AnasayfaBlogUzay Yolculuğu ve Milyonluk Biletleri
Teknoloji

Uzay Yolculuğu ve Milyonluk Biletleri

26 Haziran 2021
Bu görüntü uzayda uçan bir uzay gemisini göstermektedir. Uzay aracı yıldızların ışığıyla aydınlatılmış ve yakın bir perspektiften görülüyor. Gemi metalik gümüş renginde ve kozmosun enginliğinde süzülüyor gibi görünüyor. Çok sayıda kanat ve iticiden karmaşık desenli yüzeye kadar geminin ayrıntıları görülebiliyor. Gemi görüntünün ortasında, uzaktaki yıldızlar ve galaksilerden oluşan bir fonda görülüyor. Bu görüntü uzay yolculuğunun güzelliğini ve bilinmeyenin gizemini yakalıyor.
Uzay Seyahat ŞirketiSeyahat DetaylarıMaliyet
Space PerspectiveStratosfere uzay balonlarıyla seyahat. 6 saatlik süre zarfında 30 kilometreye çıkılacak. WI-FI hizmeti ve içecekler dahil.125 Bin Dolar (1 Milyon TL)
Blue Origin (Jeff Bezos)Temmuz ayında gerçekleşecek seyahat. Seyahat yol arkadaşı için açık artırma düzenlendi, fakat kim olduğu henüz bilinmiyor.28 Milyon Dolar
SpaceX (Elon Musk)Yıl sonunda düzenlenecek 3 günlük uzay yolculuğu. Rokitelerle gerçekleştirecekHenüz Açıklanmadı
Virgin GalacticPlanlanan uzay seyahatleri var, fakat henüz net bir tarih ya da seyahat hedefi bilinmiyor.Henüz Açıklanmadı
Blue Origin (Jeff Bezos)Bezos'un uzay seyahati için yol arkadaşı olarak seçeceği kimseye verilen açık artırma hakkı.28 Milyon Dolar
Space PerspectiveKişi başı 8 kişilik seyahat gruplarıyla stratosfere yapılacak seyahatler125 Bin Dolar
SpaceX (Elon Musk)SpaceX'nin düzenleyeceği, katılımcıların uzayın derinliklerine dalacağı 3 günlük seyahat.Henüz Açıklanmadı
Virgin GalacticUzaya planlanan turistik seyahatler. Tarih ve rotalar bilinmiyor.Henüz Açıklanmadı
Blue Origin (Jeff Bezos)Jeff Bezos'un katılacağı ve bir yolcusunun henüz belirlenmediği Temmuz ayında yapılacak uzay yolculuğu28 Milyon Dolar
Virgin GalacticŞirketin henüz ne zaman başlayacağını açıklamadığı uzay turizmi planları.Henüz Açıklanmadı

Dünya dışında yaşam var mı? Başka bir gezegende hayat var ise orada yaşamak ya da oraya seyahat etmek mümkün mü? Bu iki soru uzayla ilgili en çok merak edilen sorulardan. Aslında insanoğlunun uzay merakı yeni değil. Tarih boyunca gökyüzünü, gökyüzünün ardını, gök cisimlerini ve uzayı merak etmiştir. Teknolojik gelişmelerle birlikte bilimsel çalışmalar ışığında dünya, gezegenler, uzay, güneş sistemi hakkında pek çok bilgiye ulaşıldı. Uzayla ilgili bilimsel çalışmaların öncü devletleri ABD ve Rusya.

Uzayla ilgili araştırmalar artık bilimsel çalışmaların ötesinde. Zira uzay turizmi, uzay yolculuğu ve uzaya seyahat kavramları dünya gündeminde. Uzay turizmi için milyarderler devletlerden bağımsız olarak yatırım yapıyor. Uzay turizmi rekabeti gün geçtikçe artıyor. Blue Origin, SpaceX ve Virgin Galactic uzay seyahatinin en popüler şirketleri. Dünyanın en zenginleri arasında yer alan Jeff Bezos ve Elon Musk’ın şirketlerin sahibi olması da bu popülerliğin sebeplerinden. En rekabetçi şirketler olsalar da uzay turizmini bu şirketlerle sınırlamak mümkün değil.

Sınırları aşan bu seyahatle ilgili farklı projeleri, kimlerin gideceğine dair haberler sık sık basında yer alıyor. Jeff Bezos’un Temmuz ayı içerisinde yapacağı yolculuk, stratosfere yapılacak balon seyahati ve SpaceX şirketinin yıl sonunda düzenleyeceği 3 günlük uzay yolculuğu, uzaya gitmek isteyen milyarderler ve daha planlanan nice turistik uzay seyahatleri… En güncel seyahatten başlayarak turistlik uzay yolculuğuna dair detayları paylaşalım.

