AnasayfaBlog5 Madde İle Daha Akıcı İngilizce Konuşun
Yabancı Dil Eğitimi

5 Madde İle Daha Akıcı İngilizce Konuşun

09 Mayıs 2019
Bu görüntü, ahşap bloklardan oluşan bir koleksiyonun yakın plan çekimidir. Blokların hepsi küçük dikdörtgenlerden büyük küplere kadar çeşitli şekil ve boyutlarda. Bloklar açık ve koyu kahverengi renklerin bir kombinasyonudur ve her biri benzersiz bir çizgi ve şekil desenine sahiptir. Arka planda, görüntünün köşesinde bir küre görülebilir. Küre açık mavi renkte ve küçük beyaz yıldızlarla kaplı. Ahşap blokların ve kürenin birleşimi görüntüde mükemmel bir kontrast ve denge yaratıyor.
Why English is ImportantWhy We Are Not Fluent in EnglishTips to Improve English Fluency
Allows communication with people from different culturesEmphasis on grammar rather than speaking and pronunciation in education systemPracticing active listening
Ability to read world classics in original languagesPerfectionism and fear of making mistakesLearning idioms, proverbs, and daily expressions
Possibility to travel the world without needing a translatorMistaking ability to understand for speaking abilityReading a lot
Can give an edge in job application processesNot enough practiceUsing apps like Cambly and Italki
Ability to live school life more smoothly and successfullyIncorrect teaching methods in educational institutionsMaking English part of your daily life
Potential to earn money by working as a professional translator or interpreterFocus on grammatical rules than conversational skillsParticipating in discussion groups
Access to academic resources and international publicationsLack of real-life communication scenarios in learning methodsInvolving English in leisure activities, like watching movies without subtitles
Preparation for globalization and international work environmentsLimited vocabularyIncreasing vocabulary by playing word games
Helps in personal and professional developmentFear of speaking in a foreign languageInvolving in English speaking communities
Gives advantage in academic and business sectorsLack of motivationSetting specific goals

İngilizce, Çince ve İspanyolca'dan sonra dünyanın en çok konuşulan üçüncü yabancı dili. Bu denli çok konuşulmasının birkaç sebebi var. İngiltere'nin geçmişteki sömürge politikası, özellikle Sanayi Devrimi ve sonrasında şirketlerinin yurt dışında faaliyet göstermeye başlaması ve günümüz iş ve eğitim dünyasının globalleşmesi ile birlikte ortak bir dil haline gelmesi buna örnek gösterilebilir.

İngilizce günümüzde hayatın her alanına entegre olmuş bir dil. Sokak tabelalarından menülere, cep telefonlarından ürün açıklamalarına, filmlerden iş dünyasındaki yazışma ve toplantılara kadar her yerde aktif olarak kullanılıyor.

günümüz dünyasında ingilizce bilmek hem kültürel yaşamda hem de iş yaşamında pek çok avantajı beraberinde getiriyor. bu avantajları özetleyecek olursak, ingilizce eğitimi neden önemlidir? maddeler halinde inceleyelim.

  • Dünyanın farklı kültürlerinden insanlarla iletişim kurabilirsiniz.

  • Dünya klasiklerini orjinal dillerinde okuyabilir, filmleri alt yazıya ihtiyaç duymadan izleyebilirsiniz.

  • Bir çevirmen veya çeviri aracına ihtiyaç duymadan dünyayı özgürce dolaşabilirsiniz.

  • İşe kabul sürecinde tercih sebebi olabilirsiniz.

  • Okul hayatınızı daha rahat ve başarılı bir şekilde geçirebilirsiniz.

  • Profesyonel olarak çevirmenlik ve tercümanlık yaparak para kazanabilirsiniz.

Peki Neden Akıcı İngilizce Konuşamıyoruz?

Akıcı İngilizce konuşamamanın birden fazla sebebi mevcut. Bunların en önemlisi yanlış eğitim metotları. İlkokuldan üniversiteye kadar geçen süreçte, her eğitim yılı saatlerce ders görmemize rağmen akıcı konuşamıyoruz maalesef. Belki diyalogları anlıyor ve belirli düzeydeki  metinleri çeviriyor olsak bile, kendimizi günlük diyaloglarda akıcı bir şekilde ifade edemiyoruz. Yani anlıyoruz ama konuşamıyoruz.

Çünkü okulda verilen derslerde genellikle gramere ağırlık veriliyor. Konuşma ve telaffuz ikinci plana atılıyor. Oysa akıcı İngilizce konuşmak için deyim, atasözü, argo(slang) ifadelere vakıf olmak ve bol bol pratik yapmak gerekiyor. Maalesef öğrencilere bu yaklaşımda bir eğitim verilmiyor.

Akıcı İngilizce konuşamamamızın bir diğer sebebi de mükemmeliyetçi olmamız ve hata yapmaktan korkmamız. Ana diliniz olmayan, sonradan öğrendiğiniz bir yabancı dilde hata yapmanız gayet doğal.  Bu dili konuşan ülkelerde doğmadınız, aile bireyleriniz yabancı değil ve her şeyden önce bu sizin ana diliniz değil.

Yani Türkçeyi konuştuğunuz gibi konuşmanız çok ama çok zor. Bu beceriye sahip olmanız için çok uzun yıllar yurt dışında yaşamanız gerekiyor. Diyalog kurarken odaklanmanız gereken en önemli nokta kendinizi düzgün bir telaffuzla, doğru bir şekilde ifade edebilmek olmalı. Bunu yaptığınız sürece iletişim kurduğunuz kişi yaptığınız ufak yanlışları önemsemeyecektir. Yeterince akıcı konuşamamanın bir diğer sebebi de yeterince çaba gösterip bol pratik yapmamak.

