AnasayfaBlogBiyomedikal Mühendisliği Nedir?
Meslekler

Biyomedikal Mühendisliği Nedir?

31 Ağustos 2020
Bir kadın sağ elinde bir test tüpü tutarak mikroskoba dikkatle bakıyor. Mercekten bakarken yüzünde ciddi ve odaklanmış bir ifade var. Saçları sıkı bir topuz yapılmış ve laboratuvar önlüğü düzgünce beline sokulmuştur. Arka planda bir oyuncağın yakın çekimi görülüyor. Renkli bir tasarımı var ve bir tür tren ya da araca benziyor. Kadının etrafı profesyonel ve iyi donanımlı bir çalışma alanı izlenimi veren çeşitli laboratuvar ekipmanlarıyla çevrilidir.
Biyomedikal Mühendisliği Nedir?Biyomedikal Mühendislerin GörevleriBiyomedikal Mühendisliği Bölümünden Mezun Olanlar Ne İş Yapar?
Sağlık bakımı ile ilgili konularda ilerlemeyi planlayan mühendislik bilimi. Tıp ve biyolojide karşılaşılan problemlere çözüm üretir.Tasarım yapma, araştırma yapma ve teknik bilgiler toplama, yeni elektronik ve mekanik cihazların tasarımını ve bakımını yapmak.Tıbbi cihazların yapımı ve bakımı ve yapay organların tasarımı ve üretimi. Hastaneler, üniversiteler ve araştırma kurumlarında çalışabilirler.
Mühendislik ve teknoloji bilimlerini tıp ve biyoloji bilimleri ile birleştirir. 4 yıllık lisans programıdır.Hastaların bakımlarının kalitesini artırmak, teşhis ve tedavi yöntemlerini geliştirmek. çeşitli ekipmanların bakım ve onarımını gerçekleştirirler.Tıbbi cihazların geliştirilmesi ve test edilmesi, yeni malzemeler ve yöntemler geliştirmek.
En ileri teknolojiyi kimya, biyoloji ve tıp bilimlerine uygulayarak çözümler üreten, geleceğin mesleği olarak görülen bir bölüm.İleri seviyede matematik yeteneği gerekir, takım çalışmasına ve yönetimine yatkın olmalı, yenilikçi bakış açısıyla çözüm aramalı, karmaşık sistemlere karşı problem çözme yeteneğine sahip olmalı.Pratik problemleri çözmek için matematiksel modeller ve elektronik programlama uygulamalar kullanır, yeni malzemeler, cihazlar ve donanımlarını tasarlar ve geliştirir.
Geleneksel mühendisliğin tecrübelerini ve teknoloji derslerini sayısal ve biyolojik bilgilerle birleştirerek tıpta ve biyolojide çıkan problemlerin çözümünü bulur.Klinik ekipmanları test ederek bakımlarını yapmak, anketler ve konferanslar düzenleyerek bilgi toplamak.Sağlık sektöründe, özellikle tıbbi cihazlar üzerinde çalışır ve bu cihazların bakımı, onarımı, yapımı ve üretimini yaparlar.

Biyomedikal Mühendisliği bölümü üniversiteye bağlı olarak mühendislik veya teknoloji fakültelerine bağlı 4 yıllık lisans eğitimi veren bir bölümdür. Bölümü tercih edebilmek için sayısal testler çözüp yüksek bir puan almanız gerekir. Dersleri Tıp kadar yoğun olan bu bölüme genellikle sayısal ve teknoloji dersleri eşlik eder. Biyomedikal Mühendisliği bölümü, geleneksel mühendisliğin tecrübelerinden yola çıkarak, tıpta ve biyolojide karşılarına çıkan problemlere çözüm üretir.

Sağlık bakımı ile ilgili konularda ilerlemeyi planlayan mühendislik bilimi olarak tanımlanabilir. Öğrencilerin bu bölümü tercih etmelerinde ki nedenlerden bazıları:

  • İnsanlara hizmet etme isteği,

  • Canlı sistemlere bağlı alanlarda görev almak istemesi,

  • En ileri teknolojisi ile tıbbi bakım alanlarında uygulama heyecanı olarak görülebilir.

Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Nedir?

