AnasayfaBlogZamansız Kahraman Sherlock Holmes
Tarihte Bugün

Zamansız Kahraman Sherlock Holmes

17 Eylül 2021
Görüntünün ortasında bir adam silueti duruyor ve yüzünün yan tarafına bir büyüteç tutuyor. Adamın üzerinde siyah arka planla uyum sağlayan koyu renk bir kıyafet var ve yüz hatları görünmüyor. Serbest elini yanında tutuyor ve konsantrasyon ve odaklanma pozunda duruyor. Adamın sağında beyaz kulplu siyah bir kapı ve onun üzerinde beyaz zeminli siyah bir daire var. Adamın silueti ve elinde tuttuğu büyüteç arka planın karanlığıyla çarpıcı bir kontrast oluşturuyor.
KonuAyrıntılarİlginç Bilgiler
Sherlock Holmes Kimdir?Sir Arthur Conan Doyle tarafından yaratılan, elinde büyüteci, pötikare desenli avcı şapkası ve piposuyla olayların ardındaki sır perdesini kendine has gözlemlerle çözen Britanya kökenli dedektif karakter.Tüm zamanların filmlerde en çok kullanılan insan karakteri olarak Guinness Rekorlar Kitabına girmiştir.
Sherlock Holmes'un YöntemleriTümdengelim yöntemi ile olayları çözer, adli tıp, botanik, hukuk, matematik gibi birçok bilim dalından faydalanır.Olayları çözüşünde duygusal bir geçişi yoktur ve tamamen bir denklem çözer gibi hareket eder.
Sherlock Holmes'un İlk HikayesiSherlock Holmes'un hikayeleir 1887'da 'Kızıl Soruşturma' adıyla bir dergide ilk kez yayınlanmıştır.Yazar Doyle, Sherlock'u yaratırken tıp profesörü Joseph Bell'in hastalarıyla ilgili gözlemlerinden etkilenmiştir.
Sherlock Holmes'un Keman YeteneğiSherlock Holmes, kılık değiştirmek konusunda usta olmasının yanı sıra iyi bir keman virtüözüdür.Bu yetenekleri sinema ve dizi uyarlamalarında sıkça işlenmiştir.
Sherlock Holmes'un İkametgahıSherlock Holmes, Londra’da Baker Sokağı numara 221B adresinde ikamet etmektedir.Sherlock Holmes'un ikametgahı bir müze olarak hizmet vermektedir.
Sherlock Holmes'un Doğum GünüSherlock Holmes'un doğum günü, yaratıcısı Doyle tarafından 6 Ocak 1854 olarak belirlenmiştir.Her yıl 6 Ocak'ta dünyanın her yerinde hayranları tarafından Sherlock'un doğum günü kutlanmaktadır.
Sherlock Holmes'un ÖlümüArthur Conan Doyle, Sherlock'un popülaritesi yüzünden kendi mesleğine dönme kararı alarak karakteri öldürmüştür.Ölümünün ardından gelen tepkiler üzerine Doyle, Sherlock'u 10 yıl sonra yeniden canlandırmıştır.
Sherlock Holmes RomanlarıSherlock Holmes'un maceraları toplamda 4 roman ve birçok kısa öykü olmak üzere yayınlanmıştır.Dedektifin hikayeleri de tiyatro oyunu, sinema, radyo, müzikal, bale ve dizi uyarlamalarına konu olmuştur.
Sherlock Holmes DernekleriSherlock Holmes karakterinin dünya genelinde adına kurulu yaklaşık 400 dernek bulunmaktadır.Adına dünyanın çeşitli yerlerinde heykeller dikilmiştir.
Sherlock Holmes'un Zihin SarayıSherlock Holmes, kendisine yararı olmayan bilgileri hafızasında tutmaz ve yerine yararlı bilgilerle hafızasını doldurur.Zihin sarayı ile oluşturduğu düşünme sistemi karakteri cazip hale getirir.

