AnasayfaBlogOtokontrol İçin 5 Strateji
Kişisel Gelişim

Otokontrol İçin 5 Strateji

25 Kasım 2019
Beyaz kürklü bir kedi cam bir kasenin önünde oturmuş, dikkatle içindeki balığa bakıyor. Parlak yeşil gözleri, berrak suyun içindeki küçük bir kayanın etrafında yüzen Japon balığına odaklanmış durumda. Balık, arka plandaki pencereden gelen ışıkla aydınlanıyor ve parlak sarımsı bir parıltı veriyor. Kedinin tüyleri yumuşak beyazdır ve kulakları dikkatle dikilmiştir. O anda huzurlu ve rahattır ve bakışları ilgi ve merak doludur.
StratejiAçıklamaÖnemi
Eylemlerinizin Sonrasını DüşünmeÖnceden abur cubur yemenin sonuçlarının bilincinde olmak gibi, eylemlerinizin sonuçlarını düşünerek hareket etme yöntemi.Belli bir eylemi gerçekleştirmek istediğinizde, bunun sonuçlarını düşünerek otokontrol sağlar.
Beyninizi Aktif Hale GetirmeYaratıcı etkinliklere katılım ve hobiler, beyni aktif tutar.Beyninizin aktif olması otokontrolünüzü güçlendirir, böylece daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.
Dış Etkilere Suç AtmamaDış faktörleri suçlamak yerine kendi sorumluluklarınızın farkında olup, kendi eylemlerinizi kontrol etme yeteneği.Kendi eylemlerinizin sorumluluğunu almak otokontrolünüzü artırır ve başarıya giden yolu açar.
Hayattaki Zorlukları Kabul EtmeHayatta mükemmel ve sorunsuz bir durum olmadığını bilip, sorunlara tepkilerinizi kontrol etme yeteneği.Hayattaki sorunları kabul ederek, onları çözme konusunda daha etkili olabilir ve stresi azaltabilirsiniz.
Hedef BelirlemeHayatta ulaşmak istediğiniz belirli hedeflere sahip olma ve bunları gerçekleştirme konusunda kendinizi kontrol etme yeteneği.Hedeflerinizi belirleyerek, otokontrolünüze odaklanarak bu hedefleri gerçekleştirebilirsiniz.
Sağlıklı BeslenmeSağlıklı beslenme alışkanlığı edinme ve bu konuda kendinizi kontrol etme yeteneği.Sağlıklı beslenme alışkanlığına sahip olmak hem fiziksel, hem de ruh sağlığı açısından önemlidir.
YaratıcılıkYaratıcılık gerektiren etkinliklere katılma ve bu alanda kendinizi kontrol etme yeteneği.Yaratıcılık, problemlere farklı açılardan bakmayı ve daha iyi çözümler bulmayı sağlar.
Farkındalık PratiğiKendinize karşı farkındalık geliştirme ve bu farkındalığı koruma yeteneği.Farkındalık, bireyin duygusal tepkilerini kontrol etmesini ve daha dengeli bir yaşam sürdürmesini sağlar.
Finansal KontrolFinansal hedeflere ulaşmak için gerekli olan eylemleri ve düşünceleri kontrol etme yeteneği.Finansal kontrol, bireyin ekonomik bağımsızlığını ve finansal huzurunu sağlar.
İlişkilerde KontrolKişilerarası ilişkilerde, duygusal tepkileri ve eylemleri kontrol etme yeteneği.İlişkilerde kontrol, daha sağlıklı ve tatmin edici ilişkiler kurma kapasitesini artırır.

Hayatınızın kontrolü daha fazla sizde olsaydı nasıl olurdu? Bireysel otokontrol sayesinde neler daha farklı olabilirdi? Kendi kendinizi kontrol edebilmeyi öğrenmek, bir insanın sahip olabileceği en kıymetli becerilerden bir tanesidir. Otokontrol sayesinde zor durumlarla başa çıkabilmek için uzun bir yol kat etmeniz gerekir. 

