AnasayfaBlogSes Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Ses Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?

27 Mayıs 2021
Beyaz renkli kulaklık takan bir kişi aydınlık ve ferah bir ortamda duruyor. Yüzünde odaklanmış ve konsantre olmuş bir ifade var ve gözleri kapalı görünüyor. Kulaklık metalik bir yüzeye sahip ve sol kulaklıktan çıkan bir kablo görünmeyen bir cihaza bağlanıyor. Kişi beyaz bir tişört giyiyor ve düz, omuz hizasında saçları var. Kolları yanlarında ve rahat bir duruşta durmaktadır.
Ses Mühendisliği TürleriTanımGörevler
Ses MühendisiKaydın veya canlı performansın teknik yönünden sorumlu olan kişi.Ses seviyelerini ve çıkışlarını tasarlar, fiziksel ses ekipmanına bakım yapar, parçaları düzenler, karıştırır ve ustalaştırır.
Kayıt MühendisiKayıt sürecinin teknik yönlerini denetleyen ve düzenleyen kişi.Kayıt ekipmanını kurar, ses testleri yapar, oluşan kayıtları izler ve gerektiğinde düzeltir.
Ses KarıştırıcısıSesin eşitlenmesi ve elektronik efektlerini karıştıran ve yöneten kişi.Film ve diger medya ürünlerinde ses seviyesini ayarlar, diyalog ve ses efektlerini düzenler.
Yeniden Kayıt MikseriBelli seslerin yeniden kaydedilmesi için görevlendirilen kişi.Belirli sesleri yeniden kaydeder, sahnelerin sürekliliğini sağlar.
Canlı Ses MühendisiCanlı gösterilerde sesin ayarlanmasını ve kontrolünü sağlayan kişi.Miksaj panosunu çalıştırır, izleyicinin duyduğu sesi ayarlar.
Stüdyo Ses MühendisiStüdyolarda ses kayıtlarını yöneten ve düzenleyen kişi.Ses kayıtlarını yönetir, düzenler ve kalitesini kontrol eder.
Ses TasarımcısıSes konseptlerini oluşturan ve geliştiren kişi.Özgün ses efektleri ve müzikleri tasarlar, ses konseptlerini geliştirir.
Ses TeknikeriSes sistemlerinin bakım ve onarımından sorumlu olan kişi.Ses sistemlerini kurar ve denetler, bakım ve onarımlarını yapar.
Ses EditörüSes dosyalarını düzenleyen ve geliştiren kişi.Ses dosyalarını düzenler, kurgular, efektler ekler.
Miksaj MühendisiFarklı ses kaynaklarını bir araya getiren ve dengeli bir karışım yaratmayı sağlayan kişi.Sesleri karıştırır, dengeler ve uyumlu bir ses üretir.

Ses Mühendisi hem teknoloji hem de sanata ilgi duyan insanlar için harika işlerden biridir. Çok fazla teknik uzmanlık gerektiren bu mühendislik alanı aynı zamanda müzisyenlerin ve sanatçıların sanatsal amaçlarını gerçekleştirmelerine yardımcı olacak yaratıcı bir eğilim gerektirmektedir. Hassas, iyi eğitilmiş bir kulağınız varsa ve elektronikle uğraşmaktan hoşlanıyorsanız, Ses Mühendisi olmak tam size göre bir kariyer olabilmektedir.

Bir kaydın veya canlı performansın teknik yönünden Ses Mühendisi sorumludur. Ses Mühendisi, ses seviyelerini ve çıkışlarını tasarlamakta, yönetmekte, amfi ve mikrofon gibi fiziksel ses ekipmanının bakımından sorumludur. Ses Mühendisi bir kayıt üzerinde çalışırken, sorumluluk performansı kaydetme eylemiyle bitmemektedir. Ses Mühendisi daha sonra parçaları düzenlemek, karıştırmak ve ustalaşmaktan sorumludur. Böylece sanatçının vizyonuyla tutarlı en iyi performansı sunmaktadırlar.

Ses Mühendisi Nedir?