Her yıl dünya üzerinde milyonlarca insan tarafından doğum günü kutlanan hayali kahraman Sherlock Holmes bugün doğdu. Bundan tam 166 yıl önce tarihte bugün yani 6 Ocak 1854’de doğan ve Sir Arthur Conan Doyle tarafından yaratılan dedektif Sherlock tüm zamanların filmlerde en çok kullanılan insan karakteri olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. Sadece filmler de değil diziler, makaleler, defalarca basılan romanlar ve çizgi romanlar ile Sherlock Holmes polisiye alanında popülerliğini hiç yitirmeden günümüze kadar geldi. Peki kim bu Sherlock Holmes? Onu bu kadar özel ve evrensel kılan neydi?

Sherlock Holmes Kimdir?

Elinde büyüteci, pötikare desenli avcı şapkası ve piposuyla olayların ardındaki sır perdesini kendine has gözlemlerle çözen dedektif Sherlock Holmes polisiye edebiyatı denilince ilk akla gelen isimlerdendir. Holmes’u bu kadar ilgi çekici kılan olayları çözme yöntemleridir. “İmkansızı aradan çıkardığında geriye kalan her şey gerçeklerdir” diyen Sherlock tümdengelim yöntemiyle sorduğu sorular ve sonuca gittiği yöntemler ile okuyucu ve izleyici için sürükleyicidir. Davaları çözerken adli tıp, botanik, siyaset, hukuk, matematik, kimya, fizik, suç tarihi, psikoloji gibi pek çok bilim dalından faydalanır.

Danışman dedektif olarak çalışan Holmes olayları çözerken laboratuvar çalışmaları ile bilimsel yönünü ortaya koyarken aynı zamanda iyi bir dövüşçüdür. Davaları tercih ediş şekli de tamamen Holmes’a özgüdür. Zaman zaman ülkesinin çıkarları için çözdüğü davalarla öne çıkan Britanyalı dedektif bazen de zengin bir müşterinin getirdiği dava yerine yoksul bir müşterinin davasını seçebilir. Önemli olan davanın ona ilginç gelmesidir. Olayları çözüşünde duygusal bir geçişi yoktur ve tamamen bir denklem çözer gibi hareket eder. Zaman zaman kurnaz ve aldatıcı da davranabilir. Çünkü tek bir hedefi vardır, olayı aydınlatmak ve adaleti sağlamak.

Sherlock Holmes aynı zamanda iyi bir keman virtüözüdür. Kılık değiştirmek konusunda ustadır ve özellikle sinema, dizi uyarlamalarında bu yönü etkileyici bir biçimde öne çıkarılmıştır. Sherlock’un zihin sarayı ile oluşturduğu düşünme sistemi karakteri cazip hale getiren bir diğer özelliğidir. Kendisine yararı olmayan bilgileri hafızasında tutmaz, yerine yararlı bilgilerle hafızasını doldurur. İnce uzun atletik yapısı, avcı şapkası, piposu ve bastonu ile hayali bir kahramanın ötesinde net bir fiziki görünüme sahiptir.

Sherlock Holmes’un Doğuşu

Sherlock Holmes’un halk ile ilk buluşması yani yayınlanma tarihi 1887 idi. “Kızıl Soruşturma” adıyla ilk hikaye bir dergide yayınlandı. Kısa öykülerle başlayan dedektifin maceraları yazar tarafından roman olarak 1927 yılına kadar devam ettirildi ve toplamda 4 roman yazıldı. Devamında tiyatro oyunu, sinema, radyo, müzikal, bale ve dizi uyarlamaları geldi. Dünya üzerinde adına kurulu yaklaşık 400 dernek olan, adına dünyanın çeşitli yerlerinde heykeller dikilen Sherlock Holmes o kadar benimsendi ki, dedektifin artık özel yaşamı sorgulanmaya başladı. Sherlock nerde doğdu, nereye yaşıyor?

