AnasayfaBlogPerfüzyon Bölümü Nedir?
Bölümler

Perfüzyon Bölümü Nedir?

26 Kasım 2020
Mavi önlük giymiş bir kadın beyaz bir arka planın önünde durmakta ve sol elinde tıbbi bir cihaz tutmaktadır. Sağ eli sanki cihazdaki bir düğmeye basmak üzereymiş gibi önünde duruyor. Yüz ifadesi, sanki cihazı önemli bir amaç için kullanmak üzereymiş gibi konsantre ve odaklanmış. Cihaz ince, dikdörtgen bir kutu, önünde ekranlı siyah bir kutu var. Cihazın yan tarafında birkaç düğme görülüyor. Kadın beyaz yakalı mavi bir üst ve bir çift mavi pantolon giymektedir. Beyaz bir yüz maskesi ve beyaz bir şapka takıyor. Gözleri cihaza odaklanmıştır. Cihaz, bir duvar prizine takılı olan uzun beyaz bir kabloya bağlıdır.
BilgiDetaylarİlgili Görevler
Perfüzyon Bölümü4 yıllık lisans eğitimi, perfüzyonist unvanı sağlar.Kalp ve büyük damarlar üzerinde çalışmalar gerçekleştirir.
İş İmkanlarıPerfüzyonistler, özel ve kamu hastanelerinde, akademik kuruluşlarda ve bilimsel araştırmalarda görev alabilir.Kalp-akciğer makinesinin yönetimi, intra-aortic ballon ve ventriculer assist cihazının kullanımı, bilimsel araştırmaların yürütülmesi.
Beklenen ÖzelliklerStres altında çalışabilme, sorumluluk alabilme, yüksek konsantrasyon, fiziki dayanıklılık, ekip çalışmasına yatkınlık ve hasta mahremiyetine saygı.Cerrahi operasyonlarda uzun saatler çalışmak, hasta-tıbbi ekip iletişimi yönetmek.
Mezunların GörevleriKalp ve karaciğer ameliyatlarında, kalp-akciğer makinesi ve diyaliz makinesinin kurulumu ve yönetimi.Ameliyat sürecinin başarılı bir şekilde yönetimi, hastanın fizyolojik durumunun kontrolü.
KPSSKamu kurumlarında çalışmak isteyen mezunların KPSS'ndan geçerli puan alması gerekmektedir.KPSS'ye hazırlanmak ve sınavda başarılı olmak.
EğitimTeorik ve uygulamalı dersler, kanıta dayalı eğitim, analitik çalışmalar.Eğitime aktif katılım, derslerde başarılı olmak.
İşbirlikleriÖzel ve devlet kurumları ile işbirliği içinde çalışmalar yürütülür.İşbirliği içinde çalışma projelerine katılmak.
Akademik EğitimYüksek lisans eğitimi ile akademisyen olunabilir.Üniversite ya da diğer eğitim kurumlarında öğretim görevlisi ya da araştırmacı olarak çalışmak.
Hasta İlişkileriHastalarla iyi iletişim kurabilmek ve hasta mahremiyetine saygı göstermek önemlidir.Hastaların durumunu gözlemlemek ve onlarla empati kurarak iletişim kurmak.
Kalp - Akciğer MakinesiKalp ameliyatlarında, kalp-akciğer makinesini kurup ameliyat süresince makine yardımı ile kan dolaşımının devamını sağlar.Makinenin kurulumu ve yönetimi

Doku ve organlar ve hücreler kanla beslenir. Kan dolaşım sisteminin merkezinde olan kalptir. Ona bağlı olan damarlar, organ ve dokulara perfüze olarak; beslenme, boşaltım, homeostasi gibi ihtiyaçları karşılar. Kısacası; doku, organ ve hücrelerin beslenme eylemine perfüzyon denir.

Perfüzyon bölümü; kalp ve büyük damarlarda yapılması gereken müdahelelerde ilgili uzman doktorlar gözetiminde kalp-akciğer makinasını kullanarak, beden dışında gelişecek kan dolaşımını yöneten sağlık meslek mensupları yetiştirir. Öğrencilere teorik ve uygulamalı olarak pek çok ders sunulur. Derslerin yanı sıra kanıta dayalı eğitim ve analitik çalışmalar da verilmektedir. Eğitim süresince özel ve devlet kurumları ile işbirliği içinde çalışmalar yürütülür. Çeşitli akademik faaliyetler, çalışmalarla birlikte sürdürülür. Perfüzyon bölümünü başarıyla tamamlayan mezunlar, perfüzyonist olarak kariyerlerine devam eder. Mezunlar için çalışma alanı oldukça geniştir.

Perfüzyon Bölümü Nedir?

