AnasayfaBlogEtkili Instagram Reklamı Verme Yöntemi
Sosyal Medya

Etkili Instagram Reklamı Verme Yöntemi

13 Haziran 2020
İki elin tuttuğu bir cep telefonunun yakın çekim görüntüsü. Eller ön planda, telefon ise arka planda gösterilmiştir. Telefon, kalp ve dolar işareti içeren kırmızı ve turuncu bir arka planla aydınlatılmıştır. Telefonun ortasında bir kamera logosu yer almaktadır. Telefonun sol tarafında megafon tutan bir el yer almaktadır. Sağ tarafta ise bir grup beyaz dolar işareti yer alıyor. Görüntü, telefonu kavrayan eller ile telefonun ve arka planın ayrıntılarına odaklanmıştır.
Instagram Reklam StratejisiAçıklamaÖrnek
Görsel Kalitesini ArtırınInstagram görsellik üzerine kurulu bir platformdur. Bu nedenle görsel kalitesi yüksek içerikler oluşturun.Yüksek çözünürlüklü ve net bir ürün fotoğrafı.
Uygun Görsel İçerik SeçinKullanıcıları karıştırmadan, mesajınızı açıkça ifade eden basit ve anlaşılır görseller seçin.Ürünün öne çıktığı sade bir görsel.
Markanıza Uygun Görsel SeçinGörseli seçerken markanızın kimliğini ve renklerini yansıtacak görseller seçin.Markanın logosu ve renklerini içeren bir poster.
Mesajı Net VerinGörsel içeriklerinizi oluştururken metninizi açık, anlaşılır ve kısa tutun.Ürünün özelliklerini özetleyen kısa bir açıklama.
Facebook Üzerinden de Reklam VerinInstagram’ın Facebook ile entegre olduğunu unutmayın. Reklamlarınızı aynı zamanda Facebook'ta da yayınlayın.Facebook'ta da yayınlanan bir Instagram reklamı.
Reklamlarda Bağlantı VerinReklamınıza, kullanıcıların daha fazla bilgi alabileceği veya ürünün satın alabileceği bir web sitesi bağlantısı ekleyin.Reklam görselinin altındaki 'Şimdi Al' bağlantısı.
Hedef Kitlenize Uygun Reklam YaratınHedef kitlenizin ilgi alanlarını ve tercihlerini göz önünde bulundurarak ilgi çekici ve harekete geçirici reklamlar oluşturun.Gençler için tasarlanmış bir giyim reklamı.
Fotoğraf ReklamlarıBasit ve net mesaj vermek için fotoğraf reklamlarını kullanın.Ürünün net ve sade bir fotoğrafı.
Video ReklamlarıÜrün veya hizmetinizi ayrıntılı bir şekilde tanıtmak için video reklamı kullanabilirsiniz.Ürünün kullanımını gösteren bir video.
Carousel ReklamlarBirden çok ürünü veya hizmeti aynı anda tanıtmak için carousel reklamlarını kullanabilirsiniz.Farklı ürünlerin yer aldığı bir carousel reklamı.

Etkili Instagram reklamı vererek satışlarınızı artırabilirsiniz. Teknolojinin inanılmaz gelişimi ve sosyal medyanın hayatımıza hızla girmesiyle birlikte alışkanlıklarımızda da değişimler oldu. Artık birçoğumuz ihtiyaçlarımızı dijital ortam üzerinden karşılıyoruz. Sanal ortamda mağazalar geziyor, alışveriş yapıyoruz. 

Facebook’un, Instagramı satın almasıyla birlikte dünyanın en çok kullanılan sosyal medya platformu haline geldi Instagram.  Bu alanda en etkili platform haline gelen Instagram sunduğu özelliklerle hayatı kolaylaştırdı. Markaların iletişim yapabilmesi için etkili bir ağ haline geldi. Buna paralel olarak da Instagram üzerinden satış yapmak isteyen girişimcilerin de sayısı her geçen gün arttı. Ancak sadece satış yapmak yeterli olmadı. Bu platform üzerinde başarılı olan marka ve işletmelere bakıldığında reklam verme yöntemini iyi kullandıklarını görüyoruz.

Instagram üzerinde markanız veya işletmeniz varsa, bu alandan satış hacmini artırmak istiyorsanız kendinizi sürekli geliştirmelisiniz. Bu alanda eğitimler almalı, gelişen özellikleri yakından takip etmelisiniz. İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından ücretsiz olarak verilen "Facebook ve Instagram Reklamcılığı" eğitimini alarak işin tüm detaylarını öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda yine Enstitü tarafından verilen "Instagram’da Etkili Satış Yapma Teknikleri" eğitimini de alıp bu alanda uzman olabilirsiniz.

