AnasayfaBlogBilgisayar Operatörlüğü Bölümü (MYO)
Bölümler

Bilgisayar Operatörlüğü Bölümü (MYO)

01 Kasım 2020
Bu görüntü, bilgisayar klavyesi üzerinde duran bir elin yakın çekimini göstermektedir. El ön planda ve klavyenin büyük kısmı odak dışında. Elin kendisi hafif bulanıktır, bu da fotoğrafın hareket halinde çekildiğini düşündürmektedir. Arka planda beyaz bir nesne var ve bu nesne de hafifçe odak dışı. Görüntünün renk paleti ağırlıklı olarak gri ve beyazın tonlarından oluşuyor. Işık sol taraftan geliyor ve elin sağ tarafında hafif bir gölge oluşturuyor. El, parmakları birkaç tuşa dokunacak şekilde klavyenin ortasına yakın bir yerde durmaktadır.
Bilgisayar Operatörlüğü Bölümü Tanımİş İmkanlarıGörev Tanımları
Bir kurumun tüm bilgisayar sistemlerine hakim olabilecek ve bu sistemler üzerinde gerekli düzenlemeleri yapabilecek nitelikli elemanlar yetiştiren bir disiplindir.MEB’e bağlı tüm eğitim kurumları, Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlükleri ve genel merkezleriGörev alınan kurumun işleyişi ile alakalı her türlü bilgiyi bilgisayar ortamında kayıt altına almak.
2 yıllık bir ön lisans programıdır.Reklam ajansları, Dijital ajanslar, Devlet ve vakıf üniversiteleriSaklanan bilgilerin sanal ortamdaki güvenliğini sağlamak.
Bilgisayar teknolojisi ve bilgisayar programcılığı bölümü gibi diğer ön lisans programlarıyla paralel bir bölüm olduğu söylenebilir.WEB tasarım şirketleri, Bilgisayar sistemlerinin geliştirilmesi üzerine çalışan firmalar, MağazalarKayıt altına alınan belgelerin en doğru şekilde arşivlendiğinden emin olmak.
Bilgisayar operatörlüğü okuyanlar; çalışacakları kurumda ihtiyaç duyulan bilgisayar işlerini kolaylıkla halledebilecek ve gerekli belgelerin bilgisayar üzerinde depolanması, arşivlenmesi ve taranması konusunda görev alabilecek kişiler olarak yetiştirilirler.Siber güvenlik şirketleri, Sosyal medya ofisleri, Kamu ve üniversite hastaneleriÇalışılan kurum içerisine giren ve saklanması gereken her türlü bilgiyi bilgisayar ortamına kaydederek saklamak ve ihtiyaç duyulduğunda bu bilgilere hızlı erişim sağlamak.
Hem kamu kurumları ve özel sektörde görev alabilirler.Özel hastaneler, MEB’e bağlı tüm eğitim kurumları, Reklam ajanslarıArşivlenen verilerin oluşabilecek bir sistem hatasından etkilenmemesi için gerekli önlemleri almak.
Bilgisayar sistemleri ile alakalı bölümler birbiriyle her zaman iç içe olacaktır.Milli Eğitim Müdürlükleri, Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlükleri ve genel merkezleri, Dijital ajanslarBilgi güvenliği ve veri arşivleme üzerinde deneyimli olmalıdırlar.
Ön lisans programıdır ve dileyen mezunlar akademik kariyer yapabilirler.Devlet ve vakıf üniversiteleri, WEB tasarım şirketleri, Bilgisayar sistemlerinin geliştirilmesi üzerine çalışan firmalarVeri tabanı yönetimi ve veri tabanı güvenliği alanlarında yetkin olmalıdırlar.
Mezunları sistem hatasından etkilenmeyen arşivler oluşturur.Mağazalar, Siber güvenlik şirketleri, Sosyal medya ofisleriVeri tabanı bakım ve onarım işleri yapabilme yeteneğine sahip olmalıdırlar.
Bilgisayar kullanımının gitgide yaygınlaşması ile beraber iş alanları da genişlemektedir.Kamu ve üniversite hastaneleri, Özel hastanelerVeri tabanı performansı ve kapasitesi hakkında önemli kararlar alabilme kabiliyetine sahip olmalıdırlar.
Açılan devlet kadrolarında sık sık bilgisayar operatörlüğü kaleminin yer aldığı görülüyor.Milli Eğitim Müdürlükleri ve MEB’e bağlı tüm eğitim kurumları, Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlükleri ve genel merkezleriKurumun bilgisayar sistemlerine hakim olmalı ve bu sistemleri düzenleyebilme yeteneğine sahip olmalıdırlar.

