AnasayfaBlogAlbert Einstein Buluşları
Başarılı İnsanlar

Albert Einstein Buluşları

01 Haziran 2020
Salıncakta sallanan bir adamın balmumu figürü huzurlu ve sakin bir atmosferde oturuyor. Beyaz bir kazak ve mavi bir kot pantolon giymiş olan adamın bacakları ve ayakları salıncağın içine sokulmuştur. Elleri ahşap korkuluklara dayanmış ve salıncağa denge için bir ip bağlanmıştır. Yüz hatları detaylı ve gerçeğe yakın ve gözleri rahatlamış bir halde kapalı. Arka planda pırıl pırıl parlayan güneş, salıncaktaki adam için güzel bir fon oluşturuyor.
Albert Einstein'ın Hayatı ve BuluşlarıDetaylarEtkileri
Doğum Tarihi14 Mart 1879, Almanya'nın Ulm şehriBilim dünyasına olan katkılarıyla bilim tarihine adını yazdırdı
Eğitimiİsviçre'de eğitim gördü.Fizik ve matematik alanındaki eğitimi, onun dahi bir bilim insanı olmasına katkıda bulundu.
İlk İş DeneyimiPatent ofisinde müfettişlikBilim tarihinde büyük etkisi olan 4 makalesini yayımlama fırsatı buldu.
1921 Nobel ÖdülüFizik alanında Nobel Ödülü kazanmıştır.Bilim dünyasındaki statüsünü sağlamlaştırdı ve çalışmalarını hızlandırdı.
ABD'de Yaşam2. Dünya Savaşı sırasında ABD'ye göç ettiAmerika'daki atom bombası çalışmalarında önemli bir rol oynadı.
Ölüm Tarihi18 Nisan 1955Bir dahi olarak anılmaya ve çalışmalarıyla anılmaya devam etti.
Özel Görelilik TeorisiEvrenin yapısı ve işleyişi hakkında devrim yaratan bir teori.Uzay ve zaman anlayışını değiştirdi, modern fizik biliminin temelini kurdu.
Kütle-enerji eşdeğerliliğiE=mc2 formülünü sağladıNükleer enerji ve atom bombasının teorik temelini oluşturdu.
Kuantum TeorisiFoton teorisini oluşturdu ve kuantum teorisine katkıda bulundu.Bilim dünyasına, modern fizik, kuantum mekaniği ve kuantum bilgisayarlarına giden yolu açtı.
Genel Görelilik TeorisiEvrenin çok büyük ölçekteki yapı ve işleyişini anlamaya yönelik bir teori.Uzay zamanın eğilimini, kara delikleri ve evrenin genişlemesini açıklar.

Albert Einstein’ı aramızda duymayan yoktur. Efsane teorik bilimci, fizikçi ve bilim insanıdır. Yaptığı buluşlar ve icatlarıyla modern bilim tarihine adını altın harflerle yazdıran büyük bir dehadır. Evet, ismini duymayan yoktur ancak Albert Einstein hangi buluşları ile adını altın harflerle yazdırdığından haberiniz var mı? Albert Einstein buluşları bugün hala geçerliliğini korumaktadır. Aynı zamanda yaptığı buluşlarla Albert Einstein, teknolojinin gelişmesi adına oldukça büyük katkı sağlamıştır. Albert Einstein bilim tarihine en çok damga vuran isimlerden biri olmuştur.

Bilim tarihinde bu kadar çok yer edinmesi ve hala adından söz ettirmesinin birçok nedeni bulunmaktadır. Albert Einstein doğumundan ölümüne kadar adından söz ettirmiştir. Albert Einstein buluşları günümüzde hala konuşulmakta ve tartışılmaktadır. Yaşadığı olaylar, başından geçen göç hikâyesiyle de oldukça fazla tanınır.

Albert Einstein buluşları daha çok fizik ve teorik bilimi alanında yoğunlaşmıştır. Ancak Albert Einstein buluşları bunlarla sınırlı olmadığını ve farklı alanlarda da buluşları olduğunu bu yazı ile öğreneceksiniz. Fizikçi kimliğinin yanı sıra başarı dolu hayat hikayesi, dini ve politik alanda ilgi çekici yorumları ile de adından oldukça söz ettirmeyi başarmıştır.

Modern bilime adını altın harflerle yazdıran Albert Einstein hayatı hakkında bilgi sahibi olalım. Ardından bu yaşantısını öğrendikten sonra modern bilim tarihinde etkileri hala konuşulan Albert Einstein buluşları nelerdir onları öğrenelim. Bu yazı hakkında araştırma yaparken benimde ilk kez öğrendiğim ve şaşırdığım Albert Einstein ve Albert Einstein buluşları hakkında hep beraber bilgi sahibi olalım.

