AnasayfaBlogBüro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Bölümü (MYO)
Bölümler

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Bölümü (MYO)

15 Aralık 2020
Parlak bir gülümsemeye sahip bir kadın doğrudan kameraya bakıyor. Saçları uzun ve koyu renk, gözleri parlak ve ışıl ışıl. Üzerinde p harfi olan bir kolye takıyor ve arkasında beyaz harflerle yeşil beyaz bir tabela görünüyor. Arka planda beyaz metinli mor ve yeşil bir arka plan var. Ön planda ise kişinin eli, ağzı, burnu ve gözü yakından görülüyor. Kadın resimde mutlu ve memnun görünüyor, gülümsemesi neşenin güzel bir temsili.
Bölüm AdıAçıklamaİş İmkanları
Büro Yönetimi ve Yönetici AsistanlığıKamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörde çalışmak üzere büro elemanları, büro yöneticileri ve yönetici asistanı yetiştirmeyi amaçlayan bir bölüm.Kamu kurumları, özel şirketler, okullar, hastaneler, belediyeler, sosyal güvenlik kurumları, bankalar ve finans kuruluşları, satış mağazaları, hukuk firmaları, bakanlıklar ve diğer birçok kurumda çalışabilirler.
Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı (DGS ile)DGS ile dikey geçiş yaparak eğitim süresini dört yıla tamamlayabilirler.Halkla İlişkiler, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, İşletme Bilgi Yönetimi, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Reklamcılık ve Halkla İlişkiler, Yönetim Bilişim Sistemleri gibi bölümlerde dört yıllık eğitim alabilirler.
Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı (Özel ve Devlet Üniversiteleri)Özel ve devlet üniversitelerinde eğitim veren iki yıllık ön lisans bölümüdür. Ayrıca açık öğretim fakülteleri de tercih edilebilir.Merkezi sınav sonucu yeterli puan alarak özel ve devlet üniversitelerinde veya açık öğretim fakültelerinde eğitim alabilirler.
Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı (KPSS ile)KPSS puanı ile kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilebilirler.KPSS sınavından yeterli puan alarak kamu kurum ve kuruluşlarında büro elemanı, büro yöneticisi veya yönetici asistanı olarak çalışabilirler.
Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı (Unvan)Başarıyla tamamlanan bölüm sonunda 'Büro Yönetim Meslek Elemanı' unvanı alınır.Ofis düzeni sağlama, bilgi ve belge takibi, telefon görüşmeleri ve yazışmalar, müşteri bulma, yöneticinin planlarını ve etkinliklerini düzenleme gibi işlerde çalışabilirler.

Kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörde yer alan şirketlerin pek çoğu yoğun bir iş temposuna sahiptir. Yöneticiler, bu yoğun iş temposu sırasında iş takibi yapmakta zorlanmakta, bazı detayları gözden kaçırabilmektedir. Bu sebeple işlerin düzenli bir planda takip edilebilmesi için yönetici asistanları ve büro yöneticilerine ihtiyaç duyulmaktadır.

Yönetici asistanları ve büro yöneticileri, ofis çalışmalarında yöneticiye yardımcı olarak iş yükünü hafifletmekte ve ofis düzenini sağlamaktadır. Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı bölümü ile ofis içerisinde gerekli belgelerin takibini yapabilecek kişiler yetiştirerek ofis içerisindeki işlerin daha kolay ilerlemesi sağlanmaktadır. Mesleğin gerekliliklerini yerine getirebilmek için kişilerin disiplinli bir program ile hareket etmeleri ve iletişim becerilerinin yüksek olması gerekmektedir. 

İş dünyasının hızla değişmesi ve gelişmesi bazı mesleklerin önemini arttırmaktadır. Büro yöneticisi ve yönetici asistanı da bu değişmeyle birlikte önem kazanan mesleklerdendir. Bu da üniversite eğitimi almak isteyen pek çok öğrenci tarafından Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı bölümünün araştırılmasına sebep olmaktadır. Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığının ne olduğuna daha ayrıntılı bakalım.

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Bölümü Nedir?