Sizde Instagram üzerinden satış yapıp, karlılık oranınızı yükseltmek ve markanızın tanınırlığını artırmak için,  etkili Instagram reklamı vererek gerçekleştirmeniz mümkün. Instagram reklamları ile bunu nasıl yapabileceğinize bakalım.

  • Görsel Kalitesini Artırın: Instagram görsellik üzerine kurulu bir platformdur. Görselleri özenli olarak seçin. Odak noktası net görüntü kullanın. Görsel içerikler tüketicilerin işletmeniz hakkında genel fikir edinmesini sağlar. 

  • Uygun Görsel İçerik Seçin: Karmaşık, yoğun ve konudan uzak görsel kullanmaktan kaçının. Vurgulamak istediğiniz öğeyi öne çıkaracak uygun görsel seçmelisiniz. Reklam görselleri yüksek çözünürlükte olmalıdır. Her yönden uygun ve güzel bir görsel bulsanız bile çözünürlüğü düşükse hiç ilgi çekmeyecektir. 

  • Markanıza Uygun Görsel Seçin: Birçok görsel içerisinden tüketici sizin görseli bulabilmeli. Marka ve görsel ilişkisi ile bunu sağlayabilirsiniz. İşletmenizi anımsatacak logo ve simgeler kullanabilirsiniz. Tüketicide hem marka çağrışımı yapmalı, hem de alışveriş yapma isteği uyandıran görsel içerikler seçilmeli.

  • Mesajı Net Verin: Marka ve ürünü tanıtan mesajınızı net verin. Görsellerin altında metin kullanacaksanız bunu az ve öz olarak belirtin. Metin mesajının, görselin önüne geçmesine izin vermeyin. Görsel mesajın ön planda olmasına önem verin %20 den fazla metin içeriği kullanmayın. 

  • Facebook Üzerinden de Reklam Verin: Etkili Instagram reklamı vermek için Facebook reklam hesabı özelliğinden de yararlanın. Reklamları aynı zamanda Facebook üzerinden de yayınlamanız daha fazla kullanıcıya ulaşmanızı sağlayacaktır.

  • Reklamlarda Bağlantı Verin: Reklam görsellerinizi anlamlı ve marka ile uyumlu olarak verdiniz. Mesajınızı da net olarak ilettiniz. Şimdi kullanacağınız reklam içeriğinde bağlantı linki vererek sitenize yönlendirme yapabilirsiniz. Bu şekilde web sitenize yönlendirilen tüketiciler daha çok bilgiye erişecektir. Daha çok ürün ve detay bilgisine bu şekilde erişim sağlanır. Tabi reklamınız ne kadar etkili ise kullanıcı yönlendirme linkini tıklamak için heves duyacaktır. 

  • Hedef Kitlenize Uygun Reklam Yaratın: Satış hedefinizden önce hangi kitleyi hedef benimsediğiniz önemlidir. Önceliği hedef kitlenizin ilgilerine verin ve harekete geçirici reklam vermeyi amaçlayın.

Instagram Reklam Modelleri

Etkin Instagram reklamı vermek için kullanılan birçok model vardır. Bu modelleri doğru ve yerinde kullandığımızda reklam amacına ulaşır. İlerleyen zamanda girişimcilerin katkısıyla daha fazla reklam modeli gelişecektir. Doğru ve etkili reklam için bu modellerden yararlanmak yerinde olacaktır. Şu an kullanılan reklam modellerini sınıflandıracak olursak:

  • Fotoğraf Reklamları: Sade ve basit olarak istenen mesajın verilmesi hedeflenir. Hedef kitle Instagram üzerinde gezinirken karşılarına çıkan tek resimdir. Yatay veya kare formatta kullanılır.

  • Video Reklamları: Reklamınızı şahane bir video hazırlayarak da yapabilirsiniz. 60 sn kadar kullanılabilir. Kare veya yatay format olabilir. Kaliteli bir video içerik hazırlayarak dikkat çekebilirsiniz. Farkındalık yaratma ve hatırlanabilir olma için etkili bir yöntemdir.

  • Carousel Reklamlar: Birçok görselin veya videonun kaydırma yöntemiyle görüntülenmesini sağlar. Bu reklam modeli birçok video veya görsel birlikte kullanılabilir. Bu nedenle marka ve işletmeler için şahane bir yöntemdir. Etkili Instagram reklamı vermek ve istenen mesaj etkili olmasını sağlar.

  • Hikaye Reklamları: Instagram’da hikaye kısmında video veya fotoğraf olarak görülebilen reklam modelidir. Birçok görsel ve video peş peşe hikaye kısmında görüntülenebilir.

