AnasayfaBlogYat Kaptanlığı Bölümü (MYO)
Bölümler

Yat Kaptanlığı Bölümü (MYO)

11 Aralık 2020
Güneş gözlüğü takmış bir adam, üzerinde güneş parlayan bir teknenin üzerinde durmaktadır. Uzaklara bakarken ağzı hafifçe açık. Açık renkli bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymiş olan adam iki ayağıyla teknenin üzerinde durmaktadır. Elleri teknenin kenarındadır ve güneş gözlükleri parlak güneş ışığını yansıtmaktadır. Saçlarının arasından esen rüzgârla rahatlamış ve mutlu görünüyor. Fotoğrafın arka planında mavi bir gökyüzü, beyaz bulutlar ve uzakta birkaç ağaç var. Adamın etrafı küçük dalgalarla dolu açık mavi bir okyanusla çevrili.
KonularAçıklamaEğitim ve İstihdam
Yat Kaptanlığı BölümüUlaştırma Hizmetleri Bölümü altında yer alır, kaptanının sahip olduğu yatı idare etmesini sağlar ve yat turizm faaliyetlerini yürütme yeterlilikleri kazandırır.2 yıllık bir eğitim sonunda ön lisans derecesi verilir. İstihdam oranı yüksektir, özellikle mavi tur ve yat turizmi konularında.
Yat Kaptanlığı ProgramıÖzellikle mavi tur ve yat turizmi sektörlerinde nitelikli yat kaptanları yetiştirmek için kurulan program.Programa ilk defa 2012-2013 yıllarında başlandı ve hala aktif bir şekilde nitelikli yat kaptanları yetiştirmektedir.
Deniz TurizmiTürkiye'nin yarım ada olması nedeniyle, deniz turizmi oldukça geniş bir ölçeğe sahiptir.Bu alanda iş imkanları son yıllarda ciddi bir artış göstermektedir.
Mavi Tur ve Yat TurizmiÜlkemizde son yıllarda popülaritesi artmış ve nitelikli yat kaptanlarına olan ihtiyacı artırmış turizm faaliyetleridir.Yat Kaptanlığı bölümü mezunları bu alanda geniş iş imkanlarına sahiptir.
Yat Kaptanlığı Bölümü EğitimiBir yandan kaptanları, yat idaresi ve yatta turizm faaliyetlerine yeterlilik kazandıran bir eğitim sunarken, bir yandan da mesleki etiğe uyan, özgüvenli ve çağdaş yat kaptanları yetiştirir.Bölüme başvuran adaylar dikkatli, sabırlı, kendini sürekli geliştirme yeteneğine sahip olduğunda ve stres altında çalışabildiğinde daha başarılı olur.
Staj İmkanıÖğrencilerin bölümden mezun olabilmesi için 45 günlük zorunlu stajı yapmaları gerekmektedir.Staj, öğrencilere deneyim kazandırır ve iş piyasasına daha hazırlıklı olmalarını sağlar.
Yabancı Dil ŞartıYat kaptanlığı bölümü öğrencileri yeterli yabancı dil bilgisine sahip olmalıdır.Çoğunlukla İngilizce gereklidir. Bu dil bilgisi, öğrencinin iş dünyasında daha geniş imkanlara sahip olmasını sağlayacaktır.
Zorunlu Sınav ŞartıMezun öğrenciler yabancı dil sınavı şartını yerine getirmeli ve Bakanlık tarafından düzenlenen yat kaptanı sınavına girmeli.Tüm bu sınavları başarıyla geçen öğrenciler profesyonel olarak yat kaptanı olarak çalışabilirler.
Dikey Geçiş SınavıÖğrenciler bu sınavı başarıyla tamamladığında, farklı bölümlere geçiş yapabilme şansına sahip olurlar.Bu bölümler arasında deniz işletmeciliği ve yönetimi, deniz ulaştırma işletme mühendisliği, lojistik ve seyahat işletmeciliği bulunmaktadır.
Yat Kaptanlığı İş İmkanlarıYat kaptanları tüm ticari ve özel yatlarda yat kaptanı olarak, yatlara hizmet veren acente, firma ve kuruluşlarda, marina işletmelerinde ve teknik servislerde, yat tersaneleri ve benzeri kuruluşlarda iş bulabilirler.Mezunlar kamu ve özel sektöre yayılan geniş bir iş yelpazesinde iş bulabilmektedirler.