Perfüzyon Bölümü, 4 yıllık lisans eğitimi olarak karşımıza çıkıyor. Bölümden başarıyla mezun olan öğrenciler, perfüzyonist unvanı almaya hak kazanır. Bazı durumlarda kalp ve büyük damarlarda iyileştirme müdaheleleri gerekebilir. Perfüzyonistler, ilgili uzman doktorlar gözetiminde kalp, akciğer makinasını kullanarak beden dışı kan dolaşımını yönetecek sağlık çalışanı olarak yetiştirilir.

Öğrencilere gerekli donanıma sahip olacakları, teorik ve uygulamalı dersler verilir. Bölümde eğitim alanında uzman ve deneyimli ekip, öğrencilere tüm birikimlerini aktarmak üzere hazır bulunur. Perfüzyon bölümünde görev alan öğretim görevlileri, ilgili alanlardaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri yakından takip ettikleri için son gelişmeleri öğrencilerine aktarır. Sahip olacakları teorik ve mesleki bilgiler sayesinde alanında fark yaratacak mezunlar gün geçtikçe sektör içinde yerlerini alıyor.

Bölümü tercih edecek adaylardan bazı özeliklere sahip olması beklenir. Bunlar içinde stres altında görevine odaklanabilmek ve sorumluluk alabilme yeteneği en önemlisidir. Yüksek konsantrasyon sahibi olmak, uzun saatler süren cerrahi operasyonlara dayanabilecek fiziki yeterliliği sağlamak diğer önemli özelliklerdendir. Ekip çalışmasına yatkınlık göstermek, hastalarla iyi iletişim kurabilmek ve hasta mahremiyetine saygı göstermek mesleki ihtiyaçlartan diğer önemli olanlardır.

Perfüzyon Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Perfüzyon bölümünden mezun olan öğrencileri geniş bir çalışma alanı karşılamaktadır. Özel ve kamu sektöründe çeşitli alanlarda çalışma imkanı elde ederler. Kamu kurumlarında çalışmak isteyen adayların bazı kriterleri yerine getirmek şartı ile açık pozisyona başvurması gerekir. Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS’ndan geçer puan ile yapılan başvuru kabul şartlarındandır.

Mezunlar, hastanelerde kardio vasküler cerrahi ekibinde ve akciğer nakil ekibinin önemli bir parçasıdır. Yoğun bakım ünitelerinde intra-aortic ballon ve ventriculer assist cihazının kullanım aşamasından sorumlu olurlar. Bunların yanında perfüzyon bölümü mezunlarının ulusal ve uluslararası kuruluşlarda görev almaları da sıklıkla görülmektedir. Üniversite eğitimlerine yüksek lisans eğitim ekleyerek akademisyen olarak yükseköğretim kurumlarında görev alabilirler.

Perfüzyon teknikeri kalp ameliyatlarında, kalp- akciğer makinesini kurup ameliyat süresince makine yardımı ile kan dolaşımının devamını sağlar. Karaciğer nakli sırasında dolaşımı sağlayan makineyi, diyaliz makinesini kurar ve çalıştırır. Perfüzyon teknikerleri özel ve resmi hastanelerde çalışma olanağı bulabilir. Ayrıca üniversitelerde yurtiçi ve yurtdışı destekli yapılan bilimsel araştırmalarda perfüzyon teknikeri olarak çalışabilirler.

Perfüzyon Mezunları Ne İş Yapar?

Perfüzyon bölümü mezunları hastanedeki cerrahi ekibin olmazsa olmaz bir parçasıdır. Uyguladığı yöntemin yardımı ile tıbbi açıdan stabil olmayan hastaları canlı tutmaya destek olur. Perfüzyonist, kalp ameliyatlarında, kalp- akciğer makinesini hazırlayıp, ameliyat süresince makine yardımı ile kan dolaşımının devam ettirilmesini sağlar. Karaciğer nakli esnasında dolaşımı sağlayan makineyi ve diyaliz makinesini çalışmaya hazır hale getirir. Perfüzyonist özel ve resmi hastanelerde çalışma alanlarının olmasının yanında, üniversitelerde yurtiçi ve yurtdışı destekli bilimsel araştırmalarda perfüzyonist olarak çalışabilir. Bu kritik öneme sahip meslek çalışanının temel sorumlulukları aşağıdaki gibidir.

  • Ameliyat öncesinde doktor ile birlikte hangi dolaşım ekipman ve kniklerine ihtiyaç duyulacağını belirlemek,

  • Pompa ve filtrelerin birleştirilmesi ve ekstrakorporeal devreyi birleştirerek ameliyat için hazır hale getirmek,

  • Hasta makineye bağlandığı andan itibaren sürekli durumunu kontrol etmek,

  • Hastanın kan sıcaklığı, kandaki oksijen ve karbondioksit oranı ve akış hızı gibi fizyolojik değişkenlerini gözlemek,

  • Normal vücut fonksiyonlarını korumak için ekipmanı hazır hale getirmek,

  • Başarılı bir sonuç alabilmek için hastanın durumuyla ilgili cerrahi ekiple yakın iletişimde olmak,

  • Kalp, akciğer makinesinin devrelerini ve mekanik bileşenlerini parçalara ayırmak,

  • Cihaz içi uygun olmayan maddeleri temizlemek.

