AnasayfaBlogTarım Bölümü (MYO) Nedir?
Bölümler

Tarım Bölümü (MYO) Nedir?

29 Ocak 2021
Düzgün sıralar halinde dizilmiş yeşil bitkilerden oluşan bir tarla görülebilir. Bitkilerin boyutları farklıdır ve küçük yaprakları vardır. Arka planda mavi bir gökyüzü görülüyor ve kabarık beyaz bulutlar etrafa dağılmış. Ön planda, üzerinde siyah yazı olan yeşil bir bitkinin yakın çekimi var. Ayrıca, bir harfin yakın çekimi de görülebiliyor. Son olarak, yeşil yaprakların önünde siyah bir daire göze çarpıyor. Genel olarak bu sahne, arka planda beyaz bulutlu mavi bir gökyüzü ile sıra sıra yeşil bitkiler olarak tanımlanabilir.
KonuAçıklamaEk Bilgi
Tarım Bölümü (MYO)Tarım; gerekli, yararlı, tarla ve bahçe bitkilerinin yetiştirilmesi, ürün elde edilmesi, toprak üzerinde gerçekleştirilen her türlü çalışmayı kapsar.Bölümün amacı, tarla ve bahçe bitkileri yetiştiriciliği yapabilecek, bitki hastalıklarını bilen, yetiştiricilik ile temel prensiplere hakim mezunlar yetiştirmek.
Bölümde Verilen EğitimÖğrencilere ürünlerin pazara hazır hale getirilmesi ve kıymetlendirilmesi konusunda teknik bilgi ve deneyim kazandırılır.Ayrıca, tarımın ekonomik değerini, doğal kaynaklar ve iklimin tarım üzerindeki etkisini değerlendirebilecek bilgi ve donanıma sahip olmaları sağlanır.
Tarım Bölümü PopülerliğiBölüm, günümüz koşullarında yeni teknoloji etkilerinin eklenmesiyle popüler bölümler arasındadır.Tarım alanındaki gelişmeler ve bölümün Açık Öğretim Fakültesi bünyesinde oluşu, bölüme olan ilgiyi arttırıyor.
Tarım Bölümü Eğitim Süresi ve İçeriğiEğitim süresi 2 yıldır ve zor dersler bulunmamaktadır.Sınav geçme süreci kolay olup, herhangi bir YGS puan türü zorunluluğu bulunmamaktadır.
Tarım Bölüm Mezuniyet DurumuMezun olabilmenin koşulları arasında en az 2,00 not ortalaması ve 120 kredilik dersleri başarı ile tamamlamak bulunmaktadır.Mezun olma hakkı kazanan öğrenciler “Açık öğretim Fakültesi Tarım Ön lisans Programı Diploması” almaktadır.
Bölüm Mezunlarının İş İmkanlarıTarım ön lisans eğitimini başarıyla tamamlayan mezunlar, kamu ve özel sektörde tarım alanında faaliyet gösteren kurumlarda iş bulabilir.KPSS atama puanları yüksek olsa da, yeterli puanı alanlar kamuya atanabilir.
Bölüm Mezunlarının Çalışma AlanlarıTarım bölümü mezunlarının geniş bir iş sahası vardır.Çalışma alanları arasında belediyeler, fidancılık işletmeleri, gıda firmaları, hayvansal üretim işletmeleri ve tarım işletmeleri bulunur.
Bölüm Mezunlarının GörevleriMezunların görevleri çalıştıkları kurum veya kuruluşa göre değişmektedir.Örnek olarak, fidancılık faaliyeti gösteren bir firmada fidan yetiştirmenin her aşamasında görev alırken, ilaç satış faaliyeti gösteren bir kurumda çalışanlar sadece tarım ilacı satmaktan sorumludur.
4 Yıllık Lisans Programlarına Dikey GeçişTarım bölümünden mezun olan öğrenciler, Anadolu Üniversitesinin açık öğretim sisteminde yer alan 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapabilir.Geçiş sırasında sınavsız olarak dikey geçiş hakkı elde ederler.
Tarım Bölüm Tercih ŞartlarıAÖF Tarım bölümünü tercih etmek isteyen öğrenciler herhangi bir YGS puan türü ile tercih yapabilir.Ancak tercih şartı olarak minimum 150 baraj puanına ihtiyaç vardır.

