AnasayfaBlogWeb Sitesini Sesli Arama İçin Nasıl Optimize Edebilirim?
SEO

Web Sitesini Sesli Arama İçin Nasıl Optimize Edebilirim?

19 Ocak 2021
Üstüne bir büyüteç yerleştirilmiş bir bulmacanın yakın çekimi görülüyor. Bulmaca çeşitli renk, şekil ve sembollerden oluşuyor ve siyah bir arka plana yerleştirilmiş. Arka planda, solda mavi bir küre sembolü ve sağda mavi bir ses dalgası görülmektedir. Ön tarafta, siyah bir klavyenin yakın çekimi görülmektedir. Büyüteç, bulmacaya daha yakından bakılmasını sağlayarak ayrıntıların daha net görülmesine olanak tanıyor.
Optimizasyon StratejisiAçıklamaÖnemi
Pazarlama Stratejisinin Sesli Arama İçeriğini SağlamakSesli aramalarda kullanılan ifadelerin yazı ile arama ifadelerinden daha uzun hale geldiği için anahtar kelime ve sayfa içi arama motoru optimizasyonu daha büyük önem taşır.Google artık kullanıcılara soruları yanıtlama olanağı sağladığı için web sitesinin içeriğinin sorgulara doğrudan yanıt vermesi gerekir.
Web Sitesini Mobil İçin Optimize EtmeSesli aramaların çoğu mobil cihazlarda yapılır. Bu nedenle web sitesinin mobil cihazlara göre optimize edilmesi önemlidir.Kullanıcıların web sitesini kolay ve hızlı bir şekilde ziyaret edebilmesi için mobil cihazlara uygun hale getirilmelidir.
Kullanıcı Amacını DüşünmeWeb sitesi içeriğinin kullanıcıların aradığı bilgileri içermesi gereklidir.Google'ın tarayıcılarına içeriğin anlaşılabilir olması, arama sonuçlarındaki site sıralamalarında yükselebilme olasılığını artırır.
Hedeflenen Arama İfadelerini UzatmaSesli arama sorguları, doğal ifadeleri ve uzun kuyruklu arama dilini tercih eder.Sesli arama kullanıldığında kullanıcıların en çok hangi ifadeleri kullandığını bilerek, o ifadelerle uyumlu içerik oluşturulabilir.
Soru Bazlı Sıkça Sorulan Sorular (SSS) Sayfaları OluşturmaOrtalama bir sesli arama cevabı yaklaşık 29 kelime uzunluğunda olmalıdır. Bu yüzden çok sayıda soruyu yanıtlayan SSS sayfaları oluşturmak önemlidir.SSS sayfası, kullanıcıların en çok merak ettikleri konular hakkında bilgi verir ve kullanıcı deneyimini iyileştirir.
Yerel Arama Stratejisi PlanlamaSesli arama çoğunlukla yerel işletmeleri etkilemektedir. Yerel işletme girişlerini güncel ve aktif tutmak önemlidir.Yerel nişindeki sesli aramalarda görünme şansını artırır ve yerel müşterilere ulaşmayı kolaylaştırır.

İlk olarak 2011'de Google tarafından başlatılan sesli arama, kullanıcıların güvendiği bir özellikten olma özelliğinden çok bir yenilikti. Ancak konuşma ve tanıma teknolojisindeki gelişmeler, sesli aramayı dijital pazarlama trendlerinin üstüne yerleştirmeyi başardı.

Sesli aramalar sadece akıllı telefonları değil ses komutlarıyla çalışabilen herhangi başka bir cihazlarıda kapsayan bir yenilikti. Son istatistikler, yetişkinlerin en az yüzde 41'inin günde en az bir kez sesli aramayı kullandığını gösteriyor.

Sesli Arama Nedir?

Bir kullanıcının ses ile arama yapmasına izin veren bir teknoloji kullanarak yaptığı aramaya sesli arama denir. Sesli arama artık akıllı telefonların dışına taşarak başka araçlarla da iletişime geçmemizi sağlıyor. Örneğin sesli arama özelliği akıllı hoparlörler, arabalar ve akıllı ev sistemleri gibi birçok nesneye entegre edilmiş durumda.

