AnasayfaBlogSesli Arama Nedir? Ne İşe Yarar?
Teknoloji

Sesli Arama Nedir? Ne İşe Yarar?

31 Aralık 2019
Bu bir akıllı telefonun yakın çekim fotoğrafıdır. Telefon siyah parlak bir yüzeye ve beyaz bir ön panele sahiptir. Telefonun üst kısmında, ortasında kırmızı ve beyaz bir daire bulunan bir mikrofon vardır. Telefonun alt kısmı hafifçe görülebiliyor ve sağ tarafta bir güç düğmesi yer alıyor. Ekran, alt kısmında bir ana ekran düğmesi bulunan dokunmatik bir ekrandır. Telefonun alt kısmında ayrıca bir kulaklık girişi ve USB bağlantı noktası bulunmaktadır. Genel tasarım şık ve modern olup ince bir profile sahiptir. Resim, kullanıcının telefonun tamamını görmesini sağlayacak şekilde hafifçe yükseltilmiş bir açıdan çekilmiştir.
Sesli Arama KonusuAyrıntılarEk Bilgi
Sesli Arama Nedir?Bireyin teknolojik bir cihaz aracılığı sayesinde sesli arama yapmasını sağlayan teknolojik yenilik.En sık Google uygulaması üzerinden gerçekleştirilir.
Sesli Arama Nasıl Yapılır?Sesimiz aracılığı ile arama yapmamıza olanak sağlar, kelimeleri ya da cümleleri ses yoluyla ifade edebiliriz.Google üzerinden günlük yapılan aramaların önemli bir kısmı sesli arama şeklinde gerçekleşir.
Sesli Arama UygulamalarıGoogle, cep telefonu ya da tablet gibi cihazlarda sesli arama yapmayı sağlar.Akıllı telefonda uygulama indirerek sesli arama yapma imkanı vardır.
Sesli Arama BiçimiEn sık işlevi sorular sormak ve bunları sözlü olarak ifade etmek.En sık yapılan sesli arama biçimi genelde soru biçimindedir.
Ses Tanıma TeknolojisiÜrün ve hizmet satın alırken de ses tanıma teknolojisinden yararlanılıyor.Akıllı telefonlardaki sesli asistan da bu teknolojiyi kullanır.
Sesli Arama ve SEOSesli aramalar daha çok soru sorulmak için kullanılıyor ve bu durum SEO çalışmalarını etkiler.Sesli aramaya uygun içerik oluşturulmalı ve kullanıcı deneyimi odaklı çalışmalar yapılmalıdır.
Web Sitesi OptimizasyonuWeb sitesi telefon, tablet gibi mobil aygıtlara uygun olmalıdır.Sitenizde yer alan reklamlar ve yerleştirme konularına dikkat edilmelidir.
Hedef KitleSesli aramaya uygun içerik oluştururken, hedeflenen kişi Google değil, kullanıcıdır.Kullanıcı odaklı içerik oluşturma ve anahtar kelime odaklı çalışmalar yapılmalıdır.
Kullanıcı EtkileşimiSitenizde ziyaretçi etkileşimini artırmak üzere on-page SEO çalışması yapılmalıdır.Sesli aramaya uygun içerik oluştururken hedeflenen kişi Google değil, kullanıcıdır.
Kullanıcı DeneyimiHızlı, kolay erişim ve işlem yapılabilen sitelerde ziyaretçiler daha fazla vakit geçirirler.İyi bir kullanıcı deneyimi için site optimizasyonu ve içerik kalitesi önemlidir.

Gün geçmiyor ki, teknolojinin yeniliklerine tanık olmayalım. Televizyonun icadından telefonlara, akıllı telefonlardan yapay zeka teknolojisine kadar pek çok yeniliğe tanık olduk. Teknolojinin hayatımıza etkileri ve yeniliklerinden biri de sesli arama teknolojisidir. Sesli arama sayesinde günlük rutinlerinizi dahi kolaylık sağlayabilirsiniz.

Sesli arama, bireyin teknolojik bir cihaz aracılığı sayesinde sesli arama yapmasını sağlayan teknolojik yeniliktir. Örnek vermek gerekirse, Google uygulamasını ifade edebiliriz. Cep telefonunuza bu uygulamayı indirdiğiniz anda, sesli arama için yönlendirildiğinizi ya da erişim için izninizin istendiğini göreceksiniz. Sesli arama nasıl yapılır, sesli arama uygulamaları neler?