Her şeyde olduğu gibi, bu da sizin geliştirebileceğiniz bir beceridir. Ancak biraz zaman alabilir. Bu yazımda, zor durumlarla başa çıkmanıza yardımcı olabilecek 5 stratejiyi aktaracağım.

Otokontrol Ne Demek?

Otokontrol, yani kendi kendinizi kontrol edebilme, hayatınızda en önemli becerilerden biri olacaktır. Başarınızı, mutluluğunuzu, özgüveninizi geliştirmenize yardımcı olacak en önemli şeylerden biridir. Bu yüzden, otokontrol konusunu en iyi şekilde öğrenmek, kavramak ve hayatımıza geçirmek gerekir. 

Kendi kendinizi kontrol edebilme, kontrolden çıkan olumsuz gelişmeleri önleme yeteneğidir. Otokontrole sahipseniz;

  • Daha sağlıklı bir hayat,

  • Daha güçlü ilişkiler,

  • Daha iyi iletişim,

  • Gelişmiş finansal başarı elde etmeniz kolaylaşır. 

Bu gibi pozitif etki yaratan gelişmeler, kendinizi kontrol etme ile başlar. Otokontrol sağlayamadığınız durumlarda; öfke, suçluluk duygusu, kızgınlık, hayal kırıklığı, karamsarlık gibi negatif duygu durumları yaşarsınız. Bu durum, gelişiminizi zorlaştırır.

İlgili yazı: Olumsuz Davranışlardan Kaçınmanın 5 Yolu

Örneğin beslenme konusunda kendinizi kontrol etmez, abur cubur tüketirseniz kontrolsüz kilolar alabilir, sonucunda da kendinize karşı öfkeli hissedersiniz. Sağlıksız beslenme kolay olandır. Ancak bundan kaçınmak ve daha sağlıklı beslenmek için kendinizi kontrol edebilmeniz gerekir.

Otokontrol kısaca nedir?

Öz denetim, irade gücü olarak da bilinmektedir. Bir hedefe ulaşmak için eylemlerinizi ve düşüncelerinizi kontrol edebilme becerisidir.

Otokontrol nasıl kazanılır?

otokontrol, hayatta başarılı olmak için gerekli olan temel bir beceridir. kendini kontrol etmenin birçok farklı yolu vardır. tabii bazı insanlar doğal olarak diğerlerinden daha fazla özdenetime sahiptir. ancak herkes kendini kontrol etmeyi pratik yaparak ve çaba göstererek öğrenebilir.

Öz denetim sağlamanın en etkili yöntemlerinden biri, kişinin kendisi için net hedefler ve sınırlar belirlemesidir. Belirli eylem planlarına sahip olunduğunda, iradeye karşı direnmek ve hedeflere bağlı kalmak daha kolay hale gelir. Bir başka yararlı yöntem de farkındalık pratiği yapmaktır. Bilinçli farkındalık odaklanmayı ve konsantrasyonu geliştirmeye yardımcı olarak dürtüleri kontrol etmeyi ve hedeften uzaklaşmamayı sağlar. Herkes zaman ve pratikle otokontrol becerileri edinebilir.

Otokontrol İçin Ne Yapmak Gerekir?

Kendini kontrol etme becerisi elbette bir gecede elde edilebilecek bir şey değildir. Gerekli iç disiplini geliştirmek için pratik ve kararlılık gerekir. Bununla birlikte otokontrol yolunda ilerlemeye başlamak için yardımcı olabilecek birkaç temel strateji vardır. Otokontrol için yapmanız gerekenleri sıraladık:

1- Eylemlerinizin sonrasını düşünün

Az önce verdiğim örneği düşünün. Abur cubur yemek çok zevkli ve kolay gelen bir şey. Ancak sonradan ne kadar suçlu ve kötü hissedeceğinizi biliyorsunuz. Yalnızca fiziksel olarak değil, ruhen de hissedebilirsiniz. Bu şekilde beslenme daha sonra cazip gelse de bir adım sonrasını düşünerek hareket edin. 

