AnasayfaBlogYazı Yazma Yolculuğu
Kişisel Gelişim

Yazı Yazma Yolculuğu

05 Temmuz 2019
Bu görüntü bir dizüstü bilgisayara bakan bir kadını gösteriyor. Kadın rahat bir pozisyonda oturuyor, bacak bacak üstüne atmış ve ellerini dizüstü bilgisayarın üzerine koymuş. Yüzü bilgisayar ekranı tarafından aydınlatılıyor ve ona odaklanmış ve konsantre bir ifade veriyor. Mavi ve beyaz desenli bir gömlek giymiş ve saçlarını yüzünden geriye doğru toplamış. Arka planda, bir kişinin kafasının bulanık görüntüsü görülebiliyor. Görüntünün sağ tarafında, bir kadının yüzünün yakın çekimi, kravat ve mavi bir saatle birlikte görülüyor. Görüntünün sağ alt köşesinde bir sokak lambasının bulanık bir görüntüsü mevcut. Dizüstü bilgisayar gümüş bir kaplamaya sahip ve ekranı parlak bir ışıkla aydınlatılmış. Kadın dikkatle dizüstü bilgisayarı inceliyor ve görüntünün atmosferi odaklanma ve konsantrasyondan oluşuyor.
KonuÖnemli Bilgilerİpuçları
Hayaller ve HedeflerHayaller gerçekleşmek için harekete geçmeyi gerektirir. Hedef belirlemek ise bu yolda daha etkili sonuçlar almanızı sağlar.Hayallerinizi ulaşılabilir kılmak ve onları gerçekleştirmek için çaba gösterin.
Yazı Yazmaya Karar VermeYazmak konusunda ciddiyseniz, bu konuda kararınızı doğrulamak için içgörüye ihtiyacınız olacak.İçinizden gelen bir hikaye ya da şiir yazma dürtüsü hissediyorsanız, bu sizin doğru yolda olduğunuzun işareti olabilir.
Yazma YolculuğuYazma süreci bir yolculuktur ve her adımın kendi değeri vardır.Hikayenizi oluştururken, karakterlerin dahil olduğu dünyanın gerçekliğini okuyucuya inandırmaya çalışın.
Yazarlık BecerileriYazarlık, her gün yazmak ve düşüncelerinizi kağıda dökme disiplinine sahip olmayı gerektirir.Bir not defteri veya telefonunuzu kullanarak düşüncelerinizi ve izlenimlerinizi not alın.
İlhamİlham, her an gelebilir ve genellikle beklenmedik anlarda gelir.İlham perisinin çağrısını duymazdan gelmeyin ve yazma fırsatı bulduğunuzda yazmaya çalışın.
Hikaye ve Karakter OluşturmaBir hikaye oluştururken, karakterlerin duygusal yanı ve karakter özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir.Hikayenizde sonu belirsiz olabilecek unsurlar yer vererek okuyucunun merakını artırabilirsiniz.
Dünya ve Detaylarının OluşturulmasıYaratıcı yazmada, bir dünya oluşturmak ve bu dünyayı ayrıntılarıyla tanımlamak önemlidir.Çevrenizi ve çevrenizdeki insanları gözlemleyerek hikayenizdeki dünyayı ve detayları oluşturabilirsiniz.
Yazılı İletişim ve Düşüncelerin AktarılmasıBir yazar olarak, fikirlerinizi ve duygularınızı yazılı olarak etkili bir şekilde aktarabilme becerisine sahip olmanız gerekir.Yazılarınızı tekrar okuyarak ve gerektiğinde düzeltmeler yaparak metnin doğru ve net bir şekilde iletildiğinden emin olun.
Yazar Olma KararlılığıYazar olmaya karar verdiyseniz, bu hedefe ulaşmak için gereken çabayı göstermek ve yılmamak önemlidir.Yazı yazmayı bırakmayı düşündüğünüz anlarda, hedeflerinizi gözden geçirin ve kendinize ilerlemeye devam etmek için motive olun.
Profesyonel Bir Yazar OlmakYazı yazmayı profesyonel bir düzeyde yapmayı düşünüyorsanız, beceri ve yeteneklerinizi geliştirmekte sürekli olarak çalışmalısınız.Hikaye ve karakter yaratma becerilerinizi geliştirebilmek için okuma yapın ve farklı türlerde yazmayı deneyin.

