AnasayfaBlogSıfırdan Korece Öğrenmenin Yolları
Video

Sıfırdan Korece Öğrenmenin Yolları

02 Mayıs 2021
Bu görsel elinde bir erkek resmi olan bir kadını tasvir etmektedir. Kadın beyaz bir duvarın önünde durmakta, siyah beyaz puantiyeli bir elbise giymekte ve uzun saçları sırtından aşağı dökülmektedir. Kadın kameraya gülümsüyor ve gömleğinin yakın çekimi karmaşık nakış detaylarını ortaya çıkarıyor. Yüz ifadesi sıcak ve davetkâr, elinde tuttuğu resim ise değerli bir anı gibi görünüyor. Resmin renkleri canlı ve kadın ile arka plan arasındaki kontrast çarpıcı bir sahne yaratıyor.
KonuAyrıntılarEk Bilgi
Asuhan TurhalErciyes Üniversitesi Kore Dili ve Edebiyatı mezunu olan Turhal, 3 yıldır Korece öğretmenliği yapıyor.Korece hayatının önemli bir parçası ve bu dil ile hayatını sürdürüyor.
Korece Öğrenme NedenleriK-pop fanları, iş hayatında kullanmak isteyenler, Kore'de okumak veya yaşamak isteyenler Korece öğrenmeye yöneliyor.Katılımcılar çoğunlukla Kore'de yaşamak, okumak ve orada çalışmak için Korece öğreniyor.
Korece'nin ÖzellikleriKorece, Ural Altay dil ailesinden geliyor ve sondan eklemeli bir dil. Türkçe'ye çok benziyor.Korece, özellikle İnternet üzerinden yanlış öğrenme tehlikesi içeriyor.
Korece'nin BenzersizliğiKorece, tek alfabesi olduğu için ve anlatımsal ve dil bilgisi olarak derin olduğu için diğer Uzak Doğu dillerinden farklıdır.Diline samimi ve gayri resmi bir kalıp hakimdir.
Zorlanılan ve Yanlış Telaffuz Edilen HarflerKorece'de bazı harfler (Örneğin; G, D, B, C) yanlış telaffuz ediliyor, bazıları ise (Örneğin; O) zorlanılarak söyleniyor.Bu durumu düzeltmek için düzenli tekrar öneriliyor.
Korece Öğrenme SüreciÖğrenme sürecinde öncelikle ne için öğrenildiğinin farkında olmak, daha sonra da doğru kaynak ve eğitmenle öğrenmeye başlamak önemlidir.Yumuşak ünsüzlerin sert telaffuz edilmesi ve genizden çıkan harfler ayrıca dikkat edilmesi gereken konular.
Hangıl ÖğrenmeHangıl'ı öğrenirken dikkat edilmesi gerekenler; seslerin çıkış yeri, harflerin nerede nasıl kullanıldığı ve ünlü harflerdeki benzerlikler.Yazarak çalışmanın çok faydalı olduğu belirtiliyor.
Kore Dizileri ile Korece ÖğrenmeKorece'nin kendi kendine öğrenilmesi veya Kore dizileri ile öğrenilmesi mümkün olabilir, ancak önce dil bilgisine hafif bir aşinalık öneriliyor.Kore dizileri, daha çok dil pratiği için öneriliyor.
Korece DerslerKısa dönem Korece eğitimine seyahat amaçlı veya genel bakış için, sıfırdan Korece eğitimine ise Korece konusunda ve akademik olarak ilerlemek isteyenlerin katılması öneriliyor.Dersler sırasında, Korece dilinin yanı sıra Kore kültürü de öğreniliyor.
Korece SertifikasıDerslerden aldıkları sertifikaları, Türkiye'deki Kore şirketlerinde iş başvurularında kullanabilirler.Ancak, Kore'de dil sınavına tabi tutulma ihtimali de bulunuyor.

Korece Eğitimi eğitmeni Asuhan Turhal ile sıfırdan Korece öğrenmenin yollarını konuştuk. Korece eğitimini, Kore alfabesini, ders içerikleri ve öğrenme yöntemleri hakkında bilgi aldık. 

Asuhan Turhal kimdir?

Erciyes Üniversitesi Kore Dili ve Edebiyatı mezunuyum. 3 yıldır Korece öğretmenliği yapıyorum. Korece hayatımın bütünü. Lise yıllarında başlamıştı. Mezun olunca da Kore dili okudum. Korece ile devam ediyorum. 

Korece eğitiminize katılan öğrencilerin ilk amacı genellikle ne oluyor?

