AnasayfaBlogBir Hayalin Varsa Önce Kendini Geliştir
Kişisel Gelişim

Bir Hayalin Varsa Önce Kendini Geliştir

02 Mayıs 2018
Bu resim, elinde boya fırçası olan bir elin yakın çekimini göstermektedir. Boya fırçası bir yüzeye bir kelime boyamak için kullanılıyor. El, işaret parmağı görünecek şekilde konumlandırılmış ve başparmak uzakta tutulmuştur. Sözcük siyah boyayla yazılmış gibi görünüyor ve boya fırçası bunu dikkatlice ve hassas bir şekilde yüzeye uygulamak için kullanılıyor. Arka plan bulanık, bu da resmin odağının el ve kelime olduğunu gösteriyor. Görüntüdeki renkler çoğunlukla beyaz ve grinin tonlarından oluşuyor.
Kişisel Gelişim HedefiNe İçin Önemlidir?Nasııl Gerçekleştirilir?
Hedef BelirlemeHayatta ilerleme ve gelişim için gerekli bir yer tutar.Kendinize sorular sorarak ve daha yüksek/büyük hedefler belirleyerek gerçekleştirilebilir.
Eğitim AlmakBilginin güç olduğu bir dünyada, daha donanımlı olmak ve rekabet edebilmek.Okuyarak, araştırarak ve ilgili eğitimler alarak.
Düzenli YaşamakKendinize değer vermek ve daha üretken olmak için.Yaşam alanınızı temiz ve düzenli tutarak, uyku düzenine dikkat ederek.
Sağlıklı Beslenmek ve Spor YapmakKendinizi iyi hissetmek ve daha enerjik, formda olmak için.Dengeli beslenme ve düzenli spor faaliyetleri ile.
Motive OlmakHedeflerinizi gerçekleştirme konusunda istekli olmak ve enerji düzeyinizi yükseltmek için.Kendinizi motive edecek simgelerle, müziklerle ve role model seçerek.
Başkalarını Motive EtmekKendinizi daha fazla motive etmek ve çevrenizde pozitif enerji yaymak için.Arkadaşlarınızı, ailenizi hedeflerine ulaşmak konusunda cesaretlendirerek.
Rol Model SeçmekBaşarının yol haritasını öğrenmek ve ilham almak için.Hedefleriniz ve ilgi alanlarınızla örtüşen kişileri seçerek.
Müzik DinlemekRuh halinizi yükseltmek, enerji ve motivasyon kazanmak için.Sizi motive eden müzikleri belirleyerek ve onları dinleyerek.
AraştırmakDünyanın ve yaşamın farklı alanları hakkında bilgi edinmek ve bilinçli olmak için.Konu hakkında kitap okuyarak, videolar ve belgeseller izleyerek, internet üzerinde araştırma yaparak.
Kişisel Beceriler GeliştirmekKendinizi ifade etmek ve başkalarıyla etkili bir şekilde iletişim kurabilmek için.Becerilerinizi kullanacak etkinliklere katılarak ve geri bildirim alarak.

Çoğu kişinin bir hayali vardır ancak sadece bazıları bu hayallerini gerçekleştirmek için bir adım atar. Hayallerinizi gerçekleştirmek için cesarete sahip olmanız gerekir ve bu cesareti de ancak bilerek kazanırsınız yani en kıymetli mücevher olan bilgi sayesinde. Bilgili olmak aynı zamanda akıllı olmak anlamını da taşır çünkü akıl ile bilgi doğru orantılıdır. Albert Einstein’ın: “ben dahi değilim sadece çok meraklıyım” sözü bu kuramı en iyi kanıtlayanlardan.

Kendini Geliştirmek Nedir?

Evet sizi duyar gibiyim; sürpriz kelime kişisel gelişim! Nedir peki bu kişisel gelişim denen şey? Bir sınır çizebilir miyiz? Tabiki cevap hayır!

Genel kültür, İş, bilim, sanat, spor, din, ahlak kuralları diye liste uzayıp gider.

Kişisel gelişim kişinin kendi bilgi düzeyini en üst seviyeye çıkarma arzusudur. Kişisel gelişimine önem veren kişi değişime açıktır, farkındalık yaratmaya heveslidir, olaylara yıkıcı değil yapıcı yaklaşır; çözüm odaklıdır, kişisel gelişimini geliştirerek yalnızca kendisine değil topluma da öğretme yoluyla katkıda bulunur, güçlü karakter yapısına kavuşarak; kendisinin farkına varır ve insan gibi yaşama ve yaşatma onuruna erişir.



Kişisel Gelişimimi Nasıl Sağlarım?

