AnasayfaBlogÜreten İnsan Olmanın Mutluluğu
Üretim Yönetimi

Üreten İnsan Olmanın Mutluluğu

15 Haziran 2018
Şapka ve gözlük takan bir adam atölyede çeşitli aletlerle çalışıyor. Küçük siyah bir nesne üzerinde çalışmak için bir pense kullanıyor. Arka planda bir bina ve eski alet koleksiyonunun bulunduğu bir pencere görülüyor. Adam büyük bir konsantrasyonla işine odaklanmış ve niyetlidir. Etrafı testereler, çekiçler ve tornavidalar gibi çeşitli aletlerle çevrilidir. Atölye, yaptığı işin sesleri, metal ve ahşap kokusuyla doludur. Yüzü pencereden giren güneşle aydınlanıyor. Bu adam kendini zanaatına adamış ve yaptığı işten büyük gurur duyduğu çok açık.
Üretim TürleriÜretkenliği Artıran FaktörlerÜretkenliği Engelleyen Faktörler
Tarım ÜretimiÖzgür DüşünceAtalet
Sanayi ÜretimiDoğru EğitimYılgınlık
Zihinsel ÜretimÖzgüvenMükemmeliyetçilik
Bilim Üretimi (Buluşlar, Keşifler vb.)Disiplinli ÇalışmaErteleme
Sanatsal Üretim (Roman, Şiir, Müzik vb.)Günlük SporDüşüncelere Sınırlar Koyabilme
Tarım ve Sanayi Dışındaki ÜretimlerFiziksel AktiviteRisk Almaktan Kaçınma
Tüm Üretim TürleriKendine GüvenKendini Sınırlama
Tüm Üretim TürleriÖzgür İradeÖzgüven Eksikliği
Tüm Üretim Türleriİnsanın Kendine Emin OlmasıYargılanma Düşüncesi
Tüm Üretim TürleriYeniliklere Açık OlmaEleştiriden Kaçmak

Üreten insanı tanımlamadan önce üretimin bir tanımını yapmak gerekli. Üretim, verilen emek ve bir girdi ile orantılı yeni bir ürün elde etmek demek. Üretim deyince ilk akla gelen tarım üretimidir. 

Tarım Üretimi Nedir?

Tarım üretimi genelde dünya için özelde de bir ülke için hayati öneme sahiptir. Çünkü bir ülkenin tarımsal üretimi yoksa hayvancığı da gelişmemiştir ya da bağımlı olduğu için yeterli değildir. Tarlaya ekilen buğday, arpa, yulaf, mercimek, dikilen meyve ağaçları, ormanlar, her mevsim yeniden ekilen sebze fideleri tarımsal üretimdir.

Sanayi Üretimi Nedir?

Başka bir üretim şekli de sanayi üretimidir. Nedir sanayi üretimi dersek torna tezgahına bir çelik olarak girip oradan bir araba, uçak, helikopter parçası olarak çıkması veya bir tomruğun kitap basılacak kağıt hamuru olarak çıkmasıdır. Aynı zamanda pamuğun ipliğe, ipliğin kumaşa dönüşmesi, domatesin yemekte kullanabileceğimiz salçaya dönüşmesi, meyvelerin çeşit çeşit meyve sularına dönüşmesi veya otların elementleri ile birleşerek ilaç olarak çıkması sanayi üretim örnekleridir.

Zihinsel Üretim Nedir?

Üretim sadece tarım ve sanayi ile sınırlı değildir. Böyle düşünürsek yanılırız. Bunun bir de zihinsel üretimi vardır. Üretim örneklerinin önce bir zihinsel üretim süreci olmalı ve öncelikle bunları nasıl yapacağımıza dair düşünmemiz ya da tasarlamamız gerek. Her şeyin her gün değişmesi, gelişmesi, ilerlemesi ve yeni şekilde karşımıza çıkması zihinsel üretimin bir çıktısıdır. 

Bir bilim insanın yeni buluşları, yeni bir gezegenin keşfi, insanları korkutan hastalıklara karşı geliştirilen ilaçlar, zihinsel üretim sonucunda ortaya çıkar, roman yazarı; bize hazırmış gibi gelen sanki dünyanın varlığından beri oradan var olduğunu düşündüğümüz bir romanı da zihinsel bir üretimdir.

Üretkenliğe Etki Eden Olumlu Faktörler

Özgür düşünce üretkenliği artıran olumlu faktörlerin en başında gelir ve bence birçok insan da bu konuda hem fikirdir. İnsan ne kadar özgürse düşüncelerine ket vurmadan düşünebiliyorsa o kadar yaratıcıdır. Eğitim de bir başka önemli faktördür. Üretim yapabilme açısından doğru eğitim almadan doğru işler yapabilmek biraz şansa kalmıştır. 