Sherlock Holmes’un doğum tarihi yazarı tarafından daha sonra belirlenmiştir. Milyonlar tarafından sevilen bir kahraman haline dönüşmesiyle yazar Sir Arthur Conan Doyle tarafından 6 Ocak 1854 olarak belirlenen doğum tarihi ile Holmes hayali olmaktan daha simgesel bir kimliğe büründü. Sadece doğum tarihi de değil, doğduğu ve yaşadığı yer de yazar tarafından belirlendi. Dedektif Sherlock Londra’da Baker Sokağı numara 221B adresinde ikamet etmekteydi.

Bu belirleyici özellikler simgesel olarak kalmadı. Halen her yıl tarihte bugün yani 6 Ocak’ta dünyanın her yerinde hayranları tarafından Sherlock’un doğum günü kutlanıyor. İkamet adresi ise bir müze haline getirilmiş durumda. Romanlarda adresi yayınlandıktan sonra hayranları tarafından gönderilen mektuplar o adreste bulunan şirket tarafından cevaplanmak için bir sekreter tutmaya kadar işlerin büyümesine sebep oldu. 1990’lı yıllarda ise posta idaresi tarafından Baker Sokağı 239 numaralı adres 221B olarak değiştirilerek bir müze haline getirildi. Eğer İngiltere’ye yolunuz düşerse turistlerin uğrak yeri olan Sherlock’un müzesini gezebilir ve kapısının önünde fotoğraf çektirebilirsiniz.

Yazar Arthur Conan Doyle Sherlock’u Öldürürse

Yazar Doyle yarattığı kahramanın ne boyutta sevildiğini esas olarak  Sherlock’u öldürdüğünde anlamıştır. Esasen bir doktor olan Arthur Doyle, annesinin anlattığı hikayelerin etkisinde kalmış ve bir tıp öğrencisi iken Profesör Joseph Bell’in hastalarıyla ilgili gözlemlerden yola çıkarak koyduğu teşhislerden yola çıkarak Sherlock’u yaratmıştır. Ancak bir süre sonra bu kahramanın mesleği olan doktorluğun önüne geçmesi ve sürekli hikaye yetiştirmek durumunda kalması yazarı kahraman dedektifi öldürmek durumunda bırakmıştır.  Ayrıca Doyle bu hikayenin dışında hiçbir şey yazamaz noktaya gelmiştir.

“Son Muamma” macerasında Sherlock için ölüm yazan ve hikayeyi böyle sonlandırmak isteyen Doyle, gelen tepkiler karşısında biraz geç de olsa 10 yıl gibi bir süre sonra dedektifi hayata geri döndürdü. Tepkiler öylesine büyüktü ki hikayenin yayınlandığı dergideki aboneliklerin protesyo amaçlı iptal edilmesiyle dergi kapanacak noktaya geldi. Doyle acımasızlıkla suçlandı.

Bu kez yazar tarafından emekli edilen dedektif Sussex’de arıcılıkla uğraşarak hayatını sürdürse de gelen bir istihbarat ile yeniden bir olaylar zincirinin baş aktörü olarak ortaya çıkabilir. Sherlock halen daha dizi ve sinema uyarlamalarıyla zamansız bir kahraman olarak yaşamaya devam ediyor.

Sherlock’un Etki Alanı

Bu benzersiz kahramanın etki alanının büyüklüğü tarihte bugün sayfalarında yer alma sonucunu doğurmuştur. Dünyada en çok okunan kitaplar listesinde üçüncü sırada yer alır. 85 dile çevrilen Sherlock Holmes kitapları halen dünyada her yıl 5 milyonun üzerinde basılıyor. İlk olarak 1903 yılında sinema sahnelerinde boy gösteren Holmes, 75 ayrı aktör tarafından sinemada ve dizilerde canlandırıldı. “Sherlock Holmes Gibi Düşünmek” ismiyle basılan iki kitap, en çok okunanlar listesine girdi. Okuyucu ya da izleyiciyi en çok çeken de Sherlock’un olaylar karşısındaki yaklaşımı ve düşünme biçimiydi.

