AnasayfaBlogGeleceğin Meslekleri: 5 Önemli Meslek
Meslekler

Geleceğin Meslekleri: 5 Önemli Meslek

23 Ekim 2019
Beyaz saçlı ve sakallı bir adam, kameralı beyaz bir robotun yanında dururken görülüyor. Robot bir kemer takıyor ve adam beyaz bir ceket giyiyor. Daha yakından bakıldığında, adamın yüzünü ayrıntılı bir ifadeyle görebiliyoruz. Robot adama doğru hafifçe eğilmiş ve ikisi arasında ilginç bir dinamik yaratıyor. Arka plan bulanıklaştırılarak izleyicinin iki ana özneye odaklanması sağlanmış. Adam ve robot bir sohbete dalmış gibi görünüyor, beden dilleri aralarındaki bağı anlatıyor.
Geleceğin MeslekleriTanımÖnemi
Yapay Zeka MühendisliğiRobotların kontrolü ve geliştirilmesi ile ilgilenen bir teknoloji alanı.Hayatın pek çok alanında işleri kolaylaştırma ve hız kazandırma potansiyeli bulunmaktadır.
Robotik Servis TeknisyeniArızalanmış robotları onarma ve faaliyete geçirme uzmanı.Yaygınlaşan robot kullanımıyla birlikte bu teknisyenlere duyulan ihtiyaç artacaktır.
Dijital PazarlamaOnline dünyada pazarlama stratejileri geliştiren ve uygulayan kişiler.E-ticaretin yaygınlaşmasıyla birlikte dijital pazarlama daha da önem kazanacak.
Hibrit ve Elektrikli Taşıtlar TeknolojisiHibrit ve elektrikli araçların geliştirilmesi ve bakımı ile ilgilenen bir teknoloji alanı.Fosil yakıtların hızla azalmasıyla alternatif enerji kaynaklarına ihtiyaç duyulacak.
Dijital İKİnsan kaynakları süreçlerini dijital platformlarda yönetme ve optimize etme uzmanı.Dijitalleşme, İK süreçlerini daha etkili ve verimli hale getirme potansiyeli vardır.
Finansal KoçlukFinansal hedeflere ulaşmada birey ve kuruluşlara yol gösteren profesyoneller.Dijital para birimlerinin artan kullanımıyla finansal koçluk ihtiyacı da artacak.
Online EğitimlerEğitimi dijital ortamlara taşıyarak, erişimi ve pratikliği artıran bir öğrenme yöntemi.Teknolojik ilerlemeler, eğitimin herkese ulaşılabilir ve uygun hale getirilmesinde önemlidir.
TeknolojiBilgi ve becerileri kullanarak hayatı kolaylaştıran ve ilerleten bir uygulama alanı.Teknoloji, gelecekteki tüm alanlarda anahtar rol oynayacak.
Seri ÜretimÜrünlerin hızlı ve etkin bir şekilde üretilebildiği bir tür üretim yöntemi.Teknoloji sayesinde seri üretim süreçlerinin verimliliği artmıştır.
Askeri TeknolojilerAskeri amaçlar için kullanılan teknolojik sistemleri geliştiren ve uygulayan spesifik bir alan.Askeri teknolojilerin güvenlik ve savunma alanında büyük öneme sahip olması.

Teknolojinin hayatımıza hızla entegre olması, pek çok değişim ve dönüşümü beraberinde getirdi. Eskiden elle yapılan pek çok şey artık makineler yoluyla yapılmaya başlandı. İnsan gücünün yerini makine gücü almaya başladı. Böylece özellikle zamandan önemli ölçüde tasarruf sağlanmaya başlandı. 

Geleceğe yönelik kesin hükümler vermek imkansızdır. Ancak geçmişe ve bugüne bakılarak gelecek ve geleceğin meslekleri hakkında da tahminler yürütmemiz mümkün. Kesin olan tek şey değişimlerin yaşanmaya devam edecek olması. Bize de bu gelişmelerden geride kalmamak düşer. Nasıl ki eskiden olan birçok meslek bugün artık hayatımızda yoksa, gelecek yıllarda da şu an olan mesleklerin bir kısmı tarihe karışabilir. Bunun sonucunda da elbette yeni iş alanları meydana gelmiş ve gelecektir. Dünyada, teknolojiye yatırım yapan kazanır.