Türk ekonomisinin gelişmesine katkı sağlayan birçok sektör bulunmaktadır. Bu sektörlerin arasında turizm sektörü oldukça önemli bir yere sahiptir. Ülkemizin cennet vatan olması, ülkemize gelen turist sayısını oldukça etkilemektedir. Bu sayede de turizm sektörü her geçen gün gelişmektedir. Turizm sektörü, doğa turizmi, deniz turizmi, kültür turizmi, sağlık turizmi olmak üzere kendi içerisinde ayrılmaktadır. Ancak ülkemizin bir yarım ada olması nedeniyle deniz turizmi oldukça geniş bir ölçeğe sahiptir.

Ülke turizminin gelişmiş bir endekste olması ve ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olması bireylerin meslek seçimlerini etkileyen önemli bir faktördür. Bu mesleklerden biri de yat kaptanı olmaktır. Özellikle mavi tur ve yat turizmi nitelikli ve uluslararası donanımlara sahip olan yat kaptanı olan kişilere ihtiyaç vardır. İhtiyaç olan yat kaptanı kişileri yetiştirmek için yat kaptanlığı programı kurulmuştur. Yat kaptanlığı programı ülkemizde ilk defa 2012-2013 yılları arasında öğrenci kabul etmeye başlamıştır. Yat kaptanlığı, belirtilen yıllardan itibaren nitelikli yat kaptanı yetiştirmektedir.

Yat kaptanlığı alanı sayesinde mavi tur ve yat turizmi konularında eğitilmiş, her yatlarda çalışabilecek olan yat kaptanı yetiştirilmektedir. Yat kaptanlığı alanı diğer bölümlerle kıyaslandığında istihdam oranı daha yüksek bir alandır. Çünkü ülkemizde son yıllarda artan turizm faaliyetleri ve mavi tura olan ilginin artış göstermesi yat kaptanı olan kişilere ihtiyacı gözler önüne sermektedir. Bu yüzden yat kaptanlığı alanı büyük ölçüde bir açığı kapatmaktadır.

Yat kaptanlığı alanı turizm ve denizcilikten beslenen bir alandır. Tüm işlevlerini bu sektörlerden alır. Bireylerin ya da ticari şirketlerin gereksinimleri olan yat kaptanı kişileri yetiştirir. Yat kaptanlığı alanına giriş yaptıktan sonra akademik boyutu olan yat kaptanlığı bölümü hakkında bilgi sahibi olalım. Hazırsanız başlıyoruz!

Yat Kaptanlığı Bölümü Nedir?

Yat kaptanlığı bölümü, Ulaştırma Hizmetleri Bölümü altında yer alan bir programdır. Yat kaptanlığı bölümü, kaptanının sahip olduğu yatı idare etmesini sağlayan ve yatta turizm faaliyetlerini yürütme yeterliliklerini kazandıran bir eğitim verir. Yat kaptanlığı bölümü, yat kaptanı olan kişilerin sahip olması gereken yeterliliklere sahip meslek elemanı yetiştiren bir bölümdür. Yat kaptanlığı bölümü, son yıllarda ülkemizde artan turizm ve mavi tur faaliyetlerinde yat kaptanı ihtiyacını karşılayan bir bölümdür.

Bölümde verilen eğitim “YÖK kriterleri ve Gemiadamları ve Klavuz Kaptanlar Eğitim ve Sınav Yönergesi” doğrultusunda hazırlanan müfredat doğrultusunda verilmektedir. Yat kaptanlığı bölümü, sorumluluk sahibi, mesleki etik kurallarına uyan, çağdaş, günümüz değişimlerini takip eden ve özgüven sahibi yat kaptanı yetiştirmektedir. Yat kaptanlığı bölümü okumak isteyen kişiler denizcilikle ilgili yasalara hakim olmalı, dikkatli ve sabırlı olmalı, kendisini sürekli geliştirmeli ve stres altında çalışabilmelidir. Aynı zamanda çok iyi derecede İngilizce bilmeleri gerekir. Bu özelliklere sahip olan kişiler bu bölümde daha rahat okuyabilirler.

Yat kaptanlığı bölümü, ön lisans derecesine sahip bir bölümdür. Bu yüzden eğitim süresi 2 yıl yani 4 yarıyıldan oluşmaktadır. Öğrencilerin bölümden mezun olabilmesi için 120 AKTS’lik dersleri başarı ile tamamlamaları gerekir. Birde öğrencilerin 45 günlük zorunlu stajı yapmaları gerekmektedir. Bu program ülkemizde sadece Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Meslek Yüksekokulunda bulunmaktaydı. 2020 yılı itibariyle Antalya Akev Üniversitesinde de açılmıştır. Bölümden mezun olan öğrenciler yabancı dil sınavı şartını yerine getirmelidir. Bu şartı yerine getiren öğrenciler yönetmeliğe göre Bakanlık tarafından düzenlenen yat kaptanı sınavına girmeye hak kazanırlar. Bölüm hakkında bilgi vermeye çalıştıktan sonra şimdi de yat kaptanlığı bölümü iş imkanları hakkında bilgi sahibi olalım.