Genelde K-pop severler tarafından tutulan bir dil olduğu için sadece fanların katılacağını düşünüyordum. Ama o kadar çok iş hayatında kullanmak isteyenler de çok fazla. Hosteslerden ticaret şirketlerinde çalışana kadar. Kore’de okumak isteyenler de çok fazla. Genel anlamda Kore’de yaşamak, okumak ve orada çalışmak. İsteyenler katılıyor derse. 

Korece nasıl bir dildir?

Korece Ural Altay dil ailesinden. Türkçe ile aynı dil ailesinden. Sondan eklemeli bir dildir. Korece İngilizceden çok Türkçeye yakın olan bir dil. İnternetten öğrenemeye çalışanlar yanılgıya düşürüyor, hazırlayanlar İngilizceden hazırladıkları için. Türkler daha kolay Korece öğreniyor. Yanlış yollardan öğrenmeye çalıştığımızda biz bocalatıyor. Hangıl alfabesinden bahsetmek gerekirse. Japonca ve Çince Korece’ye göre daha zor öğrenilen bir dildir.

Korece’yi diğer Uzakdoğu dillerinden ayıran özelliği nedir?

Uzak doğu dili öğrenmek istediğinizde Çince 80 bin karakteri olan bir dil. Japonca 3 farklı alfabesi var. Korece tek alfabesi olduğu için öğrenilmesi çok daha kalay olan bir dil. Anlatısal ve dilbilgisi olarak derin bir dil. Samimi ve gayri resmi bir kalıp var. 

Kültür bakımından Güney Kore ve Türkiye çok benzer özelliklere sahip. Sizin de dikkatinizi çeken ortak özelliklerimiz nelerdir?

Benzerliklerden çok farklılıkları gördüm. Gözleriniz çekik değilse yürürken herkes size bakıyor. Kore temiz bir ülke. İnsanları Türk’e kıyasla samimi değiller. Temas etmeyi sevmezler. Bir de yollarının genişliği dikkatimi çekmişti. Sigara kurallarına dikkat ediyorlar. Ayak sağlıklarına çok dikkat ediyorlar, genelde herkes terlik giyiyor. Güvenli bir ülke. 

Korece’yi sonradan öğrenenlerin zorlandığı harfler oluyor mu?

Hem zorlanılan hem de yanlış telaffuz edilen harfler var. O harfi, yutak ve genizden çıkan bir ses. Ünsüz harf ve ardından yo geliyorsa zorlanıyorlar. Tekrarla aşılabilir. Yanlış telaffuz edilen harfler var. G, D, B ve C harfleri. Türkçedeki gibi kullanılmadığı için yanlış telaffuz edilen harflerden. Yumuşak ünsüzleri sert telaffuz etmek. Genizden çıkan harfler de var. N ve M gibi. Bir de okuma kuralları var ve Korece’de insanların canını sıkan noktalardan bir tanesi. 

Sıfırdan Korece öğrenme aşamasında nelere dikkat etmeliyiz?

En önemli nokta ne için öğrendikleri. Daha telaffuz odaklı, daha akademik çalışmak gerekebilir. Doğru kaynak ve doğru eğitmenle öğrenmeye başlamak önemli. Dil öğrenmek ve o dili anlayabilmek önemli. Anlatımsal farkla oluyor. Bu işin eğitimini almadan öğretmeye çalışanlar çok fazla. O yüzden de araştırmaları iyi yapmak gerekiyor. Dili telaffuz etmeyi öğrenmek çok önemli. Harfler her zaman farklı okunuyor. Bunları birden yüklememek gerekiyor. Okuma kuralları var, gramerde de en çok kullanılanlarla başlamak gerekiyor. 

Hangıl en kolay nasıl öğrenilebilir?

Hangılda dikkat edilmesi gereken seslerin çıkış yeri ve harflerin nerede nasıl kullanıldığı. Her şeyin başı olduğu için güvenilir kaynaklardan öğrenmek gerekiyor. Sesleri düzgün çıkarabilmeye dikkat etmek gerekiyor. Son olarak da yazarak çalışmak gerekiyor. Yazarak çalışmak çok faydalı oluyor. Ünlü harflerdeki benzerliklere de dikkat etmek gerekiyor. 

Korece kendi kendine öğrenilebilecek bir dil mi? Kore dizileriyle Korece öğrenebilir mi?

Mümkün ama doğru yolu şudur. Hafif bir bilgi birikimiz olsa sonra dizilerden öğrenmeye çalışsak daha anlamlı olur. Direkt sıfırdan dizi ile başlamayı tavsiye etmiyorum. Neden? Temiz bir Korece öğrenmek istiyorsanız. 

Korece dersinize kimler katılmalı, neden katılmalı, neler öğrenecekler?