Özgüven üretkenliğin yaratıcı düşüncenin verimin en iyi dostlarından birisidir bir kişi ne kadar kendine güveniyor kendin emin ise aslında o kadar özgür iradesi o kadar güçlüdür bağımlı olmadığı için eleştirilme korkusu yoktur. bu da ona ayrı bir güç katar. disiplinli çalışma da çok önemlidir. üreten insanın günlük yaşamı planlı ve programlı olmalı.

Bunun yanında günlük spor çok önemlidir. Mustafa Kemal Atatürk demiştir ki ''Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur''. Ayrıca fiziksel aktivite yapmanın mutluluk hormonu salgıladığını hepimiz biliyoruz bedenimiz rahatsa beynimiz rahat, beynimizin rahat olması demekte daha doğru işler demek. 

Üretkenliği Engelleyen Faktörler

Bence en başta atalet gelir. Çünkü atalet duygumuz ve davranışımız varsa hatta atalet bir yaşam şekli olmuşsa üretime çok büyük engel oluşturur. Ataletli olan insan düşünce ve yaşama tembelidir. Kendisine hep engeller koyar. Erteler her gün erteledikçe de bir üretim yapamaz hale gelir. Yılgınlık üretim önündeki en büyük engellerden biridir. Yılgın insan hiçbir şey yapmak istemez. 

Mükemmeliyetçilik daha iyisini daha güzelini yapabilirim deyip hiçbir şey yaptırmaz. Ertelemede başka engelleyici bir sebep. Yaptığını beğenmeme, anlamsız bulma, düşüncelere sınırlar koyma, kendimizi sınırlama da üretim önündeki diğer bir sebeplerden. Risk almaktan kaçınmak da başka bir engelleyici. Özgüven eksikliği, yargılanma düşüncesi ve eleştiriden kaçmak insani hep engeller hatta geriletir.

Üretkenlik Öğrenilir mi?

Bence öğrenilir. Doğuştan gelen özel yetenekler var elbette ama bunların dışında kalan her şey öğrenilebilir. Hepimizin bildiği gibi öğrenme ailede başlar okul hayatı ile devam eder. Okuldaki öğretmen seçtiğimiz arkadaşlarımız bu sürece etki ederler. Bunun dışında kendi çabalarımız da eğitimimiz de çok önemlidir. Okuduğumuz kitap ve dergiler seyrettiğimiz filmler çok etkilidir. 

Eğer bu süreci okul hayatı bitince bitirirsek ve okulun bize verdiği ile yetinirsek orada kalırız. Çünkü dünya her gün değişiyor. Bizim de bu değişime ayak uydurmamız üretime katkı sunmamız için kendimizi her gün yenilememiz kendimize yeni değerler katmamız gerekir. Bununda en birincil yöntemi eğitimden geçer. Üretimin her türlüsü kişiye, topluma, ülkeye ve insanlığa değer katar. 

Bir toplum ne kadar üretiyorsa o kadar varlıklıdır. Bir insan ne kadar üretiyorsa o kadar değerlidir ve ait olduğu topluma o ölçüde değer katar. Değerleri olan bir toplumun da temeli sağlamdır geleceğe güvenle bakar. Kısaca üretim birey ve toplum için asla vazgeçilmemesi gereken ve sıkı sıkıya sarılması gereken bir değerdir.

Yazar: Seher Tatar Gümüş

Tarım Üretimi, Özgür Düşünce, Atalet, Sanayi Üretimi, Doğru Eğitim, Yılgınlık, Zihinsel Üretim, Özgüven, Mükemmeliyetçilik, Bilim Üretimi (Buluşlar, Keşifler vb), Disiplinli Çalışma, Erteleme, Sanatsal Üretim (Roman, Şiir, Müzik vb), Günlük Spor, Düşüncelere Sınırlar Koyabilme, Tarım ve Sanayi Dışındaki Üretimler, Fiziksel Aktivite, Risk Almaktan Kaçınma, Tüm Üretim Türleri, Kendine Güven, Kendini Sınırlama, Tüm Üretim Türleri, Özgür İrade, Özgüven Eksikliği, Tüm Üretim Türleri, İnsanın Kendine Emin Olması, Yargılanma Düşüncesi, Tüm Üretim Türleri, Yeniliklere Açık Olma, Eleştiriden Kaçmak
eğitim sanayi.tarımüretkenlik üreten insan üretim
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Şapka ve gözlük takan bir adam atölyede çeşitli aletlerle çalışıyor. Küçük siyah bir nesne üzerinde çalışmak için bir pense kullanıyor. Arka planda bir bina ve eski alet koleksiyonunun bulunduğu bir pencere görülüyor. Adam büyük bir konsantrasyonla işine odaklanmış ve niyetlidir. Etrafı testereler, çekiçler ve tornavidalar gibi çeşitli aletlerle çevrilidir. Atölye, yaptığı işin sesleri, metal ve ahşap kokusuyla doludur. Yüzü pencereden giren güneşle aydınlanıyor. Bu adam kendini zanaatına adamış ve yaptığı işten büyük gurur duyduğu çok açık.
Üretim Yönetimi

Üreten İnsan Olmanın Mutluluğu

15 Haziran 2018
Sarı baret ve beyaz gömlek giyen bir adam sağ elinde bir pano tutmaktadır. Sol kolu avuç içi aşağı bakacak şekilde bükülmüştür ve elinde bir cep telefonu tutmaktadır. Dümdüz karşıya bakıyor ve yüzü görünmüyor. Arka planda metal bir ızgara yakın çekimle görülebiliyor. Başındaki baretle birlikte adamın sırtı da görülebiliyor.
Üretim Yönetimi

Kesikli Üretim Nedir?