bilgisayar operatörlüğü, teknolojinin hızla geliştiği modern dünyada doğmuş bir bölüm. bildiğiniz gibi günümüzde neredeyse cihazlar ve makineler elektronik sistemler sayesinde çalışıyor. en küçük işletmeler bile elektronik alt yapılı sistemler kullanarak işlerini ilerletiyor. i̇şte bu dönüşüm de temelde bilgisayar sistemlerinin kullanıldığı her alanda çalışacak kalifiye elemanlara ihtiyaç duyulması demek oluyor. bilgisayar operatörlüğü bölümü de piyasada bu ihtiyacı karşılayarak, yetkin kişiler yetiştiriyor.

Bilgisayar operatörlüğü özellikle teknoloji ve bilişim sistemleri konusuna meraklı kişiler tarafından tercih ediliyor. Zaten bölümden mezun olduktan sonra başarıyı yakalayabilmek ve iş hayatı boyunca mutlu olabilmek için teknolojiyi yakından takip etmek gerekiyor. Elbette bunun yanında bölümü tercih etmeden önce detaylarını bilmekte de fayda var. İlgi duymak önemli bir nokta olsa da bölümün iş tanımını ve iş imkanlarını da bilmek lazım. Aksi halde eğitim dönemi ve iş hayatı hayal kırıklıklarına sebep olabilir. 

Biz bu yazı içerisinde sizlere bilgisayar operatörlüğü hakkında kapsamlı bilgiler sunacağız. Bölümü daha yakından tanımak isteyenlerin iş imkanları, iş tanımı ve eğitim süreci hakkında bilmesi gerekenleri sizlerle paylaşacağız. Böylece siz de karar aşamasında çok daha sağlıklı düşünebileceksiniz. 

Artık detaylara geçebiliriz. Bilgisayar operatörlüğü bölümü hakkında bilgi vermeye bölümün tanımıyla başlayalım.

Bilgisayar Operatörlüğü Bölümü Nedir?

Bilgisayar operatörlüğü bölümü; bir kurumun tüm bilgisayar sistemlerine hakim olabilecek ve bu sistemler üzerinde gerekli düzenlemeleri yapabilecek nitelikli elemanlar yetiştiren bir disiplindir. Bilgisayar operatörlüğü okuyanlar; çalışacakları kurumda ihtiyaç duyulan bilgisayar işlerini kolaylıkla halledebilecek ve gerekli belgelerin bilgisayar üzerinde depolanması, arşivlenmesi ve taranması konusunda görev alabilecek kişiler olarak yetiştirilirler.

Bilgisayar operatörlüğü bölümü; meslek yüksekokulları çatısı altında yer alan, 2 yıllık bir ön lisans programıdır. Aslında bakıldığında bilgisayar teknolojisi ve bilgisayar programcılığı bölümü gibi diğer ön lisans programlarıyla paralel bir bölüm olduğu söylenebilir. Çünkü açıkçası bilgisayar sistemleri ile alakalı bölümler birbiriyle her zaman iç içe oluyor. Tek bir yapı üzerinden ayrılan bu bölümler arasında çok keskin farklar yok. 

