AnasayfaBlogYeni Mezunlar Kariyer Planlamada Nelere Dikkat Etmeli?
Video

Yeni Mezunlar Kariyer Planlamada Nelere Dikkat Etmeli?

24 Mayıs 2021
Kollarını kavuşturmuş bir kadın, beyaz harflerle yazılmış siyah beyaz bir tabelanın önünde kendinden emin bir şekilde duruyor. Siyah beyaz puantiyeli bir gömlek giymiştir ve uzun saçları vardır. Yüz ifadesi neşelidir ve doğrudan kameraya bakarken yüzünde bir gülümseme vardır. Solunda, kollarını kavuşturmuş birden fazla kadından oluşan ve birleşik bir görüntü oluşturan bir kolaj görülüyor. Kollarını kavuşturmuş olan bu kadın gülümseyerek kendinden emin bir şekilde dururken görüntünün odak noktasını oluşturuyor.
KonuDetayÖneri
Yeni mezunların meslek seçimiYeni mezunlar, bölümlerine göre belirli meslekleri yapabiliyor olsa da, özel ya da kamu sektöründe hangi alanda iş yapmak istediğini belirlemenin önemi üzerinde duruluyor.Yeni mezunlar kendilerini tanımalı, yeteneklerinin farkında olmalı ve kariyer planlamalarını bu doğrultuda yapmalıdır.
Kişilerin güçlü ve zayıf yönleriKişilerin kendilerini tanımaları ve güçlü ve zayıf yönlerini belirlemeleri önemli. Bu, kariyer planlamada önemli rol oynar.Bireylerin yetenek ve becerilerini doğru bir şekilde belirlemek için ailelerine, arkadaşlarına hatta kişilik testlerine başvurmaları önerilir.
Cinsiyetçi yaklaşımlarYeni mezunların kariyer planlamalarını yaparken cinsiyetçi yaklaşımlarının olmaması gerektiği vurgulanıyor.Cinsiyetinin kariyerini veya işini seçmekte bir engel olmaması gerektiği, çünkü hem kadınlar hem de erkeklerin her işi yapabileceği belirtiliyor.
Staj süreciStaj yaparken gençlerin zor süreçlerden geçtiği biliniyor. Staj yeri bulma döneminden, staj yerinde alanlarının dışında çalıştırılma durumları yaşanabiliyor.Stajyerlerin kendi kendilerini ifade etmeyi öğrenmesi, meraklı olması ve istekli olması, durumu lehlerine çevirmeye yardımcı olabilir.
Özgeçmiş hazırlamaYeni mezunlar genellikle en çok özgeçmiş hazırlarken zorlanıyorlar.Yeni mezunların, kendilerini net bir şekilde ifade etmeleri ve eğitim hayatında ne yaptıklarını belirtmeleri önerilir.
Mülakatlara hazırlıkYeni mezunların, mülakatlarda kendilerini nasıl ifade edeceğini bilmiyor olmaları, genellikle işe alım sürecini olumsuz etkileyebiliyor.Mülakatlara hazırlanırken, özellikle yetenekler ve başarı hikayeleri hakkında konuşabilecek detayları düşünmek önemli olacaktır.
EğitimlerEnstitü tarafından sunulan ücretsiz eğitimler sayesinde gençler, belirli konularda bilgilerini pekiştirebilir ve yeni yetenekler kazanabilirler.Yeni mezunlar, kariyer hedeflerine yönelik bu tür eğitimlere olabildiğince katılmalıdırlar.
İş başvurularıGençler genellikle tecrübe eksikliği nedeniyle doğru iş ilanlarına başvurmakta zorlanıyorlar.Yeni mezunların tecrübe seviyelerine uygun iş ilanlarına başvurması, daha yüksek olasılıklarla işe alınmalarını sağlar.
Yeni mezunların iş ilanlarına başvururken nelere dikkat etmesi gerektiğiYeni mezunlar genellikle tecrübe eksikliği nedeniyle doğru iş ilanlarına başvurmakta zorlanıyorlar.Yeni mezunların kendi yetenek ve becerilerini, iş ilanının gereksinimleriyle eşleştirerek başvuruda bulunmaları daha olumlu sonuçlar alacakları belirtiliyor.
Kariyer hedeflerine yönelik eğitimlerEnstitümutarafından sunulan ücretsiz eğitimler, gençlerin kariyer hedeflerine yönelik olarak seçilebiliyor.Yeni mezunların, kariyer hedeflerini belirledikten sonra bu hedefler doğrultusunda hangi eğitimleri alacaklarını belirlemeleri öneriliyor.

yeni mezunlar meslek seçimini yaparken hangi noktaları ön plana çıkarmalı? kariyer planlamalarında nelere dikkat etmeli? greyder i̇nsan kaynakları yöneticisi sevilay turna ile konuştuk. i̇ş hayatında iş verenlerin çalışanlardan beklentileri konusunda bilgiler aldık.

