AnasayfaBlogTürkiye'de İnternetin Gelişimi
Bilişim

Türkiye'de İnternetin Gelişimi

09 Haziran 2018
Bu görüntü, üzerlerine beyaz harfler basılmış büyük bir ahşap karo yığınını göstermektedir. Karolar düzgün bir yığın halinde dizilmiş ve her karonun üzerinde farklı boyut ve renkte harfler basılı. Ön planda, birkaç karonun üzerine dağıldığı parlak sarı bir yüzey görülebilir. Arka planda, daha büyük bir yığın oluşturan birkaç karo daha görülebilir. Daha yakından bakıldığında, üzerinde büyük siyah bir harf bulunan pembe bir karo ve üzerinde harfler bulunan birkaç karo daha görülüyor. Bu görüntü, karolar ilginç bir desen oluştururken harfler de gizemli bir hava katarak eşsiz bir anı yakalıyor.
Zaman Dilimiİnternet TeknolojisiAçıklama
İlk Yıllar56 kbps Modemlerİnternete bağlanıldığında telefon hatlarında faks bağlantısı seslerine benzer sesler duyulurdu ve sesli aramalar yapılamazdı.
Sonraki Yıllar2G TeknolojisiGsm şebekelerinde Edge teknolojisi olan teoride 1 Mbps ama pratikte 400 kbps geçmeyen hızlarda bağlantılar kullanılmaktaydı.
Adsl DönemiAdsl ve Adsl 2Adsl 2 teknolojisi ile hızlar 2 - 4 - 8 ve 16 Mbps hızlara çıktı.
Cep Telefonları İnterneti3G ve 4G3G dönemi dediğimiz maksimum 28 Mbit e varan hızlar söz konusu. 4G devreye girerek hızları 100 Mbit e kadar taşıdı.
Gelişen İnternet TeknolojisiFiber AltyapıGelişen teknolojiyle fiber altyapısı devreye alınarak yüksek maliyetlerine rağmen 1 Gbps’lik hızlar kullanılır hale geldi.
GünümüzVDSL ve Docsis 3.0VDSL dediğimiz teknoloji ile hızlar 24 Mbit üzerine çıktı. Docsis 3.0 altyapısı ile hizmet vermeye başlandı.
Gelecek Teknolojiler5G Teknolojisi5G teknolojileri yakın gelecekte 100 Gbps hızlarına ulaşabiliriz.
Üretici ve Tüketicilerin Bakış AçısıGelişen Teknolojinin MaliyetiTeknoloji ilerledikçe maliyetler azalmakta, ancak yatırımcılar maliyet artışına maruz kalabiliyorlar.
Son Yıllarİnternet Üzerindeki Veri TrafiğiGittikçe Adsl altyapısı yetmemeye başladı, veri trafiği hızla artıyor.
Yakın Gelecek Öngörüleri100 Gbps HızlarıYakın gelecekte 100 Gbps hızları görmemiz mümkün olacaktır.

Milenyumda yani 2000’li yıllarda doğduysanız Türkiye'ye internetin ilk geldiği yıllara yetişememişsiniz demektir. Telefon hatları bakır tellerden oluşmakta ve fiziksel kapasitesi  56 kbps olan hızlarla internete girilerek yapılırdı. Cep telefonlarında ise aynı hızları Gprs adıyla sektöre sunulmuştu fakat verimli kullanılmıyorlardı.

Emekleme Yılları

O yıllarda veri yoluna takılan 14400 veya 33000 bps li modemler revaçta 56kbps pci modemler hatların yetersizliği nedeniyle pek kullanılmamaktaydı. Zira daha hızlı modem alınsa bile hattımız mevcut hızların üstüne çıkamıyordu. 

İlk çıkan modemler nasıldı?

İlk modellerin hızları 112 kbps, 256 kbps, 512 kpbps ile 1024 kbps olarak çeşitlenmişti. Bu modemler vasıtasıyla internete bağlanıldığında telefon hatlarında faks bağlantısı seslerine benzer sesler duyulurdu. Ayrıca internete bağlıyken sesli aramalar yapılamazdı. Bunun için internet hattını kesmemiz gerekirdi. Bu yüzden ev telefonları saatlerce meşgul olurdu. 

