AnasayfaBlog25 Yıl Önce Bugün Windows 95 Dünyaya Tanıtıldı
Tarihte Bugün

25 Yıl Önce Bugün Windows 95 Dünyaya Tanıtıldı

24 Ağustos 2020
Windows 95 Ne Zaman ve Nasıl Duyuruldu?
Windows SürümüSürüm TarihiÖnemli Özellikler
Windows 9525 Yıl Önce32 bit, başlangıç menüsü ve internet explorer eklentisi
Windows 9822 Yıl ÖnceÇoklu monitör desteği ve masaüstü kullanılığılığı
Windows 200020 Yıl ÖnceNT sürümlerinde eksik olan çoklu ortam ve oyun özellikleri düzeltilmiştir
Windows XP19 Yıl ÖnceNT ile MS-DOS sistemini birleştiren mavi ağırlıklı tema
Server 200317 Yıl ÖnceSunucu tabanlı düzenleme stilleri ile piyasaya sunulmuştur
Windows 3.030 Yıl Öncegeliştirilmiş kapasiteler ve megabaytlara varan gerçek bellek ile çoklu görevleri yerine getiren sürüm
Windows 2.133 Yıl ÖnceKapasite bakımından 1 megabayta erişmiştir
Windows 2.033 Yıl ÖnceOffice uygulamalarını içeriyor ve birden fazla görevi yerine getiriyor
Windows 1.035 Yıl Önceİlk Windows sürümü
Windows ME20 Yıl ÖnceMS-DOS sistemi temelli son sürüm, ancak çok sayıda hata içeriyordu

MS-DOS dördüncü ana sürümü olan Win95, Microsoft tarafından dünyaya tanıtıldığı günün üzerinden 25 yıl geçti. Rolling Stones’un şarkısı olan Start Me Up şarkısı eşliğindeki gösteriyle dünyaya tanıtılan Windows 95’in kod adı Chicago’dur. İlk olarak 32 bit olarak ortaya konulan bu sürüm, Başlat Menüsü ve Internet Explorer ile birlikte görev çubuğu eklentisi ile sunulmuştur. Windows bu dönemde en fazla satış hacmini yakalamıştır. Hem disket hem de CD üzerinden de kurulabilen ancak, disket sürümünde internet özelliği bulunmamaktadır. Günümüz Windows işletimlerinin temelini oluşturan bir tasarımdır.

Masaüstü, sağ tık, tak ve çalıştır, pencere büyütme, kategorilendirme, arama, sıralama gibi birçok özellik ile sunulmuştur. Güvenlik açısından birçok açık barındırsa da bilgi teknoloji kullanımına göre o günün koşullarına göre üstün bir sistemi vardır. USB desteği daha sonrasında başka cihazlar için de entegre edilerek yeni teknolojik tasarımların USB ile sunulmasına öncülük etmiştir. Yalnızca 50 MB hafızaya sahip olan ve 255 karaktere kadar izin veren Win95’i düşününce, bugünkü sürümlerine göre o kadar düşük kapasiteye sahip olmasına rağmen büyük bir gelişime imza atmıştır. O döneme göre oldukça pratik ve kullanışlı bir tasarıma sahipti. Sadelik ve anlaşılır olmakla beraber, hızlı bir işleyişi vardı. Hatta günümüzde nostalji niteliğinde incelemek isteyenler için Windows 95 bir uygulama olarak sunulmaktadır.

Microsoft ve Windows Gelişimi

Microsoft, 4 Nisan 1975 Bill Gates ve Paul Allen tarafından kurulmuş bir şirkettir. Kuruluş yeri Amerika’dır. Yazılım, elektronik cihazlar, geliştirici gibi birçok ürün ve hizmet sağlamaktadır. 1980’lerin ortalarında MS-DOS ile birlikte kişisel bilgisayarlar için işletim sistemi geliştirmek üzere girişimlerde bulundu. 1986’da halka açık olarak faaliyetlerini sürdürmeye devam etti. Bilgisayarlar ve şirket uygulamaları açısından pazar lideridir. Bing ve MSN gibi bilinen en yaygın uygulamaların öncüsüdür. 2016 Aralık’ta Linkedin’i satın alarak en büyük yatırımını gerçekleştirmiştir. Ayrıca 2013’te Nokia patentlerini satın almış, Microsoft işlemcili olarak işletilmesini yetersiz bularak Nokia’yı zararına satmıştır. Microsoft sadece yazılım ürünleri değil, aynı zamanda oyun, eğlence ve iş dünyası gibi birçok segmente ürün ve hizmet sunmaktadır. Mac-OS’tan sonra bilinen en iyi arayüze sahip bir işletim sistemi olan Microsoft, ilk olarak 1983’te IBM markalı bilgisayarlar için kullanılabilecek bir sürümdü. Grafiksel arayüze sahip olan ve Microsoft’un tasarımı olan bu sistem, pazarın en büyük hissesine sahiptir.

