AnasayfaBlogBaşarıyı Amaç Edinenler
Başarılı İnsanlar

Başarıyı Amaç Edinenler

07 Şubat 2019
Bir kadın balkonda kollarını iki yana açmış, ufka bakıyor. Uzun saçları rüzgârda savruluyor ve güneş yüzünde parlıyor. Etrafı yemyeşil tepeleri ve masmavi gökyüzüyle güzel bir dağ manzarasıyla çevrili. Silueti balkonun metal korkuluklarına vuruyor ve aşağıdaki zeminde etkileyici bir gölge yaratıyor. Kendinden emin bir şekilde duruyor, manzaraya hayranlıkla bakıyor ve anın özgürlüğünü kucaklıyor. Yüzündeki ifade, bu çarpıcı manzarayı deneyimleyebilmenin verdiği memnuniyet ve neşeyi yansıtıyor.
Başarıya Amaç EdinenBaşarıya Giden YolBaşarı Anlayışı
Meryem İyinGönül almak14 yaşında Avrupa Şampiyonu olan Meryem, başarıyı gönül almak olarak tanımlıyor
Dr. John DemartiniKendine güven, kendi sınırlarını zorlama, severek iş yapma, şükretmeDünyaca ünlü bir yazar ve insan davranışı uzmanı olan Demartini, başarıya ulaşmanın kendine güvende olduğunu ve severek iş yapmanın gerekli olduğunu düşünüyor
Meryem KılıçKendini motive etmek28 yaşında, ev hanımıyken liseyi dışarıdan okumaya karar veren ve sonunda Almanca öğretmeni olan Kılıç, başarıyı kendini motive etme olarak görüyor
Hasan PuluçHaksızlıkların önüne geçmekGörme yetisini %90 kaybeden ve maddi imkansızlıklar nedeniyle hukuk okulunu tamamlayamayan Puluç, başarıyı haksızlıkların önüne geçmek olarak tanımlıyor
Anne ve BabaEvlat yetiştirmeAnne ve baba olmak, iyi yetiştirilmiş evlatlarınızı görmek bir başarıdır
Öğretim ElemanıÖğrencilere umut vermeÖğretmenlerin başarısı, öğrencilere verdiği umuttan geçer
Hayvan SeverHayvanlara mamaları vermekHayvanlara sevginizi vererek onları mutlu etmek başarıdır
İşçiAlın teri, ekmek parasıAlın teriyle kazanılan her ekmek, huzurdu, mutluluktu ve aynı zamanda başarıdır
ÇiftçiEkilen toprakÇiftçinin başarısı, kendi ektiği toprağın mahsulüdür
AnneÇocuklar için yemek yapmaAnneyseniz, çocuklarınıza yaptığınız yemektir başarı

Başarılı insan kimdir? İnsanı niteleyen bu özellik tam olarak nedir? Elle tutulabilen mi yoksa hissedilebilen bir durum mudur? Başarı nedir? Başarı, istediğimiz bir neticeye ulaşmak olarak tanımlanabilir. Eğitimde başarı ise, öğrencilerin eğitim programındaki hedefleri gerçekleştirme düzeyleridir.

Her Zaman Başarı

Her insan hayatında farkına varmadan, bazıları ise hayatlarında amaç olarak başarıya ulaşır. Hayatlarında başarıyı amaç edinen insanlardan bahsedecek olursak,

Meryem İyin 

Kendisi 14 yaşında Avrupa Şampiyonu olmuş bir insan. 14 yaşında hedeflediği başarıya ulaştı. Peki Meryem’e göre neydi başarı? Meryem başarıyı gönül almak olarak tanımlamaktadır.

Dr. John Demartini 

Dünyaca ünlü bir yazar ve birçok ünlü isme mentörlük desteği veren insan davranış uzmanıdır. Demartini’ye göre insanın başarıya ulaşabilmesi için kendine güvenmesi kendi sınırlarınızı zorlaması gerekmektedir. Severek bir işi yapmak ve şükretmeyi ihmal etmemeyi başarıya ulaştıran yol olduğunu ifade etmektedir.

Meryem Kılıç

Almanya’da yaşıyordu. Evlendikten sonra Türkiye’ye geldi. 13 yıl boyunca ev hanımlığı yaptı. 28 yaşında 2 çocuk annesiyken liseyi dışarıdan okumaya karar verdi. Açık öğretim kitapları onun mutlu olmasını sağladı. Üniversite sınavına girdi ve ilk aşama barajını geçti. Sınavın 2. aşamasında ise Almanca dil sınavına girdi ve bu sınava geçmiş yılların sorularını çözerek Alman yayın yapan kanaları izleyerek hazırlandı. Marmara Üniversitesi Almanca Öğretmenliğini birincilikle kazandı. Şimdiki hedefi ise doktora yapmak. Meryem’e göre başarıya götüren şey insanın kendisini motive etmesidir.

