AnasayfaBlogAy'a Ayak Basan İlk İnsan: Neil Armstrong
Tarihte Bugün

Ay'a Ayak Basan İlk İnsan: Neil Armstrong

05 Ağustos 2021
Bu görüntü, topraktaki bir ayak izinin yakın çekimini göstermektedir. İzin etrafı açık kahverengi, tozlu bir yüzeyle çevrili. İzin kenarları net ve belirgindir ve kirin dokusu oluklarda görülebilir. Parmak izi derin, topuk ve ayak parmağı izleri net. Arka plan bulanık, bu da sığ bir alan derinliği olduğunu gösteriyor. Baskı aynı zamanda hafif gölgeli, bu da bir ışık kaynağının varlığına işaret ediyor. Ayrıca, arka planda bir rögar kapağının küçük, dairesel bir gölgesi görülebilmekte ve görüntüye ince bir ayrıntı katmaktadır. Son olarak, toprakta görülebilen birkaç lastik izi sahneye daha fazla bağlam kazandırıyor.
Önemli TarihlerOlaylarNotlar
5 Ağustos 1930Neil Armstrong'un doğumuOhio, Amerika'da dünyaya geldi
1947Hava kuvvetlerine katılımıAskeri öğrenci olarak hava kuvvetlerine katıldı
1955Üniversite eğitimiPurdue Üniversitesi'nde Uzay Mühendisliği bölümünü bitirdi
1962NASA çalışmalarıUzay teknolojisi test ekibine seçildi ve NASA’da çalışmaya başladı
16 Temmuz 1969Apollo 11'in fırlatılmasıNeil Armstrong, Michael Collins ve Edwin E. Aldrin ile Ay'a yolculuk başladı
20 Temmuz 1969Ay'a ayak basmaArmstrong, Ay'a ilk adımını attı. İnsanlık tarihinin en önemli anlarından biri olarak kaydedildi
1971NASA'dan ayrılmaNeil Armstrong, NASA'dan istifa ederek akademik hayata atıldı
1979Cincinnati Üniversitesi'nde profesörlükHavacılık ve Uzay Mühendisliği bölümünde profesör olarak görev yaptı
2002EmeklilikNeil Armstrong, havacılık alanındaki çeşitli görevlerden sonra emekli oldu
25 Ağustos 2012VefatNeil Armstrong, 82 yaşında hayatını kaybetti

Amerikalı astronot Neil Armstrong; ay kaşiflerinden. 20 Temmuz 1969’da Ay'a ilk adımı atarken, “Bu insan için küçük adım, insanlık için dev bir adımdır.” demişti. O adımlar insanoğlunun evreni keşfi sürecinde yeni bir dönemi başlattı. Armstrong ve arkadaşları bilim tarihine geçti. Neil Armstrong, 91 yıl önce bugün Amerika’da dünyaya geldi, 2012 yılında hayata veda etti. Doğum günü anısına hayat hikayesini ve bilim tarihinin en özel anlarını bir kere daha hatırlayalım istedim. 

Neil Armstrong Kimdir?

Neil Armstrong, 5 Ağustos 1930’da Ohio eyaletinde doğdu. Stephen Koenig Armstrong'un üç çocuğundan en büyüğüydü. Havacılığa, uçuşa ve uçaklara tutkusu çocuk yaşlarda başladı. İlk uçağa bindiğinde 6 yaşındaydı. Bu uçuş onun hayatının önemli anlarından biriydi: Uçaklara olan merakının derin tutkuya dönüşmesinin ilk adımıydı. 16’ncı yaş gününde lisanslı bir pilottu; 1947 yılında ise hava kuvvetleri askeri öğrencisi. 

