AnasayfaBlog3D Görselleştirme Nedir?
Video

3D Görselleştirme Nedir?

11 Haziran 2021
Bir grup insan sarı bir arka planın önünde duruyor. Grubun ortasındaki kadın kollarını kavuşturmuş ve siyah beyaz puantiyeli bir gömlek giymiş. Kadının uzun, kahverengi saçları görüntüde görülebiliyor. Grubun solunda beyaz harflerle yazılmış siyah beyaz bir tabela var. Sağ tarafta ise kahverengi saçlı bir kadının kolajı görülüyor. Tüm insanlar tabeladaki metni okuyor gibi görünüyor.
KonuTanımÖrnekler ve Kullanım Alanları
3D GörselleştirmeSanal ortamda gerçeğe yakın görsel tasarımlar oluşturmayı ifade eder.Reklamcılık, oyun tasarımı ve mimari tasarım alanlarında kullanılıyor.
SimülasyonGerçek dünyada var olanı sanal ortamda oluşturmayı ifade eder.Otomobil vitrinlerinde arabanın yolda ilerlemesi yüzdede birleştirebilir, arttırılmış gerçeklik adı altında animasyona dönüştürülebilir.
AnimasyonAnahtar kareler saniyeden oluşur ve filime dönüştürülebilen ve izlenebilen her şeyi ifade eder.Mobil oyunlar, filme ve çizgi film tasarımı.
3D Printer3D modelleme yapılan tasarımların fiziksel objelere dönüştürülmesini sağlar.Prototip oluşturma, medikal modeller, ürün tasarımı vb.
3Ds Max3D modelleme, animasyon ve görselleştirme yazılımıdır.Mimari görselleştirmede, mobilya ve peyzaj tasarımında, reklamcılık ve oyun tasarımında yaygın olarak kullanılır.
Vray Render3D nesneleri fotoğrafa dönüştürme tekniğidir. Aydınlatma teknolojisiyle çalışır.Mimari görselleştirme ve animasyon dünyasında sıklıkla kullanılır.
Autocad2D ve 3D çizim tasarım yazılımıdır.Mühendislik, mimari ve tasarım sektöründe önemli bir araçtır.
Marvelous Designer3D giysi tasarım yazılımıdır.Moda tasarımcıları ve oyun tasarımcıları tarafından giysi tasarımlarını üretme ve simüle etme amacıyla kullanılır.
Fotoğraf SanatıNesne ve ışık özelliklerini kağıda aktarma sanatıdır.3D modellemede ve görselleştirmede, nesneleri yansıtmak ve hissiyat sağlamak için kullanılır.
Estetik ve Teknik Bilgi3D tasarım ve görselleştirmenin iki temel bileşenidir.3D tasarım ve modelleme işlemleri gerçekleştirirken, ve nesneleri estetik ve teknik olarak doğru biçimde oluşturmak için gerekli.

Ürünlerinizi üretmeden önce sanal ortamda gerçeğe yakın görsel tasarımlar oluşturmayı nasıl yapabilirsiniz? Hangi sistemler ve uygulamalar var 3D Görselleştirme Eğitimi Eğitmeni Şerife Demir ile detaylarını konuştuk.

Şerife Demir kimdir? 

Görsel iletişim tasarımı bölümü mezunuyum daha sonra fotoğrafçılık alanını da okudum. Son 5 yıldır eğitmenlik yapıyorum. Görsel taraşım adında örgün eğitim ile başladık. Sonrasında online eğitimlere geçtim. Bu alanda bir firmada çalıştım. Üniversite sonrası 3 boyutlu çalışmalara ağırlık verdim. 

3D modelleme nedir?

Hayal ettiğiniz bir nesneyi objeyi sanal ortamda gerçeğe dönüştürmek ya da taklit etmek diyoruz. Biz buna simülasyon diyoruz. Simülasyon dünya üzerinde var olanı sanalda oluşturmak. Görselleştirme adı altında birçok program var. Max ile birlikte autocad kullanabiliyoruz. Max’in içerisinde parametrik ve sayısal değerlerle modelleme yapıyoruz. Buna vektörel çizi diyoruz. Çok geniş bir program. 