Ülkemizde de çok sayıda hayranı bulunan Sherlock hayranlarından biri de II. Abdülhamid idi. 1907 yılında eşiyle İstanbul’a gelen yazar Arthur Conan Doyle’u II. Abdülhamid “Mecidiye Nişanı” ile ödüllendirdi. Bugün ise ülkemizde Sherlock’un Baker Sokağı’ndaki evinin kapı numarası olan 221B ismiyle çıkan bir polisiye dergi bulunmakta. Sherlock Holmes sanatın her dalında ve her kültürde farklı formlarda kendisine bir yer buldu. Örneğin Japonya’da bir TV programında kukla oldu, animasyonlarda bir buldog olarak ekran karşısına geçti. Her dönemde farklı güncellemelerle karşımıza çıkan Sherlock Batman gibi farklı kahramanlarla da aynı hikayelerde rol aldı.

Zamansız kahraman 90’lı yıllarla beraber bilgisayar oyunlarında da yerini aldı. Dünyanın en popüler dizilerinden biri olan “Dr. House” esasen Sherlock’un doktor halidir diyebiliriz. Dizinin Sherlock Holmes hikayelerinden ilham alınarak yapılması bir yana yazar Conan Doyle’un ilham kaynağının bir doktor olduğunu düşünürsek ortada ilginç bir dönüşüm olduğunu da söyleyebiliriz.

Yazarının dahi önüne geçerek ünlenen ve kendi başına bir kahraman olan Sherlock Holmes pek çok polisiye hikayenin de ilham kaynağı olmuştur. Hayali kurgu bir kahraman olarak ortaya çıkan Sherlock Holmes adalet sağlamaya çalışan, bunun için zaman zaman kuralların dışına çıkan ve olayları çözüş şekliyle insanları etkisi altına almasının yanı sıra aynı zamanda ütopik yeteneklerle değil tamamen zekası ile tüm bunları yapabilmesi sebebiyle gerçekçidir. Belki de neredeyse iki asırdır var olarak zamansız bir kahraman olmasının sebebi de budur. İyi ki doğdun Sherlock Holmes.

