AnasayfaBlogTıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik İş İmkanları
Meslekler

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik İş İmkanları

24 Aralık 2019
Siyah takım elbiseli bir kadın masada bilgisayarın önünde oturuyor. Önündeki dizüstü bilgisayara odaklanmış, bir şeyler yazmaktadır. Ön planda, içinde kâğıtlar olan siyah bir sırt çantası yakın plandadır. Dizüstü bilgisayarın sağında belgelerle dolu bir klasör var. Odanın diğer tarafında, üzerinde bir kişinin oturduğu mavi bir kanepe vardır. Ön planda, gözlük takmış ve aşağıya doğru bakan bir kadın gözü yakın plandadır. Son olarak, çerçevenin alt kısmında bir klavyenin yakın çekimi görülebilir. Kadın özenle dizüstü bilgisayarında çalışıyor ve konsantrasyonu açıkça görülüyor.
GörevlerNiteliklerBeceriler
Telefon çağrılarını yönetmeTıbbi terimlere hakimiyetBilgisayar becerisi
Fatura ve rapor hazırlamaMicrosoft Office programlarına hakimiyetSözlü iletişim becerileri
Veritabanı yönetmeZiyaretçi ve hastaların ifadelerini anlama kabiliyetiSözsüz iletişim becerileri
Ofis işlerinin düzenli çalışmasını sağlamaOrganizasyonel beceriye hakimiyetYazma
Ödemeleri ve sigorta işlemlerini yönetmeResmi ve özel kurumlarla yazışabilmeKişilerarası beceriler
Hasta kayıtlarını düzgünce tutmaSabır, hoşgörü ve anlayış sahibi olmakOrganizasyon becerisi
Randevu trafiğini yönetmeTıbbi sekreterlik eğitimi alınmış olmakVerimli bir biçimde iş yapabilme
Tıbbi raporların yazılmasıAktif dinleme becerisiVeri tabanını ve hasta kayıtları ile programları yönetebilme
Hastaların ihtiyaçlarını anlamaİleri Excel bilgisiMS Office programlarını kullanabilme
Doktorun talimatlarını anlama ve uygulamaİş uygulamalarına aşinalıkRapor yazabilme

Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik, sağlık kurumlarında büyük talep gören önemli alanlardan biridir. Genel anlamda hasta kabul ve girişinden çıkışına kadar süreçlere eşlik eder. Bu nedenle sağlık işletmeleri için son derece gereklidir. Tıbbi sekreterler, doktor ya da sağlık uzmanının olduğu her yerdedir. Çünkü yalnızca hastaların giriş çıkışları ile değil, hasta-doktor arası iletişim ve ilişkiyi verimli kılmada da rol oynar. Yazışmalar yapıp rapor ve dosya tutar, faturalandırma gibi işlemler yaparlar. 

İlgili eğitim: Tıbbi Sekreterlik Kursu

Tıbbi sekreterler tüm gün hasta ve ziyaretçileri selamlar, halkla ilişkiler kurar, yeri geldiğinde telefon görüşmeleri gerçekleştirir, randevu planlar. Bu işler, bir tıbbi sekreterin günlük rutinidir. Öte yandan işlemlerini gerçekleştirmek için bilgisayar, faks, yazıcı, tarayıcı, iş yeri telefonları gibi teknolojik ofis ekipmanları kullanırlar. Tıbbi sekreterler ayrıca, tıbbi terminolojiye sahip olarak mesleklerini en iyi şekilde icra edebilmeyi hedeflerler. Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik biriminde çalışan bireylerin görevleri ve iş imkanları nelerdir?

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Görevleri

Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik alanında görev alan çalışanlar, önemli görev ve sorumluluklara sahiptir. Tıbbi sekreterin başlıca görevleri ve çalışmaları şu şekilde ifade edilebilir:

  • Gelen telefon çağrılarını yanıtlama, yönetme, mesaj ya da randevu alma

  • Fatura, rapor hazırlama, notlar alma, randevu trafiğini yönetme

  • Mail, faks gibi süreçleri yönetme 

  • Hastanın ödemelerini gerçekleştirmesi, faturalandırma, sağlık sigortası gibi işlemlerini yürütme

  • Hastaya dair rapor ve sonuçların veritabanı kısmında kayıt altına alınması ve yönetimini gerçekleştirme

Tıbbi sekreterler güvenilir olmalıdır. Ofis operasyonlarının problemsiz çalışması konusunda doktorlar, sağlık personeli ve hastalar tarafından güvenilir olması gerekir. İşini en iyi biçimde yapmalıdır. İdari ve destekleyici işlevleri yerine getirmenin yanı sıra, tıbbi terminolojiyi bilmeli ve çeşitli tıbbi prosedürlere ve iş uygulamalarına aşina olmalıdır. Tıbbi sekreter, ödeme ve sigorta talepleri dahil olmak üzere hastaya ait bilgileri doğru ve verimli bir biçimde işlemek, ofis veri tabanını ve hasta kayıtları ile doktorun programını yönetebilmek için iyi derecede bilgisayar becerilerine sahip olmalıdır. Öte yandan rapor yazıp hazırlayabilmeli, tıbbi raporları da yazabilecek bilgi ve kabiliyete sahip olmalıdır.