Tarım; gerekli, yararlı, tarla ve bahçe bitkilerinin yetiştirilmesi, ürün elde edilmesi, toprak üzerinde gerçekleştirilen her türlü çalışmayı kapsar. Tarım meslek yüksekokulu programının amacı ise tarla ve bahçe bitkileri yetiştiriciliği yapabilecek, bitki hastalıklarını bilen, yetiştiricilik ile temel prensiplere hakim mezunlar yetiştirmektir.

Bölümde öğrencilerin ürünlerin pazara hazır hale getirilmesi ve kıymetlendirilmesi konusunda teknik bilgi ve deneyime sahip olması sağlanır.

Tarımın ekonomik değerini bilen, doğal kaynaklar ve iklimin tarım üzerinde değerlendirilmesini sağlayan, toprak yapısı, bitki besleme peyzaj konularında güncel bilgilere ve yeni uygulamalara hakim olacak donanıma sahip olmaları sağlanır.

Bölüm günümüz koşullarında yeni teknoloji etkilerinin de eklenmesiyle tercih edilen bölümler arasındadır. Tarım alanında gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda önümüzdeki yıllarda bölüme olan ilgilinin artmaya devam edeceği gözlemlenmektedir. Bölümün Açık Öğretim Fakültesi bünyesinde olması da tercih edilme sebepleri arasında yer alır.

Tarım Bölümü Nedir?

Tarım bölümü, bu sektöre ilgi duyan devlet kurumları ile özel kurum ve kuruluşlarında faaliyet gösterecek meslek çalışanları yetiştiren akademik bir bölümdür. Örgün öğretim seçeneği bulunmayan bir bölümdür. Bölüm yalnız Eskişehir Anadolu Üniversitesi açık öğretim kapsamında eğitim vermektedir.

Eğitim süresi bir ön lisans programı olması nedeniyle 2 yıldır ve dersler zor değildir. Sınavlardan geçmek te kolay olmaktadır. AÖF kapsamında eğitim verildiği için herhangi bir puan türü zorunluluğu bulunmamaktadır. AÖF Tarım bölümünü tercih etmek isteyen öğrenciler herhangi bir YGS puan türü ile tercih yapabilir. Ancak tercih şartı olarak minimum 150 baraj puanına ihtiyaç vardır.

Sınav sonuçlarının değerlendirilmesi ve ders geçme prosedürü "Anadolu Üniversitesi Açık öğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği" ile belirlenmektedir. Tarım ön lisans eğitiminde 120 kredilik ders almak gerekmektedir. Tüm bu dersleri başarı ile tamamlayan ve genel not ortalaması en az 2,00 ve üzeri olan ve tüm diğer üniversite yükümlülüklerini yerine getiren öğrenciler mezun olma hakkı elde eder. Bu kredilerin altında kalan öğrenciler eksik kredi ile mezun olma hakkı elde edemez.

Tarım ön lisans eğitimi mezuniyet koşullarını tamamlayan öğrenciler, “Açık öğretim Fakültesi Tarım Ön lisans Programı Diploması” almaya hak kazanır. Bölümü tercih eden öğrenciler bu alana ilgi duyan ve bu sektörde daha fazla bilgi sahibi olarak çalışmalarını yürütmek isteyen kişilerdir. Tarım bölümünden mezun olan öğrenciler, Anadolu Üniversitesinin açık öğretim sisteminde yer alan 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapabilir. Geçiş sırasında sınavsız olarak dikey geçiş hakkı elde ederler. Tarım bölümü mezunlarının açık öğretim kapsamında geçebilecekleri lisans programları aşağıdaki gibidir.

Tarım Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Tarım ön lisans eğitimini başarıyla tamamlayan mezunlar, kamu ve özel sektörde tarım alanında faaliyet gösteren kurumlarda çalışmalarını yürütebilir. Kamu kurumlarında memur olarak çalışmaları için KPSS şartı bulunur. KPSS atama puanları yüksek gibi görünse de yeterli puanı alanlar kamuya atanmaktadır. AÖF Tarım bölümü iş imkanları açısından çok çeşitli olanak sunan bir bölümdür ve genel olarak çalıştıkları alanlar aşağıda sıraladığımız gibidir.