Albert Einstein Hayatı

Albert Einstein hayatı en genel haliyle özetleyecek olursak Yahudi asıllı Alman fizikçi ve matematikçidir. Nobel Ödülü kazanmış bir bilim insanıdır. Albert Einstein Almanya’nın Ulm şehrinde 14 Mart 1879 tarihinde dünyaya gelmiştir. Albert Einstein hayatı o kadar da iyi başlamadı. Kafası büyük ve şişman bir bebek olarak dünyaya geldi. Albert Einstein konuşma konusunda da yaşıtlarında ve kardeşlerinden geri kaldı. Bu konuda da sıkıntılar çekti. Bilime olan düşkünlüğü 4-5 yaşlarında başladı. Babasının ona verdiği manyetik pusula ile bilime olan ilgisi keşfedildi. İlerleyen dönemlerde de bu pusulanın etkilerinden bahsedecekti.

Albert Einstein hayatı küçük yaşlardan itibaren bilimle paralel olarak ilerlemiş. Küçük yaşlarından itibaren bu dünyada keşfedilmesi gereken çok şey olduğunu belirtmiştir. Albert Einstein hayatı bilimle birlikte ilerlerken küçük yaşlarda sanat aşığı olarak yetiştirildi. Albert Einstein amatör bir kemancıydı. Eğitim hayatında zorluklar yaşadığı söylenmektedir. En başarılı olduğu dersler Latince, Fizik ve Matematik olarak belirtilmiştir. Diğer derslerde orta düzeyde bir başarı göstermiştir. Küçük yaşlarında iyi bir din eğitimi aldı ve yaşamını buna göre idame ettirdi. Ardından ilerleyen yıllarda bilimle çok fazla içli dışlı olunca bir daha dönmemek üzere dini alandan çekildi.

Cebir, geometri, analitik geometri alanında büyük başarılar elde etti. Üniversite eğitimine İsviçre’de başladı. Üniversite yıllarında arkadaşlarıyla buluşup matematik ve felsefe alanları başta olmak üzere çeşitli konulara kafa yordular. Üniversite yaşamı bittikten sonra 2 yıl işsiz kaldı. Ardından patent ofisinde müfettişlik yaptı. Albert Einstein hayatı güzel bir şekilde ilerlemeye başladı.

Albert Einstein ardından 4 makale yayınladı ve bu makaleler büyük bir ses getirdi. Ardından üniversitelerde akademisyen olarak çalıştı. Yaptığı çalışmalar ile dünyaca üne kavuştu. 1921 yılında Nobel Fizik Ödülü kazandı. Almanya’da çıkan savaştan dolayı Amerika’ya göç etti. Birçok ülkeden davet aldı. Ülkemizde Albert Einstein’ı davet etmiştir.

Son olarak ABD başkanına yazdığı mektupla ABD’yi Almanlardan gelebilecek atom bombası tehlikesine karşı uyardı. Bu mektuptan sonra ABD atom bombasına sahip olan tek ülke olabilmek için çalışmaları başlattı ve başarılı oldu. Albert Einstein hayatı boyunca barışçıl biri olarak tanılıyordu. İlerleyen aşamalarda ABD’ye atom bombası fikrini verdiği için pişman olduğunu dile getirdi. Albert Einstein buluşları tüm dünyayı etkisi altına aldı. Günümüzde bu kadar çok tanınması ve bilinmesini sağlayan Albert Einstein buluşları olduğu söylenebilir. Peki, Albert Einstein buluşları nelerdir?

Albert Einstein Buluşları

Albert Einstein tarihin en büyük dehalarından biri olarak tanınır. Yazının başından beri belirttiğim üzere kendisi büyük bir fizikçi ve matematikçidir. Bu yüzden Albert Einstein buluşları Nikola Tesla, Alexander Graham Bell, Edison vb. gibi somut nesneler taşımaz. Albert Einstein buluşları daha çok uzay, kütle, zaman, enerji, yerçekimi vb. konuları barındırır. Az da olsa bizleri şaşırtacak ölçekte somut buluşları da bulunmaktadır. Bu bilim insanının geliştirdiği teoriler sayesinde uzay araştırmaları, atom enerjisi, ışığın uygulama alanları vb. birçok konuda kullanılmaktadır. Bu bilim insanının buluşları;

