AnasayfaBlogTwitch Ne İşe Yarar?
Nedir?

Twitch Ne İşe Yarar?

31 Ocak 2020
Bir video oyununun bu ekran görüntüsünde mor arka plana sahip mor bir kalp, kurdeleli kalp şeklinde bir kutu, beyaz ve siyah bir logo, güneş gözlüğü takan bir çizgi film hayvanı, fiyonklu kalp şeklinde bir kutu, soru işaretli bir köpek karikatürü ve güneş gözlüğü takan bir çizgi film hayvanı görülüyor. Ayrıca burnunda baloncuk olan bir hayalet karikatürü de mevcut. Tüm karakterler ve nesneler detaylı ve canlı bir arka plan üzerinde gösterilmiştir. En çok kalp ve kalp şeklindeki kutu göze çarparken, diğer karakterler biraz daha silik. Görselde kullanılan renkler parlak ve davetkâr; mor ve beyaz görsele hâkim. Çizgi film karakterleri eğlenceli ve davetkar görünüyor ve görselin geneli eğlence ve macera hissi uyandırıyor.
Twitch ÖzellikleriTwitch PrimeTwitch ile Para Kazanma
Oyunları ve canlı yayınları kesintisiz izleyebilmeHer ay bedava oyun ve ürünler, ayrıca oyunlarda indirim hakkıBağış ve reklamlardan para kazanma
Yayıncıların takipçileri ile sohbet etme imkanıBir kanala ücretsiz abonelik ve reklamsız izlemeTakipçi sayısı arttıkça gelirin artması
PC, Mac veya oyun konsolları üzerinden yayın yapabilmeAmazon Prime üyelerinin kullandığı özelliklere erişimPopüler ve dikkat çekici yayınlarla daha çok takipçi ve bağış kazanma
Çeşitli dilleri desteklerReklamsız müzik dinleme, film izlemeReklam geliri
24 saat kesintisiz canlı yayın yapabilmeOyun içi eşyalar, kıyafet ve araçlar kazanmaDüzenli yayınlarla geliri artırma

Para kazanma yöntemleri gitgide şekil değiştirmekte. Zaman içerisinde emek gücü ile para kazanma yerini akıl gücü ile para kazanmaya bıraktı. Son dönemde ise hızlı olan ve interneti iyi kullananlar bu yöntem ile para kazanıyor. Çektiğiniz videolar ile, ürün reklamları ile ya da küçük e-ticaret sayfanız ile sosyal medyada para kazanabiliyorsunuz. Bu yöntemlerden bir tanesi de Twitch.

Twitch Ne Demek?

Yaklaşık 10 yıl önce ABD kaynaklı olarak hayatımıza giren Twitch, oyunlar ile ilgili canlı yayın yapan bir sosyal medya platformudur ve şuanda neredeyse bu alanda rakipsizdir. Türkçe dahil olmak üzere birçok dili desteklemektedir. Bu şekilde bahsedince YouTube’dan ne farkı var diyebilirsiniz haliyle. Tek farkının sizi izleyen kişilerin size bağış yapması olduğunu ve takipçileriniz ile sohbet odaları kurup sorularına anında cevap verebildiğinizi söyleyebiliriz. YouTube üzerinden para kazanmak için YouTube iş ortağı olmalısınız, videolarınıza reklamlar verilmeli ki buradan para kazanabilesiniz. Twitch ile 24 saat kesintisiz yayın yapabilir, reklamlardan para kazanabildiğiniz gibi sizi izleyen bağışçılarınızdan da para kazanabilirsiniz.

2011 yılında hayatına başlayan dünyanın her yerinden bağımsız kullanıcılar hesap oluşturarak videolarını hazırlarlar ve insanlar istedikleri yerlerden uygulamayı izleyebilirler. 2014 yılında ise Amazon tarafından 970 milyon dolar karşılığı satın alınmıştır. Günlük ziyaretçi sayıları 40 – 45 milyonu bulabiliyor. Ününü LOL yayınları yani League  of Legends ile kazanmıştır. PC, Mac veya Play Station 3, Play Station 4 ve Xbox 360 gibi oyun konsollarından kaydedilen canlı oyun görüntüleri ve web kameraları ile yayın yaptıkları oyun topluluk sitesidir.