Biyomedikal Mühendisliği bölümünden başarılı bir şekilde mezun olanlara öğrencilere “Biyomedikal Mühendis” denir. Bu mühendisler, doktor, hemşire, terapist gibi tıbbın profesyonel elemanlarıyla bir arada çalışmaktadırlar. Biyomedikal Mühendislerin çalışma alanları:

  • Yazılımların ve cihazların tasarımı,

  • Klinik problemleri çözmek için araştırmalar yapmak,

  • Teknik kaynaklardan bilgiler toparlayıp yeni yöntemler geliştirmek,

  • Tedavi ya da teşhis koymak için yeni elektronik, mekanik cihazların tasarımını yapmak, üretmek, bakım ve onarımını yapmaktır.

Biyomedikal mühendis, hastaların bakımlarının kalitesini arttırmak için tıp ve biyoloji alanındaki problemlerin analizini yaparak çözüme kavuşturur. Yapay iç organlar, tıbbi problemlerin çözümü, insan vücudunun herhangi bir parçasının yerini alacak yapay aletlerin ya da makinelerin tasarımını, üretimini gerçekleştirir. Birçok profesyonel alanı kapsayan bu mühendislik bölümü, üç boyutlu röntgen araçlarının çalışması için bilgisayar yazılımları tasarlarlar. Yeni ilcalar geliştirmek için biyoloji ve kimya bilgilerini kullanırlar.

Beyinden ve kalpten iletilen sinyalleri algılaması için modeller oluştururken istatistik ve matematikten faydalanırlar. Biyomedikal mühendisler, sağlık hizmetleri için mühendislik prensiplerini ve teknolojisini uygularlar. Eklem replasmanları, robotik cerrahi aletleri araştırır, tasarlar ve geliştirirler.

Biyomedikal Mühendislerinin bazı niteliklere sahip olması gerekmektedir. Hastane, üniversite, araştırma kurumları, tıbbi araç gereç üretim sahalarında çalışan mühendislerin bu nitelikleri şunlardır;

  • Uygun çözüm önerileri bulup, tasarlamak için hastaların ve müşterilerinin ihtiyaçlarını analiz etmeleri gerekmektedir.

  • Sağlıklı iletişim kurabilmeleri ve kendilerini iyi ifade edebilmeleri şarttır.

  • Tasarımlarını ürünlere dönüştürecek kadar yaratıcı fikirlere ve teknik yeteneklere sahip olmaları gerekir.

  • Matematiksel yetkinlik yönünden zengin olmaları gerekir.

  • Takım çalışmasını ve yönetimini sağlayabilmelidir.

  • Yenilikçi bakış açısıyla sorunlara çözüm aramalıdır.

  • Karmaşık sistemlere karı problem çözme yeteneğinin gelişmiş olması gerekir. 

Biyomedikal Mühendisler tıp profesyonel çalışanları ile yakın çalışmaktadır. Sağlık çalışanlarından veya pratisyen hekimlerden gelen teknik konularla ilgilenip çözüm üretirler. Yeni olan ekipmanlar hakkında bilgi verirler. Bu mühendisler, yeni malzeme, cihazları ve donanımları tasarlayarak geliştirilmesini sağlarlar. Ardından test etmek maksadıyla matematiksel modeller kullanarak, elektronik programlama gibi uygulamalarla sorunları giderirler. Ayrıca anketler, konferanslar, görüşmeler de gerekli bilgileri toplayarak çeşitli yollar kullanarak sorunlara çözüm üretirler. Klinik ekipmanları test ederek bakımlarını yapmakta Biyomedikal Mühendislerinin görevleri arasındadır. Elektronik Mühendislerinin de sağlık sektöründe yaptığı bu görevlerin tamamı artık Biyomedikal Mühendisliği bölümüne yüklenmiştir. Elektronik Mühendislerinin sağlık ve medikal ile ilgili malzemelerini artık yapmaması sağlık sektörünün çok hızlı ilerleme kaydetmesinden dolayıdır. Kısaca, Biyomedikal Mühendisliği bölümü her türlü sağlık cihazlarının bakımı, onarımı, yapımı, üretimi gibi konular hakkında bilgi vermektedir.

Biyomedikal Mühendisliği Bölümünden Mezun Olanlar Ne İş Yapar?