3D sanatçıları kimlerdir?

3D sanatçıları, var olanı hayalimizdekini sanal ortamda gerçeğe dönüştürme çabasındayız. Herhangi bir nesneyi modele dönüştürebiliyorsan 3D tasarımcısı kimliğine dönüştürebiliyoruz. 

Gerçek dünyada neleri 3D program ortamında taklit ediyorsunuz?

Volkswagen tanıtımda arabanın yolda ilerlemesini, gerçek dünyada yüzdede birleştirmiş oluyorsunuz. Arttırılmış gerçeklik adı altında animasyona dönüştürüyoruz. Oyunların tamamı sanal gerçeklik. Adobe programları bir bütün halinde kullanıyoruz. Yetkinlikleri ne kadar ilerletirsek sektörde o derece yer edinebiliyoruz. Yetkinliği tek bir alanda değil, geniş tutup geliştirmeliyiz.

Sıfırdan başlayanlar, sektörde ilerlemek isteyenler için hangi programları önerirsiniz?

Programın dilini amacını çok iyi öğrenmemiz gerekiyor. Ne yapacağım ne yapmak istediğim ve nereden başladığım çok önemli. Autocat gibi programlarla başlayıp görselleştirmeye geçebiliriz. 

Similasyon ile animasyon arasındaki fark nedir?

Similasyon herhangi bir nesneyi sahne içerisinde gerçeğe dönüştürme yetkisi. Similasyon birçok program içerisinde var. Animasyon ise, anahtar kareler saniyeden oluşuyor. Filime dönüştürebildiğimiz ve izleyebildiğimiz her şeye animasyon diyoruz.

3D görselleştirmede fotoğraf sanatının önemi nedir?

Fotoğraf nesneyi ışık özelliğiyle kağıt üzerine aktarmaktır. Fotoğraf Max için çok önemli bir etki. Nedeni şöyle; nesnelerimizi fotoğraflamak istiyoruz, modellediklerimizi. Fotoğraf anı hissetmektir, amacımız da o anı yaşatmak. 3D görsel tasarımcılar, hissiyat yatarmış. Her hangi bir teknik çizimi dönüştüren arkadaşlar da var. Bunlar müşteri odaklı, piyasaya yönelik çalışmalar. 

3D printer nasıl kullanılır? Hangi alanda gerekli?

Alanını gerçekten çok geniş ve eğlenceli. Bilgi ile doldurmak gerekiyor. Çok farklı bir alan. Max içerisinde çizmiş olduğunuz ya da başka programları çizdikten sonra, modellere STL dosya formatlarına dönüştürüyoruz. Dilimleme programlarıyla katmanlara ayırıp, kodlara dönüştürüyoruz. Koordinatlara göre yazı modele dönüştürüyor. Farklı yazıcılar ve farklı formatları var. Ürün tasarımında kullanılabilir. 

3Ds Max piyasada kullanım amacı nedir?

Mimari alanda, mobilya tasarımında, peyzaj alanında, reklamcılık, animasyon ve grafik tasarımcılar da kullanabiliyorlar. 

Enstitüde 4 eğitiminiz var: 3D Studio Max Eğitimi, Marvelous Designer Eğitimi, 3D Görselleştirme Eğitimi ve Vray Render. Bu eğitimlere kimler katılmalı, katıldıklarında neler öğrenecekler?

Eğitimlerimiz genelde teknik gibi. Max ve görselleştirme ile başlıyoruz ve modele dönüştürdükten sonra vray eğitimine geçiyoruz. Fotoğraflama ve aydınlatma teknikleri çok önemli. Photoshop gibi farklı kullanımlar var. Max’e entegre etme yöntemlerini öğreniyoruz. 3D nesneleri modelledikten sonra farklı programlara aktarmayı görüyoruz. 3D görselleştirme piyasaya yönelik bir eğitim. Eğitimlerin tamamı piyasaya yönelik ve buna göre eğitim veriyoruz. 

Bu derslere katılmak isteyenlere ve hiç 3D Programı kullanmamış olanlara önerileriniz nelerdir?

