AnasayfaBlogStres Yönetimi İçin 4 İpucu
Stres Yönetimi

Stres Yönetimi İçin 4 İpucu

04 Kasım 2015
Elini yüzüne götürmüş, bilgisayar ekranına bakan bir kadın görüntünün odak noktasıdır. Kadın masada oturuyor ve ellerini yanağına dayamış. Gözleri bilgisayar monitörüne odaklanmıştır ve yüzünde dalgın bir ifade vardır. Arkasında bir masanın üzerinde bir yığın gazete, bir bardak süt ve bir kablo var. Ön planda, bir kişinin elinin bulanık bir görüntüsü görülüyor. Kadın bir bilezik takmış, kırmızı tırnakları ve parmağında bir yüzük var. Görüntü bulanık ve odak dışı olduğundan daha fazla ayrıntıyı ayırt etmek zor. Genel olarak, görüntüde bilgisayar ekranına bakan ve elini yüzüne dayamış düşüncelere dalmış bir kadın görülüyor.
Stres Yönetimi İpucuAçıklamaUygulama
Problemin Kaynağının Farkında OlunStresin asıl problem olmadığını, buna verdiğimiz tepkilerin problem olduğunu anlayın.Bir durumla karşılaştığınızda, stres yaratıcı unsurları tespit etmek için durup bir düşünme zamanı ayırın.
Duygusal Tepkilerinizi TanıyınStresli bir durumla karşılaştığınızda duygusal tepkilerinizi farkında olun.Duygusal durumlarınızı objektif bir gözle analiz etmek için bir dakikanızı ayırın.
Proaktif OlunStresli durumlarla başa çıkmak için proaktif bir yaklaşımla elde edilen çözümleri uygulayın.Olumsuz durumların duygusal etkisini yönetmek için olumlu bir eylem planı oluşturun.
Kendinizi GeliştirinDuygusal reaksiyonlarınızı kontrol etmek için kendinizi sürekli geliştirin.Duygusal zekanızı artırmak için egzersizler yapın ve düşüncelerinizi günlük olarak yazın.
Olumlu Bakış AçısıStresli durumlar konusunda olumlu bir bakış açısına sahip olun.Her durumda olumlu bir yan bulmak için kendinizi eğitin.
Boş Zamanlarınızı Verimli KullanınBoş zamanlarınızı hobilerle, meditasyonla veya yürüyüş gibi rahatlatıcı aktivitelerle doldurun.Boş zamanlarınızı planlayın ve stressiz bir aktiviteyi bir alışkanlık haline getirin.
Fiziksel Sağlığınıza Önem VerinDüzenli egzersiz, yeterli uyku ve dengeli bir diyet stresle daha iyi başa çıkmayı sağlar.Daha aktif olmak için günlük rutininize küçük değişiklikler ekleyin.
Sosyal DestekStresle başa çıkarken aile veya arkadaşlarınızdan destek alın.Zor zamanlarda destek alabileceğiniz kişilerle düzenli olarak iletişim kurun.
Profesyonel Yardım AlınStres yönetiminde zorluk çekiyorsanız, profesyonel bir yardım almayı düşünün.Bir stres yönetimi danışmanı veya psikolog ile görüşün.
Önceliklerinizi BelirleyinStres yaratan durumları fark etmek ve yönetmek için önceliklerinizi belirleyin.Zamanınızı ve enerjinizi en çok tüketecek işlerinize odaklanın.

Stres yönetimi konusundaki problem aslında stres değildir; buna nasıl tepki verdiğimizdir. Bu dört basit ipucunu takip ederek stresli zamanlarda duygusal tepkilerinizi nasıl daha iyi yöneteceğinizi, yani stres yönetimi tekniklerini öğreneceksiniz. Şu anki kariyerinizin birkaç sene öncesini düşünün. Büyük ihtimal duygularınız sizi ele geçirmişti veya o kadar çok bunalmıştınız ki felç geçiriyor gibi hissetmiştiniz. Bu hisler birçok profesyonel için benzerdir. Özellikle başlangıçtan yönetici pozisyonuna geçiş yapanlar için. Strese olan tepkimizin en büyük suçlusu evrimdir.