Enstitüde 2 dersimiz var. Korece eğitiminde 5 saatlik canlı ders oluyor. Abonelik sürecinde canlı dersleri tekrar izliyorlar. Kısa dönem eğitim. Kısa dönem eğitimde seyahat amaçlı gitmek isteyenler varsa öneririm. Genel amaçlı bir bakış oluyor. Sıfırdan Korece eğitimine geldiğimizde ise Korece konusunda ve akademik olarak ilerlemek isteyenler almalı. 6 haftalık bir eğitim. Korece’nin yanı sora Kore kültürü de öğreniyoruz. Ödevler, çeviriler gibi etkinliklerimiz oluyor. 

Korece dersinize ile diğer eğitiminize katılanlar bu sertifikayı aldıktan sonra hangi alanlarda kullanabilirler?

Sertifikalar Türkiye’de Kore şirketlerinde çalışmaklar istiyorlarsa kullanabilirler. Kore’nin gördüğü ve geçerli saydığı topik sınavınızdaki seviyeniz. Gittiğinizde dil sınavına sokarlar. Enstitü sertifikasını Türkiye’deki firmalarda kullanabileceklerini düşünüyorum. 

Korece dersinize katıldıktan sonra öğrendiğim kelimeleri, harfleri unutmamak için alıştırma yapacağım bir uygulama filan var mı?

Bu konuyu araştırdım. Uygulamalarda yararlı oluyor ama İngilizceden yararlanıp çevirdikleri için sıkıntı oluyor. Korece Öğren Dinleme ve Konuşma Poro hangugeo uygulaması var. Seslendirme de yapıyor. Türkçeye de çeviriyor. 

Korece öğrenmek isteyenler için neler önerirsiniz?

Korece öğrenmek istiyorsanız dersimize katılın. Adım adım ilerlemeye çalışın. Hiç bilmiyorsanız güvenilir kaynaklardan teyit ederek bilgi edinin. Dinleme yapmak önemli. K-pop dinleyebilirsiniz. Pes etmeyin. 

Asuhan Turhal, Erciyes Üniversitesi Kore Dili ve Edebiyatı mezunu olan Turhal, 3 yıldır Korece öğretmenliği yapıyor, Korece hayatının önemli bir parçası ve bu dil ile hayatını sürdürüyor, Korece Öğrenme Nedenleri, K-pop fanları, iş hayatında kullanmak isteyenler, Kore'de okumak veya yaşamak isteyenler Korece öğrenmeye yöneliyor, Katılımcılar çoğunlukla Kore'de yaşamak, okumak ve orada çalışmak için Korece öğreniyor, Korece'nin Özellikleri, Korece, Ural Altay dil ailesinden geliyor ve sondan eklemeli bir dil Türkçe'ye çok benziyor, Korece, özellikle İnternet üzerinden yanlış öğrenme tehlikesi içeriyor, Korece'nin Benzersizliği, Korece, tek alfabesi olduğu için ve anlatımsal ve dil bilgisi olarak derin olduğu için diğer Uzak Doğu dillerinden farklıdır, Diline samimi ve gayri resmi bir kalıp hakimdir, Zorlanılan ve Yanlış Telaffuz Edilen Harfler, Korece'de bazı harfler (Örneğin; G, D, B, C) yanlış telaffuz ediliyor, bazıları ise (Örneğin; O) zorlanılarak söyleniyor, Bu durumu düzeltmek için düzenli tekrar öneriliyor, Korece Öğrenme Süreci, Öğrenme sürecinde öncelikle ne için öğrenildiğinin farkında olmak, daha sonra da doğru kaynak ve eğitmenle öğrenmeye başlamak önemlidir, Yumuşak ünsüzlerin sert telaffuz edilmesi ve genizden çıkan harfler ayrıca dikkat edilmesi gereken konular, Hangıl Öğrenme, Hangıl'ı öğrenirken dikkat edilmesi gerekenler; seslerin çıkış yeri, harflerin nerede nasıl kullanıldığı ve ünlü harflerdeki benzerlikler, Yazarak çalışmanın çok faydalı olduğu belirtiliyor, Kore Dizileri ile Korece Öğrenme, Korece'nin kendi kendine öğrenilmesi veya Kore dizileri ile öğrenilmesi mümkün olabilir, ancak önce dil bilgisine hafif bir aşinalık öneriliyor, Kore dizileri, daha çok dil pratiği için öneriliyor, Korece Dersler, Kısa dönem Korece eğitimine seyahat amaçlı veya genel bakış için, sıfırdan Korece eğitimine ise Korece konusunda ve akademik olarak ilerlemek isteyenlerin katılması öneriliyor, Dersler sırasında, Korece dilinin yanı sıra Kore kültürü de öğreniliyor, Korece Sertifikası, Derslerden aldıkları sertifikaları, Türkiye'deki Kore şirketlerinde iş başvurularında kullanabilirler, Ancak, Kore'de dil sınavına tabi tutulma ihtimali de bulunuyor
korece
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu, üzerinde birden fazla kelime yazılı renkli bir karenin yakın çekim görüntüsüdür. Kare mavi, sarı, kırmızı ve beyaz dahil olmak üzere birkaç farklı renkten oluşmaktadır. Kare hafif bulanıktır ve karenin sol üst köşesinde sarı zemin üzerinde mavi bir X işareti vardır. Kare üzerine yazılan kelimeler farklı yazı tipleri ve boyutlarda olup bazıları kalın, bazıları ise incedir. Kelimeler için kullanılan renkler de siyah, kırmızı ve sarı olmak üzere çeşitlilik gösteriyor. Sözcükler, bazıları üst üste gelecek şekilde bir desen halinde düzenlenmiş gibi görünüyor. Resmin arka planı kırmızı renktedir.
Yabancı Dil Eğitimi