Sevilay Turna kimdir? Bize kendinizden bahseder misiniz?

1990 İstanbul Doğumluyum. Sakarya Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi mezunuyum. Son yıl İngiltere’ye Erasmus programıyla gittim. Döndükten sonra stajla birlikte çalışmaya başladım. Kurumumda İnsan kaynakları yöneticisiyim. İK bölümünün başındayım diyebilirim. Bordro, işe alım, eğitim ve kariyer gibi süreçlerden sorumluyum. 

Yeni mezunlar için meslek seçimi konusunda neler önerirsiniz?

Bazı bölümleri okuduktan sonra direkt mesleği yapıyorsunuz. Bazı bölümler öyle değil, spesifik alanlar. İnsan kaynakları, işletme gibi. Bölümlerin direkt karşılığı olmuyor. Özel sektörde de kamuda da çalışabiliyorsunuz. Burada önemli olan birey olarak kendimi tanıyor muyum, yetkiliklerimin farkında mıyım ve ne yapmak istiyorum? Kişilerin kendilerini tanıyıp ona göre meslek seçmesi gerekiyor. Nerede iş yapacağım? Özel mi kamu sektörü mi?

Kamu ise ona göre hazırlanmak lazım. Özel ise hangi alanda olmalı? Hangi işi yapacağım? Bu işler uygun mu araştırması yapacaklar. LinkedIn üzerinden incelesinler, iş tanımı ve detayları var. Oradan faydalanabilirler. Kariyer platformlarından araştırma yaparak kişiliklerine uygun mesleği bulacaklarını düşünüyorum. 

Güçlü ve zayıf yönleriniz nelerdir sorusu kariyer belirlemede ne gibi etkiler gösterir?

Kişinin kendini ne kadar tanıdığın ortaya koyuyor. Bu işi neden yaptım ya da neden yapamadım kısmını görebilmek için gerekli. Kişilik envanterlerinden birini yapabilirler. Ailenize, arkadaşlarınıza, yakınınıza sorabilirsiniz. Yetkiliklerim nedir? Planlı programlı mısınız? Liderlik özellikleriniz nasıl? Problem çözebiliyorsunuz? İletişiminiz nasıl?

İlgili eğitim: Liderlik Sertifikası

Kariyer planlamasında hangi sınırlar gençlerin kafasını karıştırıyor olabilir?

Cinsiyetçi yaklaşım artık kalkmaya başladı. Çocuk bakmak kadın işi değil, erkek de yapabilir. Eşit şekilde üstleniliyor artık her şey. Kadın erkekte daha fazla para kazanabilir. Ayakkabı sektöründe erkek mağaza müdürleri ön planda olur ama kadın mağaza müdürleri de bir o kadar iyiler. 

Greyder firmasının İK sürecinde tecrübesiz adaylar geldiklerinde kendilerini ifade ederken hangi konularda doğru veya yanlış tutum gösteriyorlar?

Her ilana başvuru yapıyoruz. Tecrübeli aranan pozisyonlara da başvuruyor. Başvuracağınız ilanlar yeni mezun, yetiştirilmek üzere veya 1 yıl deneyimli ilanlar olabilir. Stajla başlayıp sonrasında devam ettirmeyi tercih ediyoruz. İnsan kaynaklarında böyle 2 arkadaşımız var. Adayların kendilerini ifade ederken onarı ayıran bazı şeyler oluyor. İletişiminin iyi olması, istekli ve meraklı olması. Bu özelliklerini gösterdiğinde bir adım öne çıkıyor. Yeni mezun ya da staj arayışı var ama görüşmeye gelmiyor gibi durumlar da söz konusu. Okulda yaptığı aktiviteler bile bir adım öne çıkarabiliyor. Şirketi araştırıp gelmesi de bir adım ön plana çıkarıyor. 

Staj konusu tüm öğrenciler için zorlu bir süreç. Staj yeri bulma döneminden çalışılan yerde alanının dışında çalıştırılması, sadece tüm süre boyunca fotokopi makinası ile arkadaş olması gibi durumlar söz konusu olabiliyor. Bu gibi durumlarda gençler neler yapmalı?

Maalesef bazı yerlerde stajyerleri sömürme gibi bir durum var. Buna izin vermemek gerekiyor. Şunu nasıl yapıyorsun? Gittim o işi yapan kişinin yanına oturdum. Kişilerle iletişimi iyi kurup yanına yanaşmak lazım. Meraklı olmak lazım biraz. Kimse size şu işleri vereyim deme ama siz o işi yapabileceğinizi gösterdiğiniz taktirde size katkı sağlayacak. İstekli istekli olmanız ve hata yapmadan bir şeyi yerine getirmeniz önemli. 