İlgili eğitim: Stres Yönetimi

Çünkü beyinlerimiz hayatta kalmak için gelişmiştir. İnsanların tehditlere karşı dikkat etmesi ve onlardan kaçınması gerekirdi. Eğer bir komşu kabile işgal edildiyse atalarımız kendilerini savaşmaya veya kaçmaya iten negatif duygunun dalgalanmasını öğrendiler. Maalesef beyinlerimiz evrimleşmeye devam etti ve beyinlerimizin mantıklı, rasyonel tarafları stresli zamanlarda amigdala üzerinde kontrolü sağlamak için eğitilebilir. Bu yazıda uyumlu bir zihniyeti geliştirmek için bazı ipuçları vereceğim. Bu ipuçları sizin strese karşı fazla tepkili cevaplar vermekten kaçınmanıza yardımcı olacak ve sakinliğinizi geliştirecektir. Stres yönetimi için büyük bir adım atmış olacaksınız.

Stres yönetimi için başarı, rasyonel beyine sahip olmaktır.

Stres Yönetimi Nasıl Sağlanır?

Farkındalığınızı arttırın.

Beyinlerimiz devamlı bir şekilde kendimiz ve başkaları hakkında negatif düşünceler üretir ve bizim geleceğimiz hakkında düşünmeye veya geçmişimizi canlandırmak gibi bir huyumuz var. Bu düşünceyi üreten beyin bölgeleri ağı orijinal olarak bizim görevlerimizi planlamamıza, geçmişimizi gözden geçirmemize ve gelecek davranışlarımızı geliştirmeye yardımcı olmak için gelişmiştir. Ama beyin evrim geçirdikçe bu beyin işlevlerinden bazıları fazla ileriye gider ve acıya sebep olur. Çok nadiren anı yaşarız ve bu yüzden araştırmacılar farkındalık pratiği yapmayı önerirler. Farkındalık dikkatimizi şu ana yönlendirir. Eğer dikkatliyseniz düşüncelerinizi ve duygularınızı kabullenme ile iyi veya kötü diye ayrım yapmadan gözlemlersiniz. Meditasyon farkındalığın bir formudur. Meditasyon yapan insanlar prefrontal kortekslerin ve limbik sistemleri arasında daha büyük bir bağlantı yaratabilirler. Bu iki bölge arasındaki yapısal bağlantı bizim  hisseden beynimizi sakinleştirmeyi düşünmemizi sağlar. Meditasyon aynı zamanda stresi azaltır, daha büyük duygusal denge sağlar ve zihni açar. Meditasyon = Farkındalık = Stres Yönetimi

Duygusal noktalarınızı bilin.

Duygusal farkındalığınızı arttırmak için duygusal tetikleyicilerinizi yazın. Stresli, endişeli veya kızgın olmanıza sebep olan şeyler. Tetikleyiciler her zaman bir çalışanla kavga gibi büyük olaylar olmayabilir. Küçük rahatsızlıklar da olabilir. Mesela ofisinizin dışından gelen yol çalışması sesi. Tetikleyicilerinizin tamamen farkında olmak önemlidir çünkü bu duygularınızı anlamak için attığınız ilk adımdır. Strese neden olan duyguların kaynaklarını anladığınızda çevrenizi yönetmek, duygularınızı düzenlemek ve strese olan tepkinizi azaltmak için duygularınızı düzene sokar. Stres yönetimi için kendinizi tanıyın.

Aşırı tepki vermekten nasıl kaçınabiliriz?

Bazen hepimiz olayları yanlış yorumlarız veya direkt sonuçlara atlarız ki bu da bizim boş yere korkmamızı ve endişelenmemizi sağlar. Bu eğilimi düşüncelerinizi ve inançlarınızı zihinsel olarak çerçeveleyerek ve yavaşlayarak yok edebilirsiniz. Ne zaman güçlü bir negatif duygu hissetseniz ( kızgınlık veya endişe gibi ) duygu davranışlarınızı kontrol etmeden önce durdurun. Bir gerçeklik testi yapın. Düşüncelerinizi ve olayların yorumlarını yeniden değerlendirerek beynin mantık bölümünü problemi çözmeye zorlarsınız. Bu amigdala güçlü duygulara sebep verecek olan  adrenalin ve diğer hormonları salgılamadan engeller. Ayrıca harici olayların daha doğru bir  şekilde anlaşılmasını sağlar.

Kendi kendinize konuşun.