2- Beyninizi daha aktif hale getirin

Beyni aktif tutmak son derece önemlidir. Yaratıcı etkinliklere katılmak, hobiler edinmek kişisel disiplin ve bağlılık gerektirir. Bu şekilde otokontrolü güçlendirebilirsiniz. Tıpkı kaslarınızın büyümesi için güçlenmesi gerektiği gibi, beyniniz de aynı şey için disiplinin etkisine ihtiyaç duyar.

Resim, müzik gibi yaratıcılık gerektiren alanlar sadece beynin bu bölümünü güçlendirmekle kalmaz aynı zamanda zihninizi daha aktif tutar. Saatlerce televizyon izlemek ya da sosyal medyada gezinmek, otokontrol sisteminizi zayıflatır.

3- Etrafı suçlamayın

Dış etkenleri suçlamak size bir şey kazandırmaz. Kendi eylemlerinizin sorumluluğunu almanız gerekir. Sürekli dış dünyayı suçlayarak öz disiplinin ve otokontrolün gelişmesini engellersiniz.

Tıpkı herhangi bir spor dalında pratik yapmak gibi, olayları daha iyi şekilde alabilmeniz için pratik yapmanız gerekir. Nelerin kontrolünüz altında olup olmadığını anlamak önemlidir. Trafiğe takılıp kalmak kontrolünüz dışında gerçekleşmiş olabilir. Çünkü 200 metre ilerde bir kaza meydana gelmiştir. Ancak bu olaya vereceğiniz karşılık, sizin kontrolünüzde gerçekleşir. 

Duygularınızı, ne gibi tepkiler verdiğinizi ne kadar pratik yaparsanız, zor durumlarla başa çıkmanız o kadar kolaylaşır.

4- Hayattaki zorlukları kabul edin

Burası belki de en kritik noktalardan biri. Hayatta hiçbir şey mükemmel ve sorunsuz değildir. Önemli olan sorunlara nasıl tepki verdiğiniz. Sorunlar yokmuş gibi davranmak kısa vadede iyi hissettirse de orta ve uzun vadede çözüm olmayacaktır. Öyleyse problemlerle yüzleşin ve hayatın akışı içerisinde sorunlar olabileceğini kabullenin.

5- Hedeflerinizi belirleyin

Hedefleriniz ne kadar belirgin olursa, sonuçları da o kadar iyi olacaktır. Hedefleriniz, sizi odaklanmış ve disiplinde tutar. Gereken otokontrol sağlama konusunda size destek olur ve güç sağlar. Örneğin sağlıklı beslenme konusunda kendinizi kontrol etmek istiyorsanız günde en az 1 defa bol yeşillikli salata tüketmeyi hedefleyin. Bir günde tüm beslenme alışkanlığınızı değiştirmek gibi ütopik bir hayalden ziyade, böylesine daha somut adımlar daha gerçekçi olacaktır.

Otokontrol becerisi nasıl kazanılır?

Kendinizi geliştirin. Otokontrol bir anda başarılabilecek bir şey değildir. Otokontrol bir süreçtir. Bu sürecin sağlıklı ve kontrollü bir biçimde sürdürülmesi gerekir. Olaylara verdiğiniz tepkiler kadar stres yönetimi konusunda da kendinizi eğiterek bu süreci en iyi şekilde değerlendirebilirsiniz. 

İlgili eğitim: Stres Yönetimi Eğitimi

Otokontrol Kazanmak İçin Katılabileceğiniz 5 Online Eğim:

Zor durumlarla başa çıkabilmenize izin veren, tepkilerinizdir. Bu tepkilerin sizin kontrolünüz altında olduğunu bilin ve kendinizi kişisel anlamda en iyi şekilde geliştirin. Enstitü tarafından verilen online eğitimler ile kendinize en iyi şekilde yatırım yapabilirsiniz. Alacağınız eğitimlerden başarılı olmanız durumunda sertifika almaya hak kazanabilirsiniz.

