AnasayfaBlogDikey Geçiş Sınavı (DGS) Nedir?
Nedir?

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Nedir?

25 Kasım 2020
Siyah saçlı ve gözlüklü bir kadın elinde beyaz bir kupa tutarken gülümsüyor. Üzerinde pembe bir gömlek var ve gözleri memnun bir ifadeyle kapalı. Kupanın yan tarafında siyah yazılar var, ancak kupanın geri kalanı düz beyaz. Önündeki masanın üzerinde, üzerinde siyah çizgiler olan beyaz bir yüzey var. Rahat ve mutlu görünüyor, anın tadını çıkarıyor.
KonuAçıklamaDetay
DGS Nedir?Ön lisans programından lisans programına geçiş için yapılan bir sınavdır.ÖSYM koordinatörlüğünde gerçekleştirilir ve genellikle haziran-temmuz aylarında yapılmaktadır.
DGS Başvuru ŞartlarıÖn lisans mezunu olan kişiler ve ön lisans son sınıf öğrencileri başvuru yapabilir.4 yıl ve üzeri açıköğretim eğitimi gören öğrenciler başvuru yapamaz, KKTC vatandaşı ve yurt dışında ön lisans okuyan adaylar da belirli şartlar altında başvuru yapabilir.
DGS Puan HesaplamaHer iki testten de en az 1 ham puan alınmasıyla hesaplanır.DGS'de 4 yanlış bir doğruyu götürmektedir.
DGS TestleriDGS, sayısal ve sözel test soruları yer alır.Toplam soru sayısı 120'dir ve toplam süre 150 dakikadır.
DGS Sınav ÜcretiDGS başvuru işlemleri belirli bir ücret karşılığında gerçekleştirilir.Son yapılan DGS'nin sınav ücreti 130 TL'dir.
DGS Ek YerleştirmeNormal yerleştirmenin yanı sıra, ek yerleştirme seçeneği de bulunur.Ek yerleştirme işlemi 20 TL ücretle yapılmaktadır.
Ön Lisans Mezuniyetine Göre GeçişHer ön lisans ve açıköğretim ön lisans programının hangi lisans bölümlere geçiş hakkı olduğu DGS kılavuzunda yayınlanır.Bölümlere geçiş hakkı, DGS puanları ve taban puanlarına bağlıdır.
DGS İçerikDGS, Türkçe ve Matematik konulu testlerden oluşmaktadır.Akıl yürütmeye ve metni doğru okuma yeteneğine dayalı sorular içerir.
DGS Zorluk SeviyesiDGS'nin zorluk seviyesi kişiye göre değişir ancak genellikle ALES'e benzetilir.Sınavda başarı, düzenli ve disiplinli çalışma ile mümkündür.
DGS Başvuru SüreciDGS başvuruları genellikle nisan-mayıs aylarında alınır.Başvurular, ÖSYM’nin aday işlemleri sisteminden online olarak gerçekleştirilir.

ÖSYM'nin yaptığı pek çok farklı sınav, eğitim hayatına katılacaklar için önemli bir aşamadır. Maalesef eğitim sistemimiz yalnızca sınavların belirleyiciliği üzerine kuruludur ve bu durum da öğrencilerin dur durak bilmeden sınavlara çalışmalarına yol açmaktadır. Her ne kadar sınavlar belli aşamalar için gerekli olsa da bütünüyle eğitim sisteminin tek kaynağı da olamazlar. Yine de sınavların, ilgili eğitimlere geçiş için önemli görüldüğü de aşikardır. 

Eğitim sistemi içinde belli bir programa geçmek için yapılan sınavlardan biri de dikey geçiş sınavıdır. 2000'li yıllardan itibaren uygulanan DGS, ön lisans programdan lisans programa geçiş için yapılan bir sınavdır. DGS'nin önemi, öğrencilerin lisans diploması almalarına olanak sağlamasıdır. Ön lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler dilerlerse DGS'ye girerek ilgili bölümün taban puanını da elde ederek lisans bölüme geçebilirler. ÖSYM koordinatörlüğünde yapılan sınav, diğer sınavlar gibi çoktan seçmelidir. DGS, genellikle haziran- temmuz aylarında yapılmakta ve başvurular da nisan- mayıs ayları içinde alınmaktadır. DGS'nin bir sınav olarak nasıl bir işleyişe sahip olduğunu yazımızın sonraki kısımlarından takip edebilirsiniz.

Dikey Geçiş Sınavı Başvuru Şartları Nelerdir?