Sesli aramayla yapabileceğiniz çeşitli işlemlere;

  • internette arama,

  • yol tarifi alma,

  • alarmları ayarlama / hatırlatıcıları programlama,

  • e-postaları kontrol etme,

  • birini arama veya mesaj gönderme ve daha fazlası örnek olarak verilebilir.

Sesli Arama için Web Sitenizi Optimize Etmenin 10 Yolu

Dijital dünyadaki yenilikler interneti kullanma şeklimizi değiştiriyor gibi görünüyor. Sesli arama teknolojisi gelişirken, çevrimiçi arama şeklimiz de değişiyor. Sesli aramanın bu avantajlarından yararlanmak web sitenizi 2020'de sesli arama için nasıl optimize edeceğinizi belirlemeniz gerekir.

Pazarlama Stratejinizin Sesli Arama İçeriğini Sağlayın

Pazarlama stratejinizi sesli aramada da devam ettirebilmek için gözden kaçırılmaması gereken bazı noktalar var. Sesli arama, insanların arama ve bunu yapma şeklini önemli ölçüde değiştimiş durumda. Google soruları yanıtlamak için arama motorunu değiştiriyor çünkü kullanıcıların artık yanıtı almak için bir web sitesini ziyaret etmeleri gerekmiyor. Yani artık web sitenizle sağladığınız içeriğin sorgulara doğrudan yanıt verdiğinden emin olmanız gerekiyor.

Sesli aramalarda kullanılan ifadelerin yazı ile arama ifadelerinden daha uzun hale geldiğini görüyoruz. Dolayısıyla anahtar kelime ve sayfa içi arama motoru optimizasyonunu üzerinde durmak artık daha büyük önem taşıyor.

Web Sitenizi Mobil İçin Optimize Edin

Sesli aramaların çoğu mobil cihazlarda yapılır, bu nedenle web sitenizi mobil cihazlar için optimize etmek her zamankinden daha önemlidir. Web sitenizi mobil cihazlara göre optimize etmek için yapabileceğiniz birkaç şey var:

  • Web sitenizin içeriğini stratejinizle alakalı, açık ve öz tutun.

  • Kolay gezinme için bir arama çubuğu ekleyin.

  • Yazı tipi boyutunu okunabilir tutun.

  • Site genelinde önemli özelliklerin tutarlı olmasını sağlayın. (menü seçenekleri, arama çubuğu vb.)

  • Web sitenizin mobil cihazlarda hızlı bir şekilde yüklendiğinden emin olun. 

Kullanıcı Amacını Düşünün

Web sitenizin içeriğini yapılandırırken kullanıcının amacını göz önünde bulundurmanız çok önemlidir. Şirketinizle ilgili önemli bilgilerin web sitenizde bulunduğundan emin olun. Google şüphesiz gelişmiş bir arama motorudur, ancak Google'ın tarayıcılarının web sitenizin içeriğini ayrıştırmasını ne kadar kolay yaparsanız, arama sonuçlarında en üste çıkma olasılığınız o kadar artar.

Hedeflenen Arama İfadelerinizi Uzatın 

Sesli arama sorguları, kısa arama anahtar kelimelerine göre doğal ifadeleri ve uzun kuyruklu arama dilini tercih etme eğilimindedir. Örneğin, bir web geliştirme şirketi ararken “İstanbul'da en iyi web geliştirme şirketi" gibi kısa bir cümle yazabilirsiniz, ancak bir sesli arama kullanıyorsanız, "en iyi web nedir" gibi doğal bir dil kullanma olasılığınız çok daha yüksektir. 

Soru Bazlı Sıkça Sorulan Sorular (SSS) Sayfaları Oluşturun

Ortalama bir sesli arama cevabı yaklaşık 29 kelime uzunluğundadır. Bu nedenle, olabildiğince çok soruyu yanıtlayan SSS sayfaları oluşturmak önemlidir. 30 kelimelik bir blog yazısı yazmak mantıklı olmadığından, yapılacak en iyi şey bir SSS sayfası oluşturmaktır. Ek olarak, arama sonuçlarının en üstüne çıkma şansınızı daha da artırmak için SSS sayfanızdaki yanıtlara yüksek hacimli anahtar kelimeler ekleyebilirsiniz.

