Her zaman sizin hatalarınızdan daha çok hata yaptık. Sonunda doğruyu ve başarıyı elde ettik. Sizler de edeceksiniz. İsteseniz de istemeseniz de başarılı olacaksınız.

Geç Kalmamak Gerek

Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg sizce neden başarılı oldu? Çünkü bu hayattaki bazı eksiklikleri görebiliyordu. Başarılı insanların sırları vardır. Google kurucuları veya Apple Inc. kurucusu Steve Jobs. Bu kişiler sizce kaç kere batıp batıp çıktı? Onlarca kez düşüp tekrar kalktılar. Başarı imkânsız değil. Önemli olan tekrar toparlanabilmek ve savaşabilmek. Kendimize inanmadığımız sürece hiç bir zaman başarılı bir insan olamayacağız. Kendine inancı olmayan birine neden başka insanlar inansın ki?

Çok değerli bir hocamız başarılı olmayı şöyle özetlemişti: "Başarılı olmak olması gerektiği kadar olmaktır." Ama günümüz insanları fazla tembel ve her an işten kaytarmaya müsait. Yaptığı işe saygı göstermeyen ve nasılsa bunu birisi yapar düşüncesi ile ortada gezen o kadar çok insan var ki. Her şeyi kuralına göre yapan birini görünce övüp duruyoruz. Başarı bu mudur? 

İki Türlü Başarı Var

Başarı iki türlüdür. Birinci başarı türü fazla uçmadan elde edebildiğin kadarı. Bunun için de büyük bir çaba ve hırs gerekli. İkinci başarı türü ise başkalarının hayalinin bittiği noktada senin gerçeklerinin başlamasından dolayı elde ettiğin başarı. İşte bu noktada hırslı adam değil, hayalci adam var. Bu da ikinci türe giriyor. Belki yüz başarılı insanın birisi sadece bu sınıfta. 

Ebeveynlerimiz ve dostlarımız toplumun hayallerine yön verir, kıyaslar, değerlendirir ve en son da adlandırır. Buna karşı çıkmak gerek. Başkalarının hayallerinin değil kendi hayalinizin peşinden gidin. Başarı bir yüz metre koşusu değil. Hırsa gelmez ve istikrar ister. Çünkü başarı bir maratondur. Başarılı insanlardan tavsiyeler almak gerek.

Başarı Maratonu

Başarı, insanın kendini gerçekleştirmesi iken öğretilenler üzerine yaşayanlar başarıyı başkalarını geçmek ya da ezmek sanır. Kendini bu yolda yenik düşmüşlerin üzerine basarak gerçekleştirenlerin başarı tanımı aynı zamanda bir hayat tanımıdır aslında. Oysa başarıyı kendini gerçekleştirmek olarak tanımlayanlar ve kendi yolculuklarını kendi seçtikleri insanlara sunup onlarla paylaşanlar aynı zamanda kendilerini alkışlayacak olan elleri de seçen insanlardır. Onlar için gerçek başarı o ellerle tokalaşmaktır.

Başarılı bir insan olmak istiyorsanız eğer önce başarıyı isteyin. Başarılı insanların ortak noktaları sadece istemeleri. İstedikten sonra her şeyi alabileceğinizi unutmayın. İnsan beyni neyi isterse onu alır ve almaya da hızla devam edecek. 
Başarıya ulaşmanın yolu eğitimden geçer. İstanbul İşletme Enstitüsü iş hayatı eğitimleri ve kişisel gelişim eğitimleri başta olmak üzere farklı ücretsiz online eğitimler veriyor. Takip edin ve katılın.

Yazar: Hazar Karaköy

Hatalar ve Öğrenme, Hatalarımız ve yanlışlarımız aslında tecrübelerimizdir Hata yaparken de aslında yeni bir şeyler öğreniyoruz, Her zaman bir daha denemeye gücünüz olduğu sürece hatalarınızı kabullenin ve onları birer öğrenme aşaması olarak görün, Pes Etmeme ve Güçlü Kalma, Düştüğümüzde daha güçlü bir şekilde ayağa kalkmayı öğreniriz Başarısız olan kişi, pes edip ayağa kalkamayan kişidir, Kendinizi güçlü kılan şeyin, pes etmeyen tavrınız olduğunu unutmayın Daha güçlü bir şekilde ayağa kalkabilmek için asla pes etmeyin, Başarılı Işadamları ve Kadınları, Büyük girişimlerin kurucuları (Facebook, Google, Apple) başarısız olma riskine rağmen hedeflerini takip ettiler ve sonunda büyük başarılar elde ettiler, Her zaman kendi hedeflerinizi takip edin ve başarısız olma korkusuna karşı cesur olun, Başkalarının Hayalleri, Başarılı bir insanın kendi hayallerinin peşinden gidip, başkalarının hayallerini taklit etmek yerine kendi yoluunu çizmesi gerektiği, Kendi hayallerinizin peşinden gidin, başkalarının hayallerinin peşi sıra gitmeyin, Başarı Tanımları, Başarı kendi kendini gerçekleştirmek olarak görmek vs başkalarını geçmek ya da ezmek olarak görmek, Başarıyı kendi kendini gerçekleştirmek olarak tanımlayın ve kendi başarınızı kendi yolculuğunuzda bulun, Başarıyı İsteme, Başarılı insanların başarılı olmayı istedikleri ve hedeflerine ulaşmak için her şeyi yaptıkları, Başarılı olmayı isteyin ve hedeflerinize ulaşmak için gerekli adımları atın, İkinci Başarı Türü, İkinci başarı türü, başkalarının hayalinin bittiği noktada senin gerçeklerinin başlamasıdır Bu, hırslı değil hayalci adamların başarısıdır, Kendi gerçeklerinize inanın ve hayallerinizin peşinden gitmeye devam edin, Geleceği Görme, Mark Zuckerberg gibi başarılı insanlar, gelecekteki eksiği görebilmiş ve bu eksikleri doldurmuşlardır, Gelecekteki eksiğe odaklanın ve bunları doldurmayı hedefleyin, Başarıyı Öğrenme ve Geliştirme, Başarı bir yüz metre koşusu değil, maratondur, başarılı olmak için hırsa değil istikrara ihtiyacınız vardır, Uzun vadeli hedeflerin peşinde koşun ve asla pes etmeyin, Rol Modeller, Başarılı insanlardan ders çıkarmak önemlidir Onların deneyimlerinden ve hatalarından ders alabiliriz, Başarılı insanları rol model alın ve onların başarılarını kendi başarı hikayenize dönüştürün
başarılı insanlar eğitim başarı mark zuckerberg steve jobs online eğitimler
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.