Bilgisayar operatörlüğü bölümünün tanımını ve eğitim sürecinin genel hatlarını paylaştık. Şimdi gelin, bilgisayar operatörlüğü iş imkanları konusuna değinelim.  

Bilgisayar Operatörlüğü Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Temelde baktığımız zaman, bilgisayar operatörlüğü bölümünden mezun olanlar bilgisayar sistemlerinin kullanıldığı her yer görev alabilir diyebiliriz. Özellikle son yıllarda açılan devlet kadrolarında sık sık bilgisayar operatörlüğü kaleminin yer aldığını görüyoruz. Çünkü bu bölümden mezun olanlar neredeyse tüm kamu kurumlarında görev alabiliyorlar.Bunun yanında özel sektörde de rahatlıkla iş bulabiliyorlar.  

Bilgisayar mezunlarının çalışabilecekleri yerleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Milli Eğitim Müdürlükleri ve MEB’e bağlı tüm eğitim kurumları 

  • Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlükleri ve genel merkezleri

  • Reklam ajansları 

  • Dijital ajanslar

  • Devlet ve vakıf üniversiteleri

  • WEB tasarım şirketleri

  • Bilgisayar sistemlerinin geliştirilmesi üzerine çalışan firmalar

  • Mağazalar

  • Siber güvenlik şirketleri

  • Sosyal medya ofisleri

  • Kamu ve üniversite hastaneleri

  • Özel hastaneler

Bunlar bilgisayar operatörlerinin çalışabileceği yerlerin başında geliyor. Aslında bu liste çok daha geniş bir forma ulaşabilir. Zaten yıllar içerisinde bilgisayar kullanımının gitgide yaygınlaşması ile beraber iş alanları da genişleyecek gibi duruyor. 

Gördüğünüz gibi listede farklı kamu kurumları var. Bu noktada KPSS hatırlatması yapmak istedik. Kamu kurumlarının açtığı kadrolarda görev yapabilmek için KPSS’den istenilen puanı almak gerekiyor. Bunu unutmayın.

Ayrıca, diğer tüm bölümlerde olduğu gibi, bilgisayar operatörlüğü mezunları da akademik kariyer yapmayı tercih edebilir. İlgili kurumun şartlarını sağlayan öğrenciler akademisyen olma yolunda ilk adımı atabilir. 

Bilgisayar operatörlüğü mezunlarına sunulan iş imkanları da bu şekilde. Sırada bilgisayar operatörlerinin görev tanımları var.  

Bilgisayar Operatörlüğü Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Yetkin birer bilgisayar operatörü olarak mezun olan bu kişilerin iş tanımlarını şöyle özetleyebiliriz:

  • Görev alınan kurumun işleyişi ile alakalı her türlü bilgiyi bilgisayar ortamında kayıt altına almak.

  • Saklanan bilgilerin sanal ortamdaki güvenliğini sağlamak.

  • Kayıt altına alınan belgelerin en doğru şekilde arşivlendiğinden emin olmak.

  • Çalışılan kurum içerisine giren ve saklanması gereken her türlü bilgiyi bilgisayar ortamına kaydederek saklamak ve ihtiyaç duyulduğunda bu bilgilere hızlı erişim sağlamak.

  • Arşivlenen verilerin oluşabilecek bir sistem hatasından etkilenmemesi için gerekli güvenlik önlemlerini almak.

  • Gerek duyulduğunda bilgisayar ortamına kayıtlı bilgileri yazılı olarak almak. Belgelerin çıktısını hazırlamak.

  • Tüm bilgileri taşınabilir hafıza araçlarına (CD, harici bellek vb.) kaydetmek. 

Bilgisayar operatörlüğü okuyanlar ne iş yapar, öğrendik. Şimdi de bilgisayar operatörlüğü okumak isteyenlerin eğitim hayatları boyunca karşılaşacakları dersler hakkında konuşalım.