  • Belediyelerin Park Bahçeler Ve Fen İşleri Birimleri

  • Fidancılık işletmeleri

  • Gıda Firmaları

  • Gıda İşleyen Kamu Kurumları

  • Hayvansal Üretim İşletmeleri

  • Sebze Ve Fide Üretimi Yapan kurumlar

  • Tarım Bakanlığına bağlı tüm bölümler

  • Tarım İşletmeleri

  • Üniversitelerde yer alan Araştırma Ve Uygulama Çiftlikleri

  • Üniversitelerin Ziraat, Su Ürünleri, Orman Fakülteleri

  • Yemleme Ve Süt Sağımı işletmeleri

Tarım Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Açık Öğretim Fakültesi tarım bölümünden mezun olanların çalışma alanları geniş olması sebebiyle yerine getirdikleri görevlerde fazlasıyla çeşitlilik gösterir. Çalıştıkları kurum veya kuruluşa göre farklı olarak, üstlerine düşen sorumluluklar belirlenir. Örnek olarak, fidancılık faaliyeti gösteren bir firmada fidan yetiştirmenin her aşamasında görev alırken, ilaç satış faaliyeti gösteren bir kurumda çalışanlar sadece tarım ilacı satmaktan sorumludur.

Tarım ürünlerinin depolanması ve saklanması, tarım ürünlerinin gıdaya işlenmesi aşaması, hayvansal üretim faaliyeti gösteren işletmelerde hayvanların bakımı, yemleme ve süt sağımı işlemlerinden sorumlu olurlar. Bölüm mezunları için iş çeşitliği iş dağılımını da etkilemektedir. Açık Öğretim Fakültesi tarım bölümünden mezun olanların temel sorumlukları aşağıdaki gibidir.

  • Tarım için kullanılacak toprağın incelenmesi ve seçiminin yapılmasından sorumludur.

  • Ekilecek ürün için kullanılması gereken tohum, gübre ve diğer malzemeleri seçer.

  • Zarar veren etkenleri belirler ve gereken işlemleri uygular.

  • İlaçlamak ve sulamak için ihtiyaç olan tüm maddeleri belirler.

  • Hasat sürecinde kullanılacak yöntemler ile birlikte teknik ekipman ve araç, gereçleri hazır eder.

  • Hasat işlemleri tamamlandıktan sonra uygun olan koruyama ve saklama biçimlerini uygular.

Tarım Bölümü Dersleri Nelerdir?

Diğer ön lisans bölümlerinde olduğu gibi Açık Öğretim Fakültesi tarım bölümünü tercih edecekler 2 yıl boyunca hangi dersleri göreceklerini inceler. Bölüme her yıl yüzlerce öğrenci kayıt yapar. Açıktan okuma imkanı olması nedeniyle birçok öğrenci tarafından merak edilen bölümler arasındadır. 2 yıllık eğitim süreleri içinde tarım alanında birçok teknik bilginin bir araya gelmesini sağlayan dersler ile karşılaşırlar.

Bölümün şartlarına uygun olarak bölümü tamamlayan öğrenciler, Tarım bölümü AÖF ön lisans diploması almaya hak kazanır. Bölümü tamamlayan öğrenciler dilerlerse yine AÖF kapsamında belirlenen lisans bölümüne devam edebilecekleri için hem çalışıp hem eğitim almaya devam edebilirler. Böyle bir amaçla çalışmalarına ve aynı zamanda eğitim almalarına imkan sağlayan bu bölümün 2 yıl boyunca verdiği dersler aşağıdaki gibidir.

  • Genel Biyoloji

  • Ekoloji ve Çevre Bilgisi

  • Tarımsal Meteoroloji

  • Toprak Bilgisi ve Bitki

  • Bahçe Tarımı

  • Tarla Bitkileri

  • Hayvan Yetiştirme

  • Tarımsal Yapılar ve Sulama

  • Gıda Bilimi ve Teknolojisi

  • Tarım Alet ve Makinaları

  • Peyzaj Çevre ve Tarım

  • Örtü Altı Üretim Sistemleri

Tarım Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

2020 Tarım Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları açıklandığı şeklinde sayfamızda bulabilirsiniz. Sizler için hazırladığımız puanlar AÖF bünyesinde eğitim veren tek seçeneği olan bölümün başarı sıralamaları ve taban puanlarıdır. Yazımızda yer alan verilerin tamamı ÖSYM-YÖK tarafından açıklanmış olan en son güncel bilgileri içerir.