Ön lisanstan lisansa geçiş için yapılan dikey geçiş sınavı, ön lisanstan mezun olan adayların başvurularına açıktır. Bununla beraber ön lisans son sınıf öğrencisi olup staj dışındaki mezuniyet koşullarını yerine getiren kişiler de sınava başvuru yapabilmektedir. Aynı şekilde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olup, meslek yüksekokullarında mezun olan adaylar ile yurt dışında bir ön lisans okuyan adaylar da denklik kuralına uygun olarak başvuru yapabilmektedirler. 

DGS başvurularına, 4 yıl ve üzeri açıköğretim eğitimi gören öğrenciler başvuramaz. 2 yıllık açıköğretim son sınıf öğrencileri ve mezunları ise DGS'ye başvurabilmektedir. Sınav başvuru işlemleri ilgili aylarda, ÖSYM'nin aday işlemleri sisteminden alınmakta ve ilgili başvuru kriterlerine uygun olarak işlem tamamlanmaktadır Bu başvuru işlem kriterleri şu şekildedir:

  • Geçerli Eğitim Bilgisi: Bu bilgiler ÖSYM ve YÖKSİS tarafından arşivlenmiştir. Fakat bu bilgileri sistemde göremiyorsanız ÖSYM'ye başvurmanız gerekir. 

  • Son 50 ay (4 yıl) İçinde Çekilmiş Geçerli Fotoğraf

  • Başvuru ücretini ATM, Bankalardan ya da elektronik ortamlardan ödemek

Genellikle nisan-mayıs aylarında alınan başvurular haricinde, bu aylarda başvuruyu kaçıranlar için geç başvuru işlemleri de yapılmaktadır. Yalnız geç başvuru işlemlerinde, DGS başvuru ücreti de artmaktadır. 2020 ağustos DGS'deki geç başvuru ücreti ,195 TL olarak belirlenmiştir. 

Dikey Geçiş Sınavı ile İlgili Genel Bilgiler

Dikey geçiş sınavı, her yıl yapılan bir ÖSYM sınavıdır. Bu sınava giren adaylar, ilgili lisans bölümlerine geçmek için bölümün istediği taban puanı elde etmek zorundadır. Bununla birlikte, adayların hangi bölümü tercih edebilecekleri ÖSYM'nin DGS kılavuzunda belirlenmiştir. DGS'nin lisans bölümlere geçiş için temel kriter olmasının yanında, puan hesaplaması için ön lisans mezuniyet ortalaması da etkili olmaktadır.

Sınav başvuruları ise belli bir ücret alınarak tamamlanmaktadır. Son yapılan DGS'nin sınav ücreti, 130 TL'dir. DGS'de sayısal ve sözel test soruları yer almaktadır. Toplam soru sayısı, 120 olup, verilen toplam süre de 150 dakikadır. DGS'de 4 yanlış bir doğruyu götürmektedir. DGS puan hesaplaması, her iki testten en az 1 ham puan alınmasıyla hesaplanır. Yani sınavda, her iki testten de en az 1 net yapmak zorundasınız. 

DGS'de normal yerleştirme dışında, ek yerleştirme seçeneği de vardır. Ek yerleştirme ise 20 TL ücret ile yapılmaktadır. Ön lisanstan lisansa geçiş için kullanılacak taban ve tavan puanlar ÖSYM'nin DGS yerleştirme sonuçlarında yer almaktadır. 

Dikey Geçiş Sınavı Zor Mu?

DGS'nin en çok yüksek lisans ve doktora eğitimi için girilen ALES'e benzediği söylenmektedir. Bunun sebeplerinde biri her iki sınavında, içerik açısından birbirine benzemesidir. Örneğin, sayısal ve sözel olarak ayrılan sorular, sözel ve sayısal mantık üzerine kuruludur. Türkçe ve Matematik konulu testlerde, daha çok akıl yürütme ve metni doğru okuma yeteneği ölçülmektedir. Her yıl yapılan sınavı, sorularıyla incelerseniz sizden neyin istendiğini de doğru anlayabilirsiniz. Kısacası, temel matematik ve okuma- anlama alışkanlığı isteyen sınava, 2 yıllık eğitim sürecinde sıkı çalışarak rahatlıkla hazırlanabilirsiniz. 

Ön Lisans Mezuniyetine Göre Geçilebilen Bazı Lisans Bölümleri

Ön lisans bölümler, 2 yıllık eğitim sunmaları ile bir avantaj sağlasalar da bazı öğrenciler lisans bölümlere geçmek için epey isteklidirler. Lisans diplomasının nispeten daha avantajlı olduğunu düşünen adaylar, DGS'ye hazırlanmaktadır. Her ön lisans ve açıköğretim ön lisans programının, hangi lisans bölümlere geçiş hakkı olduğu DGS kılavuzunda yer almaktadır. Yazımızın bu bölümünde bazı ön lisans bölümlerinin, hangi lisans bölümlere geçiş hakkı olduğunu sıralayacağız. Yine de her bölümün, birden fazla olan lisans bölümlerine geçişini yazamayacağımız için kılavuzu da incelemenizi öneririz. 