Ses Mühendisleri müzik endüstrisinde hayati bir rol oynamaktadır. Bir konsere gitmiş, müziğin netliği ve genel kalitesinden etkilenmiş olan herkes, bu sesi kontrol eden yetenekli bir mühendise teşekkür etmelidir. Ses Mühendisleri, sesin eşitlenmesini ve elektronik efektlerini karıştırmakta, yeniden üretmekte ve yönetmektedir. Ayrıca bu uzman kişiler sadece müzikle çalışmak zorunda değillerdir. Bazıları konferanslarda, tiyatrolarda ve izleyici için ses projeksiyonu gerektiren diğer herhangi bir mekanda sesi tasarlamakta ve kontrol etmektedir.

Ses ile ilgili her türlü teknik bakım, onarım gibi ihtiyaçların giderilmesinde de rol almaktadırlar. Sesin en ince ayrıntısına kadar hesaplanmasını ve en iyi seviyede tutulmasını sağlamaktadırlar. Ses Mühendisleri, mikrofonları, ses seviyelerini ve çıkışları kontrol ederek, çeşitli amaçlar için en iyi ses kalitesini üretmek için iyi eğitimli kulaklarını akustik bilgileriyle birleştirmektedirler. Müzik endüstrisine ek olarak, Ses Mühendisleri film, radyo, televizyon, bilgisayar oyunları, tiyatro, spor etkinlikleri ve kurumsal etkinliklerde çalışabilmektedirler.

İzleyicinin duyduğu sesi ayarlamak için canlı bir gösteride büyük bir miksaj panosu çalıştırmaktadırlar. Ancak bu, Ses Mühendisliğinin yalnızca bir yönü olarak bilinmektedir. Ses Mühendislerinin de kendi alanında birden fazla farklı bölümleri bulunmaktadır. Kayıt etmek, düzenleme yapmak, miksaj yapmak ve mastering gibi dahil olmak üzere bir kaydın ticari prodüksiyonunun dört farklı adımı vardır. Sonuç olarak, belirli rollere ve uzmanlıklara sahip başka türden Ses Mühendisleri de rol almaktadır. Bununla birlikte, tüm bu rollerin daha küçük etkinliklerde ve şovlarda tek bir sağlam kişi tarafından üstlenilmesinin yaygın olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca operatör olan her kişi mühendis olmamaktadır.

Ses Mühendisi Ne İş Yapar?

Ses Mühendisi, kayıt, miksaj ve yeniden üretim süreçlerinde sesin teknik yönleriyle çalışmaktadır. Bu mühendisler genellikle plak yapımcılarına, müzisyenlere istedikleri sesi vermeleri için yardımcı olmaktadırlar. Örneğin, bir Ses Mühendisi bir şarkının bölümlerini bir araya getirecek, bir kayıtta otomatik ayarlamayı kullanacak veya bir parçaya sentetik sesler ekleyecektir. Ses Mühendisleri yapımcılardan oldukça farklı kişilerdir. Bununla birlikte, bazı Ses Mühendisleri, yapımcı olarak rolünü ikiye katlamak ya da yapımcı rolünü üstlenmek için kariyerlerine devam etmektedirler. Ses Mühendisleri farklı alanlarda çalışabilmektedirler. Bu alanlar sırasıyla şu şekildedir:

  • Kayıt Mühendisi

Üzerinde çalışılan kayıtlar standartların altında kalıyorsa, parlak ve yüksek kaliteli bir ürün oluşturmak oldukça zor olmaktadır. Bundan dolayı çalışma alanında bir kayıt mühendisinin olması iyi ses elde etmek için çok önemlidir. Kayıt mühendisi, kayıt ekipmanını kurmak için asistanlarıyla birlikte çalışmakta ve filme başlamadan önce akustiğin uygun olduğundan emin olmak için ses testleri gerçekleştirmektedir. Mühendis daha sonra oluşturulan kayıtları dikkatle izlemekte ve yönetmene o gün için çekim aralarından önce bozuk olan, uygun omayan her şeyi yeniden çekmesi talimatını vermektedir. Bu sayede kaydedilen sesler ve görüntüler en iyi performans seviyesinde olmaktadır.