Korece Öğrenmek İçin 5 Adım

04 Mart 2020
Düz bir zeminde, tepesinde kırmızı beyaz çizgili bir bayrak bulunan bir defter durmaktadır. Yanında sarı bir kurşun kalem, defterin üstünde de küçük bir not duruyor. Defterin parlak siyah bir kapağı var ve hafifçe yıpranmış gibi görünüyor. Bayrak, kırmızı ve beyaz çizgili desenli kumaştan yapılmıştır. Kalem sarı renkte, ucu sivriltilmiş ve ucunda silgi var. Not küçük ve beyazdır, üzerinde bazı yazılar vardır. Tüm eşyalar düzenli bir şekilde yerleştirilmiş ve defter birçok kez kullanılmış gibi görünüyor.
Yabancı Dil Eğitimi

Korece Öğrenmek İçin Nereden Başlamalıyım?

15 Şubat 2021
Bu yakın çekim görüntü, siyah zemin üzerinde beyaz bir harf bulunan bir kağıt parçasını gösteriyor. Mektup hafifçe bulanık, bu da biraz odak dışı olduğunu gösteriyor. Mektup ince siyah bir çizgiyle çevrelenmiş ve alt kısmında kahverengi bir daire var. Ayrıca, sol üst köşede beyaz bir metin var. Kağıt yumuşak, sıcak bir ışıkla aydınlatılmış ve kağıdın kenarları hafif kavisli. Genel görüntü gizemli bir mesaj veya belge hissi veriyor ve kâğıtta hafif bir parlaklık var.
Yabancı Dil Eğitimi

Korece Kelimeler Nelerdir?

01 Mayıs 2021
Bu görselde, bilgisayar ekranı olan bir çalışma masasının önünde duran bir kadın görülmektedir. Kadın kamera tarafına doğru bakmakta ve sade beyaz bir tişört giymektedir. Saçları açık kahverengi, omuzlarından biraz aşağı uzanır şekildedir ve yüzü ciddi bir ifade taşımaktadır. Görselin sol tarafında, masanın üstünde çeşitli ev bitkileri ve kırtasiye malzemeleri vardır. Duvarın açık mavi renkte olduğu ve çerçeveli bazı tablolar asılı olduğu görülüyor. Görselin sağ tarafında, masanın üzerinde daha fazla bitki ve çerçeveli bir fotoğraf yer almakta. Görselin alt kısmında turuncu ve beyaz renkte, "KORECE EĞİTİMİ" yazısı bulunmaktadır. Bu metin, bir tür eğitim veya kurs reklamı olduğunu düşündürebilir. Genel olarak görsel, düzenli ve profesyonel bir çalışma ortamını yansıtmaktadır.
5
(35)

Korece Eğitimi

7 Konu5 Saat
Resimdeki kadının omuzlarına dökülen uzun, siyah saçları var. Yakalı ve kolları üç çeyrek uzunlukta beyaz bir gömlek giyiyor. Yüz ifadesi nötrdür. Beyaz bir duvarın önünde durmaktadır. Doğrudan kameraya bakıyor, gözleri konsantrasyon içinde hafifçe kısılmış. Dudakları hafifçe ayrılmış ve kaşları hafifçe kalkmıştır. Elleri önündedir, avuç içleri yukarı bakmaktadır. Kendinden emin ve sakin görünüyor. Duruşu rahat ve kendinden emin. Yüz hatları belirgin ve cilt tonu açık bronz.Asuhan Turhal
11020