16 Temmuz 2021
Yalın Üretim, kaliteyi maksimize ederken üretim maliyetlerini azaltmak için tasarlanmış bir üretim stratejisidir. Yalın üretimde, mümkün olan en iyi ürünü ve hizmeti en az kaynak kullanarak üretmek amaçlanır. Yalın üretimde, arızalı ürünlerin ve hizmetlerin önlenmesi için sürekli bir iyileştirme süreci uygulanır. Yalın üretim, üretim süreçlerinin düzenlenmesi, tüm aktivitelerin mümkün olan en iyi şekilde yürütülmesi ve kaynakların verimli bir şekilde kullanılması için kullanılan stratejik bir yaklaşımdır. Yalın üretim, üretim süreçlerinin daha verimli ve kaliteli hale getirilmesini hedefler.
Üretim Yönetimi

Yalın Üretim Kavramları ve Anlamları

14 Mart 2023
Bu bir Yalın Üretim Kursu görüntüsüdür. Fotoğraftaki adam kameraya gülümseyerek güven duygusunu ve öğrenme hevesini yansıtıyor. Arka plandaki yeşil ve siyah logo, kursun profesyonelce tasarlandığını ve kaliteli eğitim verdiğini gösteriyor. Mavi harfli sarı daire bir kurs logosu veya kursu sembolize eden bir marka öğesi olabilir. Adamın yüzüne yakından bakıldığında boynu, ağzı ve sakalı görülüyor. Bu da kursun Yalın Üretim'in temel ilkelerini öğrenmeye odaklandığını gösteriyor. Genel olarak bu görsel, Yalın Üretim Kursunun eğlenceli ve ilgi çekici bir öğrenme deneyimi olduğu mesajını iletiyor.
5
(123)

Yalın Üretim Eğitimi

5 Konu5 Saat
Parlak bir gülümsemeye sahip genç bir adam doğrudan kameraya bakıyor. Açık ten rengine sahip ve kahverengi gözleri mutlulukla parlıyor. Koyu renk saçları düzgünce kesilmiş ve yüzü rahat ve memnun. Beyaz arka planla güzel bir tezat oluşturan mavi bir tişört giyiyor. Yüz ifadesi neşeli ve olumlu tavrı bulaşıcı. Gerçekten mutlu ve o andan memnun görünüyor. Bu görüntü bir neşe anını yakalıyor ve öznenin duygusunu aktarıyor.Bahadır Atmaca
1257464
Bu görüntü bir fotoğraf için gülümseyen bir adamı gösteriyor. Takım elbise giyiyor ve profesyonel bir ortamda olduğu anlaşılıyor. Boynunun ve yüzünün yakın çekimi neşeli ifadesini gösteriyor ve sakalı ona seçkin bir görünüm veriyor. Ayrıca siyah zemin üzerinde beyaz bir metin var, muhtemelen üretim yönetimi kursuyla ilgili. Genel olarak, bu görüntü kursun önemini aktarıyor ve konuyla ilgili bir güven ve gurur duygusu veriyor.
4.9
(16)

Üretim Yönetimi Eğitimi

24 Konu5 Saat
Parlak bir gülümsemeye sahip genç bir adam doğrudan kameraya bakıyor. Açık ten rengine sahip ve kahverengi gözleri mutlulukla parlıyor. Koyu renk saçları düzgünce kesilmiş ve yüzü rahat ve memnun. Beyaz arka planla güzel bir tezat oluşturan mavi bir tişört giyiyor. Yüz ifadesi neşeli ve olumlu tavrı bulaşıcı. Gerçekten mutlu ve o andan memnun görünüyor. Bu görüntü bir neşe anını yakalıyor ve öznenin duygusunu aktarıyor.Bahadır Atmaca
1287464
Bir kişi mutfakta ayakta durmakta ve sağ elinde gümüş bir kaşık tutmaktadır. Kaşık, çeşitli malzemelerden oluşan yiyeceklerle dolu beyaz bir tabağın üzerinde durmaktadır. Tabakta bir parça et, biraz kahverengi sos ve birkaç sebze var. Kişi beyaz bir gömlek ve siyah pantolon giymektedir. Görüntünün arka planı odak dışı, ancak köşede bulanık yeşil bir nesne görülebiliyor. Kişi kaşıkla yemek tabağına sos döküyor ve malzemelerin eşit dağılmasını dikkatle sağlıyor.
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
55173402