  • Ses Karıştırıcılar

Sessiz diyaloglar ve yüksek sesli aksiyon sahneleri arasındaki ses farklılıklarını telafi etmek için sık sık ses seviyesini ayarladığınız bir film izlediyseniz, yetkin bir ses mikserinin post prodüksiyonda oynayabileceği önemli rolü anlayabilirsiniz. Ses Karıştırıcılar, olumlu bir izleyici deneyimi sağlamak için görsel ürünle diyalog, ses efektlerini sıralamaktan ve çeşitli noktalarda ses seviyesini ayarlamaktan sorumlu olan kişilerdir.

  • Yeniden Kayıt Mikserler

Sahadaki en yetenekli Kayıt Mühendisleriyle bile, nihai üründe sürekliliği sağlamak için bazen belirli sesleri yeniden kaydetmek gerekebilmektedir. İyi bir Yeniden Kayıt Mikseri, sahnelerin tamamını yeniden çekme masrafından kaçınarak, oyuncuların veya şarkıcıların stüdyoda diyaloğu kaydetmesine, ardından mevcut parçalarla karıştırmasına izin vermektedir. Bu Yeniden Kayıt Mikseri sayesinde prodüksiyonlar genellikle önemli ölçüde zaman ve para tasarrufu sağlayabilmektedir.

  • Foley Sanatçısı

Foley Sanatçısı, miksaj sürecine odaklanarak esas olarak post prodüksiyonda çalışmaktadır. Ancak esas olarak önceden kaydedilmiş parçaları ve sesleri birleştirmek için çalışan Miksaj Mühendisinin aksine, bir Foley Sanatçısı nihai üründe kullanılmak üzere orijinal sesler yaratmaktadır. Foley Sanatçıları, Star Wars ışık kılıçlarından bir televizyon setinin uğultusuyla yapılan, Hitchcock's Psycho'daki düzinelerce kavunun acımasızca bıçaklanmasını gerektiren duş sahnesine kadar, film tarihindeki en ikonik ses efektleri gibi seslerden sorumlu olan kişilerdir.

Ses Mühendisi Maaşları

Araştırma ve geliştirme sektöründeki bir Ses Mühendisinin çalışması, yeni ekipman, teknoloji ve teknikler geliştirerek Ses Mühendisliği sürecini geliştirmeyi içermektedir. Ses Mühendisliği dalı, müziğe sanatsal değer katmak için Araştırma ve Geliştirme (Ar-ge) için Ses Mühendislerine büyük ölçüde bağımlılık duymaktadır. Teknoloji ne kadar ileri seviyeye taşınırsa bu mühendislik alanında da birçok çalışma alanları açılmaktadır. Ses Mühendisi müzik endüstrisinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Çalışma alanları televizyon, post-prodüksiyon, radyo, konserler, canlı yayınlar, film setleri yani kısaca sahne alanları, ses ve kaydın yapılacağı her alan olabilmektedir.

Ses Mühendisleri sadece müzik ile çalışmak zorunda değillerdir. Bu uzmanlar sesin eşitlenmesini, elektronik efektlerin karıştırılmasını ve yeniden üretilmesini sağlamaktadırlar. Ses Mühendisleri, çeşitli mekanlar için en iyi ses kalitesini elde etmek için eğitimli müzik kulaklarını ve akustik bilgilerini kullanmaktadırlar. Bir Ses Mühendisinin maaşı en yüksek 12.660 TL, en düşük 4.490 TL olarak belirlenmiştir. Ortalama ise 7.810 TL'dir. Bu maaş bilgileri her firmaya ve çalıştığı alana göre farklılıklar göstermektedir.

Ses Mühendisi Nasıl Olunur?

Ses Mühendisi olabilmek için üniversitelerin ilgili mühendislik alanlarından mezun olmak gerekmektedir. Mühendislik olan her bölüm Ses Mühendisliğini desteklemektedir. Teknik olarak bilgilerin ve becerilerin sunulduğu mühendislik alanında okurken ilgilendiğiniz yöne doğru ilerlemeler yapabilirsiniz. Ayrıca üniversite dışında bu alan ile ilgili sertifika veren kurum ve kuruluşların eğitim alarak bu mühendisliği yapabilirsiniz. Yüksek lisans yaparak bu alanda seviyenizi artırabilirsiniz. Üniversitelerde akademisyen olarak çalışabilirsiniz.