  • Windows 1.0 ilk olarak 1985’te birden fazla görevi yerine getiremiyor olması sebebiyle çok kullanışlı olmamasının sonucu olarak talep oluşmamış ve pazardaki yerini alamamıştır.  

  • Windows 2.0 ilk çıkan sürümünden sonra Windows  1.0’a göre daha kullanışlı olarak 1987’de sunulmuştur. Çok satılanlar olarak pazardaki yerini almasının en büyük sebebi ise Office uygulamalarını içeriyor hem de birden fazla görevi yerine getiriyor olmasıdır.

  • Windows 2.1 olarak birçok değişiklik yapılmıştır. Özellikle kapasite bakımından 1 megabayta erişmiştir.

  • Windows 3.0 geliştirilmiş kapasiteler ve megabaytlara varan gerçek bellek ile çoklu görevleri yerine getiren en başarılı sürüm olarak sunulmuştur. Hatta Macintosh ile uyuşabilir parçalara sahipti. Intel’in birçok sürümlerinde ise kullanılabilir bir şekilde sunuluyordu.

  • Windows 3.1, Windows 3.0’a yenilik olarak disklerin 32 bit olarak bu sürümde yer alıyor olabilmesidir. Bu sürüm ile bazı hatalar düzeltilmiş ve bazı yenilikler getirilmiştir. Windows MS-DOS’a bağlı olmayan, NT olarak kendi çekirdeğine sahip Windows NT 3.1 de tanıtılmıştır.

  • Windows 95 ise Windows 3.11’den sonra ortaya konulan bir sürümdür. En büyük satış miktarına sahip olan bu sürümde ise oldukça kullanışlı, hızlı ve sade bir sistem sunulmuştur.

  • Windows 98 ise çoklu monitör ve masaüstü kullanışlılığı özelliği ile en çok satan Windows sürümleri arasında yer almıştır.

  • Windows NT 3.5, 3.51, 4.0, 5.1, 6.2, 7 gibi sürümlerde de bir öncekilerine göre kullanışlı ama bazı eksiklikler özellikle senkronizasyon hataları sebebiyle değiştirilmiş birçok sürümle güncellenerek sunulmuştur.

  • Windows 2000 ile birlikte NT sürümlerinde eksik olan çoklu ortam ve oyun özellikleri düzeltilerek iyi bir sürüm haline getirilmiştir.

  • Windows ME, 2000 sürümünün yanında çok tercih edilmemekle beraber MS-DOS sistemi temelli son sistemi olmuştur. Çok sayıda hatanın debug edilememesi sebebiyle güvenlik açıklarını da barındırıyordu.

  • Windows XP ise NT ile MS-DOS sistemini birleştiren bu sürümün öncüsüdür. Dikkat çekici olan kısmı mavi ağırlıklı bir temaya sahip olmasıdır. Aynı zamanda en uzun süre kullanılan ve çok iyi geliştirilmiş olan bu sistem 2007 yılında Vista serisi ile yenilenmiştir.

  • Server 2003 ile de sunucu tabanlı düzenleme stilleri ile piyasaya sunulmuştur. Oldukça kullanışlı NET üzerinden kullanılabilecek bir sistemdi.

  • Windows Vista, 2006-2007 yıllarında ortaya çıkmış, arayüz, grafik ve güvenlik açısından oldukça geliştirilmiş bir sürümdür. Ancak yazılım olarak kullanışsız olması ve fiyatının yüksek olması sebebiyle tutundurulamamıştır.

  • Windows 7 en çok yaygın kullanılan ve Blackcomb olarak adlandırılan bu sistem daha sonra Vienna olarak adlandırılmıştır. 2009 yılında son kez kullanıcıya sunulmuştur.

Windows Pazardaki Durumu

Windows, diğer işletim sistemlerine göre hâlâ hala zirvededir. Şu anda Windows 10 ve Windows 7 , Windows 8.1, Windows XP olmak üzere, pazar payının %87’sine sahiptir. Gün geçtikçe de konumunu korumaya ve artışla yükselmeye devam etmektedir. Windows 7’nin bile Mac-OS sürümlerinin bazılarına göre hala düşmediği, bu yılda bile hala kullanıldığı bir sürümdür. Üzerinde herhangi bir yenileme yapılmayan bu sürüm bile tek başına bir başarı göstergesidir. Windows 7 kullanıcıları da artık yavaş yavaş Windows 10’a geçmeye başladı. Yayınlandıktan hemen 7-8 ay sonra sonra yaklaşık 270 milyon bilgisayara kurulmakla beraber, birkaç yıl içerisinde milyarları bulacak sayıya erişebileceği tahmin edilmektedir.