  • Adalet - Hukuk

  • Bilgisayar Programcılığı- Bilgisayar Mühendisliği

  • Bilgi Yönetimi- Bilgi ve Belge Yönetimi

  • Çocuk Gelişimi- Okul Öncesi Öğretmenliği

  • Dış Ticaret- İşletme

  • Fizik Tedavi- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

  • Fotoğrafçılık- Fotoğraf ve Video

  • Grafik Tasarımı- Görsel İletişim Tasarımı

  • Halkla İlişkiler- Halkla İlişkiler ve Tanıtım

  • Harita Teknikerliği- Harita Mühendisliği

  • Hemşirelik- Ebelik

  • iş ve Uğraşı Terapisi- Ergoterapi

  • Lojistik Lojistik Yönetimi

  • Muhasebe- Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri

  • Sağlık Kurumları İşletmeciliği- Sağlık Yönetimi

  • sigortacılık- aktüerya bilimleri

  • Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği- Havacılık Yönetimi

  • Sosyal Hizmet- Sosyoloji

  • Tarım İşletmeciliği -Tarım Ekonomisi

  • Tekstil- Moda Tasarımı

  • Turist Rehberliği- Turizm Rehberliği

  • Uçak Elektriği- Uçak Mühendisliği

  • Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik- İngiliz Dili ve Edebiyatı

  • Web Tasarımı ve Kodlama- Yazılım Mühendisliği

  • Yerel Yönetimler- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi

  • Yeni Medya ve Gazetecilik- Yeni Medya

Adı yazılan ve yazılmayan tüm ön lisans bölümler haricinde, açıköğretim düzeyinde eğitim veren programlardan da lisansa geçiş vardır.

İlgili bölümün taban puanını elde etmeniz ve yerleşmeniz durumunda ise bazı derslerden muaf olarak bölüme 3. sınıftan başlarsınız. Ayrıca lisans bölüme geçtikten sonra, ön lisans diploma da lisans diplomasına dönüşecektir. DGS sonucunun etkisi bir yana, ön lisans eğitim süresinde de mezuniyet ortalamanızı yükseltmeniz yararınıza olacaktır.

DGS Nedir?, Ön lisans programından lisans programına geçiş için yapılan bir sınavdır, ÖSYM koordinatörlüğünde gerçekleştirilir ve genellikle haziran-temmuz aylarında yapılmaktadır, DGS Başvuru Şartları, Ön lisans mezunu olan kişiler ve ön lisans son sınıf öğrencileri başvuru yapabilir, 4 yıl ve üzeri açıköğretim eğitimi gören öğrenciler başvuru yapamaz, KKTC vatandaşı ve yurt dışında ön lisans okuyan adaylar da belirli şartlar altında başvuru yapabilir, DGS Puan Hesaplama, Her iki testten de en az 1 ham puan alınmasıyla hesaplanır, DGS'de 4 yanlış bir doğruyu götürmektedir, DGS Testleri, DGS, sayısal ve sözel test soruları yer alır, Toplam soru sayısı 120'dir ve toplam süre 150 dakikadır, DGS Sınav Ücreti, DGS başvuru işlemleri belirli bir ücret karşılığında gerçekleştirilir, Son yapılan DGS'nin sınav ücreti 130 TL'dir, DGS Ek Yerleştirme, Normal yerleştirmenin yanı sıra, ek yerleştirme seçeneği de bulunur, Ek yerleştirme işlemi 20 TL ücretle yapılmaktadır, Ön Lisans Mezuniyetine Göre Geçiş, Her ön lisans ve açıköğretim ön lisans programının hangi lisans bölümlere geçiş hakkı olduğu DGS kılavuzunda yayınlanır, Bölümlere geçiş hakkı, DGS puanları ve taban puanlarına bağlıdır, DGS İçerik, DGS, Türkçe ve Matematik konulu testlerden oluşmaktadır, Akıl yürütmeye ve metni doğru okuma yeteneğine dayalı sorular içerir, DGS Zorluk Seviyesi, DGS'nin zorluk seviyesi kişiye göre değişir ancak genellikle ALES'e benzetilir, Sınavda başarı, düzenli ve disiplinli çalışma ile mümkündür, DGS Başvuru Süreci, DGS başvuruları genellikle nisan-mayıs aylarında alınır, Başvurular, ÖSYM’nin aday işlemleri sisteminden online olarak gerçekleştirilir
dgs dikey geçiş sınavı dgs nedir dikey geçiş sınavı nedir dgs nedir
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü kırmızı ve siyah ekose pazen gömlekli bir adamı gösteriyor. Tam sakallı ve saçları yüzünün yanlarından görünüyor. Gömlek yakasına kadar düğmeli ve kırmızı renk gömleğe hakim. Gömleğin kumaşı dokulu ve küçük siyah ve beyaz karelerle dokunmuş. Adam düz beyaz bir arka plan üzerinde durmaktadır. Hafifçe sola bakıyor ve ifadesi nötr. Kolları yanında dik durmaktadır ve elleri görüntüde görünmemektedir.
4.7
(26)

