AnasayfaBlogTelekomünikasyon Mühendisliği İle İlgili İngilizce Terimler
Yabancı Dil Eğitimi

Telekomünikasyon Mühendisliği İle İlgili İngilizce Terimler

12 Temmuz 2023
Konseptimiz 'Telekomünikasyon Mühendisliği alanında İngilizce terimleri ve kelimeleri öğrenin, dil yeteneklerinizi artırın ve bilgi birikiminizi genişletin' olarak tabanlanınca, sanat formu olarak dijital illüstrasyonu seçiyoruz. Bu sanat dalının modern ve teknolojik bir hissiyatı olduğunu düşünerek, tasarımcı seçimini daha çağdaş ve dijital çağın etkilerini çalışmalarında kullanabilen bir sanatçı olan David O'Reilly'e yönlendiriyoruz. Görselimiz, devasa bir beyaz tahtada İngilizce telekomünikasyon terimlerine ve tanımlarına yer verirken, bir yandan da karakterlerimiz bu sözlüğü işaretler, farklı ifadelerle -meraklı, kafası karışık, coşkulu- okurlar. Aydınlatma, bütün odak noktalarını belirginleştirecek şekilde dikkatlice yerleştirilmiş ve renk sıcaklığı nötr bırakılarak bilginin önceliği vurgulanırken, genel atmosfer ise genç ve dinamik, ancak bir o kadar da bilimsel ve ciddi duyguyu iletmek üzere tasarlanmıştır.
İngilizce TerimTürkçe KarşılığıTanım
Telecommunications EngineeringTelekomünikasyon Mühendisliğiİletişimin çeşitli biçimlerinin belirli bir noktadan başka bir noktaya iletildiği teknoloji alanı
Pulse ModulationDarbe ModülasyonuBir sinyalin amplitüdünün, frekansının veya fazının, başka bir sinyalle ilişkili olarak değiştiği bir süreç
Frequency Division MultiplexingFrekans Bölme ÇoğullamasıBir veri iletim yöntemi olup çok sayıda bilginin tek bir kanal üzerinden taşınmasını sağlar
Data TransmissionVeri İletimiBilginin bir noktadan diğerine iletilmesi süreci
NetworkBilgisayarların, sunucuların ve diğer cihazların birbirine bağlandığı bir sistem
ModemModemBilgisayar verilerini telefon veya kablo hatları üzerinden göndermek için dönüştüren bir cihaz
Base StationBaz İstasyonuMobil telefon ağının bir parçası olan ve radyo sinyallerini cep telefonlarına ve diğer mobil cihazlara gönderen bir radyo alıcı/verici
Mobile NetworkMobil AğMobil cihazların biriminin çekim alanına ulaştığı bir ağ
Satellite CommunicationUydu İletişimiUydular aracılığıyla gerçekleşen global telekomünikasyon
TelecommunicationTelekomünikasyonBir mesajın, ses, yazı, resim veya bilgi olabilecek bir bilginin bir yerden diğerine iletimi

Bilgi çağında yaşamanın en önemli avantajlarından biri kuşkusuz insanlığın başlangıcından bu yana geliştirdiği iletişim araçlarıdır. İletişim, günümüz dünyasında, metin mesajlarından (text messages), telefon görüşmelerine (telephone calls), hatta uydu kanallarından (satellite channels) internete kadar pek çok farklı formda mevcuttur. Peki, bu geniş ve karmaşık sistemlerin nasıl çalıştığını hiç merak ettiniz mi? İşte tam burada Telekomünikasyon Mühendisliği (Telecommunications Engineering) devreye girer. Bu yazımızda, telekomünikasyon mühendisliği alanından alınmış İngilizce kelimelerin Türkçe anlamlarını öğreneceğiz.

Telekomünikasyon Mühendisliği ve İlgili İngilizce Kelimeler

Telekomünikasyon (Telecommunication), iletişimin çeşitli biçimlerinin belirli bir noktadan başka bir noktaya iletildiği teknoloji alanıdır. Telekomünikasyon mühendisliği, bu karmaşık sistemleri tasarlar, geliştirir, test eder ve bakımını yapar. Bu alanla ilgili en yaygın kullanılan İngilizce kelimeler ve anlamlarını aşağıda bulabilirsiniz.

  • "Pulse Modulation" (Darbe Modülasyonu): Bir sinyalin amplitüdünün, frekansının veya fazının, başka bir sinyalle ilişkili olarak değiştiği bir süreçtir.

  • "Frequency Division Multiplexing" (Frekans Bölme Çoğullaması): Bir veri iletim yöntemi olup çok sayıda bilginin tek bir kanal üzerinden taşınmasını sağlar.

  • "Data Transmission" (Veri İletimi): Diğer bir deyişle, bilginin bir noktadan diğerine iletilmesi sürecidir.

  • "Network" (Ağ): Bilgisayarların, sunucuların ve diğer cihazların birbirine bağlandığı bir sistemdir.