Tonlarca para verip haftanın belirli saatlerinde gittiğiniz kurslar tek başına yeterli olmaz. Kurs harici zamanlarda da ekstra çaba sarf etmelisiniz. Sadece belirli vakitlerde çalışmak  yerine hayatınızın bir parçası haline getirmeniz gerekiyor.

Akıcı İngilizce Konuşmak İçin 5 İpucu

Akıcı İngilizce konuşmak içinden çıkılamayacak bir durum değildir. Belli metotları izleyerek bu sorunu rahatlıkla çözebilirsiniz.

Bol Bol Dinleme Pratiği Yapın

Bol bol dinleme egzersizi yapın. Sonuçta anlayamadığınız bir diyaloğa dahil olamazsınız. Bebekken nasıl dil öğrendiğinizi hatırlayın. Önce konuşulan sesleri dinlediniz. Daha sonra bu sesleri taklit ederek konuşmaya başladınız.

Yani her şeyin başı dinlemek ve anlamak. Farklı aksanlarda konuşulan farklı konuşmaları dinleyin. Örneğin yabancı filmleri önce İngilizce alt yazı ile daha sonra alt yazısız izlemeye çalışın.

Deyimleri, Atasözleri ve Günlük İfadeleri Öğrenin

Bir konuşma esnasında duraksamadan kendinizi ifade edebilmek için konuşma dilinde sıklıkla kullanılan ve ileri seviyede iletişim kurmanızı sağlayan deyim, atasözleri ve günlük ifadeleri öğrenin.

Bol Bol Okuyun

Ne kadar çok okursanız diliniz o kadar zenginleşir ve seviyeniz yükselir. 300 kelime ile İngilizce konuşmak yerine 2000-3000 kelime ile geniş bir bakış açısı ve bilgi birikimi ile kendinizi ifade edersiniz. Bunu sağlamanın en iyi yollarından biri de sık sık değişik kaynaklardan okuma yapmaktır.

Bu sayede kelime hazneniz zenginleşir native yani yaşayan İngilizceyi konuşma konusunda ciddi bir avantaj elde edersiniz.

Cambly, İtalki Gibi Uygulamalardan Faydalanın

Eskiden dil öğrenmenin en iyi yolunun yurt dışına çıkıp orada bir süre kalmak olduğu düşünülürdü. Günümüzde ise teknolojinin gelişmesi ile birlikte bu zorunluluk ortadan kalktı. Cambly ve İtalki gibi uygulamalarla uygun ücretler ödeyerek ana dili İngilizce olan yabancı hocalar ile birebir görüntülü konuşarak pratik yapabilirsiniz.

İngilizcenizi geliştirecek 5 etkili mobil uygulamayı kullanabilirsiniz. Eğer bütçeniz kısıtlı ise Facebook ve Whatsapp gruplarına dahil olarak, orada edineceğiniz arkadaşlarla Skype üzerinden görüntülü konuşarak  akıcı İngilizce konuşma becerinizi geliştirebilirsiniz. bu uygulamaların dışında internet üzerinden alacağınız online ingilizce eğitimi de hem canlı derslere katılımınız hem de sertifika alarak İngilizce bilginizi belgelendirmeniz açısından faydalı olacaktır.

İngilizceyi Günlük Hayatınızın Bir Parçası Haline Getirin

Dil öğrenmek sürekli ilgi ve zaman isteyen bir süreç. Üstünde durulmadığı zaman beceriler çok çabuk kaybolabiliyor. Konuşurken duraklamamak ve tıpkı Türkçe konuşur gibi rahat iletişim kurmak için öğrendiğiniz dili hayatınıza entegre etmeniz gerekiyor.

Günlük İngilizce gazeteleri okuyabilir, sosyal medya uygulamalarının ve telefonunuzun dilini değiştirebilir veya BBC,CNN gibi haber kanallarını takip edebilirsiniz. Ve her şeyden önemlisi mutlaka her gün 10-15 dakika da olsa yazışma veya konuşma pratiği yapmaya çalışın.

İngilizce konuşmak büyütülecek bir mesele değil. Sadece kendinize inanın ve çaba gösterin. Bol bol pratik yapın. Zaman içinde katettiğiniz yolu görünce kendinize olan güveniniz de artacak. Unutmayın pratik sizi mükemmel hale getirir. Önerilerimizin dil öğrenme ve geliştirme sürecinize katkıda bulunması dileğiyle.

Allows communication with people from different cultures, Emphasis on grammar rather than speaking and pronunciation in education system, Practicing active listening, Ability to read world classics in original languages, Perfectionism and fear of making mistakes, Learning idioms, proverbs, and daily expressions, Possibility to travel the world without needing a translator, Mistaking ability to understand for speaking ability, Reading a lot, Can give an edge in job application processes, Not enough practice, Using apps like Cambly and Italki, Ability to live school life more smoothly and successfully, Incorrect teaching methods in educational institutions, Making English part of your daily life, Potential to earn money by working as a professional translator or interpreter, Focus on grammatical rules than conversational skills, Participating in discussion groups, Access to academic resources and international publications, Lack of real-life communication scenarios in learning methods, Involving English in leisure activities, like watching movies without subtitles, Preparation for globalization and international work environments, Limited vocabulary, Increasing vocabulary by playing word games, Helps in personal and professional development, Fear of speaking in a foreign language, Involving in English speaking communities, Gives advantage in academic and business sectors, Lack of motivation, Setting specific goals
İngilizce konuşun pratik akıcı İngilizce online İngilizce eğitimi mobil uygulamalar
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.