Sesli aramaların çoğu "kim", "nasıl", "neden" gibi soru ifadeleriyle başlar. Bu nedenle, hedef kitlenizin soruları nasıl ifade ettiğini bulmak önemlidir. Dahası, arama sonuçlarının en üstünde yer almak için, daha uzun kuyruklu anahtar kelimeler kullanmanız gerekir çünkü sesli aramalar daha fazla konuşmaya yöneliktir ve metin tabanlı aramalardan daha uzundur.

Yerel Arama Stratejisi Planlayın

Şu anda, sesli arama çoğunlukla yerel işletmeleri etkilemektedir. Arama sonuçlarının üstünde kalmak için, yerel işletme girişlerinizi güncel ve aktif tutmanız gerekir.

Yerel işletme dizinlerinde hesaplar oluştururken, olabildiğince spesifik olun. Bu, yerel nişinizdeki sesli aramalarda görünme şansınızı artırabilir. Tüm hesaplarınız şirketiniz hakkında farklı bilgiler sağlarsa, arama motorları hangi bilgilerin doğru olduğunu bilmez ve şirketinizi sesli arama sonuçlarında yukarı çekme olasılığı daha düşük olur.

Belirli Arama Motorları İçin Optimize Edin

Google dışında başka arama motorları var. Örneğin, Apple’da yer alan Siri, birincil arama motoru olarak Bing'i kullanır, bu nedenle Apple kullanıcılarını hedeflerseniz, Bing için optimize etmeyi düşünmeniz gerekebilir. Bununla birlikte, farklı markaların mobil cihazlarının satışlarının büyük ölçüde dalgalanma yaşarlar. Bu nedenle yalnızca belirli arama motorları için optimize etmenin yarardan çok zarar getirebileceğini unutmayın. En iyi çözüm Google için optimize etmektir, ancak diğer arama motorlarının nasıl çalıştığına dair nüansları aklınızda bulundurmanız gerekebilir.

Yapılandırılmış Verileri Kullanmaya Başlayın

Yapılandırılmış veri işaretleme, Google tarayıcılarına sayfada tam olarak ne olduğunu söylemeniz için içeriğinizi biçimlendirmenin ve kodlamanın teknik bir yoludur. Diğer bir deyişle, web sitenizdeki verilerin ne anlama geldiğini daha kapsamlı bir şekilde açıklamanıza olanak tanır. Google ve diğer arama motorları, sesli arama yapanların sorduğu soruları cevaplayabilecek bilgileri sunmak ister.

Aynı zamanda en güçlü SEO uygulamalarından biridir.

Yapılandırılmış veriler son derece organize edilir ve arama motoru algoritmaları tarafından kolayca aranır. Google'a sayfadaki içeriğin neyle ilgili olduğuna dair standartlaştırılmış ipuçları verir. Bu ipuçları birlikte, web'de sesli aramanın yeni gerçekliğini değiştirmenize, ayarlamanıza ve optimize etmenize yardımcı olabilir.

Sesli Aramanın Geleceğine Hazırlanın

Sesli aramanın popülerliğinin zaman içinde artması beklenmektedir. Yapay zeka ve makine öğrenimi algoritmaları daha doğru ve gelişmiş hale geldikçe, sesli aramanın dijital pazarlama üzerindeki etkisi artmaya devam edecektir. 

siri, google home, alexa ve diğer sesle etkinleştirilen yardımcılar, bilgi aramak için yazmak yerine sözlü girişi kullanan teknoloji örnekleridir. bu teknolojinin ana akıma ulaşması biraz zaman aldı, ancak şimdi akıllı telefonunuza yazmak kadar soru sormak da artık neredeyse doğal hale geldi.

Arama motoru optimizasyonu metin sorguları için yaptığımız optimizasyonları otomatik olarak sesli dünyaya çeviremez. Sesli arama kullanıcılarının ilgisini çekmek için web sitenizi ayarlamanız gerekir. Mobil arama sonuçlarında görünme olasılığını artırın ve sitenizi sesle etkinleştirilen cihazlar için geleceğe hazır hale getirin.