Yat Kaptanlığı İş İmkanları Nelerdir?

Yat kaptanlığı bölümü iş imkanları kamu ve özel sektörü kapsamaktadır. Ancak son yıllarda kamuda alımları oldukça sınırlıdır. Yat kaptanlığı bölümü iş imkanları arasında tüm ticari ve özel yatlarda yat kaptanı olarak çalışmak yer alır. Yat kaptanlığı bölümü iş imkanları arasında yatlara hizmet veren acente, firma ve kuruluşlarda çalışmak yer alır. Yat kaptanlığı bölümü iş imkanları arasında marina işletmelerinde ve teknik servislerde çalışmak yer alır.

Yat kaptanlığı bölümü iş imkanları arasında yat tersaneleri ve bunlara benzeyen kuruluşlarda çalışmak yer alır. Yat kaptanlığı bölümü iş imkanları arasında dikey geçiş sınavı girmek vardır. Bu sayede öğrenciler deniz işletmeciliği ve yönetimi bölümü, denizcilik işletmeleri yönetimi bölümü, deniz ulaştırma işletme mühendisliği bölümü, lojistik bölümü, lojistik yönetimi bölümü, seyahat işletmeciliği bölümü, seyahat işletmeciliği ve turizm rehberliği bölümü, turizm işletmeciliği ve otelcilik bölümü, turizm ve otel işletmeciliği bölümü, turizm ve otel yöneticiliği bölümü, turizm işletmeciliği bölümü okuyabilirler. Bu sayede öğrencilerin sahip oldukları çalışma olanakları genişlemiş olacaktır. Bu konu hakkında bilgi sahibi olduktan sonra şimdi de yat kaptanlığı bölümü mezunları ne iş yapar başlığı inceleyelim.

Yat Kaptanlığı Mezunları Ne İş Yapar?

Yat kaptanlığı bölümü mezunları ön lisans derecesi ve "yat kaptanı" unvanı alarak mezun olurlar. Ayrıca mezunlar 499 GT Yat Kaptanı unvanına haiz olurlar. Mezunların yaptıkları işler;

  • Yat kaptanlığı bölümü mezunları, seyahat edilmesi planlanan bölgeyi ve güzergahı incelerler.

  • Yat kaptanlığı bölümü mezunları, seyir ile ilgili harita ve diğer ekipmanları kullanırlar.

  • Yat kaptanlığı bölümü mezunları, deniz üzerinde haberleşme cihazlarını kullanırlar.

  • Yat kaptanlığı bölümü mezunları, denizde herhangi bir olumsuz durumda kişisel can kurtarma tekniklerini uygularlar.

  • Yat kaptanlığı bölümü mezunları, çalıştıkları şirket ya da kişinin belirlediği güzergah doğrultusunda ulaşım sağlarlar.

  • Yat kaptanlığı bölümü mezunları, yangın anında gerekli tedbirlerin alınmasını sağlar ve gerekli olan müdahaleyi yaparlar.

  • Yat kaptanlığı bölümü mezunları, sahip oldukları yeterlilik ile yaşanan acil durumlarda gemiyi yönetirler.

  • Son olarak, meteorolojik tahminler doğrultusunda hareket ederler.

Yat Kaptanlığı Dersleri Nelerdir?

  • Gemicilik

  • Denizde Güvenlik

  • Deniz Hukuku

  • Seyir

  • Denizcilik İngilizcesi

  • Fizik

  • Matematik

  • İş Sağlığı ve Güvenliği

  • Gemide Sağlık

  • Gemi Yapısı ve Dengesi

  • Gemi Makine Bilgisi

  • Deniz Meteorolojisi

  • Denizde Haberleşme

  • Tekne Bakım ve Onarım

  • Uluslararası Denizcilik Sözleşmeleri

  • Tekne Kullanma

  • Personel ve Gıda Hijyeni

  • Yat Kamara Hizmetleri

Yukarıda belirtilen dersler Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Meslek Yüksekokulu sitesinden alıntılanmıştır. Dersler hakkında ayrıntılı bilgi almak isteyenler okulun sitesini ziyaret edebilir.

Yat Kaptanlığı Taban Puanları ve Sıralama

İlk önce belirtilen bölümü okumak isteyen arkadaşların TYT sınavına girmesi gerekir. Ardından sınavdan aldığı taban puan ve başarı sıralaması doğrultusunda tercih işlemlerini yapabilirler. Tercih yaparken arkadaşların taban puandan ziyade başarı sıralamasına dikkat etmesi gerekir. Çünkü belirleyici etken başarı sıralamasıdır. Aşağıda sizlere hazırlamış olduğum liste en güncel verilere sahiptir.