Henüz kariyerinin başında olan bir kişi nasıl bir özgeçmiş hazırlamalıdır?

Özgeçmişinde dolu dolu şeyler yazmasına gerek yok. Kendini net bir şekilde ifade etmeli. Eğitim hayatında neler yaptığından bahsetmeli. İlk planda öne çıkan eğitim hayatını nasıl doldurduğunuz. Bazı seminerlere, eğitimlere katıldım mesajını karşı tarafa verdiğinizde dikkat çekmiş oluyorsunuz. 

Mülakatlarda iş tecrübesi yok veya yetersiz olduğunda kendini farklı nasıl öne çıkarabilir?

Orada İk’cının yönlendirmesiyle de olacaktır. Soruları doğru anlayıp ona göre göre cevap vermek aslında. Başarılı olduğunuzu düşündüğünüz bir projeniz diyorum. O mutluluğu o başarmış olma hissini yakaladığı projeden bahsetsin bana. Alakasız farklı cevaplar gelebiliyor. Mülakata hazırlıklı olmak en başından. Başarı ile soru gelir öğrenciliğinle ilgili keyif aldığın ders sorulabilir. Kişinin yetkinlikleri neler kısmını anlamaya çalışıyorlar. Kendinizi tanıyın ve kendinizle alakalı sorulara hazırlıklı olun.

Enstitümüzde çok fazla ücretsiz eğitim mevcut. Öğrenciler sınava girerek başarılı olduklarında sertifika alabiliyorlar. Özellikle kariyer hedeflerine yönelik eğitimlere katılmaya özen gösteriyorlar. Siz bir İK uzmanı olarak bu konuda ne düşünüyorsunuz? Bu eğitimler kendilerini geliştirmeleri konusunda iyi bir fırsat mıdır?

Kesinlikle, ben de ekibim de katılıyor bu eğitimlere. Fazla bir bilginin kimseye zararı yok. Öğrendiğiniz her şey sizin için bir artı. Eğitimlere katılmak kişinin kendine yatırımı oluyor. Başka işler de dikkatinizi çekmiş olabilir. Onları da araştırayım diyebilirsiniz. Pandemi döneminde eğitimleri alın. Tavsiye ederim. Öğrenmenin hiçbir zararı yok. Kişilerin öğrenmeye gelişmeye açıklıkları da artı katıyor. 