  • Koleksiyon Reklamlar: Video ve fotoğrafın bir arada kullanıldığı reklam modelidir. Markaya ait ürünler, ilgili postun altında görülebilir. Kullanıcılar videoda kullanılan ürünleri, video izlerken görebilir.

Instagram Reklam Maliyeti

Instagram’da etkili satış yöntemlerinin en başında reklam verme gelir. Markanızın bilinirliğini artırmak ve büyük kitlelere ulaşmak için reklam vazgeçilmez bir yöntemdir. Ancak işletmenizin veya markanızın büyüklüğüne göre mutlakla bütçe analizi yapmalısınız. "Bütçe ve plan" bölümünden bütçenizi belirleyebilirsiniz. Instagram hesabınızı Facebook  ticaret hesabına bağlayın. Reklam içeriklerinizi girip, reklamların hangi hesaplarda görüntüleneceğini seçin. Oluşturduğunuz reklamları hem Instagram, hem de facebook üzerinden verebilirsiniz. 

  • Instagram maliyetleri bir çok kriter baz alınarak hesaplanır. 

  • Hesaplama yapılırken tıklama başına ve gösterim başına maliyet dikkate alınır. 

  • Instagram reklam maliyeti hedef kitlenizin büyüklüğünden, geri bildirimleri kadar birçok faktör etkilidir. 

  • Instagram reklam maliyetleri Facebook reklam maliyetlerinden yüksektir. 

  • Etkili Instagram reklamı vermek isteyenler bütçe ayarlaması yapmak durumundadır. 

  • Reklam planınızı ve yönteminizi belirleyerek ve teklif tutarını ayarlayarak işlem yapabilirsiniz.

Reklam Vermeden Önce Hedef Belirleyin

Instagram reklam verme özelliğiyle çok güçlü olan bir sosyal platformdur. Instagram yaş, cinsiyet, davranış ve ilgi alanına göre ayrıntılı denetim sağlar. Böylece hedef kitlenize ulaşabilirsiniz. Reklamları doğrudan istediğiniz kitleye gösterebilirsiniz. Reklam vermeden önce hedef belirlemeli ve ne istediğinizi bilmelisiniz. Buna göre var olan uygulamaları tanımlayabilirsiniz. 

  • Web sitenize trafik sağlamak: Web sitenize daha fazla takipçi çekmek isteyebilirsiniz. Uygulamayı indirerek web sitenize yapılan tıklanma trafiğini inceleyebilirsiniz.

  • Marka tanınırlığı: Etkili Instagram reklamı vererek markanızı potansiyel kullanıcılara tanıtabilirsiniz. Bu çok bilindik bir hedeftir. Bu şekilde markanıza yeni müşteriler çekebilirsiniz.

  • Erişim: Reklam verirken erişim özelliğini kullanmak için Instagram hesabının güncel olduğundan emin olun. Hikaye reklamları içinde erişim özelliği seçilmelidir.

  • Katılım: Katılım sadece Instagram gönderilerinde vardır.  

  • Uygulama yükleme: Hedefiniz uygulama yükleme ise, kurulum sırasında uygulama seçmeniz gerekir.

  • Video görüntüleme: Ek bir uygulama olmadan kullanılabilir.

  • Dönüşümler: Web sitenizi veya uygulamanızı dönüştürür. Yapılandırma gerekir. Dönüşümleri izlemenizi sağlar.