3D’ye ilginiz varsa mutlaka el çizimiyle başlayın. Perspektif çizimi yapın. Işık yönüne dikkat edin. Gözlemleme yapmak da çok önemli. Peyzaj çalışıyorsak dış mekanda kaldırım, binalar, havanın etkisini çok iyi gözlemlemeliyiz. Teknik çizimi bilelim ama bilmeden modelleme yapanlar da olabilir. Teknik çizim olmadan teknik çizim nasıl yapılıyor kısmını da görmüş oluyoruz. Estetik kısmından başlayıp teknik kısma geçiyoruz. 

Programların güncel versiyonlarından bahsediliyor mu? 

Güncel versiyonlardan da yeni eklenmiş özelliklerinden de bahsettik. 

Vray Render dersinize değinmek istiyorum. Vray nedir? Nerelerde kullanılır?

Vray algoritması 3D nesnelerimizi fotoğrafa dönüştürme tekniği, herhangi nesneye algoritma ekleyip fotoğrafa dönüştürebiliyoruz. Aydınlatma teknolojisiyle çalışır, görselleştirme ve ışık programı. Program mantıklarını öğrenmek önemli. Kullanabildiğiniz, en rahat kullanabildiğiniz program sizin için en iyi programdır. Altyapısını çözümlemek için Vray derslerime katılın derim, yüzeysel anlatmıyoruz çünkü. 

Sadece 3Ds Max bilmek sektörde ilerlemek için yeterli mi?

Bana göre yeterli değil, yaptığımız birçok şey var ama simülasyonları ağır çalışabiliyor. Tekstil tasarlayacaksam farklı programa yönelebiliriz. Tek bir neneyi modelleyeceksem Max’te her şeyi yapabiliriz. Ancak 3d tasarımcısı olmak istiyorsam faklı alanları da öğrenmek gerekiyor. Her şeyin bir amacı var, farklı programları da birbiri içinde kullanabilelim ki belge aldıktan sonra yeteneğe dönüştürmek ve bunları bütünleştirmek istiyoruz. 