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörde çalışmak üzere büro elemanları, büro yöneticileri ve yönetici asistanı yetiştirmeyi amaçlayan bir bölümdür. Ofis içerisinde gerekli bilgi ve belgelerin takibini yapabilecek, büro faaliyetlerini gerçekleştirecek kişiler yetiştirerek, ofis çalışmalarında bir düzen sağlamak amaçlanır.

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı bölümü, üniversitelerin iki yıllık ön lisans programları arasında yer almaktadır. Bu bölümü tercih edecek adaylar için AYT puanı şartı aranmamaktadır. Adayların TYT sınavından yeterli puanı almaları gerekmektedir. Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı eğitimi özel ve devlet üniversitelerinde verilmektedir. Ayrıca açık öğretim fakülteleri de tercih edilebilir.

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı bölümünü tercih eden öğrenciler diledikleri takdirde eğitimlerini dört yıla tamamlama imkanına da sahiptir. Öğrenciler istedikleri takdirde Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile eğitimlerini dört yıla tamamlayabilir. Öğrencilerin Dikey Geçiş Sınavı ile eğitimlerini dört yıla tamamlayabilecekleri bölümler ise şu şekildedir:

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı bölümü mezunları için iş imkanları son derece geniştir. Hemen her kamu kurum ve kuruluşları ile özel şirketlerde büro yöneticisi ve yönetici asistanı pozisyonunda çalışma imkanları vardır.

Kamu kurumlarında çalışmak için KPSS şartı aranmaktadır. Sınavdan yeterli puan alındığı takdirde kamu kurumlarında çalışmak mümkündür. Ancak bu da çok kolay olmadığı için disiplinli bir çalışma gerektirir.

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı bölümü mezunları her ne kadar farklı pozisyonlar olsa da sekreter olarak nitelendirilmektedir. Bu pozisyonlara da genel olarak kadın adayların tercih edildiği göze çarpan bir gerçektir. Bu durum da erkek adaylar için bir dezavantaj oluşturabileceğinden dikkat etmek gerekmektedir.

Bölüm mezunlarının çalışabileceği kurumlar genel olarak şu şekildedir:

  • Okullar

  • Hastaneler

  • Belediyeler

  • Sosyal Güvenlik Kurumları

  • Bankalar ve Finans Kuruluşları

  • Satış Mağazaları

  • Hukuk Firmaları

  • Bakanlıklar

Yukarıda sıralamış olduğumuz kurumların dışında da birçok kurumda çalışma olanakları bulunmaktadır.

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Büro yönetimi ve Yönetici Asistanlığı bölümünü başarıyla tamamlayan mezunlara “Büro Yönetimi Meslek Elemanı” unvanı verilmektedir. Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı bölümü mezunları ofisin düzenini sağlamakta, ofis içerisinde bilgi ve belgelerin takibiyle ilgilenmektedir. Telefon görüşmeleri ve yazışmalar yaparak bunların sonunda elde edilen gerekli bilgileri yöneticiye aktarırlar.

Çalıştığı sektörün ihtiyacı olan müşterileri bulmak da çoğu kez büro yöneticilerinin görevleri arasında yer almaktadır. Ayrıca yöneticinin günlük planlarını yapma, randevu, seyahat gibi etkinliklerini düzenleme ve gerekli durumlarda hatırlatmalar yapmak da görev tanımları arasında yer almaktadır. Bunların yanında yöneticinin talep edebileceği diğer işleri de yapmakla yükümlüdürler.

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Bölümü Dersleri Nelerdir?

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı iyi bilgisayar kullanımı, kişilerarası güçlü iletişim ve halkla ilişkiler gibi gerekliliklere sahiptir. Bu nedenle ders içerikleri de bölüm öğrencilerinin gerekli kazanımlara sahip olmasına yönelik tasarlanmıştır. Bu sebeple büro yönetimi, etkili iletişim kurma ve bilgisayar programlarının öğrenilmesi ağırlıklı ders programları düzenlenmiştir. Öğrenciler öncelikle her bölümde ortak olan; Atatürk İlkleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili ve İngilizce derslerini almaktadır. Dersler üniversiteler arasında farklılık gösterse de bölüm dersleri genel olarak şu şekildedir:

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Bölümü öğrencileri dört yarıyıldan oluşan eğitimlerinin sonunda 120 AKTS'yi tamamladıkları takdirde mezun olma hakkını kazanacaktır.