Biyomedikal Mühendisliği bölümü mezunlarına Biyomedikal Mühendisi denir. Bu mühendislik dalı Türkiye’de yeni bir bölüm görünümünde olsa da yurtdışında geleceğin mesleği olarak görülmekte. Bu bölümden mezun olanların iki tane çalışma alanı vardır. Bunlar, birincisi tıbbi cihazların yapımı, bakımı vb. alanı, ikincisi ise yapay organların (diş hekiminin kullandığı implantlar, protez kol, bacak vs.) tasarımını ve üretimini yaparlar. 

Biyomedikal Mühendisi, iş unvanları farklı anlamlarda da olabilmektedir. Bunlar:

  • Biyomühendis

  • Klinik Mühendisi ya da Bilim Adamı (hastane ortamında geçerli)

  • Tasarım Mühendisi, olarak da bilinmektedirler.

Biyomedikal Mühendislik bölümünü tamamlayan öğrenciler doğrudan iş yaşamına atılmak isterlerse çeşitli alanlarda çalışma fırsatı bulabilirler. Bu iş yerleri şu şekildedir.

  • Hastaneler veya sağlık kuruluşları,

  • Üniversitelerde,

  • Tıp araştırma ve geliştirme merkezlerinde,

  • Tıbbi cihaz ve malzeme üreten, satan ve satış sonrası hizmet veren alanlarda,

  • İlaç endüstrisinde,

  • Sağlık kuruluşları bilgi-işlem merkezlerinde, çalışabilmektedirler.

Biyomedikal Mühendislerinin çalışma saatleri çalıştıkları alanlara göre değişiklik göstermektedir. Genellikle sabah 9 ile akşam 5 saatleri arasındadır. Fakat esnek bir çalışma ortamına sahipseniz araştırma yapıp, proje üretiyorsanız bu saatler uzayabilmektedir. Bu meslekte yarı zamanlı olarak çalışmakta mümkündür.

ayrıca, bu kuruluşlarda çalışmak istemezlerse üniversitelerin yüksek lisans alanlarına başvurup akademik kariyer yapma olasılıkları da mevcuttur. biyomedikal mühendisliği bölümü öğrencileri, biyomedikal, biyo malzeme, medikal fizik, biyo mekanik, biyo informatik, doku mühendisliği ve genetik mühendisliği alanlarında lisansüstü öğrenimlerini devam ettirebilirler. i̇sterlerse yurtdışındaki anlaşmalı olan üniversitelerin programlarına katılabilirler. önü açık, başarılı, yüksek kariyer isteyen bu mühendislik bölümü için öğrencinin yeteneğinin olması ve sayısal dersleri sevmesi gerekmektedir.

Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Başarılı bir Biyomedikal Mühendisi olmak için tıpta tasarım sistemlerini ve ürünlerini geliştirmek konusunda uzman olmak gerekir. Biyomedikal Mühendislere çeşitli ortamlarda ihtiyaç duyulmaktadır. Biyomedikal Mühendisliği bölümünden mezun olan mühendisler devlet sektöründe 3000 TL ve 4000 TL arasında bir maaş alırlar. Özel sektörlerde çalışanlar devlet sektöründe çalışanlara oranla daha fazla maaş alabilmektedirler. Maaşların yıllık olarak hesaplanması şu şekildedir. Tıbbı mühendislik teknisyen maaşları 53.020 TL ile 59.600 TL arasındadır.

Uzmanlık maaşları ise 58.050 TL ile 66.640 TL arasındadır. Takım yöneticisi bölümünde çalışan profesyonel mühendisler, 63.220 TL ile 83.040 TL arasında maaş alabilmektedir. Eğer bölüm başkanı seviyesine ulaşabilirlerse daha yüksek maaşlar alabilirler. Özel sektörlerde ise tecrübesine bağlı olarak maaşlar 41.000 TL ile 85.000 TL arasındadır

Çalışma Pozisyonları ve Tecrübe (Yıl)0-2 YIL2-5 YIL5-10 YIL10-20 YIL
Bakım-Onarım1500-2500 TL2500-3500 TL3500-4500 TL4500 TL +
Proses Tasarım1750-2250 TL2250-3500 TL3500-5000 TL5000 TL +
Kalite Kontrol1200-2000 TL2000-3000 TL3000-5500 TL5500 TL +
Ar-Ge2000-2500 TL2500-3750 TL3750-6000 TL6000 TL +
Teknik İşletme1750-2500 TL2500-3500 TL3500-7000 TL7000 TL +
Yönetim2250-2300 TL3000-4000 TL4000-8000 TL8000 TL +
Fabrika İşletme2000- 3250 TL3250-4500 TL4500- 9000 TL9000 TL +

Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Biyomedikal Mühendisliği bölümü dersleri Tıp bölümü kadar ağır, yoğun ve sayısal ağırlıklıdır. Bu mühendislik bölümünün derslerinde biyokimyanın temelleri, canlıların temel özellikleri, hücre kavramı, hücre ve moleküler biyoloji de önemli buluşlar gibi derin ve detaylı konular işlenmektedir.

Öğrenciler insan vücudunun yapı ve işlevi ile arasındaki ilişki, hücre sinyal sistemi, iskelet sistemi gibi konuları öğrenmektedir. Biyomalzemelerin temel işlevi hakkında bilgiler edinerek öğrencilerin hızla gelişen bu alana adapte olmaları sağlanır. Dersler de tıbbi cihazların tasarımlarında yumuşak ve sert dokuları onarmak, bu dokuların yerine kullanılacak biyomalzemeler üretmek öğretilir. Biyomedikal Mühendisliği bölümünün dersleri aşağıdadır.

  • Biyomedikal Mühendisliğine Giriş

  • Biyokimya

  • Tıbbi Biyoloji

  • Malzeme Biliminin Temelleri

  • Malzeme Biliminin Temelleri Laboratuvarı

  • Hücre ve Moleküler Biyoloji

  • Hücre ve Moleküler Biyoloji Laboratuvarı

  • Mühendisler için Fizyoloji

  • Biyomalzemeler

  • Biyomedikal Sinyaller ve Sistemler

  • Doku Mühendisliği

  • Biyomekanik

  • Biyomalzeme ve Biyomekanik Laboratuvarı

  • Biyomedikal Enstrümantasyon

  • Biyomedikal Enstrümantasyon Laboratuvarı

  • BMM'de Sayısal Yöntemler

  • Biyomedikal Algılayıcı ve Çeviriciler

  • Biyomedikal Algılayıcı ve Çeviriciler Laboratuvarı

  • Tıbbi Görüntüleme Sistemleri

  • Doku Mühendisliği Laboratuvarı

  • Biyomedikal Elektronik

  • Biyomedikal Görüntü İşleme

  • Biyomedikal Sinyal İşleme

  • BMM'de Gürültü Azaltma Teknikleri

  • BMM'de Mikroişlemciler ve Mikrodenetleyiciler

  • Manyetik Rezonans Görüntüleme

  • Mikroskopik Görüntüleme

  • BMM'de Bilgisayar Uygulamaları

  • Biyoenformatik

  • Biyoistatistik

  • Biyobenzeşim ve Biyotasarım

  • Bilgisayar Destekli İlaç Tasarımı

  • Hesaplamalı Hücre Biyolojisi

  • Biyometri

  • Biyoteknoloji

  • Biyonanoteknoloji

  • Biyouyumluluk

  • Biyolojik Yüzey ve Arayüzeyler

  • Biyomedikal ve Dental İmplant Malzemeleri

  • Sert Doku Tamiri için Ortopedik Çimentolar

  • Sinir-Doku Mühendisliği

  • Seramik Tabanlı Biyomalzemeler

  • Metal Tabanlı Biyomalzemeler

  • Polimer Tabanlı Biyomalzemeler

  • Nanotıp

  • İlaç Tasarımı ve Taşınımı

  • Biyosistemlerde Kütle ve Enerji Transferi

  • Biyomoleküler Sistemlerin Termodinamiği

  • Biyoakışkanlar Mekaniği

  • Nöro-Kontrol ve Hareket Mekaniği

  • Biyomedikal Robotik

  • Tıbbi Teknik Tasarım

  • Fizyolojik Kontrol Sistemleri

  • Kardiyovasküler Enstrümantasyon

  • Klinik Mühendisliği

  • Tıbbi Bilişim

  • Tıbbi Teknoloji Yönetimi

  • Genetik Mühendisliği

  • Toksikoloji

  • Membran Teknolojileri ve Ayırma Teknikleri

  • Biyokimya ve Biyoteknolojide Proteinler

  • Biyoafinite Kromatografisi

Bu dersler her üniversiteye göre farklılıklar gösterebilir. Ders isimleri farklı olsa da ders içerikleri ve konu anlatımları birbirine çok benzerdir. Ayrıca bu bölümde de her bölümde olduğu gibi öğrenciler staj imkânı sunulmaktadır. Bazı üniversitelerde zorunlu bazı üniversiteler de zorun olmayan staj da öğrenciler kendi ilgi alanlarına göre alanlara ve yerlere staj başvurusu yapabilirler. Hastanelere, laboratuvarlara, sağlık kuruluşlarına, medikal merkezlere staj başvurusu yapıp eğitimlerini tamamlayabilirler.