Twitch de hesap açmanız için yapmanız gerekenler oldukça basit ister bilgisayardan ister telefondan hesabınızı oluşturabilirsiniz. Kayıt olmanız için üye adı, doğum tarihi yazmanız ve şifrenizi oluşturmanız yeterli. Kayıtla beraber en 3 hesabı takip etmelisiniz ve ardından e-posta kutunuza gelen aktivasyon mailini onaylamalısınız. Tersi şekilde istediğiniz zaman hesabınızı silebilirseniz de. Her kullanıcı kanalını izleyen kişiler ile etkileşime girebiliyor. Oluşturdukları sohbet odaları ile kişilerin sorularını yanıtlayabiliyorlar.

Hesabınızı açmanızın ardından canlı yayınlar yapmaya başlayabilirsiniz. Bunun için ekran kaydetme özelliği bulunan bir program indirmeniz gerekiyor. En çok kullanılan programların başında OBS olarak bilinen Open Broadcaster Software geliyor. Ayarlamalarınızı yaptıktan sonraki işiniz oyun oynamaya başlamaktır. Hızlıca yüzlerce takipçiniz olmasını hayal ediyorsanız yanılıyorsunuz. Takipçi kazanmak için sabretmeniz ve istikrarlı bir şekilde devam etmeniz gerekir. Tabii bunun yanında kaliteli yayınlar da yapmalısınız ki dikkat çekesiniz.

Twitch’den nasıl yayın yapılacağı ve hesap oluşturma konularından zorluk yaşıyorsanız Youtube aracılığı ile videolar izleyerek destek alabilirsiniz.

Twitch Prime Nedir?

Twitch Prime üyeliği ile her ay bedava oyun oynayabilecek, bedava ürünler kazanabilecek, yeni oyunlarda indirim hakkı gibi özellikler sunmaktadır. Twitch Prime için aylık abonelik ücreti Amerika 11 dolar, yıllık üyeliklerde rakam 100 dolar oluyor.

  • Prime üyelik ile, her ay oyun içi eşyalar kazanabilirsiniz. Kıyafet, araç vb şeyler olacak şekilde tasarlanmış.

  • Takip ettiğiniz bir kanala ücretsiz abonelik fırsatı veriliyor ve reklamsız olarak izleyebiliyorsunuz.

  • Prime üyeliğin bir diğer avantajı oyunlarda indirim kazanmanız ve Amazon Prime üyelerinin kullandığı birçok özellik Twitch Prime üyelerine tanınıyor olacak, kargo süresinin kısaltılması gibi.

  • Reklamsız müzik dinleme, film izleme özellikleri de var. Hatta resim çizenler ve kendi çapında takipçilerine stand-up gösteriler yapanlara bile rastlamak mümkün.

Twitch Prime üyesi olmak için, Twitch web sitesinde Prime sekmesini tıklayıp, sizin için uygun olan ödeme yöntemini seçmelisiniz. Kayıt olmanızın ardından bir süre deneme sürümünü kullanabilirsiniz. Şuan en çok kullanılan ülkelerin başında Kanada, Almanya, İtalya, İngiltere, İspanya, Amerika ve Fransa geliyor.

Twitch ile Para Kazanma

Etrafınızdaki insanları oyun oynayarak para kazanma yolu olduğuna ikna etmek zor. Ancak etrafımızda Sosyal medyadan, blog sayfalarından, YouTube’dan ya da Twitch’den para kazananların sayısı gün geçtikçe artıyor. Peki nasıl kazanıyorlar? Yaptığınız videoları, canlı yayınları beğenen kişiler, herhangi bir sebep belirtmeksizin size bağış yapabiliyorlar. Evet doğru duydunuz, bağış ve bu bağışların alt veya üst sınırı bulunmuyor. Yayınızı 10 kişi bile izlese kazanabilirsiniz. Ancak size kötü bir haberimiz var Türkiye maalesef fazla bağış yapan ülkeler arasında yer almıyor, global de farklı kullanıcılar daha fazla kazanabiliyorlar.