Günümüzde En Çok Tercih Edilen Sürüm: Windows 10’un Özellikleri

Windows 10, güncellemeler konusunda ömürlük özelliğe sahip, sürekli geliştirilen hatta sıklıkla güncellemelere maruz kaldığımız bir işletim sistemidir. Hata oluşumunu ve güvenlik açıklarını önlemek adına sıklıkta revize edilmektedir. İşlemci olarak 1 GHz veya daha hızlı bir işlemciye sahip olan, RAM 32 Bit için 1 GB, 64 Bit için 2 GB olan bir sisteme sahiptir. Kalite ve güncelliği devam ettirebilmek için geliştirmelere açık bir özelliğe sahiptir. Uygulamalar açısından hızlı olması aynı zamanda özelleştirilebilen uygulama içeriğine sahiptir. Hızlı olma özelliğini korumak için yaklaşık 10 gün sonra güncelleştirmeler için kopyalama alanı ve disk işgalini kendiliğinden temizlemektedir. Güncellemeler için gerekli bellek sağlanmalı ve güncellenmedikçe oluşabilecek hataların önüne geçebilmek hafızanın USB veya bulut sistemler aracılığı ile yer açılması sağlanmalıdır. Çeşitli dil sürümleri ile uyumlu programlara da sahiptir. Gelecekte de uzun süre varlığından bahsettirecek olan, birçok yenilik ve trendlerle sürekli kendini geliştiren bir sistem olan Windows, ilerleyen süreçlerde yeni sürüm ve güncellemeleriyle zirvedeki yerini korumaya devam edeceğe benziyor. Özellikle Windows 10’un gün geçtikçe kullanıcısı artmaya devam etmektedir.

Windows 95, 25 Yıl Önce, 32 bit, başlangıç menüsü ve internet explorer eklentisi, Windows 98, 22 Yıl Önce, Çoklu monitör desteği ve masaüstü kullanılığılığı, Windows 2000, 20 Yıl Önce, NT sürümlerinde eksik olan çoklu ortam ve oyun özellikleri düzeltilmiştir, Windows XP, 19 Yıl Önce, NT ile MS-DOS sistemini birleştiren mavi ağırlıklı tema, Server 2003, 17 Yıl Önce, Sunucu tabanlı düzenleme stilleri ile piyasaya sunulmuştur, Windows 30, 30 Yıl Önce, geliştirilmiş kapasiteler ve megabaytlara varan gerçek bellek ile çoklu görevleri yerine getiren sürüm, Windows 21, 33 Yıl Önce, Kapasite bakımından 1 megabayta erişmiştir, Windows 20, 33 Yıl Önce, Office uygulamalarını içeriyor ve birden fazla görevi yerine getiriyor, Windows 10, 35 Yıl Önce, İlk Windows sürümü, Windows ME, 20 Yıl Önce, MS-DOS sistemi temelli son sürüm, ancak çok sayıda hata içeriyordu
windows 95 işletim sistemi nedir windows 95 nedir windows 95 windows 95 disket windows 95 işletim sistemi özellikleri
Resimdeki kadının omuzlarına dökülen uzun, siyah saçları var. Kısa kollu, bol kesim siyah bir gömlek giyiyor. Yüzü hafifçe sola dönük ve kendinden emin bir ifadesi var. Gözleri badem şeklindedir ve yüksek elmacık kemiklerine sahiptir. Dudakları hafifçe ayrık ve kaşları kavisli. Küçük bir burnu vardır ve çene çizgisi görülebilir. Arka planında beyaz bir duvar olan ışık dolu bir odada durmaktadır. Duruşu rahattır ve kolları iki yanındadır. Meraklı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor.
Sezin Gök
Blog Yazarı

Akdeniz Üniversitesi İşletme bölümü mezunudur. Üniversiteden fakülte derecesi ile mezun olmuştur. Gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesi ile çevresine katkıda bulunmuştur. Gönüllü olarak sosyal sorumluluk projesini devam ettirmektedir. İşletme ve alanları ile ilgili yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü, üzerinde mavi bir metin bulunan bir tuğla duvarın yakın çekimidir. Bir logoya benzeyen metnin ortasında mavi bir daire ve onu çevreleyen turuncu bir metin bulunmaktadır. Ayrıca sağ alt köşede ahşap bir yüzey üzerine beyaza boyanmış bir sayı ve sağ üst köşede kırmızı bir yüzey üzerine boyanmış mavi bir harf bulunmaktadır. Ek olarak, sol alt köşeye yakın tuğla duvarda mavi ve turuncu bir boya ve resmin alt kısmında kırmızı bir yüzey boyunca uzanan siyah bir çizgi var. Genel olarak, bu eşsiz bir sanat eserini yakalayan canlı ve ayrıntılı bir görüntüdür.
Bilişim

İşletim Sistemi Nedir?