Yeni mezunların meslek seçimi, Yeni mezunlar, bölümlerine göre belirli meslekleri yapabiliyor olsa da, özel ya da kamu sektöründe hangi alanda iş yapmak istediğini belirlemenin önemi üzerinde duruluyor, Yeni mezunlar kendilerini tanımalı, yeteneklerinin farkında olmalı ve kariyer planlamalarını bu doğrultuda yapmalıdır, Kişilerin güçlü ve zayıf yönleri, Kişilerin kendilerini tanımaları ve güçlü ve zayıf yönlerini belirlemeleri önemli Bu, kariyer planlamada önemli rol oynar, Bireylerin yetenek ve becerilerini doğru bir şekilde belirlemek için ailelerine, arkadaşlarına hatta kişilik testlerine başvurmaları önerilir, Cinsiyetçi yaklaşımlar, Yeni mezunların kariyer planlamalarını yaparken cinsiyetçi yaklaşımlarının olmaması gerektiği vurgulanıyor, Cinsiyetinin kariyerini veya işini seçmekte bir engel olmaması gerektiği, çünkü hem kadınlar hem de erkeklerin her işi yapabileceği belirtiliyor, Staj süreci, Staj yaparken gençlerin zor süreçlerden geçtiği biliniyor Staj yeri bulma döneminden, staj yerinde alanlarının dışında çalıştırılma durumları yaşanabiliyor, Stajyerlerin kendi kendilerini ifade etmeyi öğrenmesi, meraklı olması ve istekli olması, durumu lehlerine çevirmeye yardımcı olabilir, Özgeçmiş hazırlama, Yeni mezunlar genellikle en çok özgeçmiş hazırlarken zorlanıyorlar, Yeni mezunların, kendilerini net bir şekilde ifade etmeleri ve eğitim hayatında ne yaptıklarını belirtmeleri önerilir, Mülakatlara hazırlık, Yeni mezunların, mülakatlarda kendilerini nasıl ifade edeceğini bilmiyor olmaları, genellikle işe alım sürecini olumsuz etkileyebiliyor, Mülakatlara hazırlanırken, özellikle yetenekler ve başarı hikayeleri hakkında konuşabilecek detayları düşünmek önemli olacaktır, Eğitimler, Enstitü tarafından sunulan ücretsiz eğitimler sayesinde gençler, belirli konularda bilgilerini pekiştirebilir ve yeni yetenekler kazanabilirler, Yeni mezunlar, kariyer hedeflerine yönelik bu tür eğitimlere olabildiğince katılmalıdırlar, İş başvuruları, Gençler genellikle tecrübe eksikliği nedeniyle doğru iş ilanlarına başvurmakta zorlanıyorlar, Yeni mezunların tecrübe seviyelerine uygun iş ilanlarına başvurması, daha yüksek olasılıklarla işe alınmalarını sağlar, Yeni mezunların iş ilanlarına başvururken nelere dikkat etmesi gerektiği, Yeni mezunlar genellikle tecrübe eksikliği nedeniyle doğru iş ilanlarına başvurmakta zorlanıyorlar, Yeni mezunların kendi yetenek ve becerilerini, iş ilanının gereksinimleriyle eşleştirerek başvuruda bulunmaları daha olumlu sonuçlar alacakları belirtiliyor, Kariyer hedeflerine yönelik eğitimler, Enstitümutarafından sunulan ücretsiz eğitimler, gençlerin kariyer hedeflerine yönelik olarak seçilebiliyor, Yeni mezunların, kariyer hedeflerini belirledikten sonra bu hedefler doğrultusunda hangi eğitimleri alacaklarını belirlemeleri öneriliyor
yeni mezun mülakat
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü, ikna oyunları eğitimine odaklanan bir çevrimiçi kursu tasvir ediyor. Bir adam bir merdivenin önünde durmakta ve kameraya gülümsemektedir. Gömleğindeki ve ceketindeki bir düğmenin yanı sıra gri arka plan üzerinde beyaz bir harf görünmektedir. Elini uzatmış ve bir parmağını kaldırmıştır. Kurs, katılımcılara başarılı bir ikna için gerekli becerileri öğretmeyi amaçlamaktadır. Çeşitli oyunlar ve aktiviteler aracılığıyla katılımcılar, farklı ikna taktiklerini ve farklı durumlarda kullanılacak en iyi stratejileri belirleme becerilerini geliştirebileceklerdir. Eğitim ayrıca iletişim, müzakere ve karar verme gibi konuları da kapsamaktadır. İknanın temel prensiplerini öğrenerek, eğitim katılımcılara farklı iş senaryolarında başarılı olmak için ihtiyaç duydukları araçları sağlayacaktır.
5
(5)

İkna Oyunları Eğitimi

16 Konu4 Saat
Ciddi bir ifadeye sahip orta yaşlı bir adam kollarını kavuşturmuş, kameranın karşısında duruyor. Kısa, siyah saçları, belirgin bir çene çizgisi vardır ve gözleri yoğun ve odaklanmıştır. Lacivert düğmeli bir gömlek giymektedir ve kolları bronzlaşmış, kaslı ön kollarını ortaya çıkaracak şekilde kıvrılmıştır. Duruşu kendinden emin ve kararlı; duruşu güç ve kuvvet hissi veriyor. Bakışları doğrudan ve tavizsiz, ifadesi kararlı ve azimli.Erdem Karagöz
837632
Bu resimde bir kadın kırmızı bir kazak giyerken kameraya gülümsüyor. Arka planda siyah metinli mavi beyaz bir işaret var, bu da kadının A1 seviyesinde bir Fransızca dil kursuna katıldığını gösteriyor. Buna ek olarak, beyaz metinli siyah ve kırmızı bir dikdörtgen var ki bu bir logo ya da kursla ilgili bir mesaj olabilir. Genel olarak bu görüntü, yeni bir dil öğrenmek için harika bir motivasyon olan neşe ve başarı duygusunu yansıtıyor.
5
(12)

Fransızca Kursu (A1)

14 Konu5 Saat
Omuz hizasında, siyah saçlı genç bir kadın kameraya genişçe gülümsüyor. Gözleri parlak ve ağzı geniş bir gülümseme şeklinde kıvrılmış. Yüzünde arkadaş canlısı ve davetkâr bir ifade var. Siyah, uzun kollu bir gömlek ve bir kot pantolon giyiyor. Rahat ve mutlu görünüyor. Arka plan bulanık ve odak dışı, bu da ona ilgi odağı olduğu hissini veriyor. Genel tavrı sıcaklık ve neşe dolu. Hayattan keyif alan ve anı yaşayan birinin mükemmel bir örneği.Jenya İçliyürek
1175464