Üniversite eğitiminde tutkusunu pekiştirecek bölüm tercih etti. Purdue Üniversitesi Uzay Mühendisliği bölümünde eğitime başladı. 1950 yılında Kore Savaşı’nın başlamasıyla eğitime ara verdi. Üniversiteyi 1955 yılında bitirdi. Okulu tamamladıktan kısa bir süre sonra Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nde (NASA) çalışmaya başladı. Sivil araştırma pilotuydu, X-15 roket uçağıyla birlikte avcı uçaklarını test etti. Bu testler kapsamında 1100 saatten fazla uçuş yaptı. 

1962'de Armstrong, uzay teknolojisini test edecek ekibe seçildi. İlk deneme uçuşunu Gemini 8 ile 1966 yılının Mart ayında yaptı. Armstrong ve Rilot David Scott ile Gemini 8 uzay aracının yörüngeye yerleştirilmesini sağladı. Bu yolculuk oldukça tehlikeliydi. Astronotlar saniyede bir devirden daha hızlı dönüyordu. 1968 yılında Ay'a İniş Araştırma Aracı'nı uçururken bir başka tehlike atlattı. 1969 yılının başlarında Apollo 11’in mürettebatı kamuoyu ile paylaşıldı. Armstrong da bu mürettebat arasındaydı.

Neil Armstrong ve Ay'a Yolculuk

Neil Armstrong’un bilim tarihine geçtiği anlardan önce Aya Yolculuk filmine de değinmek istiyorum. Aya Yolculuk filmi 1902 yılında çekildi. Mélies Kardeşler’in yönettiği film 18 dakika ve ilk bilim kurgu filmlerinde örneği. Armstrong ve arkadaşlarının Ay'ın yüzeyini keşfetmeleri de Aya Yolculuk filmini gerçek kıldı. Armstrong; Ay'a yolculuğundan önce jet, roket, planör ve helikopter gibi 200’den fazla hava aracını uçurdu. 1962 yılında ikinci astronot grubuyla uzay programına katıldı. 1969 yılına kadar sayısız deneme uçuşu yaptı.

16 Temmuz 1969 tarihi bilim tarihinin en önemli anlarından biriydi. Armstrong; Apollo 11’in kaptanıydı. Diğer astronotlar Michael Collins, Edwin E. Aldrin ile Ay'a yolculuğa başladı. Ay kaşifleri arasına adını yazdırdığında takvim yaprakları 20 Temmuz 1969 tarihini gösteriyordu. 

Neil Armstrong’un ardından Edwin E. Aldrin de Ay'a indi. Ay yüzeyindeki araştırma başladı. Armstrong ve Aldrin 2 saat 36 dakika süren ay yürüyüşü yaptı. Armstrong ve Aldrin bu yürüyüşte örnekler topladı, fotoğraflar çekti. Amerika bayrağını Ay'ın yüzeyine diktikten sonra da dünyanın uydusundan ayrıldı. İnsanoğlunun evreni keşfetmesi sürecinde yeni bir çağı başlattılar. 24 Temmuz’da dünyaya döndüler ve olası tehlikeli durumlar için 18 gün boyunca karantina da tutuldular. Ay'a yolculuk yapan astronotlardan hepsi sağlıklıydı. O tarihi yolculuk televizyonlarda yayınlandı.

Neil Armstrong ve arkadaşları; dünya bilim tarihine geçti. Bütün dünyanın gözü 3 astronotun üzerindeydi. Armstrong; Ay seyahatinin ardından bir daha uzay yolculuğu yapmadı.

Neil Armstrong’un Ay'a Yolculuktan Sonraki Hayatı

Neil Armstrong, gözlerden uzak sakin bir hayat istiyordu. Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde yüksek lisans yaptı. Yüksel lisans alanı da uzaydı: havacılık ve uzay mühendisliği. 1971 yılında NASA'dan istifa etti. Tercihi havacılık alanında akademik hayattı. Cincinnati Üniversitesi havacılık ve uzay mühendisliği bölümünde profesör olarak 1979 yılına kadar çalıştı. 