ÜniversiteBölümTaban PuanıBaşarı Sıralaması
Muğla Sıtkı Koçman ÜniversitesiYat Kaptanlığı286,33562574.963
Antalya Akev ÜniversitesiYat Kaptanlığı (Burslu Bölüm)243,499271.003.562
Yat Kaptanlığı Bölümü, Ulaştırma Hizmetleri Bölümü altında yer alır, kaptanının sahip olduğu yatı idare etmesini sağlar ve yat turizm faaliyetlerini yürütme yeterlilikleri kazandırır, 2 yıllık bir eğitim sonunda ön lisans derecesi verilir İstihdam oranı yüksektir, özellikle mavi tur ve yat turizmi konularında, Yat Kaptanlığı Programı, Özellikle mavi tur ve yat turizmi sektörlerinde nitelikli yat kaptanları yetiştirmek için kurulan program, Programa ilk defa 2012-2013 yıllarında başlandı ve hala aktif bir şekilde nitelikli yat kaptanları yetiştirmektedir, Deniz Turizmi, Türkiye'nin yarım ada olması nedeniyle, deniz turizmi oldukça geniş bir ölçeğe sahiptir, Bu alanda iş imkanları son yıllarda ciddi bir artış göstermektedir, Mavi Tur ve Yat Turizmi, Ülkemizde son yıllarda popülaritesi artmış ve nitelikli yat kaptanlarına olan ihtiyacı artırmış turizm faaliyetleridir, Yat Kaptanlığı bölümü mezunları bu alanda geniş iş imkanlarına sahiptir, Yat Kaptanlığı Bölümü Eğitimi, Bir yandan kaptanları, yat idaresi ve yatta turizm faaliyetlerine yeterlilik kazandıran bir eğitim sunarken, bir yandan da mesleki etiğe uyan, özgüvenli ve çağdaş yat kaptanları yetiştirir, Bölüme başvuran adaylar dikkatli, sabırlı, kendini sürekli geliştirme yeteneğine sahip olduğunda ve stres altında çalışabildiğinde daha başarılı olur, Staj İmkanı, Öğrencilerin bölümden mezun olabilmesi için 45 günlük zorunlu stajı yapmaları gerekmektedir, Staj, öğrencilere deneyim kazandırır ve iş piyasasına daha hazırlıklı olmalarını sağlar, Yabancı Dil Şartı, Yat kaptanlığı bölümü öğrencileri yeterli yabancı dil bilgisine sahip olmalıdır, Çoğunlukla İngilizce gereklidir Bu dil bilgisi, öğrencinin iş dünyasında daha geniş imkanlara sahip olmasını sağlayacaktır, Zorunlu Sınav Şartı, Mezun öğrenciler yabancı dil sınavı şartını yerine getirmeli ve Bakanlık tarafından düzenlenen yat kaptanı sınavına girmeli, Tüm bu sınavları başarıyla geçen öğrenciler profesyonel olarak yat kaptanı olarak çalışabilirler, Dikey Geçiş Sınavı, Öğrenciler bu sınavı başarıyla tamamladığında, farklı bölümlere geçiş yapabilme şansına sahip olurlar, Bu bölümler arasında deniz işletmeciliği ve yönetimi, deniz ulaştırma işletme mühendisliği, lojistik ve seyahat işletmeciliği bulunmaktadır, Yat Kaptanlığı İş İmkanları, Yat kaptanları tüm ticari ve özel yatlarda yat kaptanı olarak, yatlara hizmet veren acente, firma ve kuruluşlarda, marina işletmelerinde ve teknik servislerde, yat tersaneleri ve benzeri kuruluşlarda iş bulabilirler, Mezunlar kamu ve özel sektöre yayılan geniş bir iş yelpazesinde iş bulabilmektedirler
yat kaptanlığı bölümü yat kaptanı yat kaptanlığı yat kaptanlığı bölümü mezunları yat kaptanlığı bölümü iş imkanları
Kalın, koyu renk sakallı bir adam beyaz bir duvara yaslanmış duruyor. Otuzlu yaşlarında görünüyor ve yüzünde ciddi bir ifade var. Sakalları dolgun ve gür, yüzünün ve boynunun büyük bir kısmını kaplıyor. Üzerinde açık gri desenli siyah bir tişört ve mavi bir kot pantolon var. Adamın kısa, koyu renk saçları var ve gözleri koyu kahverengi. Sert bir ifadeyle dosdoğru karşıya bakıyor. Arka plan beyaz bir duvar ve ışık görüntünün sol tarafından geliyor.
Sezer Açiler
Blog Yazarı

Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.