AnasayfaBlogSatranç Taşlarının Puanları Nelerdir?
Kişisel Gelişim

Satranç Taşlarının Puanları Nelerdir?

17 Aralık 2019
Bu resim bir grup satranç taşını göstermektedir. Taşlardan biri beyaz arka plana sahip kırmızı bir taş, diğerleri ise sarı renkte görünüyor. Kırmızı satranç taşının yakın çekim görüntüsünün yanı sıra arka planda sarı bir nesnenin yakın çekim görüntüsü de var. Kırmızı satranç taşının yuvarlak bir tabanı ve sivri bir tepesi var. Sarı nesne bulanıktır ve pürüzsüz ve kavisli bir şekle sahip gibi görünmektedir. Satranç taşlarının solunda, detaylı bir tasarıma ve karmaşık desenlere sahip bir heykelin yakın çekimi yer alıyor. Tüm satranç taşları simetrik bir düzende dizilmiş olup muhtemelen bir satranç oyununu temsil etmektedir.
Satranç TaşıHareket YeteneğiÖnemi ve Özellikleri
ŞahÇapraz, düz, ileri, geri yani her yöne bir kareEn önemli taştır. Şah kaybedildiğinde oyun da kaybedilir.
VezirBoş olan karelerden ileri, geri, çapraz, sağa, sola hareketEn güçlü taştır. İstediği yöne istediği kadar gidebilir.
Kaleİleri, geri ve yanlara doğru hareketÖnündeki taşı yer. Kale taşları birbirlerini koruduklarında güçlü özellikler gösterir.
Filİleri çapraz ve geri çapraz olarak hareketFillerden biri her zaman siyah karelerde, diğeri ise beyaz karelerde hareket eder.
AtL şeklinde ilerler ve taşı yerTaşların üzerinden atlayarak ilerleyen tek taş olma özelliği taşır. 8 yöne hareket etme yeteneği vardır.
PiyonDüz ilerler, ancak rakip oyuncunun taşını çapraz olarak yerİlk hamlelerinde istenilirse iki kare ilerleyebilir. Piyon, ileriye doğru ilerler ancak rakip oyuncunun taşını çapraz olarak yer.
TahtaTahta hareket etmez8x8 kareli alan. Oyunun oynandığı yer.
Rakip OyuncuOyuncunun kendi taşlarını hareket ettirme yeteneğiOyunun ana hedefi, rakip oyuncunun şahını mat etmektir.
OyuncuOyuncunun kendi taşlarını hareket ettirme yeteneğiOyuncu, stratejik düşünerek, taşlarını en iyi şekilde yerleştirmeye çalışır.
OyunOyun seyir halindeİki oyuncunun beyni arasında bir savaş. Strateji, taktik ve zeka gerektirir.

Satranç oyunu, iki oyuncu tarafından oynanan bir zeka oyunudur. Bu oyunda satranç taşları ve satranç tahtası bulunmaktadır. Bir masa oyunu olarak anılmasının yanı sıra bir spor olarak kabul edilmektedir. Dünyada bu spor için düzenli aralıklarla turnuvalar düzenlenmektedir. Bu spor için 1924 yılında Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) kurulmuştur.

Satranç tahtası 8*8 kareden oluşmaktadır. Kareler siyah ve beyaz renktedir. Bu karelerin yarısı siyah yarısı beyaz renktedir.  Satranç oyunu 32 tane taşa sahiptir. Oyunun başında 16 siyah taş ve 16 beyaz taş bulunur. Her zaman oyuna beyaz taşa sahip olan oyuncu başlamaktadır. Bu oyun, oyuncuların bir seferde bir hamle yapması ile gelişir. Bu oyunda yer alan taşlar vezir, şah, iki adet kale, iki adet fil, iki adet at ve sekiz adet piyon taşlarından oluşmaktadır. Detaylı olarak bu oyunu inceleyelim.