Uzay Balonuyla Stratosfere Gitmek 1 Milyon Lira

Uzay yolculuklarından birini Space Perspective adlı şirket hazırladı. Aslında projeden öteye geçti demek daha doğru bir ifade olacak zira; uzay balonlarıyla yapılacak stratosfer seyahati için rezervasyonlara başladı.

Space Perspective, Neptune One adlı uzay balonlarıyla yapılacak yolculuk için biletlerin 125 bin dolara (güncel kur ile 1Milyon TL) satıldığını duyurdu. İlk seyahat 2024 yılında ancak ilk üç seferin rezervasyonları çoktan tükendi. Balonların 8 kişilik olduğunu ve 100000 feet yüksekliğe (30 kilometre) çıkacağını açıklandı. Şirketin CEO’su Jane Poynter, balonların dünya atmosferinin yüzde 99 üzerine çıkacağını söyledi. Yolcuların 360 derecelik dünya manzarasını seyredeceğine dikkat çekti. Uzayın karanlığından dünyayı seyretmenin sadece astronotlara özel olmayacağına vurgu yaptı. 

Açıklamada Jeff Bezos’un 28 milyon dolara bilet sattığına değinilerek uzay yolculuğunun maliyetinin daha düşük olduğu da hatırlatıldı. 125 bin dolarlık uzay balonu yolcuğuna kahvaltı ve içecekler de dahil. Balonda bulunan WI-FI sayesinde misafirler yaşadığı deneyimleri de canlı canlı sosyal medya hesaplarından takipçileriyle paylaşabilecek. 

Balon; Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatılacak. Atmosfer sınırına çıkacak turistlerin yolculuğu 6 saat sürecek. 6 saatlik yolculuğun ardından iniş anına geçildiğinde balon yavaş yavaş sönecek ve kapsül de suya inecek. Fırlatma anını merak edenler de unutulmamış, birkaç gün öncesinden uzaya yolculuğun başlayacağı yere gidebilecek. Space Perspective şirketi ilk test uçuşunu Florida'daki Space Coast Spaceport'tan yaptı. Bu test uçuşu 39 dakika sürdü. Yolculuk için rezervasyonlar da test uçuşunun başarılı olmasının ardından başladı. Space Perspective, son kurulan uzay turizmi şirketlerinden biri; kuruluş tarihi 2020.

28 Milyon Dolarlık Uzay Yolculuğu

2021’de uzay yolculuğunu ilk yapacak kişi Jeff Bezos olacak. Bezos Temmuz ayında uzaya seyahat edecek. Yolculuk başlamadan gündeme oturdu. Bunun sebebi ise düzenlenen açık artırma. 

Bezoss, yol arkadaşı için açık artırma düzenledi. Bu açık artırmaya dünyanın farklı ülkelerinden 6500 kişi katıldı ve açık artırmayı 28 milyon dolar veren kişi kazandı. Uzay yolculuğunda Jeff Bezos’a eşlik edecek kişinin kim olduğu henüz bilinmiyor. 
Uzaya gidecek ilk kafilede yer alacak bir başka isim ise Jeff Bezos’un kardeşi Mark Bezos. Uzay yolculuğu Van Horn Üssü'nden başlayacak. New Shepard adlı araçla yapılan seyahatte 100 km yüksekliğe çıkılacak. 

Hem açık artırma hem de Bezos’un uzaya gideceğini duyurması sosyal medyanın da en çok konuşulanları arasında yer aldı. Bu tur başarıyla tamamlandığında Jeff Bezos’un 2000 yılında kurduğu Blue Origin’i uzay turizmi yapan ilk şirket olacak. Bezoss, uzay şirketi için 7,5 milyar dolardan fazla yatırım yaptı.

Elon Musk 2021’de Uzaya Yolculuğu Yapacak Mı?

Elon Musk’ın şirketi SpaceX ise ilk uzay yolculuğunu 2021’in sonuna doğru yapacak. Bu yolculuk süresi saatler değil günler sürecek: 3 gün. Inspiration4 adlı tura 4 kişi katılacak. Yolculuk Crew Dragon adlı kapsülle yapılacak. Bu dört kişiden birinin kim olacağı netleşti: Jared Isaacman. Dünya etrafında uçuş rekorunun sahibi Isaacman, Inspiration4’un kaptanı dünyanın yörüngesinde uçacak. Cape Canaveral Uzay Üssü'nden fırlatma SpaceX'in ürettiği Falcon-9 roketi yapılacak. Dünyanın en zenginlerinden Elon Musk’ın bu yolculukta yer alıp almayacağıyla ilgili bilgi henüz yok. Elon Musk’ın uzay yolculukları için SpaceX şirketini 2002 yılında kurdu. Bu turizm alanına yatırım yapan ilk milyarderler arasında yer aldı. 