Eylemlerinizin Sonrasını Düşünme, Önceden abur cubur yemenin sonuçlarının bilincinde olmak gibi, eylemlerinizin sonuçlarını düşünerek hareket etme yöntemi, Belli bir eylemi gerçekleştirmek istediğinizde, bunun sonuçlarını düşünerek otokontrol sağlar, Beyninizi Aktif Hale Getirme, Yaratıcı etkinliklere katılım ve hobiler, beyni aktif tutar, Beyninizin aktif olması otokontrolünüzü güçlendirir, böylece daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz, Dış Etkilere Suç Atmama, Dış faktörleri suçlamak yerine kendi sorumluluklarınızın farkında olup, kendi eylemlerinizi kontrol etme yeteneği, Kendi eylemlerinizin sorumluluğunu almak otokontrolünüzü artırır ve başarıya giden yolu açar, Hayattaki Zorlukları Kabul Etme, Hayatta mükemmel ve sorunsuz bir durum olmadığını bilip, sorunlara tepkilerinizi kontrol etme yeteneği, Hayattaki sorunları kabul ederek, onları çözme konusunda daha etkili olabilir ve stresi azaltabilirsiniz, Hedef Belirleme, Hayatta ulaşmak istediğiniz belirli hedeflere sahip olma ve bunları gerçekleştirme konusunda kendinizi kontrol etme yeteneği, Hedeflerinizi belirleyerek, otokontrolünüze odaklanarak bu hedefleri gerçekleştirebilirsiniz, Sağlıklı Beslenme, Sağlıklı beslenme alışkanlığı edinme ve bu konuda kendinizi kontrol etme yeteneği, Sağlıklı beslenme alışkanlığına sahip olmak hem fiziksel, hem de ruh sağlığı açısından önemlidir, Yaratıcılık, Yaratıcılık gerektiren etkinliklere katılma ve bu alanda kendinizi kontrol etme yeteneği, Yaratıcılık, problemlere farklı açılardan bakmayı ve daha iyi çözümler bulmayı sağlar, Farkındalık Pratiği, Kendinize karşı farkındalık geliştirme ve bu farkındalığı koruma yeteneği, Farkındalık, bireyin duygusal tepkilerini kontrol etmesini ve daha dengeli bir yaşam sürdürmesini sağlar, Finansal Kontrol, Finansal hedeflere ulaşmak için gerekli olan eylemleri ve düşünceleri kontrol etme yeteneği, Finansal kontrol, bireyin ekonomik bağımsızlığını ve finansal huzurunu sağlar, İlişkilerde Kontrol, Kişilerarası ilişkilerde, duygusal tepkileri ve eylemleri kontrol etme yeteneği, İlişkilerde kontrol, daha sağlıklı ve tatmin edici ilişkiler kurma kapasitesini artırır
otokontrol strateji kişisel gelişim öz denetim kendini kontrol etme otokontrol kısaca otokontrol nedir otokontrol ne demek otokontrol nasıl sağlanır otokontrol için ne yapmak gerekir otokontrol nasıl kazanılır otokontrol kazanmak otokontrol için online eğitimler otokontrol kazanmak ve stres yönetimi
Koyu kıvırcık saçlı, olgun bir kadın aydınlık bir odada duruyor. Karmaşık beyaz işlemeleri olan kırmızı bir başörtüsü takıyor. Başörtüsü başının etrafına sarılmış ve çenesinin altına sıkıştırılarak yüzünü çerçeveliyor. Hafif bir gülümsemeyle önüne bakıyor, ifadesi nazik ve düşünceli. Elleri önünde kenetlenmiş, krem rengi bir üst ve uzun, desenli bir etek giyiyor. Otuzlu yaşlarının sonunda ya da kırklı yaşlarının başında gibi görünüyor.
Merve Nur Cengiz
İçerik Editörü

Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.