Satranç Oyunu Tarihçesi 

Bu oyun çok eski tarihlere dayanmaktadır. M.Ö. 2000’li yıllara kadar oynandığına dair ipuçları bulunmaktadır. Dünyada kabul edilen görüşe göre M.S. Hindistan’da satranç oyunu ortaya çıkmıştır. Hindistan’dan tüm Asya kıtasına yayılmıştır. Asya kıtasından da Avrupa’ya yayılmış bir oyundur. Orta çağ yıllarında Avrupa’da soylular arasında oynanması nedeniyle “kraliyet oyunu” olarak adlandırılmıştır. Bu oyunun kuralları zaman içerisinde değişiklikler göstererek bugünkü halini almıştır.

Tam anlamıyla bugünkü halini alması 19. yüzyıl da gerçekleşmiştir. 20. Yüzyılla beraber Avrupa başta olmak üzere tüm dünyada en popüler oyunlardan biri haline gelmiştir. Bu oyun gittikçe bireyler tarafından değerli görülmektedir. Buna istinaden 19. Yüzyılın ortalarından itibaren satranç oyunu turnuvaları düzenlenmektedir. Ayrıca Dünya Satranç Federasyonu (1924) kurulmuştur. Ülkemizde de Türkiye Satranç Federasyonu (1954) kurulmuştur.

Satranç Oyunu Amacı

Oyunda amaç rakip oyuncuyu mat etmektir. Rakip şahın bulunduğu karenin tehdit altında olması ve tehdit etmeyecek bir kareye sığınma veya tehdidi engelleyecek başka bir hamlenin olmaması durumunu ifade eder. Oyunda oyunculardan birinin yenilgiyi kabul etmesi, bir oyuncunun beraberlik önermesi ve rakip oyuncunun bunu kabul etmesi üzerine bitebilir.

Oyunda amaç taşları avantajlı yerlere yerleştirerek rakip oyuncunun hareketlerini kısıtlamaktır. Aynı zamanda rakip oyuncunun taşlarını alarak onun gücünü azaltmak amacı taşır. Bu oyunda her taş, oyunun kuralları doğrultusunda ulaşabileceği bir karedeki rakip oyuncunun taşın bulunduğu kareye yerleşerek, yerinden ettiği taşı oyun dışı bırakır. Bu duruma da taş almak adı verilir. Alınan taş oyuna geri dönemez. Ancak bulunduğu hattın son karesine ulaşan piyon, oyun içinde bulunsun bulunmasın istenilen başka bir taşla değiştirilebilir.

Satranç Taşları ve Hareketleri



Bu oyun başlangıcında toplam 32 adet taş bulunur. Bu taşlardan 16 tanesini beyaz, 16 tanesini siyah taşlar oluşturur. Satrançta açılışlar her zaman beyaz taşlara sahip olan oyuncu ile başlar. Bu taşlar isimleriyle beraber; bir adet vezir, bir adet şah, iki adet kale, iki adet at, iki adet fil ve sekiz adet piyondur.

Yukarıda da bahsettiğim gibi satranç oyunu 6 adet taşa sahiptir. Oyunda taşlar diğer taşların bulunduğu karelerden geçemez. Sadece atlar diğer taşların üzerinden atlayabilmektedir. Taşlar, rakip oyuncunun taşlarının olduğu kareye yerleşerek rakip oyuncunun taşını oyun dışı bırakılabilmektedir. Oyunda taşlar, ileriki hamlelerde rakip oyuncunun taşlarını oyun dışı bırakabilecekleri karelere yerleştirilir. Aynı zamanda oyuncunun kendi taşlarını rakip oyuncunun oyun dışı bırakma tehdidine karşı savunabileceği kareye yerleştirilmelidir. Buna paralel oyundaki önemli karelere hakim olabilecek şekilde yerleştirilme yapılmalıdır.

Bu taşların hareketleri ise şöyledir;

  • Şah: Satranç oyununda en önemli taştır. Hareket yönü ise çapraz, düz, ileri, geri yani her yöne bir kare giderek taş almaktadır. Bütün oyun şah üzerine kurulmuştur. Eğer bir oyuncu şahını kaybettiyse oyunu kaybetmiş olur.

