AnasayfaBlogSEO ve SEM Farkı Nedir?
SEO

SEO ve SEM Farkı Nedir?

12 Aralık 2019
Bu görüntü, farklı renk ve dokulara sahip birden fazla dişlinin yakın çekimini göstermektedir. Dişlilerden biri paslı ve metal iken diğerleri gri ve pürüzsüzdür. Ayrıca siyah zemin üzerine beyaz harflerle yazılmış bir tabela ve siyah zemin üzerine kırmızı harflerle yazılmış bir tabela bulunmaktadır. Dişliler birbirleriyle etkileşim halindeymiş gibi görünerek karmaşık bir desen oluşturacak şekilde yerleştirilmiştir. Arka planda gri bir yüzeyin yakın çekimi var. Detaylı ve karmaşık bir kompozisyona sahip olan bu görüntü, dişlilerin yakın çekimine mükemmel bir örnek teşkil ediyor.

Kaliteli ve özgün içerikler üretebilmek adına çok emek harcıyor olabilirsiniz. Üzerine titrediğiniz bir blog yazınızın tamamlanması saatlerinizi hatta günlerinizi almış olabilir. Ama bir türlü arama motorlarında sitenizin ya da bloğunuzun görünürlüğünü artıramıyorsunuz. İlave ne yapmanız gerektiğini belki de kendinize defalarca sordunuz. Eğer cevabı henüz bulamadıysanız sorununuzun çözümü, kısaltılmış şu iki küçük ama fonksiyonu çok büyük olan anahtar kelimelerde gizli:

İnternetten para kazanma peşindeyseniz ya da farklı maksatlarla içerik yönetiyor ve bu içerikleri de dijital pazarlama araçlarıyla tanıtmayı hedefliyorsanız SEO ve SEM kavramlarına hakim olmanız ve aralarındaki farkı bilmeniz gerekir. Bununla birlikte, asıl hedefimiz arama motorlarında görünürlüğümüzü artırmak olduğuna göre internet arama motorları hakkında bilgiye sahip olmalıyız.

SEO ve SEM Nedir?

İnternet bugün herkes tarafından erişilebir durumda olmasına rağmen istatisliklere göre her geçen gün çevrimiçi olan kişilerin sayısı artmaktadır. Bir araştırma sitesi olan Pew Research’e göre yetişkinler arasında sürekli internet kullanımı son 3 yılda %5 arttı. İnsanların alışverme yapma ve satın alma şekillerini değiştirdiği de artık herkes tarafından biliniyor. İnternetten alışverişin yayılması ile birlikte eski satış yöntemleri de popülerliğini gün geçtikçe kaybediyor. Hedef kitlenizle doğru yer ve zamanda bağlantı kuramazsanız ürün ve hizmetlerinizi pazarlama şansınız olmaz. Artık insanlar vakitlerini daha çok internette çevrimiçi olarak geçirdiğine göre dijital pazarlama da olmazsa olmaz arasında yerini almaya başlamış demektir.

Dijital pazarlama kavramları internete bağlı tüm cihazlar ile çevrimiçi kullanılan tüm pazarlama araçlarını kapsar. İşletme ya da pazarlamacılar, var olan ve potansiyel müşteri olabilecek kişi ve kurumlara ulaşmak için arama motorları, sosyal medya, e-posta ve diğer web siteleri gibi dijital kanallardan yararlanır. Dijital pazarlama hakkında detaylı bilgilere Enstitü Dijital Pazarlama Eğitimi ile ulaşabilirsiniz. Halen daha geleneksel pazarlama ile dijital pazarlamanın hemen hemen aynı şey olduğu savunanlar olsa da gerçekte bu böyle değildir.

Bu kapsamda; her ne kadar bloğunuzda ya da sitenizde kaliteli içerikler hazırlıyor, özgün yazı ve resimler paylaşıyor olsanız da sağlam bir SEO yapmak gerekiyor. Aynı şekilde SEM olmadan yani arama motorlarında üst sıralara çıkmaya yönelik dijital pazarlama yöntemlerini kullanmadan da görünürlüğümüzü hedeflediğimiz şekilde artıramayız.

SEO Nedir?

Arama Motoru Optimizasyonu, orijinal adıyla SEO (Search Engine Optimization), arama motorlarında görünürlüğünü artırmak maksadıyla içeriğini yönettiğimiz blog ya da web sitesine uygulanması tavsiye edilen ayarların bütününe denir. Daha açık bir ifadeyle SEO; blog ya da web sitemizi arama motorlarıyla tanıştırmak için yapmamız gereken sıralı işlemlerdir. Tanımadığınız bir kişiyi işe alması için patronunuza tavsiyede bulunur musunuz? Tabi ki hayır! Bu nedenle blog veya web sitemizi arama yapan kullanıcıya tavsiye edebilmesi için arama motorlarına tanıtacağız, yani SEO yapacağız. SEO’yu daha iyi anlayabilmek için temel bazı tanımlara birlikte göz atalım.

  • Googlebot: Google tarafından Web’de bulunan tüm site ve içerikler sürekli olarak taranır. Tarama işlemini örümcek olarak da bilinen Googlebotlar yapar.Googlebotlar içeriklerde bulunan ve başka bir sayfaya yönlendirme yapan URL üzerinden diğer sayfaya geçer ve yalnızca href özelliği ve etiketine sahip bağlantıları izleyebilir.

  • Tarama: Tarama, URL olarak da bildiğimiz bağlantıların Googlebotlar tarafından takip edilerek tüm Web’in kontrol edilmesi işlemidir. Googlebotlar, Web’e yeni eklenmiş ya da son taramadan sonra güncellenmiş sayfaları arar ve site haritalarını oluşturur. Site haritaları, sitede bulunan önemli bağlantıların yer aldığı bir dosyadır.