Sesli Arama Nasıl Yapılır?

Yaşamımıza kolaylık ve pratiklik katan teknolojik yeniliklerden biri olan sesli arama, ellerimizi kullanmadan sesimiz aracılığı ile arama yapmamıza olanak sağlıyor. Bu sayede, arama motorlarında ya da çeşitli uygulamalarda bir konuyu ararken öne çıkan kelime ya da soru cümlelerini ses yoluyla ifade edebiliyoruz. Dünyanın öne çıkan popüler uygulamaları arasında önemli yere sahip olan Google, milyonlarca insanın konuşarak sesli arama yapmasına imkan tanıyor. Google üzerinden günlük yapılan aramaların önemli bir kısmı, sesli arama şeklinde meydana geliyor.

Arama motoru üzerine bir şeyler yazarak arama yapmaktan çok daha kullanışlı olan sesli arama, akıllı telefon, tablet gibi cihazlarda kullanılabiliyor. Yani, akıllı telefonunuza uygulama indirerek sesli arama yapabilmeniz mümkün. Dilediğiniz terimleri sorgulama ve internet üzerinden aratma olanağı sunan uygulama, kullanıcı deneyimini daha etkili ve kaliteli bir hale getirmektedir.

Teknolojinin yararları ve sunduğu kolaylıklardan faydalanmamak, hayatımızı kolaylaştırmamak için bir neden yok. Sesli arama yazarak değil de konuşarak, sesli bir biçimde arama yapmaktır. En sık yapılan sesli arama biçimi ise genelde soru biçiminde yapılıyor. Örnek vermek gerekirse;

  • Yarın hava kaç derece?

  • En yakın restoran nerede?

  • Trafik durumu nasıl?

  • X kimdir?

  • X yere nasıl gidebilirim?

Gibi kim, neden, nasıl gibi sorular sorulmaktadır. Yapılan aramalarda en çok öne çıkan sorular ise herhangi bir yere nasıl gidilebileceği üzerine oluyor. Yazı dili ve konuşma dili arasındaki farklar belirgin olduğundan dolayı, bu durum sesli arama stilinize de yansıyor. Sorular daha uzun, net ve belirgin biçimde soruluyor. Öte yandan, ürün ve hizmet satın alırken de ses tanıma teknolojisinden sıklıkla yararlanılıyor. Ya da "sesimden tanır" teknolojisi ile karşılaşıyoruz. Akıllı telefonlardaki sesli asistan da günlük hayatta soruları yanıtlıyor ve milyonlarca insan tarafından tercih ediliyor. Peki sesli arama nasıl yapılır?

Google, yenilikleri ile her geçen gün hayatımızı kolaylaştırmaya devam ediyor. Yol Tarifi almak, arama yapmak ya da işlemlerini pratik hale getirerek yapmak isteyenler için büyük avantajlar sunuyor. Yapmak istediğiniz işlemler için sesinizi kullanmak kolaylığını sağlayan Google sesli arama özelliği gerekli olabilecek her durumda kullanıcıların tercih edebileceği özelliklerden biridir. Daha kısa süre içerisinde işlem yapmanıza olanak sağlamaktadır.

Özelliği kullanmak isteyenler Google üzerinden yapacakları işlemler için sesli komut oluşturabilirler. Bu sayede işiniz varken ya da aceleniz varken daha kısa süre içerisinde istediğiniz işlemi yapmanız sağlanır. Sesli aramalar daha çok soru sorulmak için kullanılıyor. Bu nedenle, içerikler soru-cevap biçiminde olursa daha kolay ön plana çıkılabilir. Aradığı sorunun cevabını direkt olarak bulabilen kullanıcı hem sitede daha fazla zaman geçirecek hem de mevcut siteyi tekrar tekrar ziyaret edecektir. Sesli aramaya uygun bir web sitesi oluştururken uygulanması gereken yöntemler şu şekildedir:

  • Web sitesi telefon, tablet gibi mobil aygıtlara uygun olmalıdır. Mobil cihazından web sitenizi ziyaret eden kullanıcılar sitenize hızlı, sorunsuz ve kolay bir biçimde erişim sağlayabilmelidir. Aksi halde içerikleriniz ve paylaşımlarınız ne kadar kaliteli olursa olsun, kullanıcılar sitenizi ziyaret etmek istemeyecektir. 

