AnasayfaBlogSEO İşletmeler İçin Neden Önemlidir?
SEO

SEO İşletmeler İçin Neden Önemlidir?

04 Şubat 2021
Bir adam ve bir kadın hararetli bir konuşma yapıyor. Kadının uzun, siyah saçları vardır ve siyah bir ceket giymektedir. Adam ise gözlük ve açık mavi bir gömlek giymektedir. Arka planda nokta ve çizgilerden oluşan siyah beyaz bir ağaç ve duvarda bulanık bir resim çerçevesi var. Arkalarında bir video konferansın ekran görüntüsü var. Ön planda beyaz bir yüzeyin yakın çekimi ve açık mavi metinli bir tabelanın yakın çekimi var. Gözlüklü adam doğrudan kadına bakıyor ve kadının söylediklerini dikkatle dinlediği izlenimini veriyor. Ortam aydınlık ve davetkârdır.
SEO KavramlarıSEO'nun İşletmelere FaydalarıSEO'nun İşletmelere Kazandırdığı Avantajlar
Arama Motoru OptimizasyonuDaha fazla görünürlük ve organik trafik sağlarReklam maliyetlerini azaltır
Anahtar KelimeArama sonuçlarında daha üst sıralarda çıkmayı sağlarPotansiyel müşterilere daha kolay ulaşım sağlar
BacklinkSitenin değerini artırır ve daha güvenilir hale getirirSiteye olan güveni artırır ve ziyaretçi sayısını yükseltir
Zengin İçerikSitenin arama motorlarındaki sıralamasını yükseltirDaha fazla organik trafik çeker
Popüler Site BağlantılarıSitenin seo değerini yükseltirDaha geniş kitlelere ulaşmayı sağlar
Web Sitesi OptimizasyonuKullanıcı deneyimini iyileştirerek daha fazla ziyaretçi çekerZiyaretçinin siteye daha fazla zaman harcamasını ve daha fazla sayfayı ziyaret etmesini sağlar
Mobil SEOMobil kullanıcılar için optimize edilmiş bir web sitesi organik trafiği artırırMobil kullanıcılar için daha kullanıcı dostu bir site deneyimi sağlar
Sosyal Medya SEOSosyal medya platformlarında daha fazla görünürlük sağlarMarka bilinirliğini ve müşteri sadakatini artırmayı sağlar
Lokal SEOYerel aramalarda işletmenin görünürlüğünü artırırYerel müşterileri çekmeyi ve işletmenin yerel pazardaki konumunu güçlendirmeyi sağlar
E-ticaret SEOOnline ürünlerin arama motorlarında daha üst sıralarda görünmesini sağlarDaha fazla satış ve gelir sağlamayı mümkün kılar

Günümüzde dijital dünya, sınırları zorlayan değil sınırları aşan bir düzeye geldi. Oturduğunuz yerden bir tıkla yurt dışından bile ürün almanız artık kolay. Buna paralel olarak da işletmelerin dijital alandaki pazar payı büyüdü. Bu e-ticaret kapsamında, işletmeler için daha fazla kazanç imkanı demek. Peki, teknoloji bu denli dönüşüp gelişirken pazar payı hangi işletmelerin lehine büyüyor dersiniz?

Elbette, teknolojik gelişmelere ayak uydurup sayısız rakipleri arasından öne çıkmayı başaranlar için. Bu noktada işletmeleri bir adım öne çıkaracak en önemli etmen hiç kuşkusuz yaptıkları SEO çalışması. SEO için işletmelerin varlığını dijital dünyada daha görünür ya da daha fark edilebilir hale getiriyor diyebiliriz.

SEO; Search Engine Optimization açılımına sahiptir ve arama motoru optimizasyonu olarak Türkçeye geçmiştir. Web sitenizi organik trafik sağlayarak, reklam gerekmeksizin, arama motorlarında üst sıraya taşınmasını sağlayan bir sistemler bütünüdür.