Hesabınızda yer alan reklamdan para kazanabilir, hesabınız belirli sayıda takipçiye ulaştıktan sonra otomatik olarak buton aracılığı ile geliyor. Eğlenceli yayınlar ve popüler oyunlar ile takipçilerinizi elinizde tutmalısınız. Ödemeleriniz aylık olarak hesaplanır ve bir sonraki ay hesabınıza iletiliyor. Büyük bir takipçi kitleniz ve yayınlarınızı izleyen binlerce kişi varsa ürünler çıkarabilir ve satış yapabilirsiniz. Bunları Twitch altyapısı ile çıkarabilirsiniz tişört ve şapka satışı yaparak komisyon elde edebilirsiniz.

Bıkmadınız, usanmadınız ve istikrarlı bir şekilde kanalınızı büyüttünüz. Kanalınız artık binlerce takipçisi olan bir duruma geldiyse sponsorluk istekleri alabilirsiniz. Kanalınız çok büyüdüğü halde kimsenin dikkatini çekmiyorsa o zaman size sponsor olmaları için siz mail atabilirsiniz. Klavye, mause gibi ürünlerin tanıtımını yapabilirsiniz.

Aynı şekilde fazla takipçiye sahip bir kullanıcı iseniz Twitch Partner programına dahil olabilirsiniz. Ancak bu partner programı genellikle büyük sayılı kullanıcıları tercih ediyorlar. Bu kanal sahipleri bir sürü ayrıcalığa sahip olmanın yanında daha fazla kazanıyorlar. Affiliate özelliğini daha önce duymuş muydunuz? Bu özellik sizin satışa yönelik link vermeniz ile ilgili, eğer verdiğiniz link üzerinden satış yapılırsa komisyon alıyorsunuz.

Kullanıcıların uyguladığı bir diğer kısa yoldan para kazanma yöntemi ise kaydettikleri videoları Youtube’da yayınlamak. YouTube’da oluşturdukları hesapları ile çektikleri videoların en iyi çekimlerini yükleyerek aynı video ile para kazanmaya devam ediyorlar. Kesinlikle çok akıllıca olduğunu iletmeliyiz. Ünlü Twitch kullanıcıları ayda 60.000 – 300.000 dolar arasında değişen rakamlar kazanıyorlar.

Bu rakamları kazanmak hayal gibi gelse de emek ve ciddi zaman harcayarak sizde kazanabilirsiniz. Türk yayıncılar arasında 30.000 – 50.000 TL’ yi bulan kullanıcılar görmek mümkün, ancak ortalama bir Twitch yayıncısı iseniz kazancınız 4.000 – 5.000 TL arasında değişecektir. Oyunlarla aranız iyiyse sizde güncel oyunlar alıp, kullanıcı oluşturarak bu işe başlayabilirsiniz.

Oyunları ve canlı yayınları kesintisiz izleyebilme, Her ay bedava oyun ve ürünler, ayrıca oyunlarda indirim hakkı, Bağış ve reklamlardan para kazanma, Yayıncıların takipçileri ile sohbet etme imkanı, Bir kanala ücretsiz abonelik ve reklamsız izleme, Takipçi sayısı arttıkça gelirin artması, PC, Mac veya oyun konsolları üzerinden yayın yapabilme, Amazon Prime üyelerinin kullandığı özelliklere erişim, Popüler ve dikkat çekici yayınlarla daha çok takipçi ve bağış kazanma, Çeşitli dilleri destekler, Reklamsız müzik dinleme, film izleme, Reklam geliri, 24 saat kesintisiz canlı yayın yapabilme, Oyun içi eşyalar, kıyafet ve araçlar kazanma, Düzenli yayınlarla geliri artırma
twitch oyun oyun sitesi youtube para kazanma takipçi içerik twitch hesabı
Genç bir kadın beyaz dişlerini göstererek kameraya doğru gülümsüyor. Parlak kahverengi gözleri ve yüzünden geriye doğru toplanmış uzun, siyah saçları var. Beyaz yakalı ve manşetli mavi bir gömlek ve beyaz bir etek giyiyor. Kollarını göğsünün önünde kavuşturmuş ve kendinden emin bir duruşu var. Yüzü yandan gelen ışıkla aydınlanmakta, sıcak ve davetkâr bir atmosfer yaratmaktadır. Rahatlamış ve mutlu bir halde görünüyor.
Tuba Kamaşoğlu Çağlar
Blog Yazarı

İnsan kaynakları, mülakat tavsiyeleri ve cv hazırlama konularında içerik üretiyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.