Hayaller bizi hayata bağlar ve bir ihtimal daha olduğunu düşünmemizi sağlar. Bilirsiniz insanın hayal ettiği her şeyi gerçekleştirebileceği söylenir. Elbette ulaşılabilir hayaller kurmak önemlidir. Onların gerçek olabilmesi için çalışmak gerekir. Bir hayal kurmak ve senelerce onu düşünmek güzel olabilir ama onun için çalışmadığımız sürece bu düşünce hayal olarak kalmaya devam eder durur. Harekete geçmek ve mücadele etmek gerek. Bunun için bir yol haritası çizmek ve hedef belirleme işimizi kolaylaştırır.

Hikaye Yazma Hayali

Her insanın ayrı bir hikayesi var. Dünya milyarca hikayenin yazıldığı ve yaşandığı bir yer. Hal böyle iken de yazı yazma fikri heyecan vericidir. Lise yıllarında kitap okurken etkilendiğim cümleleri tekrar okur onların nasıl bir ruh haliyle yazıldıklarını merak ederdim. Bir gün öyle hikayeler yazma hayali ve yazabilme ihtimali içimde büyük coşkuya neden olurdu. 

Hayali güzeldi ama bu yolda nelerle karşılaşacağımı durup düşünmektense yola çıkmam gerektiğini fark ettim. Düşünceler son bulmuyor ve zihnim birbirinden farklı teoriler üretiyordu. Adım atmadan hiçbir yere varamayacağını anladığımda defterin başına geçtim.

Hayal Mi Hedef Mi? 

Üniversite sınavlarına hazırlanırken kendime en çok sorduğum soru buydu. Hedefin bu mu, gerçekten istiyor musun, hayal olabilir mi, gerçek olduğunda mutlu olacağına emin misin gibi onlarca sorunun cevabını düşünüyor kimi zaman nefes alamadığımı hissediyordum. Neredeyse çevremdeki herkes yazı yazmak ve okumak istediğim bölüm arasında büyük bir uçurum olduğunu söylüyor ve kararımı sorgulamama neden oluyordu. 

Matematikçi bir yazar olmak benim açımdan bakıldığında kulağa o kadar da imkansız gelmiyordu aslında. Bir hayal kurmuş ve onun gerçek olabileceğine inanmıştım. Hedef dağımın en tepesinde bu vardı. Çalışma masamın karşısında ise hayallerimin yazılı olduğu kağıtlar. Ne zaman pes edecek olsam ve başaramayacağım fikrine inanma noktasına gelsem o kağıtlara baktım. 

Kendime yazdığım notları okudum. Bu yolun sonsuz bir mesafe olduğunu düşünüyor olsam da yürümeye devam ediyorum. Bu yazımda yazı yazma yolculuğuna çıkmak isteyenler için birkaç şeyden bahsedeceğim.

Rüyanıza Gireni Yazın

Hedefinizin size ait olup olmadığını düşünün. Bir başkası istedi diye değil o işi yaparken kendinizi mutlu hissedeceğiniz için bir tercih yapın. İçinizden gelmeden bir öykü ya da şiir yazabilir misiniz? Soruya evet cevabını verenler olabilir ancak yazarın kağıdın ya da bilgisayarının başında hissettiği coşkunun yazdığı esere de yansıdığına inanan biri olarak isteksizce kaleme alınan metinlerin yapay olacağını düşünüyorum. 

Gülşah Elikbank’ın da dediği gibi: “Herkesin ilgisini çekeni değil sizin için önemli olanı içinizi acıtanı ve gecelerce rüyanıza gireni yazın.” Kurmaca bir metin oluştururken yazılan karakterin iç dünyasına, fikirlerine ve kişilik özelliklerine hakim olmak çok önemli. Oluşturduğumuz dünyanın gerçekliğine okuru inandırmaya çalışırız. Gerçekten yaşanmamış olması mühim değil. Metnin gerçekliğine zarar vermediği sürece istediğimizi yazmakta özgürüz.

Yolculuk Başlıyor

Yazar olmak için neler yapılmalı? Hedefinizin yazı yazmak olduğuna karar verdiyseniz şimdi yola devam. Gezdiğiniz yerleri çevrenizdeki insanları, gökyüzünü ve doğayı yani her şeyi gözlemleyin. Sadece bakmayın ve görmeye çalışın. Detayları fark etmek ilham verici olabilir. Bunları not alın. Benim tavsiyem yanınızda muhakkak bir not defteri olması yönünde. Ancak teknolojinin nimetlerinden de faydalanmak mümkün.