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Bölümü Taban Puanları ve Sıralama 

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı bölümü iki yıllık bir ön lisans programıdır. Bu sebeple TYT puanı ile alım yapmaktadır. TYT’den 150 puan üzeri alan öğrenciler bölümü tercih etme hakkına sahiptir. Ülkemizde devlet ve özel üniversitelerde mevcut olan bir bölümdür. Ayrıca Anadolu Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi açık öğretim fakültelerinde de eğitimini almak mümkündür.

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı bölümünün güncel verilerine baktığımızda en yüksek taban puan 262,22590 ile Başkent Üniversitesi’ne aittir. Sıralama olarak baktığımızda ise en yüksek 733012 olduğunu görmekteyiz.

En düşük taban puan ise 171,32308 ile Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’ne aittir. Sıralama olarak baktığımızda ise en düşük 1759286 ile alım yapılmıştır.

Başarı sıralaması ve taban puanlara bakıldığında özel ve devlet üniversiteleri içerisinde en başarılı 5 üniversite şu şekilde sıralanabilir:

ÜniversiteBölümTaban PuanSıralama
BAŞKENT ÜNİVERSİTESİBüro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı (Burslu)262,22590733012
İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİBüro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı (Burslu)260,45488752961
İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİBüro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı (Burslu)255,64540809114
MARMARA ÜNİVERSİTESİBüro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı252,96908841832
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİBüro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı248,11091902802
Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı, Kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörde çalışmak üzere büro elemanları, büro yöneticileri ve yönetici asistanı yetiştirmeyi amaçlayan bir bölüm, Kamu kurumları, özel şirketler, okullar, hastaneler, belediyeler, sosyal güvenlik kurumları, bankalar ve finans kuruluşları, satış mağazaları, hukuk firmaları, bakanlıklar ve diğer birçok kurumda çalışabilirler, Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı (DGS ile), DGS ile dikey geçiş yaparak eğitim süresini dört yıla tamamlayabilirler, Halkla İlişkiler, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, İşletme Bilgi Yönetimi, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Reklamcılık ve Halkla İlişkiler, Yönetim Bilişim Sistemleri gibi bölümlerde dört yıllık eğitim alabilirler, Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı (Özel ve Devlet Üniversiteleri), Özel ve devlet üniversitelerinde eğitim veren iki yıllık ön lisans bölümüdür Ayrıca açık öğretim fakülteleri de tercih edilebilir, Merkezi sınav sonucu yeterli puan alarak özel ve devlet üniversitelerinde veya açık öğretim fakültelerinde eğitim alabilirler , Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı (KPSS ile), KPSS puanı ile kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilebilirler, KPSS sınavından yeterli puan alarak kamu kurum ve kuruluşlarında büro elemanı, büro yöneticisi veya yönetici asistanı olarak çalışabilirler, Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı (Unvan), Başarıyla tamamlanan bölüm sonunda 'Büro Yönetim Meslek Elemanı' unvanı alınır, Ofis düzeni sağlama, bilgi ve belge takibi, telefon görüşmeleri ve yazışmalar, müşteri bulma, yöneticinin planlarını ve etkinliklerini düzenleme gibi işlerde çalışabilirler
büro yönetimi yönetici asistanı ofis büro yönetimi ve yönetici asistanlığı bölümü (MYO) büro yönetimi ve yönetici asistanlığı bölümü nedir büro yönetimi ve yönetici asistanlığı bölümü iş imkanları
Sarı saçlı genç bir kadın kameraya mutlu bir şekilde gülümsüyor ve doğrudan objektife bakıyor. Açık ve dostça bir ifadesi var, gözleri geniş ve dudakları hafif bir sırıtış içinde. Yanakları hafifçe kızarmış ve teni ışıkta parlıyor. Beyaz bir tişört ve üzerinde küçük bir tılsım olan bir kolye takıyor. Saçları geriye doğru düşük bir at kuyruğu şeklinde toplanmış ve kolları göğsünün önünde kavuşturulmuş. Düz beyaz bir arka planın önünde duruyor ve yanında birkaç bitki var. Rahat ve memnun görünüyor, anı yaşıyor ve kamera önünde geçirdiği zamanın tadını çıkarıyor gibi görünüyor.
Bahriye Özgür
Blog Yazarı