  • İzafiyet Teorisi(Özel Görelilik Kuramı): İzafiyet teorisi, yerçekimi kuvveti göz önünde bulundurularak ortaya atılmış bir kuram olarak bilinir. İzafiyet teorisi 1905 yılında öne sürülmüştür. İzafiyet teorisi, cisim zamanla, zaman cisimle, hareket mekanla, mekan hareketle, yani hepsi birbiriyle bir bağlantı içindedir. İzafiyet teorisi ışık hızının her yerde aynı olduğunu belirtir. İzafiyet teorisi ışık hızından daha hızlı bir cisim olamayacağından bahseder. Işık hızına ulaşıldığı zaman, zamanın durması gerektiğini öne sürer. Kısacası izafiyet teorisi, zaman ve hareketin birbirinden bağımsız olmadığını savunmuştur. Işık hızından daha hızlı bir cismin olamayacağı ve bu hıza erişildiğinde zamanın durması anlamanı taşır. Hızlanan cisimlerin boylarının kısaldığı ve hızlanan cisimler için zaman daha yavaş ilerlemeye başladığını öne sürer. İzafiyet teorisi, Einstein’ın tanınmasını sağlayan ve etkileri hala konuşulan büyük bir buluşudur.

  • Genel Görelilik Kuramı: Bu kuramda uzayın yapısı ile ilgili bilgiler öne sürülmüştür. Genel görelilik kuramında Newton’un kütle çekim yasası ve özel görelilik göz önüne alınmıştır. Genel görelilik kuramına göre uzay; zamanı içine alan, yoğun kütle etkisiyle eğrilmiş, dört boyutlu bir yapı olarak tanımlanmıştır. Bu kuram için birçok deney yapılmıştır ve bu kuram doğrulanmıştır. Bu kuram için verilebilecek örnek ise ömrünü tamamlayan bir yıldızın içine çökerek kara delikler oluşturasıdır. Kütle çekiminin uzay-zaman sürekliliği içerisinde kütlenin varlığına bağlı olarak büküldüğü fikridir.

  • Kütle Enerjisi Denkliği: E=mc2 formülünü bulmuştur. Bu yazıyı okuyup ta bu formülü bilmeyen neredeyse aramızda yoktur. Peki, bu formül nedir? Einstein, kütle ve enerji arasında kurduğu bağ ile enerjinin maddenin kütlesi ve ışık hızının karesinin çarpımının eşit olduğunu savunmuştur. Bu formül sayesinde modern bilimin temellerinin atıldığı öne sürülmektedir. Bu formülle kütle ve enerji arasında daha önce kurulamayan bir bağ kurmuştur. Bu formül bugün nükleer enerjinin yolunu açan kütle ve enerji arasındaki bağlantıyı göstermektedir.

  • Brown Hareketi ve İstatistiksel Fizik: Robert Brown’ın gözlemine açıklık getirmek için bu buluş ortaya çıkmıştır. Brown, polenlerin suyun içinde rastgele  sıçramalar ile hareket halinde olduklarını mikroskobu ile gözlemlemişti. Ancak bu konu üzerinde hiçbir açıklama getirememişti. Albert Einstein, moleküler büyüklük hareket arasındaki matematiksel ilişkiyi saptamıştır. Bu buluşu sayesinde atom ve moleküllerin büyüklüğünü hesaplamayı mümkün kılmıştır. Bu buluş Albert Einstein hayatı içerisinde en büyük buluşlarından biri olarak görülür.

  •  Fotoelektrik Etkisi: Fotoelektrik etkisi, belirli bir kaynaktan yayılan ışık veya elektromanyetik dalgalar, bir maddenin yüzeyine düştüğü zaman elektron yaymaktadır. Yayılan elektronlara fotoelektrik adı verilir.

  • Einstein’ın Buzdolabı: Ünlü dehanın en az bilinen buluşlarından birisidir. Einstein, çalışmak için başka bir enerjiye gerek duymayan bir buzdolabı icat etti. Amonyak, su ve bütan gerektiren hemen hemen çalışmak için başka bir enerjiye ihtiyaç duymayan bir buzdolabı tasarladı. Zehirli dumanlar sızdıran ve insanların ölümüne yol açan buzdolaplarının olduğunu öğrenince bu buluş üzerine öğrencisiyle çalışmalar yaptı. Sabit basınçta çalışan ve zehirli duman riskini ortadan kaldıran bir fikir üzerinde yoğunlaştılar.

Albert Einstein Sözleri Nelerdir?

albert einstein sözleri bu bilim insanını daha yakından tanımak için bizlere birer ışık kaynağı olacaktır. Buluşları dışında fikirleri ve sözleri de ölümünden sonra bireyleri etkilemektedir. Albert Einstein sözleri pek çok gerçeği vurgulaması yönüyle dikkat çekmektedir. Aynı zamanda Albert Einstein sözleri günümüzde birçok birey için ilham kaynağı olmaktadır. Birkaç örnekle Albert Einstein sözleri;

Kendimi sadece bir insan olarak görüyorum. Irkçılık çocukluk hastalığıdır. İnsanlığın kızamığıdır.