Hasan Puluç

Görme yetisinin %90’nını geçirdiği hastalık nedeniyle kaybetti. Babası felç geçirdikten sonra 8 yaşında devlet yurdunda kalmaya başladı. Üniversitede Hukuk bölümünü kazandı. Ancak maddi imkansızlıklar sebebi ile okulunu tamamlayamadı. 51 yaşında af ile okula geri döndü. 1 yılda kalan derslerini vererek mezun oldu. Puluç, haksızlıkların önüne geçmek için avukat olduğunu ifade etti.

Farkında Olmadan Gelen Başarı

Ne demek mi istiyorum? Her insan hayatının bir döneminde başarıyı yakalar. Farkına varmaz çoğu insan. Kimlerden mi bahsediyorum? Tam olarak bizlerden. Başarı, anne ve baba iseniz iyi yetiştirdiğiniz evlatlarınızdır. Bu öyle bir başarıdır ki asırlara hükmedebilirsiniz. Evlatlarınız onların yetiştirecekleri evlatlar ve sonraki nesiller sizin eserinizdir.

Başarı, öğretmenseniz öğrencinize verdiğiniz umuttur. Çünkü umutlar, inançlara, inançlar da başarıya götürür. Hayvan severseniz bir kedi, köpek, kuşa verdiğiniz mamadır başarı. Hayvanların da duyguları vardır. Onlara sevginizi vererek onları mutlu etmiş olursunuz. Bir canlıyı mutlu edebilmek de başarı değil midir?

İşçiyseniz alın teriniz, ekmek paranızdır başarı. Alın teri bu coğrafyanın en bizden en anlamlı kelimesidir belki de. Çünkü biliriz ki alın teriyle yediğimiz her ekmek huzurdur, mutluluktur ve aynı zamanda başarıdır bize. Çiftçiyseniz ektiğiniz topraktır başarı. Toprakla uğraşan insanlar toprağın dilinden anlarlar. Bilirler ki toprak bazen istedikleri ürünü vermeyebilir ama bazen de bereketini sürer tarlalara. Çiftçinin başarısı kendi ektiği toprağının mahsulüdür.

Başarı Seni Mutlu Eden Şeydir

Anneyseniz çocuklarınıza yaptığınız yemektir başarı. Anne yemeği gibi hiçbir yemek olmaz derler. Doğrudur bu coğrafya da herkes tanır anne yemeğini, hemen anlar bir annenin elinin değdiğini bazen kokusundan, bazen sıcaklığından, bazen ise tadından. Annelerin çocukları için pişirdikleri her yemek mutluluktur, sevgidir aslında bu da bir başarıdır. Başarı kimin hayatına dokunuyorsan o dur.

Bu bir insan, bir çiçek, karınca, toprak, ekmek olabilir. Elinde hayat bulan şekillenen anlam kazanan bir olgudur başarı. Tıpkı ustaların elinde şekillenen kil gibi. Başarı, eğer seni mutlu ediyorsa aldığın diploma, yaptığın iş, kazandığı para, kazandığın madalya, oturduğun ev, araban, unvandır. Ama eğer bunları kazanamadığına inanıyorsan belki de sen de farkında olmadan gelen başarılardan biri vardır. Siz de başarı ile ilgili uzmanlardan dersler almak istiyorsanız Enstitünün online kişisel gelişim eğitimlerinden yararlanabilirsiniz.

Yazar: Kübra Nazlı Şen

Meryem İyin, Gönül almak, 14 yaşında Avrupa Şampiyonu olan Meryem, başarıyı gönül almak olarak tanımlıyor, Dr John Demartini, Kendine güven, kendi sınırlarını zorlama, severek iş yapma, şükretme, Dünyaca ünlü bir yazar ve insan davranışı uzmanı olan Demartini, başarıya ulaşmanın kendine güvende olduğunu ve severek iş yapmanın gerekli olduğunu düşünüyor, Meryem Kılıç, Kendini motive etmek, 28 yaşında, ev hanımıyken liseyi dışarıdan okumaya karar veren ve sonunda Almanca öğretmeni olan Kılıç, başarıyı kendini motive etme olarak görüyor, Hasan Puluç, Haksızlıkların önüne geçmek, Görme yetisini %90 kaybeden ve maddi imkansızlıklar nedeniyle hukuk okulunu tamamlayamayan Puluç, başarıyı haksızlıkların önüne geçmek olarak tanımlıyor, Anne ve Baba, Evlat yetiştirme, Anne ve baba olmak, iyi yetiştirilmiş evlatlarınızı görmek bir başarıdır, Öğretim Elemanı, Öğrencilere umut verme, Öğretmenlerin başarısı, öğrencilere verdiği umuttan geçer, Hayvan Sever, Hayvanlara mamaları vermek, Hayvanlara sevginizi vererek onları mutlu etmek başarıdır, İşçi, Alın teri, ekmek parası, Alın teriyle kazanılan her ekmek, huzurdu, mutluluktu ve aynı zamanda başarıdır, Çiftçi, Ekilen toprak, Çiftçinin başarısı, kendi ektiği toprağın mahsulüdür, Anne, Çocuklar için yemek yapma, Anneyseniz, çocuklarınıza yaptığınız yemektir başarı
başarı başarılı insan eğitim kişisel gelişimmotive
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.