AnasayfaBlogBirden Çok İş Teklifi Alırsak Ne Yapmalıyız?
İş Teklifi

Birden Çok İş Teklifi Alırsak Ne Yapmalıyız?

08 Ocak 2019
El sıkışan bir kadın ve erkeğin yakın plan görüntüsü. Adam şık bir takım elbise giymiş ve elinde bir kağıt parçası tutmaktadır. Kadın resmi bir elbise giymiştir ve ellerini erkeğinkilerle birleştirmiştir. Elleri birbirine kenetlenmiş, sıkıca kavranmış ve gözleri birbirlerine odaklanmıştır. Birbirlerine yakın duruyorlar, adamın omzu neredeyse kadınınkine değiyor. Arka plan bulanık ve odak dışıdır. Bu görüntü iki kişi arasındaki resmi bir anlaşmayı veya ortaklığı simgeliyor.
AdımAçıklamaÖnemli Notlar
Teklifleri DeğerlendirmeTüm iş tekliflerini düşünün ve hangisinin sizin için en uygun olduğuna karar verin.Amaç, kısa vadeli tatmin yerine uzun vadeli kariyer hedeflerinizi destekleyen bir işi seçmektir.
Fırsatları KarşılaştırmaHer iş teklifinin artılarını ve eksilerini karşılaştırın.Maaş, faydalar, işin konumu, iş tanımı ve şirket kültürü gibi faktörleri dahil etmek önemlidir.
Karar Verme Süresi İstemeBirden fazla teklif aldıysanız, her birinden karar için ekstra zaman isteyin.Böyle bir talebi profesyonelce ve saygıyla sunun.
İşverenle İletişimİş verenle açıkça ve dürüstçe iletişim kurun.Beklentilerinizi ve endişelerinizi belirtmek önemlidir.
Taslak OluşturmaTeklif edilen maaşı ve pozisyonu karşılaştırmak için bir taslak oluşturun.Bu sayede hangi teklifin daha cazip olduğunu görebilirsiniz.
Kontratı İncelemeİş sözleşmelerini dikkatlice okuyun ve anladığınızdan emin olun.İş sözleşmesi detaylarına dikkat etmek önemlidir.
Araştırma YapmaPlanladığınız firmalar hakkında araştırma yapın.Şirketin değerleri ve kültürü sizin için önemli olabilir.
Kendinizi DinlemeSon kararı verirken, sezgilerinizi de dikkate alın.Bazen en iyi karar, sizin için en doğru olanı 'hissetmenizdir.
Teklifi ReddetmeEğer bir iş teklifini reddetmeye karar verirseniz, bunu profesyonel bir şekilde yapın.Köprüleri yakmamak için teklifi reddederken nazik olun.
Kabul EtmeEn uygun işi seçtiyseniz, teklifi kabul edin ve yeni maceranıza başlayın.Yeni işinizi seçerken adımlarınızı dikkatli atın.

Aynı anda birden fazla iş teklifi almak, iş ararken heyecanlandırıcı bir durumdur. Bununla birlikte, bu senaryo stres verici de olabilir. Bu durumda ne yapmak gerekir? Hangisini seçmelisiniz?
Öncelikle her teklif hakkındaki detayları ele almalısınız. İdeal olan, teklifleri iyi değerlendirebilmek için her iş için doğru bilgiye sahip olmaktır. Bunu yaparken işverenlerin hiçbirinin isteğini kırmamaya özen göstermeli ve tekliflerini önemsediğinizi belli etmelisiniz. Önceliğiniz ister para olsun, ister daha esnek çalışma şartları iş tekliflerinizi öncelikleriniz çerçevesinde değerlendirmelisiniz.

Birden Çok İş Teklifi ile Başa Çıkmak İçin Seçenekler Neler?

Aşağıda listelenmiş stratejiler sizi bu zorlu ve riskli süreçten en iyi şekilde çıkarmaya yardımcı olacaktır.

İşe “evet” demeden önce hevesinizi belli edin. Karar vermek için ne kadar vaktiniz olduğunu doğrulayın. Bunu ‘’Teşekkürler. Teklifinizi almaktan dolayı çok heyecanlıyım. Bu pozisyonun kariyerim için harika bir fırsat olduğuna inanıyorum. Kararımı size ne zaman bildirmem gerekiyor?’’ gibi cümlelerle öğrenebilirsiniz.

İş İle Alakalı Bütün Bilgileri Edinin

Emin değilseniz; ulaşım, sosyal haklar, mesai saatleri, yardımlar, iş içeriği gibi konularda belirsizlikleri giderin.

Bir Karar Verme Matrisi Geliştirin

Bir iş teklifi aldığınızda maaş, yardımlar, stres seviyesi, öğrenme potansiyeli, ilerleme fırsatı, esneklik, iş-hayat dengesi ve benzeri gibi bir işte en çok değer verdiğiniz 7-10 faktörü listeleyin. Daha sonra her faktörün sizin için önemini 1-10’a kadar derecelendirin. Son olarak, her işin o faktörden size ne kadar sağlayabildiğini 1-10 arası puanlayın. Aynı işlemi bütün teklifleriniz için yapıp kıyaslama yapabilirsiniz.