Ses Mühendisleri eğitim deneyimlerini tamamlayarak çalışma alanlarında rahatlıkla iş bulabilmektedir. Radyo, televizyon, müzik, ses, sahne sanatları, yayıncılık veya elektrik mühendisliği gibi alanlar Ses Mühendisliğinde bir kariyere yol açabilmektedir. Birçok eğitim alanı ve üniversite, Ses Mühendisliği ve ses kaydı konusunda özel eğitimlerde sunmaktadırlar. Ses mühendisleri ayrıca reklamcılık, multimedya ve animasyon endüstrisinde de çalışabilmektedirler. Bu mühendislik alanında çalışan kişiler genellikle Sanatçı unvanına sahip olmaktadırlar.

Ses Mühendisi, Kaydın veya canlı performansın teknik yönünden sorumlu olan kişi, Ses seviyelerini ve çıkışlarını tasarlar, fiziksel ses ekipmanına bakım yapar, parçaları düzenler, karıştırır ve ustalaştırır, Kayıt Mühendisi, Kayıt sürecinin teknik yönlerini denetleyen ve düzenleyen kişi, Kayıt ekipmanını kurar, ses testleri yapar, oluşan kayıtları izler ve gerektiğinde düzeltir, Ses Karıştırıcısı, Sesin eşitlenmesi ve elektronik efektlerini karıştıran ve yöneten kişi, Film ve diger medya ürünlerinde ses seviyesini ayarlar, diyalog ve ses efektlerini düzenler, Yeniden Kayıt Mikseri, Belli seslerin yeniden kaydedilmesi için görevlendirilen kişi, Belirli sesleri yeniden kaydeder, sahnelerin sürekliliğini sağlar, Canlı Ses Mühendisi, Canlı gösterilerde sesin ayarlanmasını ve kontrolünü sağlayan kişi, Miksaj panosunu çalıştırır, izleyicinin duyduğu sesi ayarlar, Stüdyo Ses Mühendisi, Stüdyolarda ses kayıtlarını yöneten ve düzenleyen kişi, Ses kayıtlarını yönetir, düzenler ve kalitesini kontrol eder, Ses Tasarımcısı, Ses konseptlerini oluşturan ve geliştiren kişi, Özgün ses efektleri ve müzikleri tasarlar, ses konseptlerini geliştirir, Ses Teknikeri, Ses sistemlerinin bakım ve onarımından sorumlu olan kişi, Ses sistemlerini kurar ve denetler, bakım ve onarımlarını yapar, Ses Editörü, Ses dosyalarını düzenleyen ve geliştiren kişi, Ses dosyalarını düzenler, kurgular, efektler ekler, Miksaj Mühendisi, Farklı ses kaynaklarını bir araya getiren ve dengeli bir karışım yaratmayı sağlayan kişi, Sesleri karıştırır, dengeler ve uyumlu bir ses üretir
Ses Mühendisi Ses Mühendisi nedir Ses Mühendisi ne iş yapar Ses Mühendisi maaşları Ses Mühendisi nasıl olunur
Açık tenli ve açık kahverengi saçlı genç bir kadın doğrudan kameraya bakmaktadır. Üzerinde siyah desenli beyaz bir tişört var. Gözleri hafifçe kapalı ve dudakları rahat bir ifadeyle hafifçe ayrılmış. Boynuna altın bir kolye ve bir çift küçük halka küpe takıyor. Saçları düzgün bir şekilde toplanmış ve yüzü güneşin ışığıyla çerçevelenmiş. Yüz ifadesi sakin ve huzurlu, duruşu kendinden emin ve rahat. Bakışları hem davetkâr hem de esrarengiz.
Fatma Aykut
Blog Yazarı

Süleyman Demirel Üniversitesi Radyo Televizyon bölümü mezunu olan Fatma Aykut, 7.5 yıl yerel bir televizyonda Yayın Operatörlüğü ve Muhabirlik yaptı. Şu an Atatürk Üniversitesi Reklamcılık bölümünü okuyor ve İstanbul İşletme Enstitüsü’nde içerik editörlüğü yapıyor.    

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.