2019 yılında Celal Bayar Üniversitesi'nde Sosyoloji bölümünden mezun oldu. Kendini geliştirmek ve yeni şeyler öğrenmek amacıyla çeşitli eğitimlere katıldı, sertifikalar aldı. Okumaya ve araştırmaya olan ilgisi zamanla yazmaya yöneldi.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Açık kahverengi ceket giyen ve yuvarlak, siyah çerçeveli gözlük takan bir kadın kapalı bir ortamda duruyor. Yüzünde hoş bir ifade var, dudakları hafifçe gülümseme şeklinde kıvrılmış. Saçları kısa ve kıvırcıktır ve boynuna altın bir kolye takmaktadır. Arka plan, üzerinde beyaz yazılar olan mor bir duvardır. Arka planda bir bitkinin bulanık bir görüntüsü var.
Yuvarlak gözlüklü, mavi kot ceketli ve beyaz gömlekli bir kadın resmi. Saçları kahverengi ve at kuyruğu şeklinde geriye doğru toplanmış, yüzü dümdüz karşıya bakıyor. Arka planda birkaç dekoratif bitkinin göründüğü bej renkli bir duvarın önünde duruyor. Yirmili yaşlarının başında olduğu anlaşılıyor ve gözlerinde kararlı ve odaklanmış bir ifade var. Kendinden emin bir pozda duruyor, kolları iki yanında ve çenesi yüksekte. Kıyafetleri şık ve modern, ifadesi ise kararlı ve güçlü.Göksel Yılmaz
11020
Bu çevrimiçi kurs görselinde kıvırcık kahverengi saçlı, siyah gömlek ve kolye takmış bir kadın görülüyor. Gülümsüyor, bu da onun mutlu ve memnun olduğunu gösteriyor. Görüntü kadının yüzünün yakın çekimidir, böylece izleyiciler kıvırcık saçları ve gözleri gibi özelliklerini takdir edebilirler. Ayrıca, arka planda bir hastane yatağının bulanık bir görüntüsü vardır, bu da kadının tıbbi bir ortamda olduğunu düşündürmektedir. Genel olarak bu resim, bulunduğu ortamdan memnun ve rahat olan bir kadının harika bir temsilidir.
4.7
(239)

Tıbbi Sekreterlik Kursu

10 Konu5 Saat
Yuvarlak gözlüklü, mavi kot ceketli ve beyaz gömlekli bir kadın resmi. Saçları kahverengi ve at kuyruğu şeklinde geriye doğru toplanmış, yüzü dümdüz karşıya bakıyor. Arka planda birkaç dekoratif bitkinin göründüğü bej renkli bir duvarın önünde duruyor. Yirmili yaşlarının başında olduğu anlaşılıyor ve gözlerinde kararlı ve odaklanmış bir ifade var. Kendinden emin bir pozda duruyor, kolları iki yanında ve çenesi yüksekte. Kıyafetleri şık ve modern, ifadesi ise kararlı ve güçlü.Göksel Yılmaz
1257524
Bu görüntüde bir ön muhasebe eğitimine katılan bir grup insan görülüyor. Muhtemelen kurs hakkında bilgi içeren siyah metinli beyaz dikdörtgen tabelaları okuyorlar. Ortadaki adamın gözlüklü ve mavi beyaz takım elbiseli olması eğitmen olduğunu gösteriyor. İlgi çekici ve bilgilendirici bir deneyim gibi görünüyor.
5
(66)

Ön Muhasebe Eğitimi

11 Konu5 Saat