Bir işletmenin web sitesi sayesinde öne çıkmasını sağlayan bu sistemin unsurları arasında; anahtar kelime, başlık, popüler sitelerden alınabilecek backlink, sık sık güncellenen zengin içerik gibi etkenler sayılabilir. İşte bu başlıca etkenlerin ne kadar muazzam kullanıldığı, bir web sitesinin arama motorunda ne kadar ön plana çıkabileceğini belirler.

Artık insanların büyük bir çoğunluğu, bir ürün ya da hizmet almadan önce bunu internette araştırmakla işe başlıyor. Arama motorları üzerinden yapılan bu işlem; potansiyel müşterilerin aradıkları ürün ya da hizmeti; nereden alacağını, büyük oranda etkiliyor.

Özellikle arama motorları arasında popüler olan Google, kullanıcılarına daha iyi hizmet vermek adına bir takım yöntemler takip ederek kullanıcılarına, aradıkları konuya uygun bir sonuç sıralaması sunuyor. Bu sıralamada, ilk sıralarda olmak işletmeler için oldukça önemli. Eğer bu sıralamada işletmenizin ön sıralardan kendini göstermesini istiyorsanız SEO stratejilerini; işletmenizin web sitesinde uygulamalısınız.

İşletmeler İçin SEO Neden Zorunlu?

Neredeyse tüm işletmeler online olarak da hizmet vermeye başladı. Bu nedenle dijital pazarlama stratejileri, e-ticaret siteleri için önemli bir konuma geldi. SEO, dijital pazarlamanın kritik bir parçasıdır. Çünkü web sitenizin google ve diğer arama motorlarında üst sırada çıkmasını sağlar ve bu çalışmalar dijital dünyada sizin de var olduğunuzu, hedef kitlenize ve rakiplerinize gösterir. Böylece siteniz gün içinde daha çok ziyaret edilir.

İşletmelerin neredeyse tüm rakipleri ile bambaşka bir platformda karşı karşıya geldiğini düşünürsek, e-ticaret sitelerinin oyunu, kurallarına göre oynaması bir tercih değil zorunluluktur. Yani dijital pazardan hak ettiği payı almak adına işletmeler için SEO çalışması, mecburi görünmektedir.

SEO’nun bir diğer özelliği ise işletmelere ziyaretçi çekmesidir. Elbette ziyaretçi çekmek için başka yöntemler de izlenebilir. Fakat bir mağazaya günde yüzlerce ziyaretçinin uğraması işletme için yeterli değildir. Çünkü ziyaretçilerin en azından bir kısmının potansiyel müşteriye dönüşmesi gerekmektedir.

Bu nedenle SEO; izlenecek diğer yöntemlere kıyasla dijital pazarda daha yüksek oranda geri dönüşüm sağlar. Doğru uygulanan stratejileri sayesinde işletmenizin web sitesi fark edilerek, hedef kitlenizce geri dönüşler kesinlikle yapılacaktır. Ziyaretçilerin potansiyel müşteriye dönüşümünü kolaylaştırması bakımından işletmeler için SEO kritik öneme sahiptir. Bu da “İşletmeler için SEO neden zorunlu?”, sorusuna verebileceğimiz başka bir cevaptır.

SEO’nun büyük avantajlarından biri de bilinen reklam platform ve kanalları gibi ağır bütçeler talep etmemesidir. SEO, alternatif çalışmalara kıyasla daha uygun maliyetli ve etkili bir yöntemdir. Birçok işletmenin önemini anlayarak yatırım yapmaya başladığı SEO yöntemleri; işletmelerce, getiri açısından en etkili ve uygun fiyatlı yatırım aracı olarak görülmektedir.

Tıklanma başına ücret ödeyerek alınan reklamlar siteleri bir yere kadar ön plana çıkarır ve zamanla reklam maliyeti işletmeleri zorlayabilir. İşletmeler için SEO, sunduğu bu avantajıyla da e-ticaret sitelerini kendine çekmektedir.

İşletmeler İçin SEO Hangi Avantajları Sağlar?

  • Arama sonuçlarında uzun vadeli konumlandırma sağlar. Bir işletmenin web sitesi, arama motoru optimizasyonu aracılığıyla bir konum elde ettiğinde, PPC (Tıklama Başına Ödeme)’nin aksine daha uzun süre orada kalır.

  • Arama motoru optimizasyonu daha ucuzdur ve diğer herhangi bir arama motoru piyasa stratejisinden daha uzun süreli bir çözümdür.

  • İşletmelerin satış hacmini arttırıp kar getirerek şirket için diğer herhangi bir pazarlama türünden daha fazla yatırım getirisi imkanı sağlar.

  • Ölçülebilir sonuçlar sunarak işletmelerin hedeflerine yaklaşıp yaklaşmadığı hakkında bilgi verir.

  • Yapılan araştırmalara göre kişilerin, reklamsız olarak ilk sıralarda çıkan sitelere daha çok güven duydukları saptandı. Yani SEO çalışmaları; işletmelerin güvenilir olduğunu ziyaretçilere aktarmasına yardımcı olur.

  • SEO, işletmelerin kendi tercih ettikleri hedef kitleye ulaşmasını kolaylaştırır.

  • Şirketlerin marka bilinirliğinin artmasına yardımcı olur.

  • stratejik seo çalışmaları, adwords kampanyaları için yani reklam için daha az para harcamasını sağlayabilir.

  • Arama motorlarında işletmelerin web sitesini daha üst sıralara çıkararak organik trafik sağlar.

  • Şirketlerin e-ticaret dünyasında sektörel ilişkiler kurmasına yardımcı olur.

  • Doğru yapılmış stratejilerle şirketlerin büyümesine büyük katkı sağlar.

  • SEO çalışmaları, bir e-ticaret sitesinin aramalarla uyumlu hale gelmesini sağlar.

  • SEO çalışmalarının sonuçları, kullanıcı kolaylığı için mobil konumunuzu iyileştirmeye yardımcı olur.

  • SEO çalışmaları, işletmelerin ziyaretçi sayını arttırmakla kalmaz potansiyel müşterileri sayısını da arttırarak daha çok satış yapılmasını sağlar.

SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

İnsanlar bir ürüne ya da hizmete ihtiyaç duyduklarında belirli soruları arama motorlarına yöneltirler ve bu soruların cevaplarını da karşılarına gelen sonuçlardan almaya çalışırlar. Google algoritmaları ve kodlama konusunda deneyiminiz yoksa SEO çalışmalarınızı sizin için yürütmesi amacıyla profesyonel destek almayı düşünebilirsiniz. Çünkü SEO bir sefer uygulanıp anında sonuç alınacak bir yöntem değildir. Ayrıca her işletmenin web sitesine uygun ve özel olarak geliştirilmesi gereklidir.

Şirketinizin site trafiğini ve satışlarını artırmak için tam olarak ne yapılması gerektiğini profesyonel bir destek ile en iyi şekilde saptayabilirsiniz. Dilerseniz eğitimini alarak kendiniz de sitenizin SEO çalışması ile ilgilenebilirsiniz. Ancak bilmelisiniz ki SEO, anahtar kelime seçiminden çok daha fazlasıdır.

Site içi, site dışı SEO çalışması olmak üzere iki ayrı kolda ele alınır. Arama hacmi, rekabet, amaç, görsel kullanımı, sitenizin URL yapısı, açıklama etiketi, başlık etiketi, sayfa yükleme hızı, sitenizin mobil dostu olup olmadığı gibi unsurlar gözetilerek uygulanması gereken çalışmalar bütünüdür. Bu nedenle SEO eğitimi alarak kendinizi bu konuda geliştirip emin adımlarla yola çıkmanız daha sağlıklı olur.

Bunun dışında sitenizin arama motoru optimizasyonu çalışmalarıyla ilgilenecek bir SEO uzmanı bulmanız da mümkün. Teknolojinin hayatımıza kattığı yeni mesleklerden biri olan SEO uzmanlığı dalında yetkin biriyle iletişime geçebilirsiniz. Bu çalışmaların süreklilik, özveri ve sabır gerektirdiğini de bilerek bu yönde beklentiye girmenizde fayda var. Tek başına SEO’nun yeterli olmadığını da eklemek gerek.

Dijital pazarlama dünyasında, yaptığınız hiçbir çalışma tek başına size mükemmel sonuçlar vermez. Yaptığınız her çalışmayı entegre etmeniz gereken başka stratejik çalışmalar gerekmektedir. Yani SEO’nun beklediğinizi size vermesi için web sitenizin temel ve teknik optimizasyonunu yapmalı, hedef kitleyi iyi tanımalı, yüksek kaliteli içerik üretmeli ve markalaşma çalışmaları yaparak sitenizin SEO çalışmasını her yönden desteklemelisiniz.

Arama Motoru Optimizasyonu, Daha fazla görünürlük ve organik trafik sağlar, Reklam maliyetlerini azaltır, Anahtar Kelime, Arama sonuçlarında daha üst sıralarda çıkmayı sağlar, Potansiyel müşterilere daha kolay ulaşım sağlar, Backlink, Sitenin değerini artırır ve daha güvenilir hale getirir, Siteye olan güveni artırır ve ziyaretçi sayısını yükseltir, Zengin İçerik, Sitenin arama motorlarındaki sıralamasını yükseltir, Daha fazla organik trafik çeker, Popüler Site Bağlantıları, Sitenin seo değerini yükseltir, Daha geniş kitlelere ulaşmayı sağlar, Web Sitesi Optimizasyonu, Kullanıcı deneyimini iyileştirerek daha fazla ziyaretçi çeker, Ziyaretçinin siteye daha fazla zaman harcamasını ve daha fazla sayfayı ziyaret etmesini sağlar, Mobil SEO, Mobil kullanıcılar için optimize edilmiş bir web sitesi organik trafiği artırır, Mobil kullanıcılar için daha kullanıcı dostu bir site deneyimi sağlar, Sosyal Medya SEO, Sosyal medya platformlarında daha fazla görünürlük sağlar, Marka bilinirliğini ve müşteri sadakatini artırmayı sağlar, Lokal SEO, Yerel aramalarda işletmenin görünürlüğünü artırır, Yerel müşterileri çekmeyi ve işletmenin yerel pazardaki konumunu güçlendirmeyi sağlar, E-ticaret SEO, Online ürünlerin arama motorlarında daha üst sıralarda görünmesini sağlar, Daha fazla satış ve gelir sağlamayı mümkün kılar
seo işletmeler için seo dijital pazarlama seo çalışması organik trafik SEO İşletmeler İçin Neden Önemlidir seo nedir
Sağ elini başının üzerine koymuş mutlu bir kadın. Yüzünde parlak, içten bir gülümseme var ve gözleri kapalı, bu da rahatlamış olduğunu gösteriyor. Açık kahverengi saçları alnından geriye doğru taranmış ve beyaz bir bluz giymiş. Başı hafifçe sola eğik ve duruşu kendinden emin. Anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor, yüzünden neşe yayılıyor. İfadesi memnuniyet ve mutluluktan ibaret.
Tuba Uyar
Blog Yazarı

1989 Aralık doğumdur. İskenderun/ Hataylıdır. Konya Necmettin Erbakan üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Öğretmenliği (BÖTE) bölümünden mezun olmuştur. 2019 yılında Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne başlamıştır, halen devam etmektedir. Yüz yüze İş güvenliği, online olarak içerik editörlüğü eğitimleri almıştır. Dijital İllüstratör çizimleri yapmakta ve yazar olarak çalışmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Şık, koyu renk bir takım elbise giymiş bir adam bir konferans salonunun ortasında durmaktadır. Gözlük takmış ve ciddi bir ifadeyle dosdoğru önüne bakıyor. Elleri iki yanındadır. Görüntünün odağında o var ve arka plan hafifçe bulanık. Bir iş adamı gibi görünüyor ve arkasındaki siyah yazılı dikdörtgen beyaz tabela bunu gösteriyor olabilir. Sağ üst köşede bir sandalye ve sol alt köşede bir masa var, her ikisi de odak dışı.
5
(3)

SEO Uzmanlığı

5 Konu15 Saat
Gözlüklü ve kırmızı ceketli beyaz bir adam mavi bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakıyor. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri gözlüklerin arkasında gizlidir. Kırmızı ceketinin altında açık mavi bir gömlek, siyah pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Kollarını önde kavuşturmuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında gibi görünüyor.Yemliha Toker
1403867
Bu görüntü SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) hakkında bir çevrimiçi kursu yansıtıyor. Bir ekranın önünde konuşan takım elbiseli bir adam görülüyor. Adam gözlük ve kahverengi bir gömlek giyiyor ve sağ eliyle bir şeyi işaret ediyor. Arka planda, beyaz metinli bir tabelanın yakın çekimi ve beyaz zemin üzerinde sarı bir sayı var. SEO eğitimi ve kursları, işletmelerin web sitelerini ve içeriklerini arama motorları için nasıl optimize edeceklerini daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir. Doğru SEO teknikleri sayesinde işletmeler arama motoru sonuç sayfalarında daha üst sıralarda yer alarak web sitelerine daha fazla trafik çekebilir ve daha fazla müşteri kazanabilirler. SEO kurslarının yardımıyla işletmeler, anahtar kelimeleri stratejik olarak nasıl kullanacaklarını, arama motoru algoritmalarına hitap eden içerikleri nasıl oluşturacaklarını ve çevrimiçi pazarlamanın nüanslarını nasıl anlayacaklarını öğrenebilirler.
4.9
(28)

SEO Eğitimi

11 Konu5 Saat
Gözlüklü ve kırmızı ceketli beyaz bir adam mavi bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakıyor. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri gözlüklerin arkasında gizlidir. Kırmızı ceketinin altında açık mavi bir gömlek, siyah pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Kollarını önde kavuşturmuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında gibi görünüyor.Yemliha Toker
550419
Bu çevrimiçi kurs görselinde elinde bir mektupla gülümseyen takım elbiseli bir adam görülüyor. Bu muhtemelen bir içerik yazma kursu almanın başarısını temsil ediyor ve öğrenilen becerilerin değerini gösteriyor. Adamın etrafı saksıda bir bitki, bir logo ve bir sprey kutusu gibi diğer nesnelerle çevrilidir. Bu unsurlar muhtemelen adamın başarıya ulaşmak için çeşitli içerik yazma stillerini öğrenmesi ve bunlarda ustalaşması gerektiğini ifade ediyor. Bu görsel, içerik yazma kursu almak isteyen herkes için harika bir motivasyon kaynağıdır ve elde edebilecekleri başarıyı hatırlatır.
5
(1377)

İçerik Editörlüğü

10 Konu5 Saat
Takım elbise giymiş bir adam dizüstü bilgisayarının önünde oturuyor. Elleri klavyenin üzerindedir ve gözleri ekrana odaklanmıştır. Kısa, koyu renk saçları vardır ve dizüstü bilgisayarın üzerinde mavi beyaz bir logo görülmektedir. Ellerinden birinin yakın çekimi ve siyah bir gömleğin başka bir yakın çekimi var. Arka planda bir fotoğraf görülmektedir. Adam dikkatle bir şeyler yazmakta, bakışları dizüstü bilgisayar ekranından hiç ayrılmamaktadır. İfadesi ciddi ve odaklanmış, önemli bir işle meşgul olduğunu gösteriyor. Görüntü, adam dizüstü bilgisayarında özenle çalışırken bir konsantrasyon anını yakalıyor.
5
(486)

WordPress Eğitimi

14 Konu5 Saat