Sherlock Holmes Kimdir?, Sir Arthur Conan Doyle tarafından yaratılan, elinde büyüteci, pötikare desenli avcı şapkası ve piposuyla olayların ardındaki sır perdesini kendine has gözlemlerle çözen Britanya kökenli dedektif karakter, Tüm zamanların filmlerde en çok kullanılan insan karakteri olarak Guinness Rekorlar Kitabına girmiştir, Sherlock Holmes'un Yöntemleri, Tümdengelim yöntemi ile olayları çözer, adli tıp, botanik, hukuk, matematik gibi birçok bilim dalından faydalanır, Olayları çözüşünde duygusal bir geçişi yoktur ve tamamen bir denklem çözer gibi hareket eder, Sherlock Holmes'un İlk Hikayesi, Sherlock Holmes'un hikayeleir 1887'da 'Kızıl Soruşturma' adıyla bir dergide ilk kez yayınlanmıştır, Yazar Doyle, Sherlock'u yaratırken tıp profesörü Joseph Bell'in hastalarıyla ilgili gözlemlerinden etkilenmiştir, Sherlock Holmes'un Keman Yeteneği, Sherlock Holmes, kılık değiştirmek konusunda usta olmasının yanı sıra iyi bir keman virtüözüdür, Bu yetenekleri sinema ve dizi uyarlamalarında sıkça işlenmiştir, Sherlock Holmes'un İkametgahı, Sherlock Holmes, Londra’da Baker Sokağı numara 221B adresinde ikamet etmektedir, Sherlock Holmes'un ikametgahı bir müze olarak hizmet vermektedir, Sherlock Holmes'un Doğum Günü, Sherlock Holmes'un doğum günü, yaratıcısı Doyle tarafından 6 Ocak 1854 olarak belirlenmiştir, Her yıl 6 Ocak'ta dünyanın her yerinde hayranları tarafından Sherlock'un doğum günü kutlanmaktadır, Sherlock Holmes'un Ölümü, Arthur Conan Doyle, Sherlock'un popülaritesi yüzünden kendi mesleğine dönme kararı alarak karakteri öldürmüştür, Ölümünün ardından gelen tepkiler üzerine Doyle, Sherlock'u 10 yıl sonra yeniden canlandırmıştır, Sherlock Holmes Romanları, Sherlock Holmes'un maceraları toplamda 4 roman ve birçok kısa öykü olmak üzere yayınlanmıştır, Dedektifin hikayeleri de tiyatro oyunu, sinema, radyo, müzikal, bale ve dizi uyarlamalarına konu olmuştur, Sherlock Holmes Dernekleri, Sherlock Holmes karakterinin dünya genelinde adına kurulu yaklaşık 400 dernek bulunmaktadır, Adına dünyanın çeşitli yerlerinde heykeller dikilmiştir, Sherlock Holmes'un Zihin Sarayı, Sherlock Holmes, kendisine yararı olmayan bilgileri hafızasında tutmaz ve yerine yararlı bilgilerle hafızasını doldurur, Zihin sarayı ile oluşturduğu düşünme sistemi karakteri cazip hale getirir
Sherlock Holmes tarihte bugün dedektif Holmes Sherlock Sir Arthur Conan Doyle Polisiye
Omuz hizasında kahverengi saçları olan genç bir kadın, yüzünün önünde tuttuğu beyaz bir akıllı telefonla selfie çekiyor. Parlak, neşeli bir gülümsemesi var ve gözleri tamamen açık. Sağ eli telefonu desteklerken sol eli yüzünün yan tarafında duruyor. Mavi beyaz çizgili bir tişört ve bir çift kot şort giymektedir. Saçları hafifçe dağılmış ve rahat, kaygısız bir pozu var. Gri bir duvarın önünde duruyor ve etrafı parlak, güneşli bir atmosferle çevrili. Bu neşeli an, anı yaşamanın sevincini yakalıyor.
Banu Cantekin
İçerik Editörü

İstanbul İşletme Enstitüsünde içerik editörü olarak görev almaktadır. Kişisel gelişim ve eğitimlerle ilgili içerik hazırlıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Şık gri bir takım elbise giyen ve kravat takan bir adam yerde rahat bir pozisyonda oturmaktadır. Başı hafifçe yana eğiktir ve sol elini alnına dayamıştır. Sağ eli ise kucağında durmaktadır. Ön planda bir elin yakın çekimi ve arka planda bir kravat görülüyor. Ayrıca arka planda beyaz bir tahta ve bir sandalyenin bulanık bir görüntüsü var. Resmin renkleri çoğunlukla grinin tonlarından oluşuyor ve resme sakin, dingin bir hava veriyor.
İş Hayatı

İçimizi Ürperten Kelime: İşsizlik

26 Haziran 2019
Bir grup insan bir odada toplanmış, konuşmakta ve etkileşim halindedir. Gözleri kapalı, derin düşüncelere dalmış gibi görünen bir adam göze çarpıyor. Solunda uzun siyah saçlı, beyaz gömlek ve kot pantolon giymiş bir kadın var. Onun karşısında da uzun saçlı başka bir kadın var. Kulaklık takıyor ve yüzünde düşünceli bir ifade var. Sohbet canlı ve atmosfer rahat. Herkes iyi vakit geçiriyor gibi görünüyor.
Kişisel Gelişim

Hafıza Teknikleri ve NLP

01 Ocak 2021