28 Ocak 1986'da yedi astronotun ölümüne neden olan Challenger mekiği patlamasının nedenlerini ve olaylarını incelemekle görevli Rogers Komisyonu'na katıldı. Sonrasında havacılık alanındaki şirketlerde başkanlık yaptı. AIL Systems de çalıştığı şirketlerden biriydi, 2002 yılında emekli oldu. NASA’dan sonra ailesiyle sakin bir hayat yaşamayı tercih etti. 

Armstrong, başarılarını anlatmayı sevmiyordu. Katıldığı televizyon programlarında ve verdiği röportajlarda ekip arkadaşlarının desteklerini anlatmayı tercih ediyordu. The Independent'ın haberine göre Armstrong’a ayak izlerinin binlerce yıl boyunca Ay yüzeyinde kalmasının nasıl bir his olduğu sorulmuştu. Bu soruya Armstrong; "Umarım bu günlerde biri oraya gider ve onları temizler.” cevabını vermişti. 1969 yılında Başkanlık Özgürlük Madalyası, 1978'de Kongre Uzay Onur Madalyası ve 2009 yılında Kongre Altın Madalyası ile ödüllendirildi. 

Neil Armstrong; 25 Ağustos 2012'de hayata veda etti. 82 yaşındaydı. Dönemin ABD başkanı Barack Obama, NASA yöneticisi Charles Bolden Apollo 11’den ekip arkadaşları Aldrin ve Collins; Armstrong’u övgü dolu sözlerle anlattı. Barack Obama, "Neil, yalnızca kendi zamanının değil, tüm zamanların en büyük Amerikan kahramanları arasındaydı." dedi.

Neil Armstrong’un Hayat Hikayesinden Kesitler

  • 5 Ağustos 1930’da doğdu.

  • Henüz 16 yaşında pilot sertifikası aldı. 

  • Purdue Üniversitesi Uzay Mühendisliği bölümünü tamamladı. 

  • 1955 yılında okulu bitirdikten kısa bir süre sonra Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nde (NASA) çalışmaya başladı. 

  • 1962'de uzay teknolojisini test edecek ekibe seçildi.

  • 1969 yılının başlarında Ay’a yolculuk yapacak Apollo 11’in mürettebatı arasında olduğu açıklandı. 

  • 20 Temmuz 1969’da Ay'a ayak bastı ve tarihe geçti.

  • 1970’de yüksek lisans yaptı

  • 1971 yılında NASA’dan istifa etti. 

  • 1978'de Kongre Uzay Onur Madalyasını aldı. 

  • 2009 yılında Kongre Altın Madalyası ile ödüllendirildi.

  • 25 Ağustos 2012'de hayata veda etti.

Neil Armstrong ve Ay Yolculuğunu Anlatan Film

Yazının son bölümünde 38 yaşında aya ayak basarak efsane olan Neil Armstrong’un hikayesini anlatan filme değinmek istiyorum. Bu tarihi başarı elbette film senaryolarına da ilham olmalıydı. Tarihe geçen bilim insanının hayatı “Ay’da İlk İnsan - First Man” adlı filmin hikayesiydi. “ First Man: The Life of Neil A. Armstrong” kitabından uyarlanan filmin senaryosunu Josh Singer yazdı. Filmin yönetmeni ise En iyi yönetmen Oscarlı Damien Chazelle. 

First Man filminde Armstrong ve arkadaşlarının Ay'a yaptığı yolculuğun hikayesi anlatılıyor. Armstrong’un hikayesi özelinde 1961-1969 yıllarına odaklanıyor. 2018’de çekilen filmde Armstrong’u Ryan Gosling oynadı. Corey Stoll, Jason Clarke Claire Foy, Kyle Chandler ve Ciarán Hinds film kadrosundaki oyuncular. 