  • Dizin: Googlebotlar ile yapılan tarama sonrası toplanan sayfa bilgileri, Google dizinine kaydedilir. Bu işlem sayesinde taranan sayfanın içerik bilgisi ve URL’si Google dizinine tanımlanmış olur. Hemen hemen her gün Google’da yapılan aramaların sonuçları işte bu dizinlere bakılarak listelenir, her seferinde tüm Web taranmaz.

Arama motoru optimizasyonu yani SEO yapılması öncelikli olan başlıklar aşağıda listelenmiştir.

  • Search Console

  • Google Analytics

  • Robots.txt

  • Anahtar Kelimeler

  • Title Meta Etiketleri

  • İç Linkleme

  • Backlink

  • Sosyal Medya ve E-Posta Çalışmaları

Görüldüğü üzere listenen başlıklar sıklıkla karşılaştığımız ve bildiğimiz kavramlar. Aslında SEO yani arama motoru optimizasyonu, sitenizin ya da bloğunuzun farklı bölümlerinde SEO yönergeleri doğrultusunda yapılan ufak dokunuşlardır. Bazen yapılan bu iyileştirmeler size anlamsız gelse de sitenizin performansına güç kattığını gördükçe ne kadar etkili olduğunu fark edersiniz.

SEM Nedir?

Arama Motoru Pazarlaması, orijinal adıyla SEM (Search Engine Marketing), adından da anlaşılacağı üzere arama motorlarında oluşturulan reklam kampanyaları aracılığıyla sitenizin arama motorlarında görünürlüğünü artırmak maksadıyla kullanılan dijital pazarlama tekniklerinden biridir. Google Adwords Reklam Verme ile görüntülü reklam, video, alışveriş vb. arama motoru reklam kampanyalarını kullanarak işletmenizin bilinirliğini ve müşteri portföyünüzü artırabilirsiniz.

Arama Motoru Pazarlaması SEM; satış rakamlarınızı yükseltmeyi arzuladığınız özel bir periyod (anneler günü, yılbaşı vb.) içerisinde planlayacağınız geçici kampanyalar, reklam ve pazarlama faaliyetleri ile belirlediğiniz bu zaman periyodu içerisinde sitenizin ziyaretçi sayısı, tıklanma oranları vb. değerleri artırmak, dolayısıyla da satışlarınızı hareketlendirmek için kullanılır. Arama Motoru Pazarlaması SEM, özellikle kısa süreli hedeflere ulaşmak maksadıyla kullanılan etkili bir yöntemdir. Kullanmak için planlama yaptığınız özel zaman dilimlerinde Arama Motoru Pazarlaması SEM, sitenizi arama ağı içerisinde üst sıralara hatta en başa çıkartabilecek güce ve etkiye sahiptir.

Reklam kampanyaları arasında SEM arama motoru pazarlamasının geri dönüşleri SEO arama motoru optimizasyonuna nazaran çok daha hızlı olacaktır. İşletmenizin dahil olduğu sektöre bağlı olarak arama motoru optimizasyonu SEO ile hedefinize ulaşmanız belki aylar sürebilir. Ancak tercihizinizi SEM arama motoru pazarlamasından yana kullanırsanız çok kısa sürede yani günler belki de saatler içerisinde hedefinize ulaşmanız mümkündür. Daha büyük etkiler oluşturmak istiyorsanız da doğal olarak hem SEO hem de SEM’i beraber kullanmalısınız.

Arama motoru pazarlaması yani SEM kullanmak için öncelikli olarak hakim olunması gereken başlıklar aşağıda listelenmiştir.

  • Tıklama – Click Through

  • Görüntülenme – Impression

  • Dönüşüm – Conversion

  • Dönüşüm Oranı – Conversion Rate

  • Reklam Sunucusu – Adserver

  • Tık Oranı – Click Through Rate (CTR)

  • Her Tık Başına Ödeme – Pay Per Click (PPC)

  • Her Tık Başına Maliyet – Cost Per Click (CPC)

  • Gösterim Başına Maliyet – Cost Per Impression (CPI)

  • Bin Gösterim Başına Maliyet – Cost Per Mile (CPM)

  • Aksiyon Başı Maliyet – Cost Per Action (CPA)

  • Yönlendirme Başına Ödeme – Cost Per Lead (CPL)

  • Satış Başı Ödeme – Cost Per Sale (CPS) 

SEO ve SEM Farkı Nedirdijital pazarlama google adwords SEM SEM nedir seo seo nedir seo ve sem farkı wordpress
Bu, profesyonel bir ortamda duran iyi giyimli bir adamın görüntüsüdür. Beyaz gömlekli siyah bir takım elbise giymekte ve desenli bir kravat takmaktadır. Saçları düzgünce taranmış ve yüzünde ciddi bir ifade var. Bir eli cebinde, diğer eli yanında, sade bir arka planın önünde duruyor. Kendinden emin ve başarılı görünüyor. Duruşu kendinden emin ve kararlı görünüyor. Doğrudan kameraya bakıyor, bu da çevresinin farkında olduğunu gösteriyor. Bu adam güç ve sofistike bir hava yayıyor ve muhtemelen alanında önemli bir figür.
Murat Çelik
Blog Yazarı

Çalıştığı resmi kurumda halen Şube Müdürü olarak görev yapmakta olup liderlik, etkili iletişim ve ekip çalışması konularında yeterli tecrübeye sahiptir. Elektrik-Elektronik Mühendisliği mezunudur. Editör ve blog yazarı kimliğinin yanısıra amatör fotoğrafçı ve satranç hakemidir.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.