Biyomedikal Mühendisliği bölümünde stajın amacı, öğrencilerin kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmaya başlamadan önce, lisans eğitimi boyunca aldıkları teorik mühendislik bilgilerini uygulamaya geçirerek pratik çalışma ve yeteneklerini geliştirmektir. Öğrenciler mezun olabilmek için üniversite komisyonu tarafından uygun görülen merkezlerde yurtiçi ya da yurtdışı, resmi veya özel kurumlarda, üniversitelerin laboratuvarları ve atölyelerinde staj yapabilirler. Staja başlamak için öğrencilerin bölümde en az iki yılı doldurmuş olmaları gerekmektedir. Bazı üniversiteler ise Pandemi döneminden dolayı stajlarını online uygulama ile yaptırmaktadır. Bu şekilde online staj yapmak isteyen öğrencilerin üniversite ile iletişime geçerek gerekli bilgileri edinmesi gerekir.

Biyomedikal Mühendisliği Taban Puanları ve Sıralaması

Biyomedikal Mühendisliği bölümü AYT ve TYT sınavlarından Matematik ve Fen bilimlerini testlerini çözerek tercih edilen bir bölümdür. Lisans eğitimi 4 yıldır. Fakat çoğu bölüm İngilizce eğitim ağırlıklı olduğundan dolayı bazı üniversiteler de hazırlık sınıfı okunması gerekebilir. Üniversitelere göre değişkenlik gösteren bu durum da yabancı dil bakımından eğitime ihtiyaç duymayan öğrenciler gerekli başvuruyu yaparak hazırlık sınıfını atlayabilirler.

Hazırlık sınıfı ile birlikte bölümün eğitim süresi 5 yıl olmaktadır. Puan ve başarı sıralaması bakımından çok yüksek olan bu mühendislik dalı sayısal öğrencilerin tercih edebileceği bir bölümdür. Çünkü bölüm sayısal olduğu gibi eğitim dersleri de sayısal ağırlıklıdır. Öğrenci kendi ilgi alanı ve yeteneğine göre bölüm tercihi yapabilir. Aşağıda verilen en yüksek taban puanları özel üniversitelerin ilk 5 tanesine aittir. Bunlar;

ÜniversiteTaban PuanBaşarı Sırası
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (Ankara-Burslu)45328431
Bahçeşehir Üniversitesi (İstanbul-İngilizce-Burslu)44135411
Yeditepe Üniversitesi (İstanbul-İngilizce-Burslu)42148777
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İzmir-İngilizce-Burslu)42049708
İstanbul Medipol Üniversitesi (İstanbul-İngilizce-Burslu)41950037

Özel üniversitelerde hem burslu hem de öğrenim dili İngilizcedir. Bundan dolayı tam burslu olan bu bölümlerin taban puanları da oldukça yüksektir. Özel üniversitelerin %25, %50, %75 gibi indirimli Biyomedikal Mühendisliği bölümleri de mevcuttur. Öğrenci maddi durumu açısından iyiyse bu bölümü ücretli olarak da okuyabilir. Ücretli öğrenim burslu öğrenime göre puan açısından çok düşüktür. Aldığınız puan düşük bile olsa bu bölümü okuma şansınız vardır. Bu bölüm Türkiye’de 11 özel üniversite de vardır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ise iki üniversite de mevcuttur. Bunlar, Doğu Akdeniz Üniversitesi ve Yakın doğu Üniversitesidir. Bu iki üniversitenin öğrenimi hem İngilizce hem de bursludur. Doğu Akdeniz Üniversitesinin de okumak isteyen öğrencinin ayrıca T.C. vatandaşı olma zorunluluğu vardır.