Bilgisayar Operatörlüğü Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bilgisayar operatörlüğü dersleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Kelime İşlemciler

  • Araştırma Teknikleri

  • temel bilgi teknolojisi

  • İşletim Sistemleri

  • Bilgisayar Destekli Sunum

  • Bilgisayar Operatörlüğü Meslek Dili

  • Algoritma ve Programlamaya Giriş

  • Genel ve Teknik İletişim

  • Dizgi

  • İleri Meslek Dili

  • Örgütsel İletişim

  • Veri Yapıları ve Programlama

  • Bilgisayar Ağ Sistemleri

  • Grafik ve Animasyon Teknikleri

  • İleri Programlama

  • İşlem Tabloları 

  • Bilgisayar Donanımı

  • İnternet Ortamında Yazarlık

  • Atatürk İlke ve İnkılapları 

  • Türk Dili

  • İngilizce

Ayrıca program içerisinde; kurumsal iletişim, ileri matematik, grafik uygulamaları, temel tasarım ilkeleri gibi farklı seçmeli dersler de yer alıyor. 

Bölümün dersleri de bu şekilde. Son olarak bu alanda eğitim veren kurumların puanlarına bakalım.

Bilgisayar Operatörlüğü Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

Günümüzde Türkiye’de Bilgisayar operatörlüğü alanında eğitim veren 2 kurum var. Bunlardan biri Kütahya Dumlupınar Üniversitesi. Bu üniversite çatısı altında ikinci öğretim seçeneği de var. Diğer kurum ise, Anadolu Üniversitesi. Fakat bu kurumda sadece örgün öğretimde program yer alıyor. Yani açık öğretim fakültesi içerisinde bilgisayar operatörlüğü programı yok. 

Bilgisayar operatörlüğü bölümü ön lisans programı olduğu için yalnızca TYT puanı ile alım yapıyor. Bahsettiğimiz 2 üniversitenin 2020 yılındaki öğrenci alımı şartları şöyle:

ÜniversiteBölümTaban PuanSıralama
Anadolu ÜniversitesiBilgisayar Operatörlüğü2311100000
Kütahya Dumlupınar ÜniversitesiBilgisayar Operatörlüğü2291151799
Kütahya Dumlupınar ÜniversitesiBilgisayar Operatörlüğü (İÖ)2081451183

Yazı boyunca bilgisayar operatörlüğü bölümü hakkında merak edilen tüm noktaları detaylı bir şekilde açıklamaya çalıştık. Son olarak kısa bir özet yapmak istiyoruz. 

