AnasayfaBlogBahçıvan Nedir? Ne İş Yapar? Maaşı Ne Kadar?
Meslekler

Bahçıvan Nedir? Ne İş Yapar? Maaşı Ne Kadar?

30 Mayıs 2021
Yeşil tulum giymiş ve elinde bir kürek tutan bir adam çimenlik bir alanda duruyor. Yüzü şapkasının kenarıyla hafifçe gizlenmiş. Omzunda askılı yeşil bir çanta var. Sap kısmı hâlâ ıslak olduğu için kürek yakın zamanda kullanılmış gibi görünüyor. Arkasında bir benzin pompası görülebiliyor ve gökyüzü güzel bir mavi. Kendinden emin bir şekilde duruyor, bir sonraki görevi üstlenmeye hazır. Duruşu kararlılık ve güç ifade ediyor. Zanaatının ustasıdır ve aletleri kendisinin bir uzantısıdır.
Bahçıvanın GörevleriBahçıvanın YetenekleriBahçıvanın Maaş Bilgisi
Araziyi bellemek ve ekime hazırlamakToprak analizi yapabilmeYeni başlayan bir bahçıvanın maaşı minimum 3.000 TL
Bitkileri havalandırmak, çim dikip biçmekZamanlama ve düzenleme yeteneğiTecrübesi olan bir bahçıvan maaşı en az 3.500 TL
Bitkilerin ve ağaçların doğru zamanda budanmasıDoğru alet kullanımı ve budama teknikleriÜst düzey tecrübeli bahçıvan maaşı 4.000 TL ve üzeri
Aşılama, ilaçlama ve gübreleme yapmakKimyasal ve doğal maddelerle çalışabilmeKamu sektöründe çalışan bahçıvanların maaşı değişkenlik gösterir
Bahçeyi bir plana göre dizayn etmekEstetik zevk ve planlama yeteneğiÖzel sektörde tecrübeleri arttıkça maaşları yükselir
Fide ve fidanları yetiştirmekBitki yetiştirme ve bakım becerileriApartman ve sitelerde asgari ücret üzerinden maaş verilmektedir
Çalışma alanlarını temizlemekOrganizasyon ve düzenleme yeteneğiKurumsal şirketlerde çalışan bahçıvanların maaşları daha yüksek olabilir
Tohumları düzgün ve planlı bir şekilde ekmekEl becerisi ve dikkatMeslekteki tecrübe ve bilgi seviyesine göre maaşlar artar
Araziyi yabancı bitkilerden arındırmakBitki bilgisi ve zararlılarla mücadele edebilmeArazi büyüklüğüne ve işin zorluğuna göre maaş farklılaşabilir
Bahçe ve parkları düzenli ve estetik bir hale getirmekKreatif düşünme ve estetik anlayışYükseköğrenim görmüş bahçıvanların maaşları genellikle daha yüksek olur.

Bahçıvan bakımı ile sorumlu olduğu araziyi ekime ve dikime uygun hale getiren kişidir. Toprağı yabancı bitkilerden ve zarar veren her türlü etkenden arındırır. Dikeceği bitki ve tohumları düzenler, ekecek olduğu tohumların nereye dikileceğini işaretledikten sonra dikim yapar. Araziyi beller ve gerekli olan doğal ve kimyasal katkı ürünlerini eklemek üzere hazırlık yapar.

Bitkileri havalandırmak ve çimleri dikip biçme işlemi de bahçıvanın sorumlulukları arasında yer alır. İyi bir bahçıvan bakmakla sorumlu olduğu toprağı sağlıklı, bereketli ve estetik bir duruma getirmek üzere neler yapması gerektiğini bilir. Bitkilerin ve ağaçların doğru zamanda budanması gerektiğini bilir ve bu işi doğru zamanlama ile yapar. Aşılama, ilaçlama ve gübreleme işlerini de bahçıvanın başlıca sorumlulukları arasındadır.

Yazımızda bahçıvan nedir? Bahçıvan ne iş yapar? Bahçıvan olma şartları nelerdir? Gibi sorulara yanıt aramak için kapsamlı bir araştırma yaptık.

Bahçıvan Nedir?