5 Ağustos 1930, Neil Armstrong'un doğumu, Ohio, Amerika'da dünyaya geldi, 1947, Hava kuvvetlerine katılımı, Askeri öğrenci olarak hava kuvvetlerine katıldı, 1955, Üniversite eğitimi, Purdue Üniversitesi'nde Uzay Mühendisliği bölümünü bitirdi, 1962, NASA çalışmaları, Uzay teknolojisi test ekibine seçildi ve NASA’da çalışmaya başladı, 16 Temmuz 1969, Apollo 11'in fırlatılması, Neil Armstrong, Michael Collins ve Edwin E Aldrin ile Ay'a yolculuk başladı, 20 Temmuz 1969, Ay'a ayak basma, Armstrong, Ay'a ilk adımını attı İnsanlık tarihinin en önemli anlarından biri olarak kaydedildi, 1971, NASA'dan ayrılma, Neil Armstrong, NASA'dan istifa ederek akademik hayata atıldı, 1979, Cincinnati Üniversitesi'nde profesörlük, Havacılık ve Uzay Mühendisliği bölümünde profesör olarak görev yaptı, 2002, Emeklilik, Neil Armstrong, havacılık alanındaki çeşitli görevlerden sonra emekli oldu, 25 Ağustos 2012, Vefat, Neil Armstrong, 82 yaşında hayatını kaybetti
Neil Armstrong
Boynuna parlak kırmızı bir başörtüsü bağlamış bir kadın kameraya bakıyor. Koyu renk gözleri uzun siyah kirpikleriyle çerçevelenmiş ve yüzünde ciddi bir ifade var. Hafif bir kumaştan yapılmış olan eşarp omuzlarından ve göğsünden aşağıya yumuşak bir şekilde düşüyor. Saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve kollarını önünde kavuşturmuş bir şekilde duruyor. Kendinden emin ve kararlı görünüyor, karşısına ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır.
Neşe Polat
Blog Yazarı

Bayburt'ta doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. Medya sektöründe çalıştı. Yayınevlerinde editörlük yaptı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görsel, Amazon Dropshipping'e odaklanan bir çevrimiçi kursu tasvir ediyor. Muhtemelen eğitmen olan bir kişi onaylamak veya teşvik etmek için baş parmağını kaldırıyor. Arka planda, kursun belirli bir marka veya kuruluşla ilişkili olabileceğini düşündüren siyah ve turuncu bir logo var. Ayrıca, görselde ilginç bir kompozisyon oluşturmak için her biri farklı renklere sahip birkaç turuncu kare var. Genel olarak bu görsel, bir Amazon Dropshipping kursunun mükemmel bir görsel temsilidir. Potansiyel öğrencilere kesinlikle hitap edecek bir onay, teşvik ve güvenilirlik mesajı iletiyor. Eğitmenin onaylayan başparmak işareti ile siyah ve turuncu logonun birleşiminden oluşan bu kursun, Amazon Dropshipping hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen herkes için başarılı olacağı kesin.
5
(11)

Amazon Eğitimi

6 Konu15 Saat
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
2573901
Bu görüntü gözlüklü ve sakallı bir adama ait. Çevrimiçi bir HTML5 ve CSS3 Eğitim kursuna katılıyor gibi görünüyor. Dizüstü bilgisayarı açık ve konsantre olmuş görünüyor, muhtemelen not alıyor veya bir kodlama alıştırması yapıyor. Kursu ciddiye aldığı ve öğrenmeye hevesli olduğu görülüyor.
4.9
(62)

HTML5 ve CSS3 Eğitimi

35 Konu5 Saat
Gözlüklü ve koyu renk sakallı orta yaşlı bir adam doğrudan kameraya bakıyor. Ciddi bir ifadesi var, gözleri dümdüz karşıya bakıyor ve ağzı hafifçe açık. Saçları kısa ve düzgün, gözlükleri küçük, dikdörtgen çerçeveli. Düz, beyaz bir gömlek ve koyu renk bir pantolon giymiştir. Düz, beyaz bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde birkaç kırışıklık var ve yanakları hafif çökük. Sakalları bakımlı ve gözlükleri ışıkta belli belirsiz parlıyor. Sakin ve ağırbaşlı görünüyor, ancak bakışlarıyla kararlı.Beytullah Anı
1175464