Görsel Kalitesini Artırın, Instagram görsellik üzerine kurulu bir platformdur Bu nedenle görsel kalitesi yüksek içerikler oluşturun, Yüksek çözünürlüklü ve net bir ürün fotoğrafı, Uygun Görsel İçerik Seçin, Kullanıcıları karıştırmadan, mesajınızı açıkça ifade eden basit ve anlaşılır görseller seçin, Ürünün öne çıktığı sade bir görsel, Markanıza Uygun Görsel Seçin, Görseli seçerken markanızın kimliğini ve renklerini yansıtacak görseller seçin, Markanın logosu ve renklerini içeren bir poster, Mesajı Net Verin, Görsel içeriklerinizi oluştururken metninizi açık, anlaşılır ve kısa tutun, Ürünün özelliklerini özetleyen kısa bir açıklama, Facebook Üzerinden de Reklam Verin, Instagram’ın Facebook ile entegre olduğunu unutmayın Reklamlarınızı aynı zamanda Facebook'ta da yayınlayın, Facebook'ta da yayınlanan bir Instagram reklamı, Reklamlarda Bağlantı Verin, Reklamınıza, kullanıcıların daha fazla bilgi alabileceği veya ürünün satın alabileceği bir web sitesi bağlantısı ekleyin, Reklam görselinin altındaki 'Şimdi Al' bağlantısı, Hedef Kitlenize Uygun Reklam Yaratın, Hedef kitlenizin ilgi alanlarını ve tercihlerini göz önünde bulundurarak ilgi çekici ve harekete geçirici reklamlar oluşturun, Gençler için tasarlanmış bir giyim reklamı, Fotoğraf Reklamları, Basit ve net mesaj vermek için fotoğraf reklamlarını kullanın, Ürünün net ve sade bir fotoğrafı, Video Reklamları, Ürün veya hizmetinizi ayrıntılı bir şekilde tanıtmak için video reklamı kullanabilirsiniz, Ürünün kullanımını gösteren bir video, Carousel Reklamlar, Birden çok ürünü veya hizmeti aynı anda tanıtmak için carousel reklamlarını kullanabilirsiniz, Farklı ürünlerin yer aldığı bir carousel reklamı
etkili Instagram reklamı Instagram reklam modelleri Instagram reklam maliyeti satış-pazarlama dijital pazarlama Instagram'da etkili satış
Uzun, siyah saçlı genç bir kadın mavi ve beyaz çizgili bir gömleğin önünde duruyor. Açık mavi renkteki gömleğin üzerinde hem yatay hem de dikey olarak uzanan beyaz çizgiler var. Saçları başının arkasında topuz yapılmış ve yüzü sol taraftan gelen sıcak bir ışıkla aydınlatılmış. Yüzünde sıcak ve huzurlu bir ifadeyle yana doğru bakıyor. Kollarını göğsünün önünde kavuşturmuş, kendinden emin ve güçlü bir duruş sergiliyor. Yirmili yaşlarının başında gibi görünüyor.
Şule Mikdan
Blog Yazarı

Özel bir şirkette, finans sektöründe 14 yıl boyunca Kıdemli Şef olarak çalıştım. Sermaye Piyasaları ile ilgili her türlü takas ve operasyon işlemleri yaptım. Kendimi geliştirmek adına İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından aldığım "İçerik Editörlüğü" eğitimi ile hobi olarak başladığım yazma tutkumu geliştirdim. Ardından Enstitü bünyesinde İçerik Yazarı olarak çalışmaya başladım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Genç bir adam bir elinde telefonla selfie çekiyor, cihazdan büyük bir para yığını düşüyor. Başında bir banknot ve yüzünde kocaman bir gülümseme var. Saçları geriye doğru taranmış ve üzerinde beyaz bir gömlek var. Para havada etrafında uçuşuyor, bazıları çeşitli kâğıt banknotlarla yakın çekim. Arka plan net değil, ancak uzakta birkaç para parçası daha görülebiliyor. Görüntünün renkleri canlı ve parlak, mavi-yeşil bir tona sahip. Telefon siyah, para ise yeşil, mavi ve sarının çeşitli tonlarında.
Sosyal Medya

Yeni Özellikleriyle Instagram

17 Mayıs 2019
İki elin tuttuğu bir cep telefonunun yakın çekim görüntüsü. Eller ön planda, telefon ise arka planda gösterilmiştir. Telefon, kalp ve dolar işareti içeren kırmızı ve turuncu bir arka planla aydınlatılmıştır. Telefonun ortasında bir kamera logosu yer almaktadır. Telefonun sol tarafında megafon tutan bir el yer almaktadır. Sağ tarafta ise bir grup beyaz dolar işareti yer alıyor. Görüntü, telefonu kavrayan eller ile telefonun ve arka planın ayrıntılarına odaklanmıştır.
Sosyal Medya

Etkili Instagram Reklamı Verme Yöntemi

13 Haziran 2020
Genç bir kadın bir çift güneş gözlüğü takmış, boynuna birkaç kolye dolamış. Yüzünde kararlı bir ifadeyle önüne bakıyor. Güneş gözlükleri koyu kırmızı renkte ve yeşil camlı. Güneş gözlüklerinin altında, üzerinde renkli bir kamera logosu bulunan kırmızı bir saç bandı var. Yüzünün sağ tarafında mor zemin üzerine pembe bir daire var. Yüzünün sol tarafında dudaklarının yakın çekimi var. Arka planda bir cep telefonu var ve gözleri beklentiyle geleceğe bakıyor. Kendinden emin ve şık bir görünüm sergilerken, kolyeleri şık bir dokunuş katıyor. Kendinden emin ve dünyayı ele geçirmeye hazır.
Popüler Yazılar

Sosyal Medya ve Instagram Anneleri

18 Ekim 2019