Mutlu olmak istiyorsan bir amaca bağlan; insanlara ya da eşyalara değil.

İnsan aklın sınırlarını zorlamadıkça hiçbir şeye ulaşamaz.

Kesinlikle bilmek zorunda olduğunuz bilgi kütüphanenin nerede olduğudur.

Merakınızın peşinden gidin: Benim özel bir yeteneğim yok. Yalnızca tutkulu bir meraklıyım.

Doğum Tarihi, 14 Mart 1879, Almanya'nın Ulm şehri, Bilim dünyasına olan katkılarıyla bilim tarihine adını yazdırdı, Eğitimi, İsviçre'de eğitim gördü, Fizik ve matematik alanındaki eğitimi, onun dahi bir bilim insanı olmasına katkıda bulundu, İlk İş Deneyimi, Patent ofisinde müfettişlik, Bilim tarihinde büyük etkisi olan 4 makalesini yayımlama fırsatı buldu, 1921 Nobel Ödülü, Fizik alanında Nobel Ödülü kazanmıştır, Bilim dünyasındaki statüsünü sağlamlaştırdı ve çalışmalarını hızlandırdı, ABD'de Yaşam, 2 Dünya Savaşı sırasında ABD'ye göç etti, Amerika'daki atom bombası çalışmalarında önemli bir rol oynadı, Ölüm Tarihi, 18 Nisan 1955, Bir dahi olarak anılmaya ve çalışmalarıyla anılmaya devam etti, Özel Görelilik Teorisi, Evrenin yapısı ve işleyişi hakkında devrim yaratan bir teori, Uzay ve zaman anlayışını değiştirdi, modern fizik biliminin temelini kurdu, Kütle-enerji eşdeğerliliği, E=mc2 formülünü sağladı, Nükleer enerji ve atom bombasının teorik temelini oluşturdu, Kuantum Teorisi, Foton teorisini oluşturdu ve kuantum teorisine katkıda bulundu, Bilim dünyasına, modern fizik, kuantum mekaniği ve kuantum bilgisayarlarına giden yolu açtı, Genel Görelilik Teorisi, Evrenin çok büyük ölçekteki yapı ve işleyişini anlamaya yönelik bir teori, Uzay zamanın eğilimini, kara delikleri ve evrenin genişlemesini açıklar
einstein yaptığı çalışmalar albert einstein çalışmaları albert einstein yaptığı çalışmalar albert einstein buluşları einstein buluşları
Kalın, koyu renk sakallı bir adam beyaz bir duvara yaslanmış duruyor. Otuzlu yaşlarında görünüyor ve yüzünde ciddi bir ifade var. Sakalları dolgun ve gür, yüzünün ve boynunun büyük bir kısmını kaplıyor. Üzerinde açık gri desenli siyah bir tişört ve mavi bir kot pantolon var. Adamın kısa, koyu renk saçları var ve gözleri koyu kahverengi. Sert bir ifadeyle dosdoğru karşıya bakıyor. Arka plan beyaz bir duvar ve ışık görüntünün sol tarafından geliyor.
Sezer Açiler
Blog Yazarı

Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Issız bir arazide yer alan büyük bir endüstriyel fabrikadan dumanlar yükseliyor. Uzun, koyu renkli duman bacası, gökyüzüne yayılan kalın bir duman bulutu salıyor. Duman koyu, grimsi siyah bir renkte ve rüzgar tarafından itiliyor. Arka planda, uzaklarda birkaç ağaç görülüyor ve güneş gökyüzünde batarak dramatik bir etki yaratıyor. Fabrika, soğuk, metalik duvarları ve bacalarıyla sanayi çağının keskin bir hatırlatıcısıdır. Fabrikadan çıkan duman tüm alana gizemli ve ürkütücü bir hava veriyor.
Nedir?

Sanayi Devrimi Nedir?

23 Ocak 2020
Salıncakta sallanan bir adamın balmumu figürü huzurlu ve sakin bir atmosferde oturuyor. Beyaz bir kazak ve mavi bir kot pantolon giymiş olan adamın bacakları ve ayakları salıncağın içine sokulmuştur. Elleri ahşap korkuluklara dayanmış ve salıncağa denge için bir ip bağlanmıştır. Yüz hatları detaylı ve gerçeğe yakın ve gözleri rahatlamış bir halde kapalı. Arka planda pırıl pırıl parlayan güneş, salıncaktaki adam için güzel bir fon oluşturuyor.
Başarılı İnsanlar

Albert Einstein Buluşları

01 Haziran 2020