Devlet üniversitelerinde de bu bölümün taban puanı ve başarı sıralaması yüksektir. İlk 5 üniversitenin sıralaması şu şekildedir:

ÜniversiteTaban PuanBaşarı Sırası
Yıldız Teknik Üniversitesi (İstanbul-İngilizce)38675829
Ankara Üniversitesi (Ankara–İngilizce)37387221
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (Ankara-İngilizce)330136869
Kocaeli Üniversitesi (Kocaeli)309170253
İzmir Demokrasi Üniversitesi (İzmir)307174967

Biyomedikal Mühendisliği bölümü Türkiye’de 18 üniversitede vardır. Bazı üniversiteler de ikinci öğretim durumu da mevcuttur. İkinci öğretim puan bakımından birinci öğretimlere göre düşüktür. Fakat aralarındaki puan farkı çok değildir. Öğrenciler ikinci öğretimi seçerlerse derslere akşam giderler. Kontenjan sayıları üniversiteden üniversiteye farklılık gösterir. Bazı üniversitelerin öğrenci alımı 4 kişi ile sınırlıyken bazı üniversiteler 70 kişi de alabilmektedir. Ortalama öğrenci alımı 35 kişi ile 45 kişi arasında değişmektedir. Kimi üniversite kontenjan sayısını dolduramamıştır. Puanınız düşük olsa bile bu bölümü tercih ettiğiniz zaman yerleşme imkânınız da düşük değildir.

Öğrenciler genelde puanlarının yetmediği üniversiteleri seçmezler. Herkesin o bölümü seçebileceklerini düşündükleri için ve açıkta kalmamak için bölüm tercihi yapılmaz. Fakat istedikleri bölümü tercih eden az olursa üniversite öğrenci kabul edebilir. Afyon Kocatepe Üniversitesi yabancı uyruklu olarak (KKTC uyruklu) bir kişilik kontenjan oluşturmuştur. Bunu sadece bu üniversite de yapmıştır. Biyomedikal Mühendisliği bölümünün en yüksek taban puanı 453,03213 ile 261,33946 arasındadır. Başarı sıralamaları en iyi 28431, en düşüğü 297207’dir. Öğrenciler bu başarı sıralamaları ve taban puanları arasında ise bölüm tercihi yapabilmektedir.

Sağlık bakımı ile ilgili konularda ilerlemeyi planlayan mühendislik bilimi Tıp ve biyolojide karşılaşılan problemlere çözüm üretir, Tasarım yapma, araştırma yapma ve teknik bilgiler toplama, yeni elektronik ve mekanik cihazların tasarımını ve bakımını yapmak, Tıbbi cihazların yapımı ve bakımı ve yapay organların tasarımı ve üretimi Hastaneler, üniversiteler ve araştırma kurumlarında çalışabilirler, Mühendislik ve teknoloji bilimlerini tıp ve biyoloji bilimleri ile birleştirir 4 yıllık lisans programıdır, Hastaların bakımlarının kalitesini artırmak, teşhis ve tedavi yöntemlerini geliştirmek çeşitli ekipmanların bakım ve onarımını gerçekleştirirler, Tıbbi cihazların geliştirilmesi ve test edilmesi, yeni malzemeler ve yöntemler geliştirmek, En ileri teknolojiyi kimya, biyoloji ve tıp bilimlerine uygulayarak çözümler üreten, geleceğin mesleği olarak görülen bir bölüm, İleri seviyede matematik yeteneği gerekir, takım çalışmasına ve yönetimine yatkın olmalı, yenilikçi bakış açısıyla çözüm aramalı, karmaşık sistemlere karşı problem çözme yeteneğine sahip olmalı, Pratik problemleri çözmek için matematiksel modeller ve elektronik programlama uygulamalar kullanır, yeni malzemeler, cihazlar ve donanımlarını tasarlar ve geliştirir, Geleneksel mühendisliğin tecrübelerini ve teknoloji derslerini sayısal ve biyolojik bilgilerle birleştirerek tıpta ve biyolojide çıkan problemlerin çözümünü bulur, Klinik ekipmanları test ederek bakımlarını yapmak, anketler ve konferanslar düzenleyerek bilgi toplamak, Sağlık sektöründe, özellikle tıbbi cihazlar üzerinde çalışır ve bu cihazların bakımı, onarımı, yapımı ve üretimini yaparlar
biyomedikal biyomedikal mühendislik sağlık nanotıp teknoloji
Açık tenli ve açık kahverengi saçlı genç bir kadın doğrudan kameraya bakmaktadır. Üzerinde siyah desenli beyaz bir tişört var. Gözleri hafifçe kapalı ve dudakları rahat bir ifadeyle hafifçe ayrılmış. Boynuna altın bir kolye ve bir çift küçük halka küpe takıyor. Saçları düzgün bir şekilde toplanmış ve yüzü güneşin ışığıyla çerçevelenmiş. Yüz ifadesi sakin ve huzurlu, duruşu kendinden emin ve rahat. Bakışları hem davetkâr hem de esrarengiz.
Fatma Aykut
Blog Yazarı