Mevcut Verilerden Yararlanma

Web sitesi trafik analizlerinize göz atmak için zaman ayırın ve insanların hali hazırda aradıklarını görün. Arama motoru ifadelerinin ötesine geçin ve site içi aramanıza da bakın. Bu bilgileri web sitenizde hali hazırda takip etmiyorsanız, Google Analytics, özellikle Google Adwords veya Google Adsense gibi ücretsiz çözümlerden yararlanabilirsiniz.

Pazarlama Stratejisinin Sesli Arama İçeriğini Sağlamak, Sesli aramalarda kullanılan ifadelerin yazı ile arama ifadelerinden daha uzun hale geldiği için anahtar kelime ve sayfa içi arama motoru optimizasyonu daha büyük önem taşır, Google artık kullanıcılara soruları yanıtlama olanağı sağladığı için web sitesinin içeriğinin sorgulara doğrudan yanıt vermesi gerekir, Web Sitesini Mobil İçin Optimize Etme, Sesli aramaların çoğu mobil cihazlarda yapılır Bu nedenle web sitesinin mobil cihazlara göre optimize edilmesi önemlidir, Kullanıcıların web sitesini kolay ve hızlı bir şekilde ziyaret edebilmesi için mobil cihazlara uygun hale getirilmelidir, Kullanıcı Amacını Düşünme, Web sitesi içeriğinin kullanıcıların aradığı bilgileri içermesi gereklidir, Google'ın tarayıcılarına içeriğin anlaşılabilir olması, arama sonuçlarındaki site sıralamalarında yükselebilme olasılığını artırır, Hedeflenen Arama İfadelerini Uzatma, Sesli arama sorguları, doğal ifadeleri ve uzun kuyruklu arama dilini tercih eder, Sesli arama kullanıldığında kullanıcıların en çok hangi ifadeleri kullandığını bilerek, o ifadelerle uyumlu içerik oluşturulabilir, Soru Bazlı Sıkça Sorulan Sorular (SSS) Sayfaları Oluşturma, Ortalama bir sesli arama cevabı yaklaşık 29 kelime uzunluğunda olmalıdır Bu yüzden çok sayıda soruyu yanıtlayan SSS sayfaları oluşturmak önemlidir, SSS sayfası, kullanıcıların en çok merak ettikleri konular hakkında bilgi verir ve kullanıcı deneyimini iyileştirir, Yerel Arama Stratejisi Planlama, Sesli arama çoğunlukla yerel işletmeleri etkilemektedir Yerel işletme girişlerini güncel ve aktif tutmak önemlidir, Yerel nişindeki sesli aramalarda görünme şansını artırır ve yerel müşterilere ulaşmayı kolaylaştırır
Sesli arama dijital optimize web online sesli arama optimizasyonu internette sesli arama web sitesini sesli aramaya optimize etme
Bu, elini çenesine doğru kaldırmış, düşünceli bir ifadeyle uzaklara bakan bir kadının görüntüsüdür. Uzun, koyu renk saçları yüzünden geriye doğru toplanmış. Gözleri odaklanmış ve dudakları derin düşüncelere dalmış gibi hafifçe ayrılmış. Üzerinde beyaz bir bluz, siyah bir hırka ve ince altın bir kolye var. Beden dili rahat ve duruşu kendinden emin. Dikkatli ve düşünceli bir şekilde bir şeyler düşünüyor gibi görünüyor. Bakışları mesafeli ve yüzü sıcak, doğal bir ışıkla aydınlatılmış.
Aysun Şahin Besci
Blog Yazarı

Çocukluk hayallerini gerçekleştirmek adına Endüstri Ürünleri Tasarımı ve Marka İletişimi bölümlerini bitirdikten sonra tasarım bilgisiyle yeteneklerini buluşturduğu Noipaper Art&Craft'ı kurdu. 2009'dan bu yana çeşitli ürün tasarımı projelerine danışmanlık yapmakta bir yandan da Noipaper ile el yapımı ürünlerin değerini artırmak adına yetişkin ve çocuklara özel kağıt atölyeleri düzenlemektedir.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Şık, koyu renk bir takım elbise giymiş bir adam bir konferans salonunun ortasında durmaktadır. Gözlük takmış ve ciddi bir ifadeyle dosdoğru önüne bakıyor. Elleri iki yanındadır. Görüntünün odağında o var ve arka plan hafifçe bulanık. Bir iş adamı gibi görünüyor ve arkasındaki siyah yazılı dikdörtgen beyaz tabela bunu gösteriyor olabilir. Sağ üst köşede bir sandalye ve sol alt köşede bir masa var, her ikisi de odak dışı.
5
(3)

