AnasayfaBlogÖz Güven ve Hayatımızdaki Rolü
Başarı

Öz Güven ve Hayatımızdaki Rolü

29 Nisan 2019
Takım elbiseli bir adam kollarını kavuşturmuş, sert bir ifadeyle doğrudan ileriye bakmaktadır. Beyaz, yakalı bir gömlek giymektedir ve gömleğin kolları dirseklere kadar hafifçe kıvrılmıştır. Siyah takım elbisesi iyi dikilmiş ve oturmuş, siyah kravatı da gömleğinin içine düzgünce sokulmuş. Siyah ayakkabıları cilalı ve gümüş tokalı bir kemer takıyor. Saçları kısa ve düzgün kesilmiş, yüzü de sinekkaydı tıraş edilmiş. Arkasında beyaz bir duvar olan modern, iyi aydınlatılmış bir odada durmaktadır.
Öz Güven Kazanma YollarıYöntemlerFaydaları
Memnun Olmadığınız Özelliklerinizi KeşfedinSıkıntılı hissettiğiniz anları gözden geçirin ve bu konuda gelişim yollarını araştırın.İletişim kurmak gibi içine girilemez durumları aşmak ve kendinizi ifade etme yeteneğinizi geliştirebilirsiniz.
Motive Olduğunuz Konuları KeşfedinÇaresiz ve yetersiz hissettiğinizde kendinizi motive edecek aktiviteleri bulun.Moraliniz yükselecek ve kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.
“Neden Yapamayayım?” Cümlesine OdaklanınKaygı ve endişenizi yenmek için kendinize 'Neden Yapamayayım?' sorusunu sorun.Bu felsefe, yeni şeyler denemeye ve yeni deneyimler kazanmaya cesaret etmenizi sağlar.
Yeni Yetkinlikler KazanınKendinize yeni meziyetler katın, yeni bir dil öğrenin, sanatla veya programlama diliyle ilgilenin.Kendinizi daha yetenekli hissetmenizi ve öz güveninizi artırmanızı sağlar.
Hata Yapıyorsunuz, Fakat Mutlu OlunHatalarınızı kabul edin ve onlardan ders çıkarın.Hata yapma korkusunu yeneceğiniz ve düzeltmeyi öğrenerek başarıya katkıda bulunacaktır.
Hayatınıza Motive Edici İnsanları Dahil EdinArkadaş çevrenizi motive edici ve positif insanlarla doldurun.Bu, öz güveninizi artırmanıza ve daha başarılı olmanıza yardımcı olur.
Kendinizi Sevin ve Kabul EdinKendinizle barışın, kendinizi olduğunuz gibi kabul edin ve sevin.Bu, öz değer algınızı artırır ve güçlü bir öz güvene sahip olmanıza yardımcı olur.
Kendinizle Barışın ve Kendinizi AffedinGeçmişteki hatalarınızı ve başarısızlıklarınızı kabul edin ve kendinizi affedin.Bu, öz suçluluk duygusunu azaltır ve öz güveni artırır.
Kendi Başarılarınızı KutlayınKüçük başarılarınızı bile kutlayın ve kendinizi ödüllendirin.Bu, kendinize olan inancınızı artırır ve öz değerinizi yükseltir.
Olasılıklar Üzerine Odaklanın, Kısıtlamalar Üzerine DeğilNeleri başarabileceğinize odaklanın, hedeflerinize ulaşmak için nelerin yolu üzerinde olduğuna değil.İmkânlar üzerine odaklanmak, motivasyonu artırır ve öz güveni geliştirir.

Öz güven sahibi olmak başarılı olmaya giden yolda elimizdeki en önemli özelliklerden biridir. başarılı olmaktan kastedilen sadece çalışma hayatı değildir. mutluluğu arama çabalarımızda da olumlu sonuçlar elde etmektir. i̇ster iş hayatımızda ister günlük hayatımızda olsun öz güvenli olmak bize birçok kapı aralayacaktır.