  • Vezir: Oyunun en güçlü taşıdır. Boş olan karelerden ileri, geri, çapraz, sağa, sola hareket eder ve önündeki taşı yer. İstediği yöne istediği kadar gidebilmektedir.

  • Kale: İleri, geri ve yanlara doğru istediği kadar hareket edebilir. Önündeki taşı yer. Kale taşları birbirlerini korudukları ve çalıştıkları zaman güçlü özellikler gösterir.

  • Fil: İleri çapraz ve geri çapraz olarak istediği kadar ilerler. Fillerden biri her zaman siyah karelerde, diğeri ise beyaz karelerde hareket eder.

  • At: L şeklinde ilerler ve taşı yer. Bu oyunda taşların üzerinden atlayarak ilerleyen tek taş olma özelliği taşır. L şeklinde geri de gidebilir. Tam L şeklinde 8 yöne hareket etme özelliği vardır.

  • Piyon ya da Er: Piyonlar önlerinde taş bulunmadığı sürece, ileri ve düz olarak ilerler. İlk hamlelerinde piyonlar istenilirse iki kare ilerleyebilir. Diğer taşlara göre sıra dışı hareket etme özellikleri bulunmaktadır. Piyon, ileriye doğru ilerler ancak rakip oyuncunun taşını çapraz olarak yer. İlk hamle dışında hep bir kare ileri hareket ettirilir. Bu taş sadece çapraz olarak bir kare önlerinde olan taşı yiyebilmektedir. Piyon, hiçbir zaman geriye doğru hareket edememekle beraber taşta yiyemezler. Piyonun önünde başka bir taş varsa onu geçemez. Sekizinci sıraya kadar ilerleyebilen piyon taşı, oyuncunun istediği başka bir taşa terfi ederler. Yalnızca bu şah olamazlar. Genellikle vezir olurlar.

Oyunu kazanmak isteyen kişilerin oyun sonu bilgisinin iyi olması gerekir. Her zaman rakip oyuncunun tuzaklarınıza düşmesini bekleyemezsiniz. Satranç oyun sonlandırma tekniği konusunda kendinizi geliştirmeniz gerekmektedir. Oyun sonunda oluşturulan bir tekniktir. Oyuncunun kısıtlı zamanda bulduğu kritik ve doğru hamleler her zaman hesap gücü ve oyun sonu bilgisi ile açıklanamaz. Bu oyun sonlandırma tekniği sayesinde oluşan bir durumdur. Bu teknik aynı zamanda geliştirilme özelliği de taşımaktadır.

Satranç Taşlarının Puanları

Satranç oyunu ustaları tarih boyunca satranç taşlarına değer biçebilmek için özgün formüller üretmişlerdir. Yaptıkları çalışmalar boyunca satranç taşlarına karşılık gelen farklı değer tabloları oluşturmuşlardır. Bu oyunda altı taş bulunmaktadır. Altı taşın hareketleri birbirinden farklıdır. Bir taşın hareket edebilme özelliği arttıkça o taşın gücü de artmaktadır. Şah oyuncuyu temsil etme özelliği taşır. Şah kaybedildiğinde oyun kaybedilmektedir. Bu yüzden altı taş arasından en değerli olarak şah taşı görülmektedir. Bu taşın oyun içinde takası söz konusu değildir. Bir oyun mat ile sonuçlanırsa, tehdit altında olan şahın kaçamayacağı anlamı doğar. Şahın mat olduğu anda oyun biter.

Satranç taşlarının puanları vezir 9 puan, fil 3 puan, at 3 puan, kale 5 puan, piyon 1 puan ve şah ise sınırsız ya da sonsuz puan olarak belirtilir. Satranç taşlarının puanları arasında en yükseği ve güçlüsü şah taşıdır. Bu belirtilen puanlar bu oyunu oynayacaklara rehberlik eder. Vezir ve filin değeri çok az daha fazladır. Genel olarak fil, ata göre daha iyidir. Bir fil ve at, kale ve bir piyondan genelde daha değerli görülmektedir. Güçlü oyuncular, puanlardan ziyade pozisyon durumlarına ve tecrübelerine göre hareket etmektedir.