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Nitelikleri

Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik alanında çalışan bireyin sahip olması gereken nitelikler mevcuttur. Bu nitelikler, mesleğin hakkıyla icra edilmesi için gereklidir. Tıbbi sekreterin sahip olması gereken başlıca nitelikler şu şekildedir:

  • Tıbbi terimlere, dile ve ilgili yönetmeliğe hakimiyet

  • Microsoft Office programlarına hakim olarak işlerini hızlı yapabilme

  • Ziyaretçilerin, hastaların beden dili ifadeleri hakkında gözlem ve anlama kabiliyetine sahip olma

  • Sigorta formları, hasta dosyaları ve ofis malzemelerini takip etmeye yarayacak organizasyonel beceriye vakıf olmak 

  • Resmi ve özel kurumlarla yazışmaları, mailleşmeleri gerçekleştirebilmek

  • Sabır, hoşgörü, güleryüz ve anlayış sahibi olmak

  • Tıbbi sekreterlik eğitimi alarak bu alanda kendini en iyi biçimde geliştirmek

  • Hastaların ihtiyaçlarını, doktorun talimatlarını anlamayı sağlayacak aktif dinleme becerisi.

İlgili eğitim: Microsoft Office Eğitim

Tıbbi Sekreter İçin Gerekli Beceriler Neler?

Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik mesleği, gerektirdiği nitelik ve görevlerin yanı sıra, bazı beceri ve yeterlilikler de gerektirmekte. Mesleği en iyi şekilde icra etmek, insanlara en yüksek faydayı sağlamak için tıbbi sekreterin sahip olması gereken bazı yetenekler vardır. En başta, adeta mükemmel seviyede bilgisayar becerisine ihtiyacınız olacaktır. Kayıt tutma, faturalandırma, işlem yapma gibi yazılımlara ek olarak e-posta hizmetleri, MS Office gibi programları kullanabilmeniz gerekir. İşlemleri daha hızlı gerçekleştirme, kayıtları doğru biçimde tutabilmek ve hasta-doktor arası sistemi en iyi biçimde yürütebilmek için ileri Excel eğitimi almak ve  MS Office programlarını iyi bilmek ve öğrenmek gerekir.

Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik için sahip olmanız gereken bazı kişisel beceriler de vardır:

Sözlü iletişim becerileri: Hasta, ziyaretçi, destek personel, doktorlar ile sağlıklı iletişim kurabilmek.

Sözsüz iletişim becerileri: Beden dili anlama, iyi okuyabilme ve analiz ederek karşısındaki insanı anlama.

Yazma: Tıbbi sekreterler genellikle diğer tıbbi ofisler, sigorta şirketleri ve hastalarla yazılı olarak iletişim kurar

Kişiler arası beceriler: Vücut dilini anlama, insanlarla müzakere etme ve ikna etme yeteneğini içeren bu beceri, hastalar, doktorlar veya diğer sağlık profesyonelleri ve meslektaşlarınızla etkileşiminizde size yardımcı olacaktır.

Organizasyon becerileri: Sigorta formlarını, programları, hasta dosyalarını ve ofis malzemelerini takip etmeniz istenecektir.

Amerika Birleşik Devletleri İstatistikleri Bürosuna göre, tıbbi sekreter istihdamının 2026 senesine kadar yüzde 22 oranında büyüyeceği öngörülüyor. Bu da demek oluyor ki, tüm meslekler içerisinde önemli bir sıçrama yaşayacaktır. Tıbbi sekreter istihdamı elbette sağlık sektörünün büyümesine ve gelişmesine bağlıdır. Açılan yeni hastaneler, gelişen teknolojiler, tıbbi sekreterlik ve dokümantasyon alanında da önemli gelişmelere neden olacak.

Tıbbi Sekreterlik İş İmkanları Neler?