Deftere ya da telefonunuza bu gözlemlerinizi kaydetmek ileride yazılarınızda kullanabileceğiniz fikirleri unutmamanızı sağlar. Bir cümle dahi olsa her gün yazmaya dikkat edin. Bu yazı yazma için bir düzen oluşturmanızı kolaylaştırır. Metni tamamladıktan sonra birçok kez okuyacaksınız zaten. O zaman cümlelerde bir değişiklik yapmanız gerekirse daha sonra düzeltebilirsiniz. Yazıya zaman ayırmaktan kaçınmayın. İlhamı hissettiğinizde bir fırsatını bulup yazmaya çalışın. 

İlham Perinizi Duyun

Keşke şimdi evde olsam da hikaye yazmaya devam etsem diye düşündüğüm çok olmuştur. İlham perilerinin kanat seslerini duymazdan gelmeyin. Yazı bazen bir sığınak halini alabilir. Bu yazarken hissettiklerinizle de ilgili. Kitaplar bize başka dünyaların kapısını aralar ve okurken kendimizi o dünyalarda dolaşırken buluruz. Yazı yazmak da böyle.

Her yazı yolculuğunun kişiye özel olduğu unutulmamalı. Birkaç sene önce kitap fuarında sevdiğim bir yazara yazılarımın yer aldığı siteden bahsetmiştim. Yorumlarını da merakla beklediğimi ifade ettiğimde ben ne söylersem söyleyeyim sen yazmaya devam et demişti. İyi bir yazar olabilmek için yapılabilecek şeyi söylemiş aslında. Sadece yazı yazmak.

Hayaller ve Hedefler, Hayaller gerçekleşmek için harekete geçmeyi gerektirir Hedef belirlemek ise bu yolda daha etkili sonuçlar almanızı sağlar, Hayallerinizi ulaşılabilir kılmak ve onları gerçekleştirmek için çaba gösterin, Yazı Yazmaya Karar Verme, Yazmak konusunda ciddiyseniz, bu konuda kararınızı doğrulamak için içgörüye ihtiyacınız olacak, İçinizden gelen bir hikaye ya da şiir yazma dürtüsü hissediyorsanız, bu sizin doğru yolda olduğunuzun işareti olabilir, Yazma Yolculuğu, Yazma süreci bir yolculuktur ve her adımın kendi değeri vardır, Hikayenizi oluştururken, karakterlerin dahil olduğu dünyanın gerçekliğini okuyucuya inandırmaya çalışın, Yazarlık Becerileri, Yazarlık, her gün yazmak ve düşüncelerinizi kağıda dökme disiplinine sahip olmayı gerektirir, Bir not defteri veya telefonunuzu kullanarak düşüncelerinizi ve izlenimlerinizi not alın, İlham, İlham, her an gelebilir ve genellikle beklenmedik anlarda gelir, İlham perisinin  çağrısını duymazdan gelmeyin ve yazma fırsatı bulduğunuzda yazmaya çalışın, Hikaye ve Karakter Oluşturma, Bir hikaye oluştururken, karakterlerin duygusal yanı ve karakter özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir, Hikayenizde sonu belirsiz olabilecek unsurlar yer vererek okuyucunun merakını artırabilirsiniz, Dünya ve Detaylarının Oluşturulması, Yaratıcı yazmada, bir dünya oluşturmak ve bu dünyayı ayrıntılarıyla tanımlamak önemlidir, Çevrenizi ve çevrenizdeki insanları gözlemleyerek hikayenizdeki dünyayı ve detayları oluşturabilirsiniz, Yazılı İletişim ve Düşüncelerin Aktarılması, Bir yazar olarak, fikirlerinizi ve duygularınızı yazılı olarak etkili bir şekilde aktarabilme becerisine sahip olmanız gerekir, Yazılarınızı tekrar okuyarak ve gerektiğinde düzeltmeler yaparak metnin doğru ve net bir şekilde iletildiğinden emin olun, Yazar Olma Kararlılığı, Yazar olmaya karar verdiyseniz, bu hedefe ulaşmak için gereken çabayı göstermek ve yılmamak önemlidir, Yazı yazmayı bırakmayı düşündüğünüz anlarda, hedeflerinizi gözden geçirin ve kendinize ilerlemeye devam etmek için motive olun, Profesyonel Bir Yazar Olmak, Yazı yazmayı profesyonel bir düzeyde yapmayı düşünüyorsanız, beceri ve yeteneklerinizi geliştirmekte sürekli olarak çalışmalısınız, Hikaye ve karakter yaratma becerilerinizi geliştirebilmek için okuma yapın ve farklı türlerde yazmayı deneyin
yazı yazma yazmak hedef belirleme hikaye yazar ilham gözlem
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.