Bugün şanslı gününüz olmalı çünkü sizin kişisel gelişiminiz için aşağıda tavsiyelerim var;

Öncelikle bu kelimeleri okuduğunuz andan itibaren kendiniz için bir durum değerlendirmesi yapın;

“Benim hayattaki amacım-hedefim ne? Ben şu an nerdeyim? Ben şu an ne yapıyorum ve hedefime ulaşmak için ne yapmam gerekir? Ne yapmanız gerektiğini anladıktan sonra; bunları yaparak hedefime ne kadar süre içinde ulaşırım? Sorularını kendinize mutlaka sormanız gerekiyor ve ondan sonra eski hedefinizden bir tık daha iyi ve gelişmiş bir hedefi düşünmeye başlayabilirsiniz çünkü daha iyi, iyiden daha iyidir! Hedefsiz insan boş insandır ve boşluktadır; bu nedenle de hayattan zevk almaz, ruhsuz bir bedendir adeta. Yani siz siz olun hedefsiz kalmayın...

Hedefinize giden yolda daima öğrenin ve kendinizi eğitin.

Okuyun, araştırın, gezin, izleyin, dinleyin, deneyin...

Hedefiniz bir iş adamı olmaksa eğer girişimcilik eğitimi, işletme yönetimi eğitimi, liderlik eğitimi, muhasebe eğitimi, ticaret hukuku eğitimi v.b. eğitimleri alın. Zira artık zaman paranın patronunun değil bilginin patronunun zamanı...

Hayatınızı düzene sokun.

Yaşadığınız ev-çalıştığınız alan tertemiz, düzenli, mis kokulu olsun; kendinize değer verin aslan yattığı yerden belli olur. Uyku düzeniniz mükemmel olsun. Fazla uyumak insanı daha yorgun ve hantal yapar. Akşam geç yattığınızda sabah erken kalkın ve dirençli olun. Ortalama 6 saat uyku dinç ve dayanıklı bir vücut için yeterlidir.

İyi beslenin ve spor yapın.

Spor yapmak kendinizi iyi hissettirir ve özgüveni arttıran başlıca öğelerdendir.

Şüphesiz sağlıklı ve dayanıklı olmayan bir vücutla hedefinize doğru yol alamazsınız!

İyi bir kahvaltı ve sabah sporu güne harika başlamanız için çok önemlidir. Spor yapın-Dengeli Beslenin:

  • Vücudunuzu spor yaparak dinç tutun. Dayanıklılığınız artsın, formda olun ve daha zor yorulun.

  • Dengeli beslenin ve direncinizi arttırın.

Kendinizi motive edecek simgelere hayatınızda bir yer açın. Evinizde, işyerinizde, otomobilinizde, cüzdanınızda, çantanızda yani her zaman gözünüzün önünde olacak sizi motive edecek şeylere yer verin. Bu kimi zaman bir işaret kimi zaman hedefinizi yakından ilgilendiren bir gazete parçası, model olarak gördüğünüz bir kişinin fotoğrafı ya da sevdiğiniz bir filmden aldığınız sizi çok etkileyen, motive eden bir sözü her zaman yanınızda taşıyabilirsiniz. İnanın bu size çok iyi gelecektir. Ne zaman motivasyonunuz düşerse, hedeflerinizden vazgeçme eğilimine düşerseniz bu simgelere bakın ve titreyin kendinize gelin. Unutmayın ki hayran olduğunuz başarıları kazananlarda bir insan. Onlar yapabildiyse siz de yapabilirsiniz.

Kendi motivasyonunuz ile başkalarına da pozitif enerji verin ve onlarıda motive edin.

Arkadaşlarınızın, çocuklarınızın, eşinizin, sevgilinizin motive olmasına yardımcı olun, onları hedefleri konusunda cesaretlendirin. Hem onlara büyük bir yardım yapmış olacaksınız hem de kendinize onların hedeflerine karşı olan bu cesaretli duruşları sizi de hedefinize giden yolda daha çok cesaretlendirecektir.

Kendinize bir rol model edinin.

Kendinize bir rol model edinmek kişisel gelişiminiz için çok önemlidir. Yakın çevrenizde hedeflerinizle örtüşen; örnek alacağınız kimseler var ise; hedefinizle alakalı onlardan tavsiye alın, tecrübelerini dinleyin. Eğer yakın çevrenizde örnek alacağınız kimseler yok ise; hedefinizle örtüşen bilim insanı, sanatçı, sporcu vs. Ünlü kişileri de rol model olarak seçebilirsiniz. Böylece onların tecrübelerinden yararlanarak sizde hedefinize bir tık daha kolay ulaşabilirsiniz.

Müzik Dinleyin.

Müzik dinlemek sizi başka çok iyi motive eden yollardan biridir. Sizi motive edecek müzikleri belirleyin ve onları dinleyin; göreceksiniz çok iyi motive olacaksınız. Mesela beni The Lord Of The Rings müzikleri çok motive eder, her dinlediğimde mutlu olurum...

Sizi motive edecek filmler izleyin.

Müzikten sonra filmlerde sizi motive edecek en iyi yollardan biridir; kendinize sizi motive edecek filmler bulun ve seyredin. The Theory of Everything (Herşeyin Teorisi) filmi Stephen Hawking’in hayatını konu alıyor. Hasta olup engelli duruma düşen, ölecek gözüyle bakılan bir insanın çalışarak, emek harcayarak neler başarabileceğini gösteriyor bize. İşte en iyi motivasyon filmlerinden biri.