Gelecekte bizi neler bekliyor, geleceğin meslekleri neler, hangi yetkinlikleri kazanmak gerekiyor? Bu soruların cevabını birlikte öğrenelim.

Yapay Zeka Mühendisliği

Robotik Servis Teknisyeni

Teknoloji, hayatımızın bu kadar içine girmişken elbette mesleki anlamda dönüşümler yaşamak olası. Geleceğin meslekleri denince çoğumuzun aklına ilk gelen şey yapay zeka olacaktır. Peki yapay zeka nedir? Yapay zeka, bilgisayar ya da bilgisayar yazılımları kontrolündeki robotun faaliyetleri yerine getirmesidir. Yapay zeka robotlar, insanların yaptığı işlere benzer işleri yapar.

Türkiye'nin ve Dünyanın ilk seri üretim yapan insansı robot fabrikası AKINROBOTICS tarafından çeşitli işlerde görev almak üzere üretilen robotlar, buna en güzel örnek verilebilir. Hastanelerde hasta bakıcılık yapma, ev işlerine yardımcı olma, garsonluk yapma, tezgahtarlık yapma gibi çeşitli donanımlara sahip robotlar, önümüzdeki yıllarda sık sık karşımıza çıkacak gibi görünüyor. Robotların her zaman kusursuz çalışması beklenemez. Arıza yapan, çalışmayı bırakan robotları yeniden onarmak ve faaliyete geçirmek için uzman teknisyenlere ihtiyaç duyulacaktır.

Ayrıca ilaç sanayisi, askeri, endüstriyel ve çeşitli alanlarda robotlara daha fazla ihtiyaç duyulacaktır. Robotlar, insanların yapmak istemediği tehlikeli işler için de gereklidir. Bu yüzden robot mühendislerine de ihtiyaç duyulacaktır.

Dijital Pazarlama

Teknolojik gelişmelerin ve yapay zekanın şu an belki de en yaygın kullanım alanlarından biri dijital pazarlama alanı olmaktadır. E-ticaret siteleri ile hayatımızda yaygınlaşan internetten satış, ürün pazarlamasının gelecekte daha yaygın olması beklenmektedir. Öte yandan dijital terzilerin hayatımıza entegre olması olası ihtimaller arasında. Bu cihaz ile, müşterilerin beden ölçülerinin hatasız şekilde alınması ve iade oranlarının azaltılması hedeflenmekte. Ölçülerinizin kaydedilip size en uygun kıyafetlerin satılmasında büyük öneme sahip olması söz konusu.

Hibrit ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi 

Hibrit teknolojisi, günümüzde dikkat çeken bir alan olmakla birlikte gelecekte de yaygın biçimde kullanılması beklenen bir teknolojidir. Fosil yakıtların hızla azalmasına alternatif olarak yeni kaynaklar araştırılmaktadır ve hibrit teknolojisi bu alanda önemli yere sahiptir. Araçların benzin motorundan daha çok, elektrik motoruyla çalışmasını sağlar. Bu nedenle de yakıt tüketiminde önemli tasarruf sağlanır. İki farklı motor yapısı ile çalışmasından dolayı bu araçlara melez otomobil de denmektedir. 

Dünyada tarihinde bilinen ilk elektrikli motor ve araç,1835 yılında Thomas Davenport tarafından Amerika'da icat edildi. Türkiye’de ise ilk kez 2016 yılında Toyota fabrikasında üretilen Toyota C-HR, ilk crossover ve hibrit araç olma niteliğine sahip. Günümüzde yaygınlaşmaya başlayan hibrit teknolojisi, geleceğin en önemli meslekleri arasında yerini almaya hazırlanıyor.

Dijital İK

Gelişen teknolojiler insan kaynakları alanına da yeni bir soluk getirdi. İnsan kaynaklarının dijitalleşmesi ile insan kaynaklarında yaşanan sorunlar daha kolay çözümlenecek, yapay zeka desteği ile çalışanlar daha üretken bir hal alacak.

Finansal Koçluk

Paranın sanallaştığı nakit paranın yerini tamamen Bitcoinlerin alacak olması, birtakım sorunları da beraberinde getirecektir. Para kaçakçılığı buna örnek verilebilir. Yeni gelişmeler en başta herkese kolay gelmeyebilir. Bu yeniliklere daha kolay uyum sağlamamız açısından finansal koçlar yardımcı olacaktır. Dijital işlemlerimizi takip ederek işlerimizin kolaylaşmasına destek olacaktır.