SEO Uzmanlığı

5 Konu15 Saat
Gözlüklü ve kırmızı ceketli beyaz bir adam mavi bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakıyor. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri gözlüklerin arkasında gizlidir. Kırmızı ceketinin altında açık mavi bir gömlek, siyah pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Kollarını önde kavuşturmuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında gibi görünüyor.Yemliha Toker
1403867
Bu görüntü SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) hakkında bir çevrimiçi kursu yansıtıyor. Bir ekranın önünde konuşan takım elbiseli bir adam görülüyor. Adam gözlük ve kahverengi bir gömlek giyiyor ve sağ eliyle bir şeyi işaret ediyor. Arka planda, beyaz metinli bir tabelanın yakın çekimi ve beyaz zemin üzerinde sarı bir sayı var. SEO eğitimi ve kursları, işletmelerin web sitelerini ve içeriklerini arama motorları için nasıl optimize edeceklerini daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir. Doğru SEO teknikleri sayesinde işletmeler arama motoru sonuç sayfalarında daha üst sıralarda yer alarak web sitelerine daha fazla trafik çekebilir ve daha fazla müşteri kazanabilirler. SEO kurslarının yardımıyla işletmeler, anahtar kelimeleri stratejik olarak nasıl kullanacaklarını, arama motoru algoritmalarına hitap eden içerikleri nasıl oluşturacaklarını ve çevrimiçi pazarlamanın nüanslarını nasıl anlayacaklarını öğrenebilirler.
4.9
(28)

SEO Eğitimi

11 Konu5 Saat
Gözlüklü ve kırmızı ceketli beyaz bir adam mavi bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakıyor. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri gözlüklerin arkasında gizlidir. Kırmızı ceketinin altında açık mavi bir gömlek, siyah pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Kollarını önde kavuşturmuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında gibi görünüyor.Yemliha Toker
550419
Bu görsel dijital pazarlama alanında bir online kursu tasvir etmektedir. Sakallı ve bıyıklı bir adam çerçevenin ortasında parmağıyla işaret ediyor. Beyaz gömleği ve sarı arka planı parlak ve canlı bir kontrast oluşturuyor. Arka planda ayrıca bir bileziğin ve bir adamın yüzünün yakın çekimini görebiliyoruz. Bu görsel, dijital pazarlama kursunun ideal bir temsili olup, ön planda materyalin önemini gösteren bir erkek yer almaktadır. Renklerin, nesnelerin ve yüz ifadelerinin birleşimi, görsele dijital pazarlama için bir coşku ve heyecan hissi veriyor. Bu görsel, dijital pazarlamanın getirebileceği bilgi ve heyecanın mükemmel bir temsili.
4.9
(331)

Dijital Pazarlama Eğitimi

15 Konu5 Saat
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
775519
Takım elbise giymiş bir adam dizüstü bilgisayarının önünde oturuyor. Elleri klavyenin üzerindedir ve gözleri ekrana odaklanmıştır. Kısa, koyu renk saçları vardır ve dizüstü bilgisayarın üzerinde mavi beyaz bir logo görülmektedir. Ellerinden birinin yakın çekimi ve siyah bir gömleğin başka bir yakın çekimi var. Arka planda bir fotoğraf görülmektedir. Adam dikkatle bir şeyler yazmakta, bakışları dizüstü bilgisayar ekranından hiç ayrılmamaktadır. İfadesi ciddi ve odaklanmış, önemli bir işle meşgul olduğunu gösteriyor. Görüntü, adam dizüstü bilgisayarında özenle çalışırken bir konsantrasyon anını yakalıyor.
5
(486)

WordPress Eğitimi

14 Konu5 Saat