Karar Vermek İçin Doğru Zamanı Belirleyin

Bütün bunlardan daha zorlayıcı bir senaryo da bu teklifleri almışken daha cazip bir teklif alacağınıza inanmanızdır. Böyle durumlarda bir teklifi kabul etmekte rahat hissetmiyorsanız, birlikle karar verebilmek için karar sürelerini aynı zamana denk getirmeye çalışın. Bunu da ilk teklifi veren işverene mantıklı bir erteleme sebebi sunarak yapabilirsiniz.

Diğer Tekliften Bahsedin

Diğer bir yaklaşım ise teklif yapan işverene başka bir teklif daha aldığınızı söylemektir. Bu yaklaşım biraz risklidir ancak düzgün bir biçimde ele alındığında birçok işveren talep gören bir adayı daha uygun görmektedir.

İkinci Bir Teklif Almayı Deneyin

Zaman dilimini aynı tarihlere getirmenin bir başka yolu ise henüz teklif yapmamış işverene yaklaşmaktır. Bu durumda başka bir teklif aldığınızdan dolayı süreci hızlandırıp hızlandıramayacaklarını dikkatli bir şekilde sorabilirsiniz.

Teklifleri Değerlendirme, Tüm iş tekliflerini düşünün ve hangisinin sizin için en uygun olduğuna karar verin, Amaç, kısa vadeli tatmin yerine uzun vadeli kariyer hedeflerinizi destekleyen bir işi seçmektir, Fırsatları Karşılaştırma, Her iş teklifinin artılarını ve eksilerini karşılaştırın, Maaş, faydalar, işin konumu, iş tanımı ve şirket kültürü gibi faktörleri dahil etmek önemlidir, Karar Verme Süresi İsteme, Birden fazla teklif aldıysanız, her birinden karar için ekstra zaman isteyin, Böyle bir talebi profesyonelce ve saygıyla sunun, İşverenle İletişim, İş verenle açıkça ve dürüstçe iletişim kurun, Beklentilerinizi ve endişelerinizi belirtmek önemlidir, Taslak Oluşturma, Teklif edilen maaşı ve pozisyonu karşılaştırmak için bir taslak oluşturun, Bu sayede hangi teklifin daha cazip olduğunu görebilirsiniz, Kontratı İnceleme, İş sözleşmelerini dikkatlice okuyun ve anladığınızdan emin olun, İş sözleşmesi detaylarına dikkat etmek önemlidir, Araştırma Yapma, Planladığınız firmalar hakkında araştırma yapın, Şirketin değerleri ve kültürü sizin için önemli olabilir, Kendinizi Dinleme, Son kararı verirken, sezgilerinizi de dikkate alın, Bazen en iyi karar, sizin için en doğru olanı 'hissetmenizdir, Teklifi Reddetme, Eğer bir iş teklifini reddetmeye karar verirseniz, bunu profesyonel bir şekilde yapın, Köprüleri yakmamak için teklifi reddederken nazik olun, Kabul Etme, En uygun işi seçtiyseniz, teklifi kabul edin ve yeni maceranıza başlayın, Yeni işinizi seçerken adımlarınızı dikkatli atın
Birden Çok İş Teklifi Alırsak Ne Yapmalıyız
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Farklı bireylerden oluşan bir grup, her biri farklı bir nesne tutarak bir arada durmaktadır. Grubun ortasında elinde bir pano tutan beyaz önlüklü bir adam yer almaktadır. Solunda elinde bir evrak çantası olan takım elbiseli bir adam karikatürü vardır. Sağında elinde yangın hortumu tutan ve kask takan bir itfaiyeci karikatürü var. Yanında bayrak sallayan ve üniforma giyen bir polis karikatürü var. En solda ise turuncu tulum giymiş ve bir bavul taşıyan bir adam karikatürü yer almaktadır. Üst ortada mavi ve turuncu bir küre, yüzeyinde kırmızı çizgiler var. Grup, her biri farklı bir mesleği temsil eden bir daire şeklinde duruyor.
Kariyer

Meslek Seçimi ve Kariyer

31 Ağustos 2018
Bir kadın siyah bir kalemle bir camın üzerine yazı yazıyor. Mavi kot pantolon üzerine beyaz bir gömlek giymiş ve kısa kahverengi saçları var. Cama yapıştırılmış birkaç post-it notu var, bazıları sarı ve yeşil renkte ve siyah yazılı. Kadın dikkatle yazdığı kelimelere konsantre oluyor. Pencerenin yansımasında siyah zemin üzerine sarı bir harf görünüyor. Kadın, arka planla ilginç bir kontrast oluşturan camın üzerine kelimelerini dikkatle işliyor.
Kariyer Hedefi

Kariyer Seçimi Nasıl Yapılır?

08 Kasım 2018
Bir kadın parmağıyla çeşitli insanların farklı görüntülerini işaret ediyor. Beyaz bir tişört ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Sol kolu göğsünün üzerinde çapraz duruyor ve sağ elinde bir çift ağırlık tutuyor. Bir görüntüde kollarını kavuşturmuş bir kişiyi işaret ediyor. Başka bir görüntüde, elinde defter tutan bir kişiyi işaret ediyor. Üçüncü bir görüntüde, elinde kalem ve defter tutan bir kadını işaret ediyor. Dördüncü bir görüntüde, bir doktorun göğsünün yakın çekimi görülebiliyor. Son olarak, beşinci görüntüde gitar çalan bir kişi görülüyor. Tüm görüntüler beyaz bir arka plan üzerinde gösteriliyor ve kadın doğrudan kameraya bakıyor.
Kariyer Hedefi

Kariyer Seçimi İçin 8 İpucu

15 Mayıs 2019