Bunların dışında "Modem" (Modem), "Base Station" (Baz İstasyonu), "Mobile Network" (Mobil Ağ), "Satellite Communication" (Uydu İletişimi) gibi terimler de telekomünikasyon mühendisliği alanında sıkça karşılaşılan kelimelerden bazılarıdır.

Teknolojinin hızla geliştiği bu çağda, telekomünikasyon mühendisliği, hem bilim hem de teknoloji alanında hayati bir rol oynamaktadır.

Telekomünikasyon mühendisliğine dair İngilizce kelimelerin anlamlarını bilmek, bu teknolojik labirentin içerisinde yerinizi bulmanıza yardımcı olabilir. Sonuçta, bilgiye sahip olmanın gücü, bu hızla ilerleyen dünyada hayatta kalmanın anahtarıdır, değil mi?

Telekomünikasyon Mühendislerinin İngilizce Bilmesi Önemli mi?

Son sözlerimizde hatırlatmak isteriz ki, bilgi çağında baş döndürücü hızda ilerleyen teknoloji ve iletişim dünyası, Telekomünikasyon Mühendisliği alanının önemini her geçen gün biraz daha artırmaktadır.

Bu yazımızda, telekomünikasyon mühendisliği alanında sıkça karşılaşılan İngilizce terimlerin Türkçe karşılıklarını sizlerle paylaştık. Ancak, eminiz ki bu terimlerin hepsini kapsayıcı bir liste oluşturmak mümkün değildir.

Eğer İngilizcenizi geliştirerek bu karmaşık ama bir o kadar da keyifli dünyayı daha iyi anlamak isterseniz, İngilizce kurslarımız size bu konuda yardımcı olabilir. İngilizce A1-A2, İngilizce B1-B2, İngilizce C1-C2, Sıfırdan İngilizce'ye kadar geniş bir yelpazede sunduğumuz İngilizce kurslarımız, size teknolojik terimlerden günlük konuşmalara kadar pek çok konuda destek verecektir.

Unutmayın, bilgi güçtür ve bu hızla ilerleyen dünyada ayakta kalmak için en önemli anahtar budur. Bilgiye ulaşmak ve kendinizi geliştirmek için bizimle birlikte bu heyecan verici yolculuğa çıkmaya hazır mısınız?

Telecommunications Engineering, Telekomünikasyon Mühendisliği, İletişimin çeşitli biçimlerinin belirli bir noktadan başka bir noktaya iletildiği teknoloji alanı, Pulse Modulation, Darbe Modülasyonu, Bir sinyalin amplitüdünün, frekansının veya fazının, başka bir sinyalle ilişkili olarak değiştiği bir süreç, Frequency Division Multiplexing, Frekans Bölme Çoğullaması, Bir veri iletim yöntemi olup çok sayıda bilginin tek bir kanal üzerinden taşınmasını sağlar, Data Transmission, Veri İletimi, Bilginin bir noktadan diğerine iletilmesi süreci, Network, Ağ, Bilgisayarların, sunucuların ve diğer cihazların birbirine bağlandığı bir sistem, Modem, Modem, Bilgisayar verilerini telefon veya kablo hatları üzerinden göndermek için dönüştüren bir cihaz, Base Station, Baz İstasyonu, Mobil telefon ağının bir parçası olan ve radyo sinyallerini cep telefonlarına ve diğer mobil cihazlara gönderen bir radyo alıcı/verici, Mobile Network, Mobil Ağ, Mobil cihazların biriminin çekim alanına ulaştığı bir ağ, Satellite Communication, Uydu İletişimi, Uydular aracılığıyla gerçekleşen global telekomünikasyon, Telecommunication, Telekomünikasyon, Bir mesajın, ses, yazı, resim veya bilgi olabilecek bir bilginin bir yerden diğerine iletimi
Telekomünikasyon Mühendisliği Telecommunications Engineering text messages telephone calls satellite channels Pulse Modulation Frequency Division Multiplexing Data Transmission Network Modem Base Station Mobile Network Satellite Communication. Telekomünikasyon Mühendisliği İle İlgili İngilizce Terimler Telekomünikasyon Mühendisliği Alanında Karşılaşabileceğiniz İngilizce Terimler Telekomünikasyon Mühendisliği ve İlgili İngilizce Kelimeler
Genç bir kadın yakın plan bir portrede görülüyor. Açık tenli, yüksek elmacık kemikli ve belirgin bir çene hattına sahip. Gözleri parlak ve büyüleyici, uzun kirpikleri ve kapakların etrafındaki hafif gölgesi var. Dudakları dolgun ve açık pembe bir renge boyanmış. Saçları koyu kahverengi ve yüzünün etrafına yumuşak dalgalar halinde dökülüyor. Güzelliği yayan kendinden emin ama nazik bir ifadesi var.
Meryem Winstead
Blog Yazarı

Hacettepe Üniversitesi Aile ve Tüketim Bilimleri Bölümü mezunuyum. Blog yazarlığı ve insan kaynakları yönetimi sertifikalarım var. İngilizce dilinde yüksek lisans derecem var ve 3 yıl ABD'de yaşadım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.