  • Sayfalarınızın tümü uygun bir biçimde optimize edilmelidir.

  • Sitenizdeki reklam seçimleri ve yerleştirmeleri en doğru biçimde yapılmalıdır.

  • Sitenizde yapılandırılmış veriler kullanılmalıdır.

  • Sitenizde ziyaretçi etkileşimini artırmak üzere on-page SEO çalışması yapılmalıdır.

Sesli aramaya uygun içerik oluştururken oluşturmanız gereken kişi Google değil, kullanıcıdır. Bu nedenle özellikle Google’a odaklanarak bol miktarda anahtar kelime kullanmaktan çok daha fazlasını yapmalısınız. Çünkü kullanıcı sitenize girip, sorduğu soruya cevap bulamadığında vakit kaybedecek ve kendisini kandırılmış hissedecektir. Bu yüzden anlamsız içeriklerden ve sorulan soruya yanıt vermeyen, anahtar kelimeyle dolu ama esasında boş yazılardan kesinlikle uzak durmanız gerekmektedir.

Hızlı, kolay erişim ve işlem yapılabilen sitelerde ziyaretçiler daha fazla vakit geçirirler. Hatta sonrasında da bu siteyi yeniden ziyaret edebilirler. Bu nedenle, sesli arama içerikleri oluştururken her şeyden evvel, kullanıcı deneyim, talep ve ihtiyaçları doğrultusunda içerik oluşturmak çok daha önemlidir. 

Sesli arama özelliği nasıl aktif edilir, nasıl gerçekleştirilir? Soruları merak edilen konulardan biridir. Android kullanıcılarının yanı sıra iOS kullanıcıları için gerçekleştirilecek olan işlem farklı şekilde yapılabilir. Bunun için android telefon ya da tablet üzerinden Google uygulamasına ulaşım sağlayabilir ve daha sonrasında sağ altta bulunan diğer kategorisinden ayarlar seçeneğini tercih ederek işleme devam edebilirsiniz.

Daha sonrasında Voice sekmesine dokunarak ‘Ok Google’ altında yer alan Voice Match sekmesine dokunarak erişim ayarı açılabilir. Sesli arama başlatmak isteyenler kullanmış oldukları cihaz üzerinde ‘Ok Google’ diyerek yazan mikrofon simgesine dokunarak işleme başlayabilirler. Ayarlarını değiştirmek isteyenler için yapılacak olan işlemler sırasında uygulama ile ilgili bazı düzenlemeler yapılabilir veya ses kayıtlarını silme işlemi gerçekleştirilebilir.

Sağlamış olduğu avantajlar nedeniyle Google sesli arama özelliği üzerinden işlem yapmak isteyenler kullanmış oldukları cihaza göre farklı şekillerde özelliği aktifleştirebilirler. iPhone ve iPad üzerinden işlem yapmak isteyenler öncelikle Google uygulamasını açarak daha sonrasında altta bulunan diğer kategorisi üzerinden Ayarlar ve Ses sekmesine tıklayarak işleme devam edebilirler. Daha sonrasında sesli bir şekilde ‘Ok Google’ dediğinizde arama başlatabilir veya istediğiniz ayarları kolayca değiştirebilirsiniz.

Son olarak bitti seçeneğine dokunmanız yeterli olmaktadır. Sesli arama başlatmak isteyenler aynı şekilde uygulama üzerinden Ok Google diyerek ya da konuşma simgesine dokunarak işlemi devam ettirebilirler. Arama yapmak ya da farklı işlemleri gerçekleştirmek isteyenler için kullanılan cihaza göre takip edilen adımlar doğrultusunda özellik aktifleştirilebilir.

Sesli Arama Uygulamaları

sesli arama teknolojisi, yalnızca komutlar vermek ya da araştırma yapmak için değil, insanlarla iletişim kurmada da önemli yere sahip. sesli arama uygulamaları nelerdir?

Google Voice

Google Voice telefonlar için olduğu kadar tabletler için de son derece kullanışlı bir uygulama. Mesajlarınızla, sesli mesajlarlarla, cevapsız aramalarınızla ve kişilerinizle senkronize olabilen uygulamayı telefon araması gibi kullanabiliyorsunuz. Tek ihtiyacınız olan Wi-Fi bağlantısı. Öte yandan genel geçer sesli arama sorularınız için de Google Voice uygulamasından faydalanabilirsiniz.