Cep telefonlarının yaygınlaşıp kullanılmaya başlamasıyla ulaşılamama sorunu da yavaş yavaş ortadan kaybolmaya başladı. Gsm şebekelerinde Edge teknolojisi olan teoride 1 Mbps ama pratikte 400 kbps geçmeyen hızlarda bağlantılar kullanılmaktaydı. Bu teknolojinin tüketici dünyasındaki adı 2G olarak bilinmektedir.

Veri Hızları Çağ atlıyor

Her teknoloji yenilikler karşısında eskimeye mahkım. Adsl hatlar yaygınlaşmaya başlar başlamaz bu eski modemlerin pabuçları dama atılmaya başlandı. Artık modemler Com Port, Isa - Pci yuvalar yerine usb ve ethernet yuvalara doğru kaymaya başlamışlardı. Adsl’i takip eden Adsl 2 teknolojisi ise bu hızları 2 - 4 - 8 ve 16 Mbps hızlara çıkardı. En son Adsl2+ile de 20 - 24 Mbit hızları gördük. 

Üstelik ses hattıyla veri hattı birbirinden ayrılarak aynı anda hem internete girmek ve sesli görüşebilmek mümkün olmuştu. Cep telefonlarında 3G dönemi dediğimiz maksimum 28 Mbit e varan hızlar söz konusuydu. Yeni yeni 4G devreye girmeye başlamış hızları 100 Mbit e kadar taşımıştı.

Artan Veri Trafiği

Gittikçe Adsl altyapısı yetmemeye başladı. Gelişen teknolojiyle fiber altyapısı devreye alınarak yüksek maliyetlerine rağmen 1 Gbps’lik hızlar kullanılır hale geldi. Maliyet yüksek olduğundan henüz bu teknoloji evlere yaygın şekilde girememiştir. Onun yerine VDSL dediğimiz santral dağıtım kutularına kadar fiber oradan evlere bakır tellerle dağıtımı yapılan karma çözümler uygulandı. 

Şu an kullandığımız 24 Mbit hızların üstündeki hızlar bu teknolojinin eseridir. Yaygınlığı 25 - 35 - 50 - 100 - 256 - 512 ve 1024 Mbps (1 Gbps) olmak üzere fiyat olarak düşük hızların kullanımı revaçtadır. Gsm sektöründe hızlar iyice artışa geçmiş LTE teknolojisi 4G yi 300 Mbps seviyesine taşımıştı bilinen adıyla 4,5 G oldu ve özel ortamlarda görülen hız 1 Gbps olarak yakalanmıştır. Sektörde kablo tv hattından internet hizmeti alımı da başlamıştır. İlk etapta 10-20 Mbps hızları aldığımız Docsis 2.0 altyapısı daha sonraları 100 Mbps hıza ulaşıp Docsis 3.0 altyapısıyla tüketicilerine hizmet vermeye başlamıştır.

Gelecekte Ne Olacak?

Teknoloji emekleme döneminden günümüze kadar neredeyse milyon kat daha fazla ilerlemiştir. Gelecekte ne olacağı hakkında şimdiden öngörüde bulunmak imkansız. Yakın gelecekte 100 Gbps hızları görmemiz mümkün olacaktır. Teknoloji ilerledikçe maliyetler azalmakta. GSM operatörleri 4,5G sonrasını yani 5G’yi tartışa dursun tüketiciler 5G’li cep telefon modellerini ellerine almaya başladı bile.

Tek yapmanız gereken bu teknolojiyi destekleyecek alt yapıyı hazırlamak. Sürekli maliyet artışına maruz kalan yatırımcılar sektör yatırımcılarının belini bükmekte. Biz yüksek teknolojiyi kullanmak isteyen tüketiciler olarak taleplerimize sessiz kalınamayacağını düşünmekteyiz. Çünkü teknoloji sektörü taleplerin karşılanmasına yetecek hız ve büyüklüktedir.