Ads (Adwords) Eğitimi

27 Konu5 Saat
Genç bir adam, parlak kırmızı ve siyah ekose bir gömlek giymiş, düz bir arka planın önünde duruyor. Kısa siyah saçları var ve kollarını kavuşturmuş hafifçe gülümsüyor. Siyah kot pantolon ve siyah ayakkabı giyiyor. Duruşu kendinden emin ve rahat. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında, genç ve sağlıklı bir ten rengine sahip gibi görünüyor. Dörtte üçlük bir pozda duruyor ve doğrudan kameraya bakıyor. Yüzünde dostça bir ifadeyle anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor.Oğuzhan Yılmaz
1286464
Bu online eğitim, zihin haritaları konusunda kapsamlı bir eğitim sunmaktadır. Bu eğitim size fikirlerin, kavramların ve görevlerin görsel temsillerini nasıl oluşturacağınızı öğretecektir. Düşüncelerinizi yapılandırmak ve düzenlemek için diyagramları ve grafik öğeleri nasıl kullanacağınızı ve fikirlerinizi hayata geçirmek için renkleri, sembolleri ve görüntüleri nasıl kullanacağınızı öğreneceksiniz. Ayrıca verilerinizdeki kalıpları nasıl belirleyeceğinizi ve fikirleriniz arasındaki ilişkileri nasıl tanıyıp kullanacağınızı da öğreneceksiniz. Bu eğitimle, düşüncelerinizi ve fikirlerinizi daha iyi organize etmenize ve iletmenize yardımcı olacak etkili zihin haritaları oluşturma becerilerine sahip olacaksınız. Bu eğitim size zihin haritalarınızdan en iyi şekilde yararlanmanızı sağlayacak bilgi ve becerileri kazandırmak ve potansiyellerini en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olmak için tasarlanmıştır.
Dolgun sakallı ve yuvarlak gözlüklü olgun bir adam doğrudan kameraya bakmaktadır. Üzerinde gri, uzun kollu bir gömlek ve koyu renkli bir kot pantolon var. Saçları alnından geriye doğru taranmış ve birkaç tutam alnına düşmüş. Gözleri tetikte ve ağzı düşünceli bir ifadeyle hafifçe kıvrılmış. Adam otuzlu yaşlarında görünüyor ve yüz hatları belirgin. Sakalı düzgünce kesilmiş ve gözlükleri yüzünü gurur verici bir şekilde çerçeveliyor. Kendinden emin ve dünyayı ele geçirmeye hazır görünüyor.Salim Akkök
735464
Şık, koyu renk bir takım elbise giymiş bir adam bir konferans salonunun ortasında durmaktadır. Gözlük takmış ve ciddi bir ifadeyle dosdoğru önüne bakıyor. Elleri iki yanındadır. Görüntünün odağında o var ve arka plan hafifçe bulanık. Bir iş adamı gibi görünüyor ve arkasındaki siyah yazılı dikdörtgen beyaz tabela bunu gösteriyor olabilir. Sağ üst köşede bir sandalye ve sol alt köşede bir masa var, her ikisi de odak dışı.
5
(3)

SEO Uzmanlığı

5 Konu15 Saat
Gözlüklü ve kırmızı ceketli beyaz bir adam mavi bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakıyor. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri gözlüklerin arkasında gizlidir. Kırmızı ceketinin altında açık mavi bir gömlek, siyah pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Kollarını önde kavuşturmuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında gibi görünüyor.Yemliha Toker
1403867
Bu çevrimiçi kurs görselinde elinde bir mektupla gülümseyen takım elbiseli bir adam görülüyor. Bu muhtemelen bir içerik yazma kursu almanın başarısını temsil ediyor ve öğrenilen becerilerin değerini gösteriyor. Adamın etrafı saksıda bir bitki, bir logo ve bir sprey kutusu gibi diğer nesnelerle çevrilidir. Bu unsurlar muhtemelen adamın başarıya ulaşmak için çeşitli içerik yazma stillerini öğrenmesi ve bunlarda ustalaşması gerektiğini ifade ediyor. Bu görsel, içerik yazma kursu almak isteyen herkes için harika bir motivasyon kaynağıdır ve elde edebilecekleri başarıyı hatırlatır.
5
(1377)

İçerik Editörlüğü

10 Konu5 Saat