Üniversite: ANADOLU ÜNİVERSİTESİ

Fakülte: Açık öğretim Fakültesi

Bölüm: Tarım (Açık öğretim)  

Taban Puan: 204,79174 

Sıralama: 1.500.613

Tarım Bölümü (MYO), Tarım; gerekli, yararlı, tarla ve bahçe bitkilerinin yetiştirilmesi, ürün elde edilmesi, toprak üzerinde gerçekleştirilen her türlü çalışmayı kapsar, Bölümün amacı, tarla ve bahçe bitkileri yetiştiriciliği yapabilecek, bitki hastalıklarını bilen, yetiştiricilik ile temel prensiplere hakim mezunlar yetiştirmek, Bölümde Verilen Eğitim, Öğrencilere ürünlerin pazara hazır hale getirilmesi ve kıymetlendirilmesi konusunda teknik bilgi ve deneyim kazandırılır, Ayrıca, tarımın ekonomik değerini, doğal kaynaklar ve iklimin tarım üzerindeki etkisini değerlendirebilecek bilgi ve donanıma sahip olmaları sağlanır, Tarım Bölümü Popülerliği, Bölüm, günümüz koşullarında yeni teknoloji etkilerinin eklenmesiyle popüler bölümler arasındadır, Tarım alanındaki gelişmeler ve bölümün Açık Öğretim Fakültesi bünyesinde oluşu, bölüme olan ilgiyi arttırıyor, Tarım Bölümü Eğitim Süresi ve İçeriği, Eğitim süresi 2 yıldır ve zor dersler bulunmamaktadır, Sınav geçme süreci kolay olup, herhangi bir YGS puan türü zorunluluğu bulunmamaktadır, Tarım Bölüm Mezuniyet Durumu, Mezun olabilmenin koşulları arasında en az 2,00 not ortalaması ve 120 kredilik dersleri başarı ile tamamlamak bulunmaktadır, Mezun olma hakkı kazanan öğrenciler “Açık öğretim Fakültesi Tarım Ön lisans Programı Diploması” almaktadır, Bölüm Mezunlarının İş İmkanları, Tarım ön lisans eğitimini başarıyla tamamlayan mezunlar, kamu ve özel sektörde tarım alanında faaliyet gösteren kurumlarda iş bulabilir, KPSS atama puanları yüksek olsa da, yeterli puanı alanlar kamuya atanabilir, Bölüm Mezunlarının Çalışma Alanları, Tarım bölümü mezunlarının geniş bir iş sahası vardır, Çalışma alanları arasında belediyeler, fidancılık işletmeleri, gıda firmaları, hayvansal üretim işletmeleri ve tarım işletmeleri bulunur, Bölüm Mezunlarının Görevleri, Mezunların görevleri çalıştıkları kurum veya kuruluşa göre değişmektedir, Örnek olarak, fidancılık faaliyeti gösteren bir firmada fidan yetiştirmenin her aşamasında görev alırken, ilaç satış faaliyeti gösteren bir kurumda çalışanlar sadece tarım ilacı satmaktan sorumludur, 4 Yıllık Lisans Programlarına Dikey Geçiş, Tarım bölümünden mezun olan öğrenciler, Anadolu Üniversitesinin açık öğretim sisteminde yer alan 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapabilir, Geçiş sırasında sınavsız olarak dikey geçiş hakkı elde ederler, Tarım Bölüm Tercih Şartları, AÖF Tarım bölümünü tercih etmek isteyen öğrenciler herhangi bir YGS puan türü ile tercih yapabilir, Ancak tercih şartı olarak minimum 150 baraj puanına ihtiyaç vardır
tarım tarım ürünleri bitki toprak ön lisans tarım bölümü tarım bölümü myo
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.