Size negatif enerji veren insanlardan uzak durun ve onların sözlerine aldırış etmeyin;

Kişisel gelişiminiz için size negatif enerji veren insanlardan olabildiğince uzak durun; çünkü bu tarz insanların hayalleri yoktur, risk almaktan korkarlar ve kendilerinin başaramayacaklarını düşündükleri için sizin de aynı şekilde başaramayacağınızı düşünür ve size negatif enerji yüklerler; bu da sizin motivasyonunuzu düşürür.

Evet kişisel gelişim ile ilgili tavsiyelerim bunlar, umarım kendinizi geliştirirsiniz ve hedeflerinize kavuşursunuz. Hepinize başarılar diliyorum.

Hedef Belirleme, Hayatta ilerleme ve gelişim için gerekli bir yer tutar, Kendinize sorular sorarak ve daha yüksek/büyük hedefler belirleyerek gerçekleştirilebilir, Eğitim Almak, Bilginin güç olduğu bir dünyada, daha donanımlı olmak ve rekabet edebilmek, Okuyarak, araştırarak ve ilgili eğitimler alarak, Düzenli Yaşamak, Kendinize değer vermek ve daha üretken olmak için, Yaşam alanınızı temiz ve düzenli tutarak, uyku düzenine dikkat ederek, Sağlıklı Beslenmek ve Spor Yapmak, Kendinizi iyi hissetmek ve daha enerjik, formda olmak için, Dengeli beslenme ve düzenli spor faaliyetleri ile, Motive Olmak, Hedeflerinizi gerçekleştirme konusunda istekli olmak ve enerji düzeyinizi yükseltmek için, Kendinizi motive edecek simgelerle, müziklerle ve role model seçerek, Başkalarını Motive Etmek, Kendinizi daha fazla motive etmek ve çevrenizde pozitif enerji yaymak için, Arkadaşlarınızı, ailenizi hedeflerine ulaşmak konusunda cesaretlendirerek, Rol Model Seçmek, Başarının yol haritasını öğrenmek ve ilham almak için, Hedefleriniz ve ilgi alanlarınızla örtüşen kişileri seçerek, Müzik Dinlemek, Ruh halinizi yükseltmek, enerji ve motivasyon kazanmak için, Sizi motive eden müzikleri belirleyerek ve onları dinleyerek, Araştırmak, Dünyanın ve yaşamın farklı alanları hakkında bilgi edinmek ve bilinçli olmak için, Konu hakkında kitap okuyarak, videolar ve belgeseller izleyerek, internet üzerinde araştırma yaparak, Kişisel Beceriler Geliştirmek, Kendinizi ifade etmek ve başkalarıyla etkili bir şekilde iletişim kurabilmek için, Becerilerinizi kullanacak etkinliklere katılarak ve geri bildirim alarak
Bir Hayalin Varsa Önce Kendini Geliştir hayal nlp kişisel gelişim kişisel gelişim nedir
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Gri gömlekli bir kadın sağ kolunu uzatmış, parmağıyla gökyüzünü işaret ediyor. Sırtından aşağı dökülen uzun siyah saçları var ve gözleri yukarı bakıyor. Yüzünde ciddi bir ifade var ve ağzı hafifçe açık. Üstündeki göklerden süzülen parlak güneş ışığıyla aydınlanıyor. Sol kolu bükülmüş ve eli dinlenme pozunda kalçasına dayanmış. Kıyafeti rahat, duruşu güçlü ve kendinden emin.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim Neleri Kapsar?

23 Ekim 2018
Görüntünün ortasında duran ahşap bir tabela, okuyla yan tarafı işaret ediyor. Tabela açık kahverengi renkte ve ok parlak kırmızıya boyanmış. Ön planda, üzerinde kırmızı bir 'E' harfi bulunan beyaz bir yüzey var. Bunun sağında bulanık bir yol görüntüsü, solunda ise bir insan yüzünün yakın çekimi yer alıyor. Arka planda bir tabelanın yakın çekimi, ön planda ise ortasında bir ağaç kütüğü bulunan bir ağaç gövdesinin yakın çekimi yer alıyor. Ağaç gövdesi koyu kahverengi, ağaç kütüğü ise açık kahverengidir. Sağ üst köşede beyaz bir yüzey üzerinde tek bir 'E' harfinin yakın çekimi yer alıyor.
Kişisel Gelişim

Kişisel mi Gelişmeliyiz?

07 Eylül 2018
Parlak sarı kazaklı bir kadın yumrukları havada duruyor. Yüzü kameraya dönük, doğrudan kameraya bakıyor. Kolları dirseklerinden bükülmüş, yumrukları kararlı bir duruşla sıkılmış. Yüz ifadesi sert ve duruşu kendinden emin. Saçları kısa ve koyu renktir ve siyah pantolon giymektedir. Beton bir zemin üzerinde, loş bir alanda duruyor gibi görünüyor. Sarı kazağı karanlık arka planla keskin bir kontrast oluşturuyor ve varlığı hükmedici ve güçlü. Güçlü ve kararlı görünüyor, önündeki her türlü zorluğun üstesinden gelmeye hazır.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim ve Blog

01 Mayıs 2018