Bahçıvan, bahçe ve parklarda bulunan bitkileri büyüten ve bitkilerin gelişimiyle yakından ilgilenen meslek çalışanına verilen addır. Bahçıvan, çalıştığı bahçenin özelliklerine göre bazen sadece süs bitkileri ile ilgilenmesi gerekirken bazen de sebze ve meyve yetiştiriciliği ile ilgilenir. Bağ, bahçe, sera ve fidanlık toprağını hem ekim hem de dikime hazırlar. Ağaç, sebze, fide, çiçek dikme ve ekme işlemlerini yapan, bunların bakım işlerini üstlenerek bitkilerin yetişmesini sağlama becerisi gösteren kişiler “Bahçıvan” olarak adlandırılır.

Ağaç dikmek, çiçekleri sulamak, bitkileri budamak gibi fiziksel gücün ağırlıklı olduğu bir iş alanı olması sebebi ile bahçıvanların bedenen sağlıklı olması oldukça önemlidir. Bahçıvan olmak isteyen kişiler için herhangi bir bölümde ön lisans ya da lisans derecesi şartı aranmaz. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kuruluşlarda ve özel merkezlerde bahçıvanlık mesleği ilgili çeşitli sertifika programları hazırlanır. Bu programlarda mesleğin teknikleriyle ilgili kapsamlı bir eğitim verilir. Bahçıvanlığı meslek olarak yapmak isteyen ve lise mezunu olan kişiler ilgili eğitimlere başvurabilir.

Bahçıvan Ne İş Yapar?

Bahçıvanların yapmakla sorumlu oldukları bazı önemli görev ve sorumluluklar vardır. Bunlar çalıştıkları alanın özelliklerine göre de değişiklik gösterebilir.

  • Bahçıvan, bakımı ile sorumlu olduğu bahçeyi bir plana göre dizayn eder. Bu plan çerçevesinde çiçekleri süslemek ve ağaçlarının dikim ve yetiştirilmesini sağlamak başlıca görevleri arasında yer alır.

  • Bahçenin giriş ve çıkış alanlarını temizlemek, bitkileri sulamak, ağaçların budanmasını sağlamak, fide ve fidanlar yetiştirmek, bitkiler için gerekli olan aşıları yapmak bir bahçıvanın en temel görevleridir.

  • Çalışmaları sırasında kendilerine bu işler için emanet edilen aletleri iyi kullanmak ve güvende tutmak da bahçıvanların sorumlulukları arasında sıralanabilir.

  • İyi bir bahçıvan kendisine emanet edilen araziyi sağlıklı, bereketli ve estetik bir hale getirmek için neler yapması gerektiğini çok iyi bilir.

  • Hangi bitkilerin ve ağaçların ne zaman budanması gerektiğini belirler ve çalışmalarını bu tarihlere göre yapar.

  • Aynı zamanda, doğru aletleri kullanması da önemlidir.

  • Aşılama, ilaçlama ve gübreleme yapar.

Bahçıvan Maaşları

Bahçıvan hava koşulları nasıl olursa olsun açık havada çalışmak zorundadır. Bir bahçıvanının açık alanlarda çalışmayı seven bir kişiliğe sahip olması gerekir. İklim ve toprak başta olmak üzere coğrafi unsurlar ve olaylara ilgi duymalıdır. Görsel zevke ve yeteneğe sahip olması ve bitkilerin yetiştirilmesi, bakılmasına yönelik faaliyetlerle ilgilenmekten keyif alan biri olması gerekir. Aynı zamanda sorumlu olduğu işleri planlayıp yürütebilecek bir yapıya sahip olmalıdır. Sabırlı ve titiz davranmalı, zamanı verimli bir şekilde kullanabilmeli, kendi zaman yönetimi konusunda kimseden yönerge almamalıdır.

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Eğitimi

Aslında bahçıvanının görev tanımı oldukça geniştir. Toprağın kaba ve ince tesviyesini yapmak, dikim sürecini hazırlamak, budamasını yapmak, danaburnu gibi zarar veren haşerelerle mücadele etmek, kar temizliği, ilaçlama sonrası önlemlerini almak da bahçıvanların yapması gereken işler arasında önemli bir yere sahiptir. Bahçıvanların maaşları çalıştıkları kurumun özelliklerine, bahçenin büyüklüğüne, tecrübe ve bilgisine bağlı olarak değişiklik gösterir. Bahçıvanlar kendi sektörlerinde yaşanan değişiklikleri de yakından takip etmelidir.

Kamu alanında çalışan bahçıvanların maaş seçenekleri daha farklı durumdadır. Cumhurbaşkanlığı gibi kurumlarda çalışan bahçıvanların kazandıkları para kamu alanında çalışan diğer bahçıvanlara göre daha da fazladır. Sitelerde, apartmanlarda ya da büyük kurumlarda çalışan bahçıvanların maaşları ise genellikle asgari ücret üzerinden verilmektedir. Tecrübeleri arttıkça özel sektörde de iyi maaş kazanan bahçıvanlara rastlanır. Bir bahçıvan ne kadar maaş kazanır, inceleyelim.

