AnasayfaBlogBaşarı Farklı Hikayeler Yaratır
Başarılı İnsanlar

Başarı Farklı Hikayeler Yaratır

23 Mayıs 2019
Genç bir çocuk, bir süper kahramanın silueti olan gölgeli bir figürün önünde duruyor. Elleri ceplerinde, üzerinde mavi bir gömlek ve deri pantolon var. Ayaklarında siyah ayakkabılar var. Süper kahraman uzun boylu ve heybetli, arka planda güçlü bir varlık. Güneş batmakta, sahnenin üzerine sıcak turuncu bir ışık yaymaktadır. Çocuk huşu içinde yukarı bakıyor, yüzü ışıkla aydınlanmış. Etrafını bir huşu ve şaşkınlık duygusu sarmıştır.
Başarı KriterleriBaşarıya Ulaşma StratejileriBaşarı Örnekleri
Kendinize ait başarı tanımı yapmakNe istediğinizi bilmekBill Gates
Para biriktimek değil, farklılık yaratmakHarekete geçmekMichael Jordan
Başarıyı sadece parasal kazançla ölçmemekBaşarısız dahi olsanız vazgeçmemekHenry Ford
Başarıyı hissetmek ve kendini kanıtlamakBaşarının bir gecede gelmeyeceğini bilerek ısrar etmekWalt Disney
Kendinize inanmak ve kendi yolumuzu çizmekEmeklemeden yürümeye başlamakThomas Edison
Etik değerlere bağlı kalmakHayatta bir sürü sınavdan geçmekBarış Manço
Kendine ve başkalarına kanıtlamakÖğrenmeyi hiç bırakmamakBaşarılı kişi ve iş insanları
Kendinizi sürekli geliştirmekOnline eğitimler almakBaşarılı bir kariyer değişimi yapılması
Özgün ve yaratıcı olmakKişisel ve mesleki imajınızı korumakKariyerinde başarılı olmanın yolları
Sürekli ilerlemeye odaklanmakZaman yönetimini iyi yapmakHedefe ulaşmak için iyi yönetilen zaman

Başarı nedir? Sözlük anlamıyla başarma işi veya başarılan iş, muvaffakiyettir.

Başarı neye benzer? Nasıl başarılı olunur? İnsanlar genelde başarıyı tanımlamakta zorlanırlar. Başarı tanımınız yoksa başarılı olma şansınız da yoktur. 

Başarı Kriterleri

Kendi başarı tanımınızı sadece siz yapabilirsiniz. Başarıyı hisset! Başarı bir yaklaşımdır. Kimi insana göre başarı kriteri genelde iyi maddi gelir getiren bir kariyere lüks bir ev ve arabaya endeksliyken kimi insana göre para kazanmak değildir. 

İnsanlar para biriktirdikleri zaman başarılı olacaklarına inanırlar. Fakat başarı para ile eş tutulamaz. Zenginlik kendiliğinden mutluluk ya da başarı getirmez.

Başarı kişinin yapmayı kafasına koyduğu şeyleri gerçekten fark yaratarak yapabileceğini kendine ve başkalarına kanıtlamasıdır. 

Başarıya Ulaşmak İçin Ufak Adımlar 

Başarısız olmadan başarıya ulaşmak mümkün değildir. Başarıya ulaşmak için yapılması gereken 4 önemli adım vardır.

  • Ne istediğini bilmek.

  • Harekete geçmek.

  • Başarısız olsan bile,

  • Asla vazgeçmemek.

Başarı imkansız değil. İnsanlar genelde başarısız olacaklarına inandıkları için adım atmaz. Cesaret edemezler fakat nedense başarıya sadece cesaret edip vazgeçmeyenler ulaşır. 

Siz bir işe başlamak için adım atarsınız. Çevrenizdeki insanlar susmaz sürekli size başaramayacağınızdan bahseder. Onları dinlemezseniz sadece hedefinize odaklanırsanız başarısız olsanız bile asla vazgeçmezseniz ve kazanan siz olursunuz. 

Başarının bir gecede gelmesini beklemeyin. Hiçbirimiz emeklemeden yürümeye başlamadık. İlk adımı atmadan önce defalarca düştük. Hayatta bir sürü sınavdan geçtik.

Yaşamak için vazgeçmeden öğrendik, kafamıza koyduk ve başardık.

En İyi Başarı Örneği

Bir avukatın on dört yaşındaki oğlu bilgisayara merak sarar ve kendi programlarını yazmaya başlar. On beşindeyken bir arkadaşıyla beraber trafik düzenlemelerini analiz edebilen bir yazılım programı hazırlar ve ilk yılında 20.000 $’lık satış yapar. 