Bir kurumun tüm bilgisayar sistemlerine hakim olabilecek ve bu sistemler üzerinde gerekli düzenlemeleri yapabilecek nitelikli elemanlar yetiştiren bir disiplindir, MEB’e bağlı tüm eğitim kurumları, Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlükleri ve genel merkezleri, Görev alınan kurumun işleyişi ile alakalı her türlü bilgiyi bilgisayar ortamında kayıt altına almak, 2 yıllık bir ön lisans programıdır, Reklam ajansları, Dijital ajanslar, Devlet ve vakıf üniversiteleri, Saklanan bilgilerin sanal ortamdaki güvenliğini sağlamak, Bilgisayar teknolojisi ve bilgisayar programcılığı bölümü gibi diğer ön lisans programlarıyla paralel bir bölüm olduğu söylenebilir, WEB tasarım şirketleri, Bilgisayar sistemlerinin geliştirilmesi üzerine çalışan firmalar, Mağazalar, Kayıt altına alınan belgelerin en doğru şekilde arşivlendiğinden emin olmak, Bilgisayar operatörlüğü okuyanlar; çalışacakları kurumda ihtiyaç duyulan bilgisayar işlerini kolaylıkla halledebilecek ve gerekli belgelerin bilgisayar üzerinde depolanması, arşivlenmesi ve taranması konusunda görev alabilecek kişiler olarak yetiştirilirler, Siber güvenlik şirketleri, Sosyal medya ofisleri, Kamu ve üniversite hastaneleri, Çalışılan kurum içerisine giren ve saklanması gereken her türlü bilgiyi bilgisayar ortamına kaydederek saklamak ve ihtiyaç duyulduğunda bu bilgilere hızlı erişim sağlamak, Hem kamu kurumları ve özel sektörde görev alabilirler, Özel hastaneler, MEB’e bağlı tüm eğitim kurumları, Reklam ajansları, Arşivlenen verilerin oluşabilecek bir sistem hatasından etkilenmemesi için gerekli önlemleri almak, Bilgisayar sistemleri ile alakalı bölümler birbiriyle her zaman iç içe olacaktır, Milli Eğitim Müdürlükleri, Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlükleri ve genel merkezleri, Dijital ajanslar, Bilgi güvenliği ve veri arşivleme üzerinde deneyimli olmalıdırlar, Ön lisans programıdır ve dileyen mezunlar akademik kariyer yapabilirler, Devlet ve vakıf üniversiteleri, WEB tasarım şirketleri, Bilgisayar sistemlerinin geliştirilmesi üzerine çalışan firmalar, Veri tabanı yönetimi ve veri tabanı güvenliği alanlarında yetkin olmalıdırlar, Mezunları sistem hatasından etkilenmeyen arşivler oluşturur, Mağazalar, Siber güvenlik şirketleri, Sosyal medya ofisleri, Veri tabanı bakım ve onarım işleri yapabilme yeteneğine sahip olmalıdırlar, Bilgisayar kullanımının gitgide yaygınlaşması ile beraber iş alanları da genişlemektedir, Kamu ve üniversite hastaneleri, Özel hastaneler, Veri tabanı performansı ve kapasitesi hakkında önemli kararlar alabilme kabiliyetine sahip olmalıdırlar, Açılan devlet kadrolarında sık sık bilgisayar operatörlüğü kaleminin yer aldığı görülüyor, Milli Eğitim Müdürlükleri ve MEB’e bağlı tüm eğitim kurumları, Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlükleri ve genel merkezleri, Kurumun bilgisayar sistemlerine hakim olmalı ve bu sistemleri düzenleyebilme yeteneğine sahip olmalıdırlar
bilgisayar operatörlüğü bölümü nedir bilgisayar operatörlüğü bölümü iş imkanları bilgisayar operatörlüğü iş imkanları bilgisayar operatörlüğü bölümü mezunları ne iş yapar bilgisayar operatörlüğü bölümü dersleri bilgisayar operatörlüğü bölümü taban puanları bilgisayar operatörlüğü okuyanlar bilgisayar operatörlüğü bölümü hakkında bilgi bilgisayar operatörlüğü dersleri bilgisayar operatörlüğü okumak
Bu, gülümseyen gözlüklü bir kadının fotoğrafı. Yüzünde sıcak ve samimi bir ifade var. Omuz hizasında kahverengi saçları var ve gözlükleri hafifçe renklendirilmiş. Siyah kemerli, yeşil ve beyaz çizgili bir üst giyiyor. Gözleri koyu kahverengi ve dudakları hafif bir gülümsemeyle kıvrılmış. Yanakları hafif pembe ve gözleri parlak ve neşeli. Kendinden emin ve memnun görünüyor, pozitif bir enerji yayıyor. Duruşu rahat ve konforlu. Mutlu ve rahat görünüyor, memnuniyetin mükemmel bir görüntüsü.
Ezgi Topsoy
Blog Yazarı

İstanbul Teknik Üniversitesi inşaat mühendisliği bölümünden mezun oldu. Bir süre sektörde çalıştıktan sonra freelance olarak kariyerine devam etti. Bu sırada İstanbul İşletme Enstitüsü çatısı altında dersler aldı. Katıldığı “İçerik Editörlüğü” dersi sonrasında eğitmenin de referansıyla içerik ajanslarında içerik yazarı olarak çalışmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.