Oyunculara tavsiye; bir oyunda puan olarak öndeyseniz taşları değişmeye çalışın ama piyonları fazla değiştirmemeye çalışın. Bir oyunda puan olarak alttaysanız, taşları değil piyonları değiştirmeye uğraşın. Enstitü vermiş olduğu satranç eğitimi sayesinde satranç oyunu kurallarını öğrenmenin yanı sıra bu oyunu oynamayı ve oyunun felsefesi hakkında bilgi sahibi olabilmektesiniz. Online eğitimler arasından bulacağınız bu eğitim sayesinde satranç oynamayı öğrenirsiniz ve amacınıza ulaşmak için bir adım atmış olursunuz.

İlgili Eğitim: Satranç Eğitimi

Şah, Çapraz, düz, ileri, geri yani her yöne bir kare, En önemli taştır Şah kaybedildiğinde oyun da kaybedilir, Vezir, Boş olan karelerden ileri, geri, çapraz, sağa, sola hareket, En güçlü taştır İstediği yöne istediği kadar gidebilir, Kale, İleri, geri ve yanlara doğru hareket, Önündeki taşı yer Kale taşları birbirlerini koruduklarında güçlü özellikler gösterir, Fil, İleri çapraz ve geri çapraz olarak hareket, Fillerden biri her zaman siyah karelerde, diğeri ise beyaz karelerde hareket eder, At, L şeklinde ilerler ve taşı yer, Taşların üzerinden atlayarak ilerleyen tek taş olma özelliği taşır 8 yöne hareket etme yeteneği vardır, Piyon, Düz ilerler, ancak rakip oyuncunun taşını çapraz olarak yer, İlk hamlelerinde istenilirse iki kare ilerleyebilir Piyon, ileriye doğru ilerler ancak rakip oyuncunun taşını çapraz olarak yer, Tahta, Tahta hareket etmez, 8x8 kareli alan Oyunun oynandığı yer, Rakip Oyuncu, Oyuncunun kendi taşlarını hareket ettirme yeteneği, Oyunun ana hedefi, rakip oyuncunun şahını mat etmektir, Oyuncu, Oyuncunun kendi taşlarını hareket ettirme yeteneği, Oyuncu, stratejik düşünerek, taşlarını en iyi şekilde yerleştirmeye çalışır, Oyun, Oyun seyir halinde, İki oyuncunun beyni arasında bir savaş Strateji, taktik ve zeka gerektirir
satranç oyunu satranç taşlarının puanları satranç taşları rakip oyuncunun taşları satranç satranç eğitimi satranç rakip oyuncusu
Kalın, koyu renk sakallı bir adam beyaz bir duvara yaslanmış duruyor. Otuzlu yaşlarında görünüyor ve yüzünde ciddi bir ifade var. Sakalları dolgun ve gür, yüzünün ve boynunun büyük bir kısmını kaplıyor. Üzerinde açık gri desenli siyah bir tişört ve mavi bir kot pantolon var. Adamın kısa, koyu renk saçları var ve gözleri koyu kahverengi. Sert bir ifadeyle dosdoğru karşıya bakıyor. Arka plan beyaz bir duvar ve ışık görüntünün sol tarafından geliyor.
Sezer Açiler
Blog Yazarı

Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu resim bir grup satranç taşını göstermektedir. Taşlardan biri beyaz arka plana sahip kırmızı bir taş, diğerleri ise sarı renkte görünüyor. Kırmızı satranç taşının yakın çekim görüntüsünün yanı sıra arka planda sarı bir nesnenin yakın çekim görüntüsü de var. Kırmızı satranç taşının yuvarlak bir tabanı ve sivri bir tepesi var. Sarı nesne bulanıktır ve pürüzsüz ve kavisli bir şekle sahip gibi görünmektedir. Satranç taşlarının solunda, detaylı bir tasarıma ve karmaşık desenlere sahip bir heykelin yakın çekimi yer alıyor. Tüm satranç taşları simetrik bir düzende dizilmiş olup muhtemelen bir satranç oyununu temsil etmektedir.
Kişisel Gelişim

Satranç Taşlarının Puanları Nelerdir?