07 Ocak 2020
Parlak bir gülümsemeye sahip güzel bir kadın kameraya bakıyor. Mavi bir fiyonkla bağlanmış açık kahverengi saçları var. Beyaz bir bluz giymiş ve gözleri ışıl ışıl. Dudakları hafifçe aralanmış, sanki bir fıkra anlatacakmış gibi. Arkasında siyah metinli gri dikdörtgen bir tabela ve sağında siyah bir büyüteç var. Sol alt köşede üzerinde sayı sembolü olan beyaz bir kare ve sağında beyaz bir kare içinde siyah bir x işareti var. Sağında ise simgelerden oluşan beyaz bir ızgara var. Kameraya bakarken mutlu ve kendinden emin görünüyor. Beden dili olumlu bir tutum sergiliyor. Kendinden emin görünüyor ve varlığı davetkâr.
Nedir?

SD Kart Ne İşe Yarar?

07 Eylül 2021
Bu, bilgisayar ekranının önünde gülümseyen bir kadının görüntüsüdür. Muhtemelen C# programlama ile ilgili bir çevrimiçi kursa katılıyor gibi görünüyor. Siyah arka plan üzerindeki beyaz yazılar muhtemelen kurs materyalinin bir parçasıdır ve ekrandaki bulanık metin görüntüsü de kursla ilgili olabilir. Kadının yüzü yakın plandadır, bu da materyale çok dikkat ettiğini göstermektedir. Ayrıca, burnunun yakın çekimi de materyali dikkatle incelediğini göstermektedir. Görüntüden, kadının çevrimiçi bir C# eğitim kursuna katıldığı anlaşılmaktadır.
5
(51)

C# Eğitimi

10 Konu5 Saat
Açık sarı saçlı güzel bir kadın kameraya gülümsüyor. Gözleri mutlulukla parıldıyor ve dudakları davetkâr bir şekilde kıvrılmış. Beyaz yakalı mavi bir üst ve beyaz bir etek giyiyor. Cildi parlıyor ve yanakları hafifçe kızarmış. Elleri önünde kenetlenmiş ve bir çift beyaz küpe takıyor. Bakışları doğrudan ve dostça. Neşe, çekicilik ve güven yayıyor.Özlem Anı
913464
Dokunmatik ekrana dokunan bir parmağın yakın çekimi, parmak ekrana hassas bir şekilde dokunuyor. Kişinin eli görülebiliyor ve hafifçe bronzlaşmış. Ekran mavi beyaz bir tasarımla aydınlatılmış, üzerinde bir logo, bir dolar işareti, bir kilit ve bir anahtar deliği ve bir kurdeleyle sarılmış bir kağıt var. Arka plan farklı renk ve şekillere sahip bir grafiktir ve genel görüntü teknoloji tabanlı bir tasarıma sahiptir. Ekranda bir metin de görülebilmektedir. Görüntü çok ayrıntılıdır ve dokunmatik ekranla etkileşime giren bir kişinin ilginç bir görüntüsünü sunmaktadır.
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1257464
Bir binanın önünde büyük bir ağaç duruyor. Bina, dikdörtgen bir penceresi ve yeşil-beyaz duvarları olan tipik bir açık renkli yapıdır. Ağaç tam çiçek açmış ve yaprakları gökyüzüne karşı görülebiliyor. Yaprakları pencereye kadar uzanıyor ve binayla güzel bir kontrast oluşturuyor. Bölgedeki çimler yemyeşil ve gür, ağacın etrafına da birkaç küçük çalı serpiştirilmiş. Arka planda yeşil zemin üzerinde beyaz bir yazı görülüyor. Atmosfer huzurlu ve dingin, havada bir rahatlama hissi var.
5
(2)

Vray Render Kursu

11 Konu12 Saat
Bu, bronz tenli ve omuz hizasında dalgalı kahverengi saçlı genç yetişkin bir kadının yakın plan çekimi. Hafif bir gülümsemeyle sol tarafa bakıyor, gözleri hafifçe kapalı. Kaşları hafifçe çatılmış ve ona düşünceli bir ifade veriyor. Çenesi ve çene hattı güçlü ve yanaklarına dağılmış birkaç çili var. Beyaz yakalı açık pembe bir gömlek giyiyor.Şerife Demir
735464