Virgin Galactic şirketi ise 2022 yılında uzay yolculuğunu başlatacak. Richard Branson'un kurduğu şirketin ilk seyahati yörünge altı turu. (Sub-Orbital) Bu yolculuk için 600 kişinin rezervasyon yaptırdığı ve 500 bin dolar ödeyeceği açıklandı. Branson, seyahatin ardından uzay turistlerinde karakteristik değişiklikler olabileceğini söyledi. Virgin Galactic şirketinin kuruluş tarihi ise 2004. 

Uzay turizminin sıklıkla gündemde yer almasının nedenlerinden biri de dünyanın farklı ülkelerinde milyarderlerin bu yolculuk için hazırlandığı acıkması oldu. Yusaku Maezawa, Sir Richard Branson ve Sergey Brin de uzay yolculuğu yapacaklarını duyuran milyarderler.

Uzaya Kimler Gitti?

Uzay turizmi günümüzde çokça gündemde yer alsa da geçmişte uzaya gidenler de oldu. Aklınıza hemen astronotlar ve kozmonotlar gelmesin. Zira; astronotlar ve kozmonotlar dışında uzay yolculuğu yapan isimler var: Dennis Tito ve Charles Simonyi uzaya gidenlerden ikisi. Tito ve Simonyi uzay yolculuklarında Rus uzay aracı Soyuz’u tercih etmişti. Tito 2001 yılında Simonyi ise 2007 yılında uzaya çıkmıştı. Space Adventures şirketi ile uzaya giden bir başka milyarder Guy Laliberté. 2009 yılında uzaya giden Laliberté, 1 ay uluslararası Uzay İstasyonunda kaldı. 1 aylık uzay mecarası için 35 milyon dolar ödedi. 

Space Perspective, Stratosfere uzay balonlarıyla seyahat 6 saatlik süre zarfında 30 kilometreye çıkılacak WI-FI hizmeti ve içecekler dahil, 125 Bin Dolar (1 Milyon TL), Blue Origin (Jeff Bezos), Temmuz ayında gerçekleşecek seyahat Seyahat yol arkadaşı için açık artırma düzenlendi, fakat kim olduğu henüz bilinmiyor, 28 Milyon Dolar, SpaceX (Elon Musk), Yıl sonunda düzenlenecek 3 günlük uzay yolculuğu Rokitelerle gerçekleştirecek, Henüz Açıklanmadı, Virgin Galactic, Planlanan uzay seyahatleri var, fakat henüz net bir tarih ya da seyahat hedefi bilinmiyor, Henüz Açıklanmadı, Blue Origin (Jeff Bezos), Bezos'un uzay seyahati için yol arkadaşı olarak seçeceği kimseye verilen açık artırma hakkı, 28 Milyon Dolar, Space Perspective, Kişi başı 8 kişilik seyahat gruplarıyla stratosfere yapılacak seyahatler, 125 Bin Dolar, SpaceX (Elon Musk), SpaceX'nin düzenleyeceği, katılımcıların uzayın derinliklerine dalacağı 3 günlük seyahat, Henüz Açıklanmadı, Virgin Galactic, Uzaya planlanan turistik seyahatler Tarih ve rotalar bilinmiyor, Henüz Açıklanmadı, Blue Origin (Jeff Bezos), Jeff Bezos'un katılacağı ve bir yolcusunun henüz belirlenmediği Temmuz ayında yapılacak uzay yolculuğu, 28 Milyon Dolar, Virgin Galactic, Şirketin henüz ne zaman başlayacağını açıklamadığı uzay turizmi planları, Henüz Açıklanmadı
Uzay Yolculuğu ve Milyonluk Biletleri 28 Milyon Dolarlık Uzay Yolculuğu Uzay Yolculuğu Uzay Turizmi Uzay Seyahati Turistik Uzay Yolculuğu
Boynuna parlak kırmızı bir başörtüsü bağlamış bir kadın kameraya bakıyor. Koyu renk gözleri uzun siyah kirpikleriyle çerçevelenmiş ve yüzünde ciddi bir ifade var. Hafif bir kumaştan yapılmış olan eşarp omuzlarından ve göğsünden aşağıya yumuşak bir şekilde düşüyor. Saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve kollarını önünde kavuşturmuş bir şekilde duruyor. Kendinden emin ve kararlı görünüyor, karşısına ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır.
Neşe Polat
Blog Yazarı

Bayburt'ta doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. Medya sektöründe çalıştı. Yayınevlerinde editörlük yaptı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.