Perfüzyon Bölümü Dersleri Nelerdir?

Perfüzyon bölümünü tercih etmeyi düşünen adaylar 4 yıllık eğitimleri süresince karşı karşıya kalacakları dersleri araştırır. Eğitim yaşamları boyunca teorik ve mesleki çok sayıda ders karşılarına çıkar. Aynı zamanda mesleki gelişimleri ve teorik olarak gördükleri dersleri uygulamada görmeleri için zorunlu staj süreleri de bulunmaktadır. Stajlarını çalıştıkları kuruma onaylattıktan sonra üniversitenin uygun gördüğü tarihte staj komitesine sunmaları gerekir. Tüm bu dersleri ve zorunlu stajını başarı ile tamamlayan öğrenciler Perfüzyon Lisans Diploması almaya hak kazanır. Perfüzyon bölümü öğrencilerin karşılaşacakları temel dersler aşağıdaki gibidir.

  • Anatomi

  • Perfüzyona Giriş

  • Tıbbi Terminoloji

  • Fizyoloji

  • Farmakoloji İlkeleri

  • Mikrobiyoloji

  • Kardiyovasküler Sistem

  • Hematoloji

  • Kalp Hastalıkları ve Kardiyovasküler Müdahaleler

  • Akışkanlar Dinamiği ve Sıvı Prensipleri

  • Enfeksiyon Hastalıkları

  • Deontoloji

  • Klinik Kalite Yönetim Sistemleri

  • Özel Teknolojik Destekler

  • Transplantasyonda Perfüzyon

  • Vaka gözlem

Perfüzyon Taban Puan ve Sıralama

2020 Perfüzyon Bölümü taban puanları ve 2020 Perfüzyon Bölümü başarı sıralamaları açıklandı. Sizler için hazırladığımız puanlara aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz. Burada hazırlanan puanlar ve sıralamaların tamamı bu sene yerleşen adaylara aittir. Yazımızda ilk 4 eğitim kurumuna ait bilgileri paylaşıyoruz. Yazımızdaki verilerin tamamı ÖSYM-YÖK tarafından açıklanmış olan en son güncel puanlardır.

ÜniversiteBölümTaban PuanSıralama
ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİPerfüzyon (Burslu)358,35197147827
İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİPerfüzyon (Burslu)338,24328177845
ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİPerfüzyon (%50 İndirimli)233,51117518369
İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİPerfüzyon (%50 İndirimli)229,00346544928
Perfüzyon Bölümü, 4 yıllık lisans eğitimi, perfüzyonist unvanı sağlar, Kalp ve büyük damarlar üzerinde çalışmalar gerçekleştirir, İş İmkanları, Perfüzyonistler, özel ve kamu hastanelerinde, akademik kuruluşlarda ve bilimsel araştırmalarda görev alabilir, Kalp-akciğer makinesinin yönetimi, intra-aortic ballon ve ventriculer assist cihazının kullanımı, bilimsel araştırmaların yürütülmesi, Beklenen Özellikler, Stres altında çalışabilme, sorumluluk alabilme, yüksek konsantrasyon, fiziki dayanıklılık, ekip çalışmasına yatkınlık ve hasta mahremiyetine saygı, Cerrahi operasyonlarda uzun saatler çalışmak, hasta-tıbbi ekip iletişimi yönetmek, Mezunların Görevleri, Kalp ve karaciğer ameliyatlarında, kalp-akciğer makinesi ve diyaliz makinesinin kurulumu ve yönetimi, Ameliyat sürecinin başarılı bir şekilde yönetimi, hastanın fizyolojik durumunun kontrolü, KPSS, Kamu kurumlarında çalışmak isteyen mezunların KPSS'ndan geçerli puan alması gerekmektedir, KPSS'ye hazırlanmak ve sınavda başarılı olmak, Eğitim, Teorik ve uygulamalı dersler, kanıta dayalı eğitim, analitik çalışmalar, Eğitime aktif katılım, derslerde başarılı olmak, İşbirlikleri, Özel ve devlet kurumları ile işbirliği içinde çalışmalar yürütülür, İşbirliği içinde çalışma projelerine katılmak, Akademik Eğitim, Yüksek lisans eğitimi ile akademisyen olunabilir, Üniversite ya da diğer eğitim kurumlarında öğretim görevlisi ya da araştırmacı olarak çalışmak, Hasta İlişkileri, Hastalarla iyi iletişim kurabilmek ve hasta mahremiyetine saygı göstermek önemlidir, Hastaların durumunu gözlemlemek ve onlarla empati kurarak iletişim kurmak, Kalp - Akciğer Makinesi, Kalp ameliyatlarında, kalp-akciğer makinesini kurup ameliyat süresince makine yardımı ile kan dolaşımının devamını sağlar, Makinenin kurulumu ve yönetimi
perfüzyon organ doku cerrah hastane perfüzyon bölümü
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.