Skype

Wi-Fi aramalarının en büyük ismi Skype Android telefonlarda da başı çekiyor. Sadece Android üzerinden Skype'ın indirilme rakamı 100 milyonu aşmış durumda. Masaüstü versiyonuyla basit kullanımını koruyor. İster sesli arama ister hem sesli hem de görüntülü aramalar gerçekleştirebilirsiniz.

Hangouts

Google’ın Google Talk yerine hayata geçirdiği yeni hizmeti Hangouts mesajlaşma ve görüntülü konuşma dahil her ihtiyacınızı karşılayabilecek bir uygulama. Google, Hangouts'un Google Voice servisinin geleceği olarak tasarlandığını bildirmiştir.

Viber

Viber Android ve IOS ortamında sesli konuşma için en çok tercih edilen uygulamalardan biri. Her ne kadar bazı kullanıcılar Viber’ı görüntülü chat için kullanabileceğini düşünse de Viber sadece sesli konuşma hizmeti sağlıyor. Eğer Viber ile görüntülü konuşmak isterseniz bilgisayarınızı kullanmanız gerek, çünkü Viber Desktop ile bilgisayarınızdan görüntülü konuşabilirsiniz.

Sesli Arama Nedir?, Bireyin teknolojik bir cihaz aracılığı sayesinde sesli arama yapmasını sağlayan teknolojik yenilik, En sık Google uygulaması üzerinden gerçekleştirilir, Sesli Arama Nasıl Yapılır?, Sesimiz aracılığı ile arama yapmamıza olanak sağlar, kelimeleri ya da cümleleri ses yoluyla ifade edebiliriz, Google üzerinden günlük yapılan aramaların önemli bir kısmı sesli arama şeklinde gerçekleşir, Sesli Arama Uygulamaları, Google, cep telefonu ya da tablet gibi cihazlarda sesli arama yapmayı sağlar, Akıllı telefonda uygulama indirerek sesli arama yapma imkanı vardır, Sesli Arama Biçimi, En sık işlevi sorular sormak ve bunları sözlü olarak ifade etmek, En sık yapılan sesli arama biçimi genelde soru biçimindedir, Ses Tanıma Teknolojisi, Ürün ve hizmet satın alırken de ses tanıma teknolojisinden yararlanılıyor, Akıllı telefonlardaki sesli asistan da bu teknolojiyi kullanır, Sesli Arama ve SEO, Sesli aramalar daha çok soru sorulmak için kullanılıyor ve bu durum SEO çalışmalarını etkiler, Sesli aramaya uygun içerik oluşturulmalı ve kullanıcı deneyimi odaklı çalışmalar yapılmalıdır, Web Sitesi Optimizasyonu, Web sitesi telefon, tablet gibi mobil aygıtlara uygun olmalıdır, Sitenizde yer alan reklamlar ve yerleştirme konularına dikkat edilmelidir, Hedef Kitle, Sesli aramaya uygun içerik oluştururken, hedeflenen kişi Google değil, kullanıcıdır, Kullanıcı odaklı içerik oluşturma ve anahtar kelime odaklı çalışmalar yapılmalıdır, Kullanıcı Etkileşimi, Sitenizde ziyaretçi etkileşimini artırmak üzere on-page SEO çalışması yapılmalıdır, Sesli aramaya uygun içerik oluştururken hedeflenen kişi Google değil, kullanıcıdır, Kullanıcı Deneyimi, Hızlı, kolay erişim ve işlem yapılabilen sitelerde ziyaretçiler daha fazla vakit geçirirler, İyi bir kullanıcı deneyimi için site optimizasyonu ve içerik kalitesi önemlidir
sesli arama teknoloji google google voice siri
Koyu kıvırcık saçlı, olgun bir kadın aydınlık bir odada duruyor. Karmaşık beyaz işlemeleri olan kırmızı bir başörtüsü takıyor. Başörtüsü başının etrafına sarılmış ve çenesinin altına sıkıştırılarak yüzünü çerçeveliyor. Hafif bir gülümsemeyle önüne bakıyor, ifadesi nazik ve düşünceli. Elleri önünde kenetlenmiş, krem rengi bir üst ve uzun, desenli bir etek giyiyor. Otuzlu yaşlarının sonunda ya da kırklı yaşlarının başında gibi görünüyor.
Merve Nur Cengiz
İçerik Editörü

Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.