Araştırmalar gösteriyor ki  insanlar kendileriyle sonu gelmeden, her dakika yüzlerce kelime kullanarak konuşurlar. İnsanların pozitif düşünceye değil de negatif düşünceye doğru önyargıları vardır. Eğer kendinize söylediğiniz şeylerin çoğu negatifse bu sizin yaşamınızı da etkiler. Eğer bu düşünceleri geri çeker ve izlerseniz, onları değerlendirir ve düzeltirseniz bu onların daha realist olmasını sağlar bu da sizin kendinizi ve dünyayı nasıl gördüğünüzü ve strese nasıl cevap verdiğinizi değiştirir. Problem stres değildir, ona nasıl tepki verdiğimizdir. Bu ipuçlarını takip ederek stresli zamanlarda duygusal tepkilerinizi daha iyi kontrol etmeyi öğreneceksiniz. Eğer bu yazı size bir şeyler ifade ediyorsa paylaşın ve beni takip edin, teşekkürler.

Problemin Kaynağının Farkında Olun, Stresin asıl problem olmadığını, buna verdiğimiz tepkilerin problem olduğunu anlayın, Bir durumla karşılaştığınızda, stres yaratıcı unsurları tespit etmek için durup bir düşünme zamanı ayırın, Duygusal Tepkilerinizi Tanıyın, Stresli bir durumla karşılaştığınızda duygusal tepkilerinizi farkında olun, Duygusal durumlarınızı objektif bir gözle analiz etmek için bir dakikanızı ayırın, Proaktif Olun, Stresli durumlarla başa çıkmak için proaktif bir yaklaşımla elde edilen çözümleri uygulayın, Olumsuz durumların duygusal etkisini yönetmek için olumlu bir eylem planı oluşturun, Kendinizi Geliştirin, Duygusal reaksiyonlarınızı kontrol etmek için kendinizi sürekli geliştirin, Duygusal zekanızı artırmak için egzersizler yapın ve düşüncelerinizi günlük olarak yazın, Olumlu Bakış Açısı, Stresli durumlar konusunda olumlu bir bakış açısına sahip olun, Her durumda olumlu bir yan bulmak için kendinizi eğitin, Boş Zamanlarınızı Verimli Kullanın, Boş zamanlarınızı hobilerle, meditasyonla veya yürüyüş gibi rahatlatıcı aktivitelerle doldurun, Boş zamanlarınızı planlayın ve stressiz bir aktiviteyi bir alışkanlık haline getirin, Fiziksel Sağlığınıza Önem Verin, Düzenli egzersiz, yeterli uyku ve dengeli bir diyet stresle daha iyi başa çıkmayı sağlar, Daha aktif olmak için günlük rutininize küçük değişiklikler ekleyin, Sosyal Destek, Stresle başa çıkarken aile veya arkadaşlarınızdan destek alın, Zor zamanlarda destek alabileceğiniz kişilerle düzenli olarak iletişim kurun, Profesyonel Yardım Alın, Stres yönetiminde zorluk çekiyorsanız, profesyonel bir yardım almayı düşünün, Bir stres yönetimi danışmanı veya psikolog ile görüşün, Önceliklerinizi Belirleyin, Stres yaratan durumları fark etmek ve yönetmek için önceliklerinizi belirleyin, Zamanınızı ve enerjinizi en çok tüketecek işlerinize odaklanın
Stres Yönetimi İçin 4 İpucustres stres yönetimistres yönetimi pdfstres yönetimi teknikleriöfke yönetimi
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Kısa saçlı, mavi gömlekli ve siyah pantolonlu bir adam iki eliyle bir bara yaslanmış. Gözleri kapalı ve derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor. Bar hafif ahşap kalaslardan yapılmıştır ve arkasında cam şişelerden oluşan bir duvar ve ışıklı bir tabela vardır. Odadaki ışıklandırma sessizdir ve sahneye huzurlu bir atmosfer verir. Adamın ifadesi sakin ve düşünceli, beden dili ise rahatlama hissi veriyor.
Stres Yönetimi

Sporcularda Stres Yönetimi

17 Haziran 2018
Bir kişi spor salonunda ayakta duruyor ve iki eliyle bir ağırlık kaldırıyor. Dikkatle elindeki işe konsantre oluyor. Kişinin kafası tıraşlı ve beyni görülebiliyor. Fiziksel efor nedeniyle alnında ter parlamaktadır. Ellerindeki ağırlık parlak gümüş kaplamalı gri metal bir halterdir. Beyaz bir tişört, siyah şort ve beyaz spor ayakkabı giyiyorlar. Duvarlar açık gri renktedir ve zemin gri ve siyah kareli bir paspasla kaplıdır. Kişi kararlı ve beyniyle ağırlığı kaldırma görevine odaklanmış görünüyor. Hedeflerine ulaşmak için kendilerini sınırlarına kadar zorluyorlar.
Stres Yönetimi

Stres İçin Egzersiz Önerileri

17 Mayıs 2019