Bonus

Online Eğitimler

Teknolojik gelişmelerden eğitim sistemi de nasibini alıyor, almaya devam edecek. Online eğitimler, eğitimin teknoloji ile harmanlanmış boyutudur. Eğitmenin bilgisayar kamerası karşısında ders anlattığı ve chat sistemi sayesinde öğrenciler ile etkileşim sağlanan yöntemdir. Online eğitimler gün geçtikçe yaygınlaşmak ile birlikte ilerleyen senelerde hayatımızdaki yerini daha fazla alacak gibi görünüyor. 

Bugün olduğu gibi gelecekte de bizi bekleyen en önemli gelişmelerin teknoloji alanında gerçekleşeceği su götürmez bir gerçek. Bize düşen, bu gelişmelerin gerisinde kalmamak, yeni meslek alanlarına şimdiden yoğunlaşarak farklı vizyonlar kazanmak ve kazandırmaktır.

Yapay Zeka Mühendisliği, Robotların kontrolü ve geliştirilmesi ile ilgilenen bir teknoloji alanı, Hayatın pek çok alanında işleri kolaylaştırma ve hız kazandırma potansiyeli bulunmaktadır, Robotik Servis Teknisyeni, Arızalanmış robotları onarma ve faaliyete geçirme uzmanı, Yaygınlaşan robot kullanımıyla birlikte bu teknisyenlere duyulan ihtiyaç artacaktır, Dijital Pazarlama, Online dünyada pazarlama stratejileri geliştiren ve uygulayan kişiler, E-ticaretin yaygınlaşmasıyla birlikte dijital pazarlama daha da önem kazanacak, Hibrit ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi, Hibrit ve elektrikli araçların geliştirilmesi ve bakımı ile ilgilenen bir teknoloji alanı, Fosil yakıtların hızla azalmasıyla alternatif enerji kaynaklarına ihtiyaç duyulacak, Dijital İK, İnsan kaynakları süreçlerini dijital platformlarda yönetme ve optimize etme uzmanı, Dijitalleşme, İK süreçlerini daha etkili ve verimli hale getirme potansiyeli vardır, Finansal Koçluk, Finansal hedeflere ulaşmada birey ve kuruluşlara yol gösteren profesyoneller, Dijital para birimlerinin artan kullanımıyla finansal koçluk ihtiyacı da artacak, Online Eğitimler, Eğitimi dijital ortamlara taşıyarak, erişimi ve pratikliği artıran bir öğrenme yöntemi, Teknolojik ilerlemeler, eğitimin herkese ulaşılabilir ve uygun hale getirilmesinde önemlidir, Teknoloji, Bilgi ve becerileri kullanarak hayatı kolaylaştıran ve ilerleten bir uygulama alanı, Teknoloji, gelecekteki tüm alanlarda anahtar rol oynayacak, Seri Üretim, Ürünlerin hızlı ve etkin bir şekilde üretilebildiği bir tür üretim yöntemi, Teknoloji sayesinde seri üretim süreçlerinin verimliliği artmıştır, Askeri Teknolojiler, Askeri amaçlar için kullanılan teknolojik sistemleri geliştiren ve uygulayan spesifik bir alan, Askeri teknolojilerin güvenlik ve savunma alanında büyük öneme sahip olması
geleceğin meslekleri meslekler gelecek hibrit hibrit araba yapay zeka robot mühendislik dijital dijital pazarlama online eğitim
Koyu kıvırcık saçlı, olgun bir kadın aydınlık bir odada duruyor. Karmaşık beyaz işlemeleri olan kırmızı bir başörtüsü takıyor. Başörtüsü başının etrafına sarılmış ve çenesinin altına sıkıştırılarak yüzünü çerçeveliyor. Hafif bir gülümsemeyle önüne bakıyor, ifadesi nazik ve düşünceli. Elleri önünde kenetlenmiş, krem rengi bir üst ve uzun, desenli bir etek giyiyor. Otuzlu yaşlarının sonunda ya da kırklı yaşlarının başında gibi görünüyor.
Merve Nur Cengiz
İçerik Editörü

Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.