Öz güven sahibi olmamanın pek çok farklı sebebi olabilir. Çocuklukta yaşanan travmalar, girişilen işlerin üst üste başarısızlıkla sonuçlanması veya mobbinge maruz kalmak bu sebeplerin başlıcalarındandır. Buradaki en önemli nokta kendimizi nerede eksik hissettiğimizi keşfetmemizdir. Sorunun nereden başladığını keşfetmek, aynı zamanda bize çözüme nereden başlayacağımızı gösterir.

Öz güven Kazanmak İçin Yardımcı Olacak İpuçları

Memnun Olmadığınız Özelliklerinizi Keşfedin

Bu adım için özellikle kendinizi yetersiz hissettiğiniz anları hatırlayıp bu anlar üzerine odaklanmaya çalışın. Örneğin sosyal fobiniz varsa, yeni tanıştığınız birileriyle iletişime geçmekten kaçınıyorsanız iletişim kurmaya tanıdığınız, sevdiğiniz, sohbet etmekten keyif aldığınız insanlarla daha fazla konuşarak başlayın. Duygu ve düşüncelerinizi ifade etmek konusunda yetersizlik hissediyorsanız bu özelliğinizi kitap okuyarak veya kaliteli filmler izleyerek geliştirin. 

Motive Olduğunuz Konuları Keşfedin

Güzel bir yemeğin ortaya çıkması için tuzunun yerinde olması ne kadar basit ama bir o kadar da önemli bir ayrıntıysa, bu adım da bu listede bir o kadar önemli! Çaresiz ve yetersiz hissettiğimiz zamanlar hepimizin hayatında mutlaka olur. Böyle anlarda sizi motive edecek uğraşlar bulmak faydalı olacaktır. Deniz kenarında veya parkta yürümek, sevdiğiniz şarkıları dinlemek, farklı hobiler edinmek veya sevdiğiniz bir arkadaşınızla sohbet etmek kendinizi daha iyi hissettirebilir.

“Neden Yapamayayım?” Cümlesine Odaklanın

Öz güven eksikliği yaşayan bireyler genellikle yeni bir işe başlamadan önce güçlü bir kaygı ve endişe duyarlar. Özellikle de bu iş konusunda deneyim sahibi olmadıklarında  “Yapabilecek miyim?” sorusunu kendilerine sıklıkla sorarlar. Bu noktada asıl sorulması gereken soru ise “Neden Yapamayayım?” olmalıdır. Bu felsefeyle yola çıkıp yeni bir deneyim kazandığınızda bugüne kadar kendinize yanlış soruyu sorduğunuz için hayıflanabilirsiniz.

Yeni Yetkinlikler Kazanın

Öz güvenli olmanın yollarından birisi de kendinize yeni meziyetler katmaktır. Bu durum kişisel özelliklerinizle de ilgilidir. Meraklı ve araştırmacı bir kişiliğiniz varsa yeni yetkinlikler kazanmak sizin için daha keyifli olacaktır. Yeni bir dil öğrenmek, çeşitli sanat dallarıyla uğraşmak veya bir programlama dili öğrenmek hayatınızı monotonluktan kurtaracak ve kendinizi daha iyi hissettirecektir. Bu çalışmalar, farklı konularda yetenekli olduğunuzu fark etmenizi sağlayacağı için öz güven duygunuzu artıracaktır.

Mutlu Olun: Hata Yapıyorsunuz

Hata yapma korkusu birçoğumuzun üzerinde bir gölge gibi durmaktadır. Bu korku, hâkim olduğumuz bir konuda bile yanılma riskini sürekli düşüncemizde tutacağından motive olmamızı engelleyen bir durumdur. Oysaki çoğu zaman hata yapmak, ardından düzeltildiği ve ders çıkarıldığı sürece başarıya katkı sağlar. Nicola Tesla’nın da dediği gibi “Başarılar ve başarısızlıklar ayrılmazdır, tıpkı madde ve kuvvet gibi.” Buradaki püf nokta, hatayı fark edip çözümünü üretmektir. Bu aynı zamanda beyin fırtınası yapmanızı sağlayarak kriz yönetiminde size deneyim kazandıracaktır. Böylelikle öz güven duygunuz gelişecektir. 