Tıbbi sekreterlik iş imkanları çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Tıbbi sekreterler yaygın ve genel olarak doktorlar ve diğer sağlık hizmeti sağlayıcıların ofisleri gibi bir ofis ortamında çalışırlar. Çalışma ortamları arasında elbette; hastaneler, poliklinikler ve cerrahi tesisler bulunmaktadır. Kısacası tıp ve sağlık alanında her zaman ihtiyaç olan bir alandır.

Enstitü tarafından verilen tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik eğitiminden faydalanarak siz de bu alanda kendinizi geliştirebilir ya da yeni bir iş alanında yerinizi alabilirsiniz. Eğitimin ardından sertifika almaya hak kazanabilir, bu alanda iş imkanlarından faydalanabilirsiniz. Öte yandan, online eğitimler sayesinde kendinizi en iyi biçimde geliştirebilir, her konu ve alanda nitelikli bilgiler elde edebilirsiniz.

Tıbbi Sekreterlik ve Dokümantasyon Eğitimi Konu Başlıkları 

Tıbbi sekreterlik ve dokümantasyon eğitiminde ele alınacak konu başlıkları sayesinde, bu alanı en iyi ve verimli biçimde öğreneceksiniz. Başlıca konular; tıbbi sekreterlik ve hizmetleri, tıbbi sekreterlik görevleri, özellikleri ve türleri, tıbbi dokümanların temel nitelikleri, hasta dosyaları, dosya arşiv yöntemleri, hastalıkların uluslararası dokümantasyon sistemi, tıbbi terminoloji, tıbbi arşivleme ve kayıt, hasta ile doğru ve sağlıklı iletişim kurma, hasta işlemleri ve hasta hizmetleri, problem çözme, randevu ve hasta kabul sağlıkta istatistik.

Tıbbi Sekreterlik Eğitimine Kimler Katılmalı?

Tıbbi sekreterlik eğitimine yalnızca sağlık alanında çalışan değil, bu alanda çalışmak isteyen ve ilgi duyanlar da eğitimden faydalanabilir. Peki, kurum içerisinde bu eğitimden kimden faydalanmalıdır? Sağlık kurumlarında, hastanelerde çalışan, hasta kabul, karşılama, danışma, kayıt, doktor asistanlığı yapanlar, tıbbi sekreter olarak çalışmakta olanlar, mevcut sağlık mesleğinde yeteneklerini geliştirmek ve daha verimli, etkin çalışmak isteyen bireyler bu alanda eğitim almalıdır.  Ayrıca eğitim online bir biçimde gerçekleştirildiği için tek ihtiyacınız aktif bir internet bağlantısı ile bilgisayar, tablet ya da akıllı telefondur.

Telefon çağrılarını yönetme, Tıbbi terimlere hakimiyet, Bilgisayar becerisi, Fatura ve rapor hazırlama, Microsoft Office programlarına hakimiyet, Sözlü iletişim becerileri, Veritabanı yönetme, Ziyaretçi ve hastaların ifadelerini anlama kabiliyeti, Sözsüz iletişim becerileri, Ofis işlerinin düzenli çalışmasını sağlama, Organizasyonel beceriye hakimiyet, Yazma, Ödemeleri ve sigorta işlemlerini yönetme, Resmi ve özel kurumlarla yazışabilme, Kişilerarası beceriler, Hasta kayıtlarını düzgünce tutma, Sabır, hoşgörü ve anlayış sahibi olmak, Organizasyon becerisi, Randevu trafiğini yönetme, Tıbbi sekreterlik eğitimi alınmış olmak, Verimli bir biçimde iş yapabilme, Tıbbi raporların yazılması, Aktif dinleme becerisi, Veri tabanını ve hasta kayıtları ile programları yönetebilme, Hastaların ihtiyaçlarını anlama, İleri Excel bilgisi, MS Office programlarını kullanabilme, Doktorun talimatlarını anlama ve uygulama, İş uygulamalarına aşinalık, Rapor yazabilme
tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik tıbbi sekreter sağlık sekreter iş imkanları hasta kabul hastane online eğitim
Koyu kıvırcık saçlı, olgun bir kadın aydınlık bir odada duruyor. Karmaşık beyaz işlemeleri olan kırmızı bir başörtüsü takıyor. Başörtüsü başının etrafına sarılmış ve çenesinin altına sıkıştırılarak yüzünü çerçeveliyor. Hafif bir gülümsemeyle önüne bakıyor, ifadesi nazik ve düşünceli. Elleri önünde kenetlenmiş, krem rengi bir üst ve uzun, desenli bir etek giyiyor. Otuzlu yaşlarının sonunda ya da kırklı yaşlarının başında gibi görünüyor.
Merve Nur Cengiz
İçerik Editörü

Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.