  • Mesleğe yeni başlayan bir bahçıvan en az 3.000 TL maaş kazanır.

  • Bir süre tecrübe edinen bir bahçıvan ortalama 4.000 TL gelir elde eder.

  • Uzun yıllar tecrübeli ve büyük firmalarda çalışan bir bahçıvanın ise 6.000 TL kadar kazandığı görülmektedir.

Bahçıvan Nasıl Olunur?

Bahçıvan olmak isteyen kişiler için herhangi bir okulda ön lisans ya da lisans derecesi kuralı aranmaz. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim merkezlerinde ve özel merkezlerde bahçıvanlıkla ilgili farklı sertifika eğitimleri düzenlenmektedir. Bu eğitimler sayesinde mesleğin teknikleriyle ilgili kapsamlı ve ayrıntılı eğitim verilir.

Bahçıvan olmak için alınacak eğitimler şu şekilde sıralanabilir;

  • Bitki tanıma,

  • Tohumdan üretim,

  • Dikim,

  • Budama ve bağlama,

  • Besleme ve sulama,

  • Vejetatif üretim.

Bahçıvan olmanın genel olarak bir şartı bulunmadığından bahsettik. Ancak bazı işverenler adaylar arasında seçim yaparken eğitimlerinin olmasını tercih eder. Bu eğitim kriteri arasında ise çeşitli sertifikalar bulunmaktadır. Bu sertifikalara sahip olan adaylar diğer insanlara göre bir adım öndedir. Bu açıdan bakıldığında eğitim şartı aranmıyor olsa da sertifikaya sahip olmak adaylar için çeşitli avantajları beraberinde getirir. Bu sebeple bahçıvan olmak isteyen adayların düzenlenen sertifika programlarına katılmaları beklenmektedir. Bu bir zorunluluk olarak değil bir avantaj olarak görülmelidir. Hem başarılarına hem mülakat sırasında seçilmelerine katkısı olacaktır. Aynı zamanda iyi bir bahçıvan olmak isteyen kişiler sektörel gelişmeleri de yakından takip etmelidir. Kendini geliştirmeli ve yaşam boyu gelişime açık olmalıdır.

Araziyi bellemek ve ekime hazırlamak, Toprak analizi yapabilme, Yeni başlayan bir bahçıvanın maaşı minimum 3000 TL, Bitkileri havalandırmak, çim dikip biçmek, Zamanlama ve düzenleme yeteneği, Tecrübesi olan bir bahçıvan maaşı en az 3500 TL, Bitkilerin ve ağaçların doğru zamanda budanması, Doğru alet kullanımı ve budama teknikleri, Üst düzey tecrübeli bahçıvan maaşı 4000 TL ve üzeri, Aşılama, ilaçlama ve gübreleme yapmak, Kimyasal ve doğal maddelerle çalışabilme, Kamu sektöründe çalışan bahçıvanların maaşı değişkenlik gösterir, Bahçeyi bir plana göre dizayn etmek, Estetik zevk ve planlama yeteneği, Özel sektörde tecrübeleri arttıkça maaşları yükselir, Fide ve fidanları yetiştirmek, Bitki yetiştirme ve bakım becerileri, Apartman ve sitelerde asgari ücret üzerinden maaş verilmektedir, Çalışma alanlarını temizlemek, Organizasyon ve düzenleme yeteneği, Kurumsal şirketlerde çalışan bahçıvanların maaşları daha yüksek olabilir, Tohumları düzgün ve planlı bir şekilde ekmek, El becerisi ve dikkat, Meslekteki tecrübe ve bilgi seviyesine göre maaşlar artar, Araziyi yabancı bitkilerden arındırmak, Bitki bilgisi ve zararlılarla mücadele edebilme, Arazi büyüklüğüne ve işin zorluğuna göre maaş farklılaşabilir, Bahçe ve parkları düzenli ve estetik bir hale getirmek, Kreatif düşünme ve estetik anlayış, Yükseköğrenim görmüş bahçıvanların maaşları genellikle daha yüksek olur
bahçıvan bahçe bitki bakım ekme ve biçme bahçıvan nedir bahçıvan ne iş yapar bahçıvan maaşları bahçıvan nasıl olunur
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.