Hayatınıza Motive Edici İnsanları Dahil Edin

Yıllardır hayalini kurduğunuz iş fırsatının karşınıza çıktığını düşünün. Bu durumu arkadaşlarınızla paylaştığınızda onlardan “Gerçekten yapabileceğini düşünüyor musun? Bu iş senin karakterinle örtüşmüyor. Bence sen bu işi yapamazsın.” gibi yorumlar geldiğinde motivasyonunuz düşecektir. Böyle durumlarda hiç vakit kaybetmeden arkadaşlarınızla ilişkinizi gözden geçirmeniz ve hangi yorumları dikkate almanız gerektiğini ayırt edebilmeniz gerekir.

Çevrenizde iyimser ve size destek olan arkadaşlarınızın olması ve onların yorumlarını dikkate almak sizin için daha iyi olacaktır. Çünkü motive edici bir çevreye sahip olmak öz güven duygunuzun artmasına, dolayısıyla başarılı olmanıza katkı sağlar.

Yazar: Bilge Can Ekici

Memnun Olmadığınız Özelliklerinizi Keşfedin, Sıkıntılı hissettiğiniz anları gözden geçirin ve bu konuda gelişim yollarını araştırın, İletişim kurmak gibi içine girilemez durumları aşmak ve kendinizi ifade etme yeteneğinizi geliştirebilirsiniz, Motive Olduğunuz Konuları Keşfedin, Çaresiz ve yetersiz hissettiğinizde kendinizi motive edecek aktiviteleri bulun, Moraliniz yükselecek ve kendinizi daha iyi hissedeceksiniz, “Neden Yapamayayım?” Cümlesine Odaklanın, Kaygı ve endişenizi yenmek için kendinize 'Neden Yapamayayım?' sorusunu sorun, Bu felsefe, yeni şeyler denemeye ve yeni deneyimler kazanmaya cesaret etmenizi sağlar, Yeni Yetkinlikler Kazanın, Kendinize yeni meziyetler katın, yeni bir dil öğrenin, sanatla veya programlama diliyle ilgilenin, Kendinizi daha yetenekli hissetmenizi ve öz güveninizi artırmanızı sağlar, Hata Yapıyorsunuz, Fakat Mutlu Olun, Hatalarınızı kabul edin ve onlardan ders çıkarın, Hata yapma korkusunu yeneceğiniz ve düzeltmeyi öğrenerek başarıya katkıda bulunacaktır, Hayatınıza Motive Edici İnsanları Dahil Edin, Arkadaş çevrenizi motive edici ve positif insanlarla doldurun, Bu, öz güveninizi artırmanıza ve daha başarılı olmanıza yardımcı olur, Kendinizi Sevin ve Kabul Edin, Kendinizle barışın, kendinizi olduğunuz gibi kabul edin ve sevin, Bu, öz değer algınızı artırır ve güçlü bir öz güvene sahip olmanıza yardımcı olur, Kendinizle Barışın ve Kendinizi Affedin, Geçmişteki hatalarınızı ve başarısızlıklarınızı kabul edin ve kendinizi affedin, Bu, öz suçluluk duygusunu azaltır ve öz güveni artırır, Kendi Başarılarınızı Kutlayın, Küçük başarılarınızı bile kutlayın ve kendinizi ödüllendirin, Bu, kendinize olan inancınızı artırır ve öz değerinizi yükseltir, Olasılıklar Üzerine Odaklanın, Kısıtlamalar Üzerine Değil, Neleri başarabileceğinize odaklanın, hedeflerinize ulaşmak için nelerin yolu üzerinde olduğuna değil, İmkânlar üzerine odaklanmak, motivasyonu artırır ve öz güveni geliştirir
öz güven motivasyon
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.