3D Görselleştirme, Sanal ortamda gerçeğe yakın görsel tasarımlar oluşturmayı ifade eder, Reklamcılık, oyun tasarımı ve mimari tasarım alanlarında kullanılıyor, Simülasyon, Gerçek dünyada var olanı sanal ortamda oluşturmayı ifade eder, Otomobil vitrinlerinde arabanın yolda ilerlemesi yüzdede birleştirebilir, arttırılmış gerçeklik adı altında animasyona dönüştürülebilir, Animasyon, Anahtar kareler saniyeden oluşur ve filime dönüştürülebilen ve izlenebilen her şeyi ifade eder, Mobil oyunlar, filme ve çizgi film tasarımı, 3D Printer, 3D modelleme yapılan tasarımların fiziksel objelere dönüştürülmesini sağlar, Prototip oluşturma, medikal modeller, ürün tasarımı vb, 3Ds Max, 3D modelleme, animasyon ve görselleştirme yazılımıdır, Mimari görselleştirmede, mobilya ve peyzaj tasarımında, reklamcılık ve oyun tasarımında yaygın olarak kullanılır, Vray Render, 3D nesneleri fotoğrafa dönüştürme tekniğidir Aydınlatma teknolojisiyle çalışır, Mimari görselleştirme ve animasyon dünyasında sıklıkla kullanılır, Autocad, 2D ve 3D çizim tasarım yazılımıdır, Mühendislik, mimari ve tasarım sektöründe önemli bir araçtır, Marvelous Designer, 3D giysi tasarım yazılımıdır, Moda tasarımcıları ve oyun tasarımcıları tarafından giysi tasarımlarını üretme ve simüle etme amacıyla kullanılır, Fotoğraf Sanatı, Nesne ve ışık özelliklerini kağıda aktarma sanatıdır, 3D modellemede ve görselleştirmede, nesneleri yansıtmak ve hissiyat sağlamak için kullanılır, Estetik ve Teknik Bilgi, 3D tasarım ve görselleştirmenin iki temel bileşenidir, 3D tasarım ve modelleme işlemleri gerçekleştirirken, ve nesneleri estetik ve teknik olarak doğru biçimde oluşturmak için gerekli
3d görselleştirme
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kale resmi içeren bir akıllı telefonun yakın çekim görüntüsü görülüyor. Kale siyah bir arka plan üzerine boyanmış ve resmin ortasında bir kadın yüzü görülüyor. Kadının yüzünde geniş bir gülümseme var. Telefonun yanında bir masanın üzerinde beyaz bir tabak vardır. Kalenin arka planında ağaçlar görülebilmektedir. Resim canlı mavi bir gökyüzüne karşı yerleştirilmiştir. Telefon resmin ön planında, kale ise arka planda yer alıyor. Telefon, merkezinde kale görüntüsü bulunan net bir ekrana sahiptir. Kale, ayrıntılı ağaçlar ve yemyeşil bir manzara ile çevrilidir. Görüntü net ve resmin renkleri canlı. Kadının yüzü merkezde net bir şekilde görülebiliyor ve gülümsemesi sıcak ve davetkar.
Bu, bronz tenli ve omuz hizasında dalgalı kahverengi saçlı genç yetişkin bir kadının yakın plan çekimi. Hafif bir gülümsemeyle sol tarafa bakıyor, gözleri hafifçe kapalı. Kaşları hafifçe çatılmış ve ona düşünceli bir ifade veriyor. Çenesi ve çene hattı güçlü ve yanaklarına dağılmış birkaç çili var. Beyaz yakalı açık pembe bir gömlek giyiyor.Şerife Demir
1139464
Sarı ve beyaz bir arka plan üzerinde sıcak ve davetkâr bir ifadeye sahip bir kadın görülüyor. Omuz hizasında kahverengi saçları var ve yüz hatları açıkça görülebiliyor. Bakışları hafifçe yukarı doğru yönelmiş ve dudakları hafifçe ayrılmış. Açık renkli bir üst giymiş ve elleri yanlarında. Sarı parlak ve neşeli bir renk tonu, beyaz ise onunla güzel bir kontrast oluşturuyor. Renkler birlikte hoş bir atmosfer yaratıyor. Kadın rahatlamış ve mutlu görünüyor. Bu görüntü, basit bir arka planın bir kişiyi nasıl öne çıkarabileceğinin harika bir örneği.
Bu, bronz tenli ve omuz hizasında dalgalı kahverengi saçlı genç yetişkin bir kadının yakın plan çekimi. Hafif bir gülümsemeyle sol tarafa bakıyor, gözleri hafifçe kapalı. Kaşları hafifçe çatılmış ve ona düşünceli bir ifade veriyor. Çenesi ve çene hattı güçlü ve yanaklarına dağılmış birkaç çili var. Beyaz yakalı açık pembe bir gömlek giyiyor.Şerife Demir
735464
Bir binanın önünde büyük bir ağaç duruyor. Bina, dikdörtgen bir penceresi ve yeşil-beyaz duvarları olan tipik bir açık renkli yapıdır. Ağaç tam çiçek açmış ve yaprakları gökyüzüne karşı görülebiliyor. Yaprakları pencereye kadar uzanıyor ve binayla güzel bir kontrast oluşturuyor. Bölgedeki çimler yemyeşil ve gür, ağacın etrafına da birkaç küçük çalı serpiştirilmiş. Arka planda yeşil zemin üzerinde beyaz bir yazı görülüyor. Atmosfer huzurlu ve dingin, havada bir rahatlama hissi var.
5
(2)

Vray Render Kursu

11 Konu12 Saat
Bu, bronz tenli ve omuz hizasında dalgalı kahverengi saçlı genç yetişkin bir kadının yakın plan çekimi. Hafif bir gülümsemeyle sol tarafa bakıyor, gözleri hafifçe kapalı. Kaşları hafifçe çatılmış ve ona düşünceli bir ifade veriyor. Çenesi ve çene hattı güçlü ve yanaklarına dağılmış birkaç çili var. Beyaz yakalı açık pembe bir gömlek giyiyor.Şerife Demir
735464