On yedi yaşındayken liseyi yarıda bırakıp Washington’daki şehir elektriğini kontrol eden santralin bilgisayar ortamına geçirilmesini gerçekleştirir. İki yıl sonra üniversitenin ikinci sınıfında dünyanın ilk kişisel bilgisayarının icadı hakkında bilgi sahibi olur ve bunun için geliştirilmiş herhangi bir yazılım programı olmadığını öğrenir.

Genç adam ve arkadaşı bir bilgisayar üreticisine giderek gerekli yazılımı hazırlamayı önerirler. Üç hafta boyunca ucuz bir motel odasında şirketin bilgisayarına program yazarlar. 

Bill Gates, üniversiteye geri dönmek yerine arkadaşı ile Microsoft Şirketi’ni kurar. Bugün dünyanın en zengin adamlarından biridir. Eğer böyle bir hedefi gerçekleştiren birisi varsa siz de bunu kesinlikle yapabilirsiniz.

Vazgeçmeden Başarıya Ulaşanların Kısa Hikayeleri

Michael Jordan, lisedeyken okul basketbol takımından atılmıştır ve takımdan atıldığı için de basketbolu bırakmıştı. Daha sonra dünyanın en iyi basketbolculardan birisi oldu.

Henry Ford, kırk yaşında beş parasızdı. İlk arabasına bir geri vites koymayı unutmuştu. İlk arabasını satıp şirketini batmaktan kurtarmadan önce Henry Ford’un cebinde kendine ait sadece 223,65 doları vardı. Başarısızlık, zekice başlama fırsatından başka bir şey değildir. 

Walt Disney, bir gazetenin yazı işleri müdürü tarafından; ‘’İşe yarar fikirleri olmadığı’’ gerekçesi ile kovulmuştu. ‘’Dünyanın en mutlu yeri’’ eserini gerçekleştirebilmek için 302 kez reddedildi. Birkaç defa iflas etti ve başarıya ulaşmadan önce büyük bir sinirsel rahatsızlık geçirdi. Sonrasında film ve eğlence endüstrisinde devrimler yarattı.

Thomas Edison’ın öğretmeni ona aptal derdi. Öğretmeni Edison’u hiçbir şey öğrenemeyecek kadar aptal bulurdu. Fakat ampul icadı ile tarihte büyük bir yer aldı ve en başarılı insanlardan birisi oldu.

Barış Manço, müzik derslerinden ikmale kalmıştı. Günümüzde ölümünün ardından bile tüm çocukların Barış Manço ve şarkıları hala dillerde ve yüreklerde.

Anlaşılacağı üzere başarıya ulaşmak hiç zor değil. Tüm başarısızlıklara rağmen hayallerinize ve kariyerinize ulaşmaktan asla vazgeçmeyin! 

Başarılı bir kariyer değişimi nasıl yapılır? Başarıya ulaşma konusunda ücretsiz online eğitimler alabilirsiniz. Kişisel gelişim eğitimleri arasından seçilecek kişisel ve mesleki imaj eğitimi ve zaman yönetimi eğitimi sizlere başarılı olma yolunda çok yardımcı olacaktır.

Kendinize ait başarı tanımı yapmak, Ne istediğinizi bilmek, Bill Gates, Para biriktimek değil, farklılık yaratmak, Harekete geçmek, Michael Jordan, Başarıyı sadece parasal kazançla ölçmemek, Başarısız dahi olsanız vazgeçmemek, Henry Ford, Başarıyı hissetmek ve kendini kanıtlamak, Başarının bir gecede gelmeyeceğini bilerek ısrar etmek, Walt Disney, Kendinize inanmak ve kendi yolumuzu çizmek, Emeklemeden yürümeye başlamak, Thomas Edison, Etik değerlere bağlı kalmak, Hayatta bir sürü sınavdan geçmek, Barış Manço, Kendine ve başkalarına kanıtlamak, Öğrenmeyi hiç bırakmamak, Başarılı kişi ve iş insanları, Kendinizi sürekli geliştirmek, Online eğitimler almak, Başarılı bir kariyer değişimi yapılması, Özgün ve yaratıcı olmak, Kişisel ve mesleki imajınızı korumak, Kariyerinde başarılı olmanın yolları, Sürekli ilerlemeye odaklanmak, Zaman yönetimini iyi yapmak, Hedefe ulaşmak için iyi yönetilen zaman
başarıya ulaşmak başarı başarı hikayeleri kariyer zaman yönetimi online eğitimler kişisel gelişim
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.