Süleyman Demirel Üniversitesi Radyo Televizyon bölümü mezunu olan Fatma Aykut, 7.5 yıl yerel bir televizyonda Yayın Operatörlüğü ve Muhabirlik yaptı. Şu an Atatürk Üniversitesi Reklamcılık bölümünü okuyor ve İstanbul İşletme Enstitüsü’nde içerik editörlüğü yapıyor.    

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü bir fotoğraf için gülümseyen bir adamı gösteriyor. Takım elbise giyiyor ve profesyonel bir ortamda olduğu anlaşılıyor. Boynunun ve yüzünün yakın çekimi neşeli ifadesini gösteriyor ve sakalı ona seçkin bir görünüm veriyor. Ayrıca siyah zemin üzerinde beyaz bir metin var, muhtemelen üretim yönetimi kursuyla ilgili. Genel olarak, bu görüntü kursun önemini aktarıyor ve konuyla ilgili bir güven ve gurur duygusu veriyor.
4.9
(16)

Üretim Yönetimi Eğitimi

24 Konu5 Saat
Parlak bir gülümsemeye sahip genç bir adam doğrudan kameraya bakıyor. Açık ten rengine sahip ve kahverengi gözleri mutlulukla parlıyor. Koyu renk saçları düzgünce kesilmiş ve yüzü rahat ve memnun. Beyaz arka planla güzel bir tezat oluşturan mavi bir tişört giyiyor. Yüz ifadesi neşeli ve olumlu tavrı bulaşıcı. Gerçekten mutlu ve o andan memnun görünüyor. Bu görüntü bir neşe anını yakalıyor ve öznenin duygusunu aktarıyor.Bahadır Atmaca
1287464
Bu, siyah ve yeşil metinli bir bayrağın önünde gülümseyen takım elbiseli bir adamın görüntüsüdür. Bu görsel bir Japon online eğitim kursunun parçasıdır. Resimdeki adam, kursun öğrencileri hazırlayacağı profesyonel tipine bir örnektir. Bu kursun yardımıyla öğrenciler profesyonel dünyaya girmek için ihtiyaç duydukları bilgi ve becerileri kazanabilirler. Arka plandaki bayrak, kursun Japon kültürü ve değerlerine odaklandığını göstermektedir. Siyah ve yeşil metin muhtemelen çevrimiçi kursun logosudur. Kursun güvenilir ve iyi bir üne sahip olduğunu gösterir. Bu kursu almak, öğrencilerin başarılı olmak için gerekli becerileri kazanmalarını sağlayacaktır. Onlara herhangi bir işyeri için bir varlık haline getirecek bilgiyi verecektir.
5
(35)

Japonca Eğitimi

16 Konu5 Saat
Parlak bir gülümsemeye sahip genç bir adam doğrudan kameraya bakıyor. Açık ten rengine sahip ve kahverengi gözleri mutlulukla parlıyor. Koyu renk saçları düzgünce kesilmiş ve yüzü rahat ve memnun. Beyaz arka planla güzel bir tezat oluşturan mavi bir tişört giyiyor. Yüz ifadesi neşeli ve olumlu tavrı bulaşıcı. Gerçekten mutlu ve o andan memnun görünüyor. Bu görüntü bir neşe anını yakalıyor ve öznenin duygusunu aktarıyor.Bahadır Atmaca
1245464