Yazar: Refik Sedat Akar

İlk Yıllar, 56 kbps Modemler, İnternete bağlanıldığında telefon hatlarında faks bağlantısı seslerine benzer sesler duyulurdu ve sesli aramalar yapılamazdı, Sonraki Yıllar, 2G Teknolojisi, Gsm şebekelerinde Edge teknolojisi olan teoride 1 Mbps ama pratikte 400 kbps geçmeyen hızlarda bağlantılar kullanılmaktaydı, Adsl Dönemi, Adsl ve Adsl 2, Adsl 2 teknolojisi ile hızlar 2 - 4 - 8 ve 16 Mbps hızlara çıktı, Cep Telefonları İnterneti, 3G ve 4G, 3G dönemi dediğimiz maksimum 28 Mbit e varan hızlar söz konusu 4G devreye girerek hızları 100 Mbit e kadar taşıdı, Gelişen İnternet Teknolojisi, Fiber Altyapı, Gelişen teknolojiyle fiber altyapısı devreye alınarak yüksek maliyetlerine rağmen 1 Gbps’lik hızlar kullanılır hale geldi, Günümüz, VDSL ve Docsis 30, VDSL dediğimiz teknoloji ile hızlar 24 Mbit üzerine çıktı Docsis 30 altyapısı ile hizmet vermeye başlandı, Gelecek Teknolojiler, 5G Teknolojisi, 5G teknolojileri yakın gelecekte 100 Gbps hızlarına ulaşabiliriz, Üretici ve Tüketicilerin Bakış Açısı, Gelişen Teknolojinin Maliyeti, Teknoloji ilerledikçe maliyetler azalmakta, ancak yatırımcılar maliyet artışına maruz kalabiliyorlar, Son Yıllar, İnternet Üzerindeki Veri Trafiği, Gittikçe Adsl altyapısı yetmemeye başladı, veri trafiği hızla artıyor, Yakın Gelecek Öngörüleri, 100 Gbps Hızları, Yakın gelecekte 100 Gbps hızları görmemiz mümkün olacaktır
adslalt yapıbilişimgsminternet internet hızı modemteknoloji
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Dikdörtgen ahşap bir masa üzerinde bir dizüstü bilgisayar görülüyor. İzleyiciye doğru hafifçe eğilmiş olan dizüstü bilgisayarın kapağında parlak mavi ve beyaz bir logo var. Dizüstü bilgisayarın sağ tarafında yeşil ve beyaz bir güç düğmesi de görülüyor. Dizüstü bilgisayarın sol tarafında, tuşları ve harfleri görülebilen bir klavyenin yakın çekimi yer alıyor. Görüntünün arka planında saksı içinde parlak yeşil yaprakları göze çarpan bir bitki yer alıyor. Bitkinin arkasında, masaüstünün göründüğü bir bilgisayarın ekran görüntüsü yer alıyor. Yaprakları ve sapları tüm ayrıntılarıyla görünen bitkinin yakın çekimi de görülebiliyor. Görüntü, bileşenlerin karmaşık ayrıntılarını gösteren, bitkiyle birlikte bir dizüstü bilgisayar kurulumunun mükemmel bir örneğidir.
Nedir?

VPN Nedir? Ne İşe Yarar?

14 Ocak 2020
Bu resim kağıttan kesilmiş bir grup insanı içermektedir. Grup kırmızı, sarı, yeşil ve mavi dahil olmak üzere çeşitli renklerden oluşmaktadır. Bir figür yeşil zeminli kırmızı bir elbise giyerken, bir diğer figür kırmızı ve mavi çizgili sarı bir kıyafet giymektedir. Arka plan yeşil ve kırmızının bir karışımıdır. Grubun ortasında mavi ve yeşil renkte bir insan silueti ve solda mavi ve yeşil renkte başka bir figür var. Resmin sağ alt köşesinde bir kurbağanın bulanık bir görüntüsü var. Grubun sağında mavi ve mor bir nesne yer alıyor. Son olarak, grubun ortasında mavi takım elbise giyen bir kişi var.
Dijital Pazarlama

Hedef Kitle Kavramı ve Örnekleri

30 Aralık 2019
Bu görüntü bir tünelden geçen bir kamyonu tasvir etmektedir. Kamyon parlak ışıklarla aydınlatılmış ve belirgin bir kırmızı kuyruk lambasına sahip. Ön planda duran kırmızı ceketli bir kişi var. Kamyonun sağında, siyah arka plana sahip büyük bir metal ızgara var. Ayrıca bir köprüden geliyor gibi görünen bir halat ve teller vardır. Kamyonun içinde üniformalı bir kişi görülüyor. Tünel karanlıktır ve borularla doludur. Kamyonun etrafı nemli ve gizemli bir atmosferle çevrilidir.
Meslekler

Maden Mühendisliği Nedir?

25 Ekim 2020