17 Aralık 2019
Bir adam, etrafına çeşitli taşlar serpiştirilmiş bir satranç tahtasıyla çevrili bir masada oturmaktadır. Bir sigara içmektedir ve yanında bir maymun vardır. Maymun da sigara içmektedir ve yanlarında bir bardak kırmızı şarap vardır. Masanın üzerinde üzerinde haç olan altın bir taç vardır. Adam bir satranç taşının yakın çekimine bakmaktadır ve maymun da sigaranın yakın çekimine bakmaktadır.
Kişisel Gelişim

Satranç Taşlarının Hareketleri

23 Aralık 2019
İlk yazılı belgelerine Hindistan’da rastladığımız satranç oyununun geçmişi 6. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Çin temelli bir oyun olduğu da söylenegelen satranç oyunun ilk adı “çaturanga”dır. Çin, Hindistan, İran gibi çeşitli ülkelerde oynanmaya ve yaygınlaşmaya başlayan bu oyun İslamiyet’in yayılmaya başlaması ile Arapların “satranj” adını verdikleri tarihsel kayıtlarda bulunmaktadır.
Online Eğitim

Satrançta Mat Çeşitleri

25 Aralık 2019
Bir adam önünde satranç tahtası olan bir masada oturmaktadır. Gömlek ve pantolon giymiştir ve yüzü görünmektedir. Önündeki satranç taşlarına dikkatle konsantre olmuş, bakışları satranç tahtasına odaklanmıştır. Masanın üzerinde, üzerinde ağaç resmi olan beyaz bir kupa ve bir yığın bilgisayar klavyesi vardır. Sağında, biri beyaz diğeri metal olmak üzere birkaç satranç taşı var, ikisi de yakından bakıyor. Arkasındaki duvarda üzerinde yazı olan bir tabela var. Odaklanmış ve kararlı görünüyor, hamle yapmaya hazır.
5
(44)

Satranç Eğitimi

15 Konu5 Saat
Beyaz bir duvarın önünde siyah pamuklu bir gömlek giymiş bir adam duruyor. Yüzünde ciddi bir ifade var ve kollarını kavuşturmuş. Koyu renk saçları alnına dökülmüş ve bakışlarını hafifçe kaçırmış. Soluk bir teni ve ışığı yansıtıyor gibi görünen gözlükleri var. Gömleği hafifçe kırışmış ve ince bedeninin üzerine dökülüyor. Kendinden emin ve kararlı görünüyor.Erdem Turan
1028464
Bu görsel, Akıl ve Zeka Oyunları üzerine çevrimiçi bir kursu tasvir etmektedir. Siyah gömlekli bir adam, gri zemin üzerinde mor bir sekizgen, beyaz zemin üzerinde kırmızı bir daire ve beyaz zemin üzerinde yeşil bir elmas gibi renkli şekillerin bulunduğu bir duvarın önünde oturuyor. Kameraya gülümseyerek kursun ilgi çekici ve eğlenceli olduğunu ima ediyor. Kurs, katılımcıların zihinsel ve analitik becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak üzere tasarlanmıştır. Problem çözme, eleştirel düşünme, hafıza, odaklanma ve yaratıcılık gibi konuları incelemektedir. Kurs ayrıca bu becerilerin geliştirilmesine yardımcı olacak simülasyonlar, bulmacalar ve diğer aktiviteleri de içermektedir. Doğru rehberlik ve uygulama ile kişi daha zeki ve yaratıcı olma yolunda önemli ilerleme kaydedebilir.
Beyaz bir duvarın önünde siyah pamuklu bir gömlek giymiş bir adam duruyor. Yüzünde ciddi bir ifade var ve kollarını kavuşturmuş. Koyu renk saçları alnına dökülmüş ve bakışlarını hafifçe kaçırmış. Soluk bir teni ve ışığı yansıtıyor gibi görünen gözlükleri var. Gömleği hafifçe kırışmış ve ince bedeninin üzerine